Tema nije mrtva, al se valjda raja ne javlja jer se odmah nadje neki indijanac da kaze kako su sve to "ribarske"
Ma i ja sam ti ribar, ili ti ribolovac, vec 30 godina. Na Krivaji bio x puta, i st ose rijeke tice - jeste biser. Nije velika, ali je puna ribe. Ali je i cudna do zla Boga. Recimo da sam od 100 izlazaka na nju imao 10 uspjesnih, u smislu da sam nesto uhvatio. Ima skobalja koliko hoces, mladice i do 20kg, pastrmke (ne previse) i lipljena (vrlo malo i samo u odredjenim rejonima). Pliske, ili ti bjelice, naravno ima kamionima, a ljeti je ona i najveci problem jer pojede sta god bacis osim varalica

.
Zadnji put sam bio ljetos, negdje u Septembru, i ono sto ada vidjeh i dozivih nisam nikada ranije na Krivaji. Bio sam na izletu, vise nego u ribi, sa djecurlijom i sve to, a parkirali se pored vode na mjestu gdje iz vira lagano izlazi na plicak, pa nakon nekih 70m ulazi u plitke brzake. E sad, u ovom srednjem dijelu koji nije dublji od 70cm, a bistra voda nemilice bila, stoji jato skobalja od nekih pola kile do kilo, u gomili, a sigurno je bilo vise od 200 komada. Nas sigurno 10 je bacalo sve sto smo imali, bukvalno mu pred nos spustali i hljeb i travu i crve i angel, a sve st oj na kraju uhvaceno je jedan, i to zakacen za stomak

.
Eto, cisto da ti malo pokusam docarati kakva je rijeka i riba u njoj. Cudna mislim

.