Ribolov na Krivaji?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

The Nightwatchman

#51 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by The Nightwatchman »

Dozer wrote:Ne odoh na Krivaju, vrijeme bilo bezze, ali odoh na Salakovac (opet). I bi fino :).
8 finih komada pastrmke, klasicnih, nista bitnije. Pliske (Bjelice) k'o govana, a jednu sam zakacio (sto nikad prije u zivotu) na varalicu. I to ne za stomak ili ledja, nego se fino zaletila i maznula varalicu...za nepovjerovat... Nisam nista slikao ovaj put. :D
a u koja doba ih nafata? jel po noci (predvecer) il po danu? jel sve na crva?

ja bio i maznuo samo jednu :D
Dozer

#52 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

6 klepio izmedju 07:00 i 13:00, dvije oko 16:00, i to je bilo to. Nakon toga se, do 19:00, ni javila nije pa se ja fino pokupim :).
Uzimala je podjednako i crve i gage, samo jedna na varalicu. :thumbup:
The Nightwatchman

#53 Re: Ribolov na Krivaji?

a na kojem si mjestu tacno bio? i daj mi samo reci kako gage nafatas? :-D
Dozer

#54 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

Zini da ti kazem koje je mjesto :)

Zezam se :). Bio u Dreznici, preko mosta i odmah dole lijevo. A gage nafatam flasom. Uzmes flasu od kole, naravno skines naljepnicu, odrezes je nekih 15cm od vrha i onda taj odrezani dio okrenes i nabijes naopacke u donji dio flase. Onda to gore nekako ucvrstis se jedne strane, cisto da ne ispada. Mozes i zaheftati. Unutra ubacis kamen da bi tonulo, i malo hljeba. Za gornji kraj gdje je otvor svezes 3-5 m spage i spicis u Sokolovic koloniju na branu. To bacis u vodu i cekas da se napuni gagama.

A ima i jednostavniji nacin, koji ja, btw, koristim - stanes u Blazuju i kupis :lol: :lol: :lol: :lol:
100 kom = 15KM :lol:
Dozer

#55 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

Evo jos jedna, malo starija doduse, ali naletih na nju u kompu, pa da se pohvalim :)
Smudj, prije neke 2-3 godine, Jablanicko, 3.1 kg.
Last edited by Dozer on 16/03/2010 19:42, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#56 Re: Ribolov na Krivaji?

ja ne znam gdje cu iduci vikend. sta preporucujes? :D
Dozer

#57 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

Vode tople, jezera puna, riba se digla...mozda Ramsko jezero ne bi bio los izbor.
Malo na smudja, pastrmku i sarana. Mamci: gage, gliste (sto deblje, ne one kupovne nego djubretuse) i hljeb. Nacin: gaga na grunt i plovak (plovak blize dnu); glista na grunt (za pasrtmku ne dublje od 5-6 metara) i plovak (plovak na 3-4 m); hljeb na plovak, blize dnu, pahuljica.

Za smudja eventualno probati i twistere i rapale 5-6, sa crvenim detaljima, pustati sve da ide do dna bez obzira na dubinu, pa onda vuci.

Najbolja lokacija na Ramskom za sve ove ribe jeste s one strane brane, pa ispod sela, na neku livadicu. Prilaz autom do vode. Moze i Scit, prije manastira, na bilo koju stranu.

Evo i vizuelno "uputstvo" :D

Image
The Nightwatchman

#58 Re: Ribolov na Krivaji?

hvala ti na trudu! :-D
jos samo kad bi mi preporucio tehnike ribolova i kad bi mi rekao kako stoje stvari sa kupovinom dnevne dozvole...

puno hvala kolega i bistro!
Dozer

#59 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

Pa sve ti pise iznad slike ba. C,c,c :)

A dnevne kod cuvara, standardno, ako se pojavi. Ja Mileta celu nisam vidio zadnih 2-3 godine. Cijena bila 10 keka :D
Joey Tribbiani

#60 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Joey Tribbiani »

Bistro!

Je li iko od vas prelazio onaj drveni most na Krivaji? Raja prelazak preko njega zove vatreno krstenje. Ludnica...jedan po jedan a ono se ljuljaaaa
Dozer

#61 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Dozer »

He...bijase interesantno na Krivaji u subotu. Zena, djeca, rostilj, pivare, folovi-golovi, a ponesem samo jedan stap (namjerno). U neka doba oko 3 poslijepodne otmem stap od malog, koji je namlavio bjelica sigurno blizu dvije kile, i ko fol da i ja malo zabacim. Naravno, sama bjelica/pliska uzima ko blesava. Za nekih pola sata naklepam i ja 20 i kusur komada + 4-5 sapaca. Sega prava :D.

Skobalj - ni da pogleda. Jato se vidi, obrcu se po dnu na po metra dubine, ali jok. Ni crve, ni hljeb ni travu...0 bodova.
Malo dalje ima pravo dobar vir, sa oko 3 m dubine, posirok, sa par stjencuga oko sredine, pa reko' - haj da se zabavim na potez i na varalice. Ide brzinska demontaza (cigarom :-) ) plovka (a stap je varalicarski koji koristim po jezerima, 2m dug :) ), i nakacim na brzaka virblu i dugovratu glistovnu udicu br.4.

Na nju spicim plisku ( i tu se zajebem kvalitetno, al' haj...sam sam sebi kriv) koju zakacim samo onako, bez veze, kroz glavusu. Ima u pliski jedno 10-11 cm. Bilo mi nesto pravo mrsko dodavat jos jednu udicu za repa...valjda me ubili rostilj i piva :D.

I onda prava sega - treci zabacaj te nesretne pliske, trzuckam je oko jedne od onih stjencuga na sredini vira, a ona - zape. Ja kont'o za kamen, pa potegnuh da je odmah otkinem i ona se k'o oslobodi...ja krenem motat, a onda skontam da se nije nista otkinulo, da je pliska jos tu, ali i da je nesto crno ganja po povrsini. Stanem odmah s motanjem, vec stig'o na 2 metra od obale, vidim da je ono crno dugo nekih 60-ak cm i odmah klepi onu plisku :). Znao sam da je u pitanju mladuljak (mala mladica) i odma' sam znao i da nema sanse da je zakacim s onim sistemom koji navezah. Cim je povukla sebi (i tu sam se vjerovatno zajeb'o jer sam joj treb'o pustit da odvuce), ja odma' slozim kontru. Zapljuska 2-3 sekunde po povrsini, stap se savi, masina zakuca, i - odeee :).
Steta...po slobodnoj procjeni imala je blizu 2 kg. Bac'o sam jos nekih pola sata (malo me i huja ufatila :D), jos jednom se k'o nesto zakoprcalo i poderalo plisku, ali ni blizu onog prvog, i ja se fino vratim rostilju i pivama :lol: .

Ovaj put nista od slike, sorry :)
Mobile_Disco

#62 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Mobile_Disco »

Slabo se izgleda peca.. Jest da je hladno al opet.. Ova tema treba da bude zivlja :D

Bistro!
Straightforward

#63 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by Straightforward »

ma Skobalja na travu il' na crva nema fule, ostalo leptir i rapale malo MLADICA, malo PASTRMKA, kakve gage i zivi mamac :) nema toga :) ZENEVSKOM KONVENCIJOM zabranjeno, nekonvencionalnim stvarima se sluzite :D

Rodila majka dva sina, jedan BUDALA, drugi RIBAR :D
bogoljub

#64 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by bogoljub »

Koje ribe na krivaji ima najvise!
Kako idu te dozvole na krivaji, gdje naci!? Kod koga?
Koja mjesta su najbolja za ribolov na Krivaji?
uradi sam

#65 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by uradi sam »

bogoljub wrote:Koje ribe na krivaji ima najvise!
Kako idu te dozvole na krivaji, gdje naci!? Kod koga?
Koja mjesta su najbolja za ribolov na Krivaji?
imas klijena i skobalja pastrmka gornji tok jako malo i sitna i nesto lipljana skoro pa ga nema.
dozvole dnevna i po reviru ti vaze...ponesite vi kupace i rostilj....izlovljena je krivaja...bar sa ribom koja je atraktivna za hvatat.
kokuz_sa

#66 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by kokuz_sa »

ma ima ribica finih u krivaji..steta sto je sad zabrana na pastrmku :) al ima skobalja :D
NinoM

#67 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by NinoM »

najbolji nacin fatanja pastrmke i slicnih predatora je na musicu naravno.

kakvi zivi mamci kakve rapale i varalice to je sve bezveze.

govorim iz iskustva jer sam i ja nekad davno hvatao na zive mamce pa varalice, ali dok nisam probao musicarenje nisam znao sta je pecanje.
kokuz_sa

#68 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by kokuz_sa »

NinoM wrote:najbolji nacin fatanja pastrmke i slicnih predatora je na musicu naravno.

govorim iz iskustva jer sam i ja nekad davno hvatao na zive mamce pa varalice, ali dok nisam probao musicarenje nisam znao sta je pecanje.
sve to zavisi..inace nikad neces na musicu uloviti npr ribu velicinom koju ces uloviti na varalicu..
NinoM

#69 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by NinoM »

kokuz_sa wrote:
NinoM wrote:najbolji nacin fatanja pastrmke i slicnih predatora je na musicu naravno.

sve to zavisi..inace nikad neces na musicu uloviti npr ribu velicinom koju ces uloviti na varalicu..
moja najveca pastrmka uhvacena na musicu je bila 83 cm ili kako mi to u americi ovdje kazemo 32 inche.

otkako sam presao na lov musicom to jeste musicarenje broj uhvacenih riba se znatno povecao po svakom broju izlaska na vodu.

sad idem na steelheads to su ti ove kalifornijske sto bjeze u more pa se vracaju u rijeku na jesen. hvatam ih na musicu i to najjednostavnije musice, to su pastrmke po 10 do 15 kila borba traje po 20 do 30 minuta. ludnica.

ako bog da na proljece kad dodjem u bosnu odmah pravac glavaticevo.

pozdrav i bistro !
kokuz_sa

#70 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by kokuz_sa »

NinoM wrote:
kokuz_sa wrote:

moja najveca pastrmka uhvacena na musicu je bila 83 cm ili kako mi to u americi ovdje kazemo 32 inche.

otkako sam presao na lov musicom to jeste musicarenje broj uhvacenih riba se znatno povecao po svakom broju izlaska na vodu.

sad idem na steelheads to su ti ove kalifornijske sto bjeze u more pa se vracaju u rijeku na jesen. hvatam ih na musicu i to najjednostavnije musice, to su pastrmke po 10 do 15 kila borba traje po 20 do 30 minuta. ludnica.

ako bog da na proljece kad dodjem u bosnu odmah pravac glavaticevo.

pozdrav i bistro !
mozda se i jeste povecao al drugacije je loviti morsku pastrmku a drugacije potocarku na musice..btw tolike ribe mogu da se hvataju na stimere jedino dok male musice ne vjerujem da ce uzet i jedna riba iznad 45cm

mada ti musicama mozes pretrazivati samo povrsinu vode..doduse imaju i podvodne musice e sada zavisi dal je dozvoljen ribolov s njima..

a btw ako namjeravas loviti glavaticu znaj da je na nju trajna zabrana ribolova u duzini 5 god da bi se oporavila populacija od prevelikog izlova jer je dosla pred istrebljenje :)
NinoM

#71 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by NinoM »

kokuz_sa wrote:mozda se i jeste povecao al drugacije je loviti morsku pastrmku a drugacije potocarku na musice..btw tolike ribe mogu da se hvataju na stimere jedino dok male musice ne vjerujem da ce uzet i jedna riba iznad 45cm
mada ti musicama mozes pretrazivati samo povrsinu vode..doduse imaju i podvodne musice e sada zavisi dal je dozvoljen ribolov s njima..
a btw ako namjeravas loviti glavaticu znaj da je na nju trajna zabrana ribolova u duzini 5 god da bi se oporavila populacija od prevelikog izlova jer je dosla pred istrebljenje :)

Lovim ja i divlju pastrmku u rijekama i potocima i to bas potocarke. Pastrmka se hrani insektima na vodi mozda 10 do 20 posto a 80 do 90 posto se hrani insektima ispod vode to jeste nimfama i ribicama koje mozes imitirati streamerima ili wooley buggerima.
ove pastrmke sto sam ja lovio se love na imiticaju jajeta od lososa posto losos ulazi u rijeku i onda dolaze za njim pastrmke da bih se hranile u izobilju lososovih jaja. udice idu od broja 2 do broja 14 i ako znam ljudi koji hvataju i na udice broj 16 sto je prilicno mala udica.
naci cu neku rijeku vec, a morat cu i otici na drinu da probam uhvatiti mladicu na musicu.
malo je skupo musicarenje ali ako kad budes imao vremena i znas nekog sto se bavi ili da ima neko ribolovacko udruzenje musicara oprobaj se i vidjet ces kako je musicarenje perfektno za lov pastrmke male ili velike nije bitno.

nego kad uhvatis neku veliku pastrmku kod nas i ponesec je kuci nemoj zaboraviti da joj provjeris stomak. vidjet ces cime se hrani a 90 posto ce biti nimfe/musice.
kokuz_sa

#72 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by kokuz_sa »

NinoM wrote:
kokuz_sa wrote:mozda se i jeste povecao al drugacije je loviti morsku pastrmku a drugacije potocarku na musice..btw tolike ribe mogu da se hvataju na stimere jedino dok male musice ne vjerujem da ce uzet i jedna riba iznad 45cm

Lovim ja i divlju pastrmku u rijekama i potocima i to bas potocarke. Pastrmka se hrani insektima na vodi mozda 10 do 20 posto a 80 do 90 posto se hrani insektima ispod vode to jeste nimfama i ribicama koje mozes imitirati streamerima ili wooley buggerima.
ove pastrmke sto sam ja lovio se love na imiticaju jajeta od lososa posto losos ulazi u rijeku i onda dolaze za njim pastrmke da bih se hranile u izobilju lososovih jaja. udice idu od broja 2 do broja 14 i ako znam ljudi koji hvataju i na udice broj 16 sto je prilicno mala udica.
naci cu neku rijeku vec, a morat cu i otici na drinu da probam uhvatiti mladicu na musicu.
malo je skupo musicarenje ali ako kad budes imao vremena i znas nekog sto se bavi ili da ima neko ribolovacko udruzenje musicara oprobaj se i vidjet ces kako je musicarenje perfektno za lov pastrmke male ili velike nije bitno.

nego kad uhvatis neku veliku pastrmku kod nas i ponesec je kuci nemoj zaboraviti da joj provjeris stomak. vidjet ces cime se hrani a 90 posto ce biti nimfe/musice.
sto se tice provjere stomaka ribe..to radim odmah na vodi(samo ako se odlucim nositi tu ribu kuci) tako da kad vidim sta ima u stomaku onda lakse nalazim mamac za ostale ribe...
a sto se tice drine i mladice..tu ces bogam morat da imas srece kao niko..drina i mladica..smijem skoro sa 99% sigurnosti kazat u drini ima samo par komada mladice..sve je to odavno izlovljeno od komada od 1kg pa do velikih..a niko ih ne vraca u rijeku niti se poribljava mladicom..
ako ces mladicu loviti na muhu vec onda ti predlazem UNU tamo ima mladice kao na nekim rijekama skobalja sto ima..ako zelis javi se na pp pa ti mogu dat vise podataka o tome a i stranicu na kojoj mozes naci dosta info o ribama i ribolovu u BIH..

a st se tice musicarenja..ti i ribolov sarana me nikako ne privlaci..okorijeli sam varalicar hehe
NinoM

#73 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by NinoM »

ma volio bih da se nadjemo na nekoj rijeci ja i ti. ti sa varalicom a ja musicom, ja mislim da bih sutra odmah bacio taj varalicarski stap :)

javit cu ti se na pp za stranicu i informacije o uni

bistro
PapakizSarajeva

#74 Re: Ribolov na Krivaji?

Post by PapakizSarajeva »

NinoM wrote:ma volio bih da se nadjemo na nekoj rijeci ja i ti. ti sa varalicom a ja musicom, ja mislim da bih sutra odmah bacio taj varalicarski stap :)

javit cu ti se na pp za stranicu i informacije o uni

bistro
Drug, de ti nama lijepo dodji na proljece, a ja ti obecavam par nezaboravnih musicarskih izlazaka na vodu ... A i na Drinu, sa "specijalcem" koji lovi mladicu FF tehnikom ...
Post Reply