To ti je inace veliki problem u tim zaljevskim zemljama1946 wrote:Jel' ga zeznuto natočit' u Kuvajtu?
Saab 9000?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- olensoner
#76 Re: Saab 9000?
- PeshtA
#77 Re: Saab 9000?
Odrzavati ga nije tesko kod ovlastenog distributera. Izvan toga, totalni neuspjeh, sto je situacija za vecinu Evropskih auta. Nazalost i ovde ko da su Bosanci dolazili na privremeni rad kao u Sloveniju, Volkswagen ima znatno bolji izbor pri kupovini djelova od Saaba, Audija, Renaulta, Peugeota, Opela itd. Ja trenutno imam problem sa regulatorom pritiska goriva, ne drzi mi sistem pod pritiskom, pa mi je lakse bilo naruciti dio iz USA nego cekati da ovdje ovlasteni diler koji taj dio nema, naruci... Ovaj motor je isti kao u Astri/Vectri 2.0 turbo tako da vjerovatno bi da sam u Bosni mogao cak i lakse naci neke od djelova ... ali ovdje je za Opel jos gore, jedan je kolega kupio 2005 Vectru polovnu za cirka 800 (4 milje maraka) dinara, nakon nekog vremena je crkla pa je morao za ECU platit 600 (3 milje maraka) dinara. Nikome od nas ni danas nije jasno zasto je samo nije gurnuo u potok. Moze biti zato sto ovdje nema potoka
Da napomenem da mi je taj regulator goriva jedini problem koji sam do sada iskusio na autu. Mislio sam da je pumpa goriva ali ispostavilo se da je taj ventil/regulator u pitanju. Relativno malo km je presao (37k) i svi servisi po knjizi su radjeni tako da mi je ovo prvi puta da me nesto stvarno je*e ... inace je samo peri & deri & ... jedan od redovnih izdataka mi je takodje balansiranje guma sto radim jednom mjesecno ... ne da se nesto k**cim ali stvarno mu vadim dusu da tegovi sa felgi pootpadaju ...
Ono sto mi se svidja je 0W30 Mobil1 ulje koje koristi i cinjenica da se mjenja svakih 20.000 km
Moj je 2.0T ARC sto bi znacilo 210 KS, sto se potrosnje tice ako ga vozim normalno sto kod mene nije slucaj trosi ispod 8, dok mojom voznjom prosjek je 12 litara.
Ja naspem 60 litara za 3 dinara sto je oko 15 KM
Ovo je moj prvi Saabur i ja sam izrazito impresioniran svime!
- johntra
#78 Re: Saab 9000?
ne skrnavi mi marku...trebaš napisati Opel je uzeo taj motor od SAAB-a i ugrađivao ga je u Vectru i Astru...PeshtA wrote: Ovaj motor je isti kao u Astri/Vectri 2.0 turbo tako da vjerovatno bi da sam u Bosni mogao cak i lakse naci neke od djelova ...
- PeshtA
#79 Re: Saab 9000?
heheh mah to je GM-ov ecotec motor samo ga je svako za sebe malo frizirao
Koristi ga i Cadillac i Pontiac i Opel i cak jedan supercar

Koristi ga i Cadillac i Pontiac i Opel i cak jedan supercar
-
Bordolini
#80 Re: Saab 9000?
PeshtA wrote:)))
Odrzavati ga nije tesko kod ovlastenog distributera. Izvan toga, totalni neuspjeh, sto je situacija za vecinu Evropskih auta. Nazalost i ovde ko da su Bosanci dolazili na privremeni rad kao u Sloveniju, Volkswagen ima znatno bolji izbor pri kupovini djelova od Saaba, Audija, Renaulta, Peugeota, Opela itd. Ja trenutno imam problem sa regulatorom pritiska goriva, ne drzi mi sistem pod pritiskom, pa mi je lakse bilo naruciti dio iz USA nego cekati da ovdje ovlasteni diler koji taj dio nema, naruci... Ovaj motor je isti kao u Astri/Vectri 2.0 turbo tako da vjerovatno bi da sam u Bosni mogao cak i lakse naci neke od djelova ... ali ovdje je za Opel jos gore, jedan je kolega kupio 2005 Vectru polovnu za cirka 800 (4 milje maraka) dinara, nakon nekog vremena je crkla pa je morao za ECU platit 600 (3 milje maraka) dinara. Nikome od nas ni danas nije jasno zasto je samo nije gurnuo u potok. Moze biti zato sto ovdje nema potoka))
Da napomenem da mi je taj regulator goriva jedini problem koji sam do sada iskusio na autu. Mislio sam da je pumpa goriva ali ispostavilo se da je taj ventil/regulator u pitanju. Relativno malo km je presao (37k) i svi servisi po knjizi su radjeni tako da mi je ovo prvi puta da me nesto stvarno je*e ... inace je samo peri & deri & ... jedan od redovnih izdataka mi je takodje balansiranje guma sto radim jednom mjesecno ... ne da se nesto k**cim ali stvarno mu vadim dusu da tegovi sa felgi pootpadaju ...
Ono sto mi se svidja je 0W30 Mobil1 ulje koje koristi i cinjenica da se mjenja svakih 20.000 km)))
Moj je 2.0T ARC sto bi znacilo 210 KS, sto se potrosnje tice ako ga vozim normalno sto kod mene nije slucaj trosi ispod 8, dok mojom voznjom prosjek je 12 litara.
Ja naspem 60 litara za 3 dinara sto je oko 15 KMtako da ... o potrosnji i tocenju je suvisno pricati
))
Ovo je moj prvi Saabur i ja sam izrazito impresioniran svime!
Ako vec narucujes dijelove online evo ti jedna solidna stranica -> eeuroparts.com. Oni samo prodaju dijelove za bmw, volvo, saab a odnedavno su ubacili i mini. Ja kod njih uzimam sta god zatreba, salju isti dan i kvalitet je odlican, nerjetko bolji od dealera ili isti a jeftiniji.
Sto se tice auta, dobro si prosao da si uzeo 2005 godinu jer 2003 i 2004 imaju problema sa automatskim mjenjacima (antifriz curi u mjenjac
- PeshtA
#81 Re: Saab 9000?
Evo sad sam gledao ... nemaju ovaj regulator
)
thesaabsite.com imaju SVEEEEEEE za saab ali im je sistem k**** ja sam pokusavao da narucim ovaj regulator i okanio se ...
thesaabsite.com imaju SVEEEEEEE za saab ali im je sistem k**** ja sam pokusavao da narucim ovaj regulator i okanio se ...
-
Bordolini
#82 Re: Saab 9000?
Da, sad sam gledao, prodaju samo cijeli assembly. Nista, ako ti je frka za regulator mogu ti ja to uzeti pa poslati. Saab/volvo dealer je par stotina metara od mene, tamo sam skoro svaki dan i nije mi mrsko...ako hoces naravno.
- PeshtA
#83 Re: Saab 9000?
E hvala ti, svaka cast!
Zasad sam narucio sa neke stranice rockauto.com i shippovali su mi vec. U slucaju da ne bude odgovaralo nesto javljam ti se sigurno.
U pitanju je ovaj fazon

Zasad sam narucio sa neke stranice rockauto.com i shippovali su mi vec. U slucaju da ne bude odgovaralo nesto javljam ti se sigurno.
U pitanju je ovaj fazon

-
Bordolini
#84 Re: Saab 9000?
ma znam sta ti treba, namjenjao sam se ja toga, to im je boljka.
rockauto je ok, koristio sam ih i ja prije. Ako slucajno bude frke slobodno se javi na pm sa podatcima, zavrsicemo to.
rockauto je ok, koristio sam ih i ja prije. Ako slucajno bude frke slobodno se javi na pm sa podatcima, zavrsicemo to.
- Qler
#85 Re: Saab 9000?
Ja sam prije mjesec dana u svom mondeu Mk2 mijenjao taj regulator. Dosao me 234KM zamjena. Znaci regulator, dijagnostika i ruke. U F-AC-u. Nije htio da upali, jednom se upalio i ja krenem na posao, i ugasi se na sred ceste. Tada sam ga odgurao u F-AC i rekao pravite, ne znam sta je, i ne zanima me... Sad radi ko' doxa 
- PeshtA
#86 Re: Saab 9000?
I u Saaba je malo pokomplikovana zamjena mora se skinut cijev sa turbine itd itd ... dio sam kosta oko 50 dolara i na netu a i kod dilera, medjutim diler ima ETA od 3 sedmice a ovako sa neta dobijem za jednu.
Koliko je meni poznato regulator bi trebao da sluzi da izjednacava pritisak goriva prije injektora na fabricki specificiran te da nakon gasenja auta drzi sistem ubrizgavanja pod pritiskom. Kod tebe se mozda zapusio skroz ali kod mene je drugi slucaj. Ne drzi sistem pod pritiskom i kad se auto ugasi svo gorivo se vrati nazad u rezervoar, te onda kad pocnem "verglat" mora ponovo navuci gorivo iz rezervoara i napunit sistem da bi upalio ... i zato kod mene "vergla" ujutro podugo
Koliko je meni poznato regulator bi trebao da sluzi da izjednacava pritisak goriva prije injektora na fabricki specificiran te da nakon gasenja auta drzi sistem ubrizgavanja pod pritiskom. Kod tebe se mozda zapusio skroz ali kod mene je drugi slucaj. Ne drzi sistem pod pritiskom i kad se auto ugasi svo gorivo se vrati nazad u rezervoar, te onda kad pocnem "verglat" mora ponovo navuci gorivo iz rezervoara i napunit sistem da bi upalio ... i zato kod mene "vergla" ujutro podugo