sto mi ovo nesto smrdi na turbo-folk, sad razumijem odkud ti takavarte.fakt wrote:necu to je tvoj svijet ti si kralj balkonahaha
Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
-
kecher II
#301 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- arte.fakt
#302 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
eto sad imas ime sad mozes da se bavis turbo folkom nazif gljiva ce te prestavit na oskaru , a sada dame i gospodo kecher - kralj balkonaaaaaa .... a masa je pocela da se pali i zari ... hahahahha opusteno samo ... ne znam odakle tolika negativna energija na uranku ...kecher II wrote:sto mi ovo nesto smrdi na turbo-folk, sad razumijem odkud ti takavarte.fakt wrote:necu to je tvoj svijet ti si kralj balkonahaha
-
Great Cornholio
#303 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ovo može dovesti i do problema! Šta ako ja radim nešto što nije dobro a mislim da je dobrostrongwoman wrote:"Želi ljudima ono što želiš samome sebi." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, sahih)
Stalno preispitivanje vlastitih stavova i njihovo mijenjanje kad uočimo u njima neku grešku , a ne slijepo držanje određenih uputa, je put ka dobročinstvu. Sadaka od prosjaka čini još većeg prosjaka
- arte.fakt
#304 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
zato postoje univerzalne vrijednosti koje su dobre za svakoga bez obzira u kojem vremenu i prostoru se nalazis , a te univerzalne vrijednosti upravo su sadrzane u islamu .Great Cornholio wrote:Ovo može dovesti i do problema! Šta ako ja radim nešto što nije dobro a mislim da je dobrostrongwoman wrote:"Želi ljudima ono što želiš samome sebi." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, sahih)U tom slučaju ja nesvjesno drugom, a i e sebi, želim loše
![]()
Stalno preispitivanje vlastitih stavova i njihovo mijenjanje kad uočimo u njima neku grešku , a ne slijepo držanje određenih uputa, je put ka dobročinstvu. Sadaka od prosjaka čini još većeg prosjaka
-
Great Cornholio
#305 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Treba li davati sadaku prosjacima ?arte.fakt wrote: zato postoje univerzalne vrijednosti koje su dobre za svakoga bez obzira u kojem vremenu i prostoru se nalazis , a te univerzalne vrijednosti upravo su sadrzane u islamu .
- arte.fakt
#306 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Treba davati sadaku onome ko nema , rasudis sam dali je taj covjek prosi iz potrebe ili je to dio organizirane skupine koja zloupotrebljava to . Sadaka se daje onom ko ne moze sebi da zaradi , starim , nemocnim, bolesnim,sirocadima ... Treba se pomagati drugima ..Great Cornholio wrote:Treba li davati sadaku prosjacima ?arte.fakt wrote: zato postoje univerzalne vrijednosti koje su dobre za svakoga bez obzira u kojem vremenu i prostoru se nalazis , a te univerzalne vrijednosti upravo su sadrzane u islamu .
-
Great Cornholio
#307 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Slažem searte.fakt wrote:]
Treba davati sadaku onome ko nema , rasudis sam dali je taj covjek prosi iz potrebe ili je to dio organizirane skupine koja zloupotrebljava to . Sadaka se daje onom ko ne moze sebi da zaradi , starim , nemocnim, bolesnim,sirocadima ... Treba se pomagati drugima ..
- arte.fakt
#308 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
eh vidis jedno je zvanicni stav IZ po tom pitanju a drugo je sta narod radi . sve do par godina unazad IZ BiH nije imala u svom sastavu pokopno drustvo , inace u statutima pokopnih drustava postoji obavezan clan o besplatnim uslugama za ljude koji ne mogu da plate. evo ovdje se moze vidjeti zvanican stav IZ o tome sta bih kako vijenik musliman treba da se ponasa u tim trenutcima .. http://www.rijaset.ba/images/stories/TA ... mrlima.pdfGreat Cornholio wrote:Slažem searte.fakt wrote:]
Treba davati sadaku onome ko nema , rasudis sam dali je taj covjek prosi iz potrebe ili je to dio organizirane skupine koja zloupotrebljava to . Sadaka se daje onom ko ne moze sebi da zaradi , starim , nemocnim, bolesnim,sirocadima ... Treba se pomagati drugima ..Šta ti misliš, da li su usluge vjerskih službenika preskupe, da li bi oni za primjer mogli da da ne naplaćuju dženazu ( ili sahranu)onima koji imaju ispodprosječna primanja, i na taj način pokažu praktično kakav bi to vjernik trebao da bude.
Nas narod je cudan , i zakon kaze da je mito (inace u islamu je mito haram - grijeh) krivicno djelo a ne rijetko se vidi covjek sa kesom i kovertom kod doktora.
-
Great Cornholio
#309 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ti ko političar, svašta mi napriča a ne odgovori mi na pitanjearte.fakt wrote:eh vidis jedno je zvanicni stav IZ po tom pitanju a drugo je sta narod radi . sve do par godina unazad IZ BiH nije imala u svom sastavu pokopno drustvo , inace u statutima pokopnih drustava postoji obavezan clan o besplatnim uslugama za ljude koji ne mogu da plate. evo ovdje se moze vidjeti zvanican stav IZ o tome sta bih kako vijenik musliman treba da se ponasa u tim trenutcima .. http://www.rijaset.ba/images/stories/TA ... mrlima.pdfGreat Cornholio wrote:Slažem searte.fakt wrote:]
Treba davati sadaku onome ko nema , rasudis sam dali je taj covjek prosi iz potrebe ili je to dio organizirane skupine koja zloupotrebljava to . Sadaka se daje onom ko ne moze sebi da zaradi , starim , nemocnim, bolesnim,sirocadima ... Treba se pomagati drugima ..Šta ti misliš, da li su usluge vjerskih službenika preskupe, da li bi oni za primjer mogli da da ne naplaćuju dženazu ( ili sahranu)onima koji imaju ispodprosječna primanja, i na taj način pokažu praktično kakav bi to vjernik trebao da bude.
Nas narod je cudan , i zakon kaze da je mito (inace u islamu je mito haram - grijeh) krivicno djelo a ne rijetko se vidi covjek sa kesom i kovertom kod doktora.
- arte.fakt
#310 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
nebih da ispadnem niciji advokat . da znam za slucajeve gdje klanjana dzanaza namaz besplatno , bojim se da ova tvoja prica se svodi na rekla kazala . nejse niti cu ja odgovarati za hodzu niti ce taj hodza odgovarati za mene.sto se tice cijene usluga aspolutno se slazem da je skupo . Slab ti je argument zasto ti nisi vijenik , niko od iskrenih vijenika ne ide u dzamiju radi hodze niti radi islamske zajednice , covjek sebe gradi kao pojedinca i odgovarat ce samo za ono sto je on uradio , svakom svacije . To je isto da kazes necu se obrazovati kad vidim kakvi sve nemoralni likovi imaju diplome zgadi mi se i skola i sve . Treba se truditi i raditi da se takve stvari iskorijene . Ako zelis da sudis islamu nemoj mu suditi na osovu sljedbenika istog vec mu sudi po ponasanju poslanika Muhameda a.s.Great Cornholio wrote:Ti ko političar, svašta mi napriča a ne odgovori mi na pitanjearte.fakt wrote:eh vidis jedno je zvanicni stav IZ po tom pitanju a drugo je sta narod radi . sve do par godina unazad IZ BiH nije imala u svom sastavu pokopno drustvo , inace u statutima pokopnih drustava postoji obavezan clan o besplatnim uslugama za ljude koji ne mogu da plate. evo ovdje se moze vidjeti zvanican stav IZ o tome sta bih kako vijenik musliman treba da se ponasa u tim trenutcima .. http://www.rijaset.ba/images/stories/TA ... mrlima.pdfGreat Cornholio wrote: Slažem seŠta ti misliš, da li su usluge vjerskih službenika preskupe, da li bi oni za primjer mogli da da ne naplaćuju dženazu ( ili sahranu)onima koji imaju ispodprosječna primanja, i na taj način pokažu praktično kakav bi to vjernik trebao da bude.
Nas narod je cudan , i zakon kaze da je mito (inace u islamu je mito haram - grijeh) krivicno djelo a ne rijetko se vidi covjek sa kesom i kovertom kod doktora.Je li normalno da troškovi dženaze budu baš toliki, i da li poznaješ slučajeve da je neko ukopan i da mu je klanjana dženaza besplatno ? Ja znam slučaj kada su hodžu morali pripadnici Armije BiH puškama natjerivati da klanja dženazu nekom poginulom borcu zato što porodica tog borca nije imala dovoljno novaca a to hodža nije htio da uradi besplatno. Znam da je off topic ali ipak po onome kako se danas ponašaju vjerske zajednice meni je drago što nisam vjernik i što ne moram s njima posla imati.
-
Great Cornholio
#311 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
To je samo jedan od razloga zašto nisam vjernikarte.fakt wrote: Slab ti je argument zasto ti nisi vijenik , niko od iskrenih vijenika ne ide u dzamiju radi hodze niti radi islamske zajednice , covjek sebe gradi kao pojedinca i odgovarat ce samo za ono sto je on uradio , svakom svacije .
Iskreno, mislim da bi religija mnogo manje štete donosila kad ne bi bila institucionalizovana,tj. kad bi bila privatna stvar svakog pojedinca.
-
strongwoman
#312 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Prije nego sto napises komentar procitaj post najmanje tri puta... malo si bio brzoplet, sto i ja znam biti isto ponekadGreat Cornholio wrote:Ovo može dovesti i do problema! Šta ako ja radim nešto što nije dobro a mislim da je dobrostrongwoman wrote:"Želi ljudima ono što želiš samome sebi." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, sahih)U tom slučaju ja nesvjesno drugom, a i e sebi, želim loše
![]()
Svaki covjek na svijetu zeli najbolje za sebe, zdravlje, kucu, dom, srecu... Citat ne glasi "Radi ljudima sto i samom sebi radis?...
Zelje su jedno, djela su drugo...!!!
-
GOLFER
#313 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
A koje su to usluge vjerskih sluzbenika koje su skupe? Ja koliko znam (a neka me neko ispravi) hodze klanjaju dzenazu i onda tek dobiju (a nekad i ne dobiju) kovertu od ozaloscene porodice. u tim kovertama moze da bude 1 KM ili vise sve zavisi koliko porodica odluci staviti, ja ne znam da ima neki cjenovnik, ili da neki hodza kaze ''E Bogami ovo je malo, ja necu da klanjam dzenazu'' to nikad nisam cuo, istina jeste da sam cuo neke (rekla-kazala) price o hodzama i IZ ali od ljudi jako SUMNJIVOG morala, tako da su to naravno sve bile odvratne lazi nastale u nemoralnim umovima. I na kraju normalno da hodja ima svakakvih ali ti svakakvi brzo zavrse svoju ''karijeru''Great Cornholio wrote:Slažem searte.fakt wrote:]
-
Great Cornholio
#314 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Još se mi nismo usaglasili po pitanjima šta je dobro a šta je loše, pa zbog toga čovjek može misliti da je ono što on želi dobro a to to ne bude dobro. Želja je prvi korak pri činjenju nečega, pa sam ja zbog toga napisao da trebamo dobro paziti šta želimo drugima, jer možda ono što želimo sebi nije dobro. Klanjati se nekom, strahovati od nekog, prinosti žrtve nekom da bi smo ga odobrovoljili i izbjegli njegov gnjev meni nisu dobra djela, a samim tim i želja za činjenjem svega gore nabrojanog nije dobra želja.strongwoman wrote:
Prije nego sto napises komentar procitaj post najmanje tri puta... malo si bio brzoplet, sto i ja znam biti isto ponekad![]()
Svaki covjek na svijetu zeli najbolje za sebe, zdravlje, kucu, dom, srecu... Citat ne glasi "Radi ljudima sto i samom sebi radis?...
-
strongwoman
#315 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Zato se uvijek kaze "Daj nam to i to... zelim to i to.. ako je hajr po nas i po druge naravno"...Great Cornholio wrote:Još se mi nismo usaglasili po pitanjima šta je dobro a šta je loše, pa zbog toga čovjek može misliti da je ono što on želi dobro a to to ne bude dobro. Želja je prvi korak pri činjenju nečega, pa sam ja zbog toga napisao da trebamo dobro paziti šta želimo drugima, jer možda ono što želimo sebi nije dobro. Klanjati se nekom, strahovati od nekog, prinosti žrtve nekom da bi smo ga odobrovoljili i izbjegli njegov gnjev meni nisu dobra djela, a samim tim i želja za činjenjem svega gore nabrojanog nije dobra želja.strongwoman wrote:
Prije nego sto napises komentar procitaj post najmanje tri puta... malo si bio brzoplet, sto i ja znam biti isto ponekad![]()
-
Great Cornholio
#316 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Dženaza košta oko 2000 km, e sad koliko hodža od toga dobije na kraju mjeseca od firme "IZ" nije mi poznato. A ono što dobije na tevhidima je baška (pečna pilad, gurabije pare itd)GOLFER wrote: A koje su to usluge vjerskih sluzbenika koje su skupe? Ja koliko znam (a neka me neko ispravi) hodze klanjaju dzenazu i onda tek dobiju (a nekad i ne dobiju) kovertu od ozaloscene porodice. u tim kovertama moze da bude 1 KM ili vise sve zavisi koliko porodica odluci staviti, ja ne znam da ima neki cjenovnik, ili da neki hodza kaze ''E Bogami ovo je malo, ja necu da klanjam dzenazu'' to nikad nisam cuo, istina jeste da sam cuo neke (rekla-kazala) price o hodzama i IZ ali od ljudi jako SUMNJIVOG morala, tako da su to naravno sve bile odvratne lazi nastale u nemoralnim umovima. I na kraju normalno da hodja ima svakakvih ali ti svakakvi brzo zavrse svoju ''karijeru''
-
GOLFER
#317 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Kod muslimana se zna sta su dobra djela i sta je dobro prema drugim ljudima, tako da supljiras... ne mozes istrgnut jednu recenicu iz 100000 drugih koje detaljno opisuju svaki dio ljudskog zivota i odnosa prema drugim ljudima i onda na tu recenicu replicirat kritikom koja je objasnjena u tih predhodnih 1000000 recenica kao i onih poslje 100000... pa smijesnoGreat Cornholio wrote:Još se mi nismo usaglasili po pitanjima šta je dobro a šta je loše, pa zbog toga čovjek može misliti da je ono što on želi dobro a to to ne bude dobro. Želja je prvi korak pri činjenju nečega, pa sam ja zbog toga napisao da trebamo dobro paziti šta želimo drugima, jer možda ono što želimo sebi nije dobro. Klanjati se nekom, strahovati od nekog, prinosti žrtve nekom da bi smo ga odobrovoljili i izbjegli njegov gnjev meni nisu dobra djela, a samim tim i želja za činjenjem svega gore nabrojanog nije dobra želja.strongwoman wrote:
-
Great Cornholio
#318 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Upravo tako! Naš najgori nije uvijek bolji od njihovog najboljegpastirck wrote:Mislim da je Great Cornholio mislio na vjersku instituciju a ne na pojedince,
potrebno je nama mnogo vise samokriticnosti u kojoj necemo braniti uvijek
tog nekog svog, kad napravi ofsajd ili prekrsaj.
-
Great Cornholio
#319 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ali to IZ baš i ne prakticira.GOLFER wrote:Great Cornholio wrote:strongwoman wrote:
Kod muslimana se zna sta su dobra djela i sta je dobro prema drugim ljudima, tako da supljiras...
-
GOLFER
#320 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ja koliko znam ljudi dobrovoljno placaju hodzama i dzenazu i tevhide, ja ne znam kucu koja bi sei dopustila da pozove ljude a da ne iznese pa bar neke keksice i sok, nasa kultura je jednostavno takva. Sto se tice dzaneaza zaista ne znam kakva je veza Bakija sa IZ i koliku ulogu prestavlja to da je neko ko umre clan IZ i kako sve to utice na cijenu.Great Cornholio wrote:Dženaza košta oko 2000 km, e sad koliko hodža od toga dobije na kraju mjeseca od firme "IZ" nije mi poznato. A ono što dobije na tevhidima je baška (pečna pilad, gurabije pare itd)GOLFER wrote: A koje su to usluge vjerskih sluzbenika koje su skupe? Ja koliko znam (a neka me neko ispravi) hodze klanjaju dzenazu i onda tek dobiju (a nekad i ne dobiju) kovertu od ozaloscene porodice. u tim kovertama moze da bude 1 KM ili vise sve zavisi koliko porodica odluci staviti, ja ne znam da ima neki cjenovnik, ili da neki hodza kaze ''E Bogami ovo je malo, ja necu da klanjam dzenazu'' to nikad nisam cuo, istina jeste da sam cuo neke (rekla-kazala) price o hodzama i IZ ali od ljudi jako SUMNJIVOG morala, tako da su to naravno sve bile odvratne lazi nastale u nemoralnim umovima. I na kraju normalno da hodja ima svakakvih ali ti svakakvi brzo zavrse svoju ''karijeru''
-
Great Cornholio
#321 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
A hodže bi taj "bakšiš" ( da pokažu koliki su dobročinitelji) trebali odbiti ili dati nekome ko nema, a ne od "bakšiša" kupovati nove felge za svog audija.GOLFER wrote: ja koliko znam ljudi dobrovoljno placaju hodzama i dzenazu i tevhide, ja ne znam kucu koja bi sei dopustila da pozove ljude a da ne iznese pa bar neke keksice i sok, nasa kultura je jednostavno takva.
-
GOLFER
#322 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ti imas problema sa IZ i ok tvoj problem. Ja od IZ ne ocekujem da budu meleci, nego ljudi kao i ja sa manama i vrlinama, i poznajem dosta cestitih i postenih ljudi... ustvari sve koje znam su takvi, a naslusao sam se prica protiv IZ ko niko i sve RUZNE price o lopovima itd... pricaju ljudi bez imalo integriteta, uglavnom su to oni nemoralni likovi koji bi rodjenu majku pokrali, i onda on pocne pricat kao hodza ovaj ili onaj i li Reis KRADU pare, humanitarnu itd... a taj isti ne da laze nego nikad dzamiji i ne pridje...Great Cornholio wrote: Ali to IZ baš i ne prakticira.
-
GOLFER
#323 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
kako ti znas ko kome daje, nemoj se ti sikirati za hodze, nego pripazi da ti dajes... A ako neki hodza ima audija sa dobrim felgama, ja cu iz dna duse raci masallah, Uspjesan hodza vodi uspjesan dzemat, i kod uspjesnog covjeka sa Allahovom voljom sve biva uspjesno...Great Cornholio wrote:A hodže bi taj "bakšiš" ( da pokažu koliki su dobročinitelji) trebali odbiti ili dati nekome ko nema, a ne od "bakšiša" kupovati nove felge za svog audija.GOLFER wrote: ja koliko znam ljudi dobrovoljno placaju hodzama i dzenazu i tevhide, ja ne znam kucu koja bi sei dopustila da pozove ljude a da ne iznese pa bar neke keksice i sok, nasa kultura je jednostavno takva.
Sad druga je stvar sto bi ti najradije da neki hodja vozi golfa 1 koji se raspada, a i onda bi mu naso manu...
-
strongwoman
#324 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
pastirck wrote:Najteza optuzba je stavljati znak jednakosti izmedju religije i njenih sljedbenika/vjernika.
Tako se cini nepopravljiva steta na racun religije koja nije odgovorna za ono sto neko pogresno
uradi. Treba biti objektivan pa kazati ovo sto ja radim nije uredu i religija mi nije bila
uporiste u mom postupku.
O TOME GOVORIM SVE VRIJEME!!! Al' ne mogu ljudi da shvate, pa sta ces sad!!!
-
Great Cornholio
#325 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
samo hodže rijetko kad imaju vremena , uvijek nekud žure, pa to što im se iznese oni traže da im se u papir zamotaGOLFER wrote: ja ne znam kucu koja bi sei dopustila da pozove ljude a da ne iznese pa bar neke keksice i sok, nasa kultura je jednostavno takva. Sto se tice dzaneaza zaista ne znam kakva je veza Bakija sa IZ i koliku ulogu prestavlja to da je neko ko umre clan IZ i kako sve to utice na cijenu.