Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
strongwoman

#1 Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Čitajući teme na "Religiji" došla sam do zasićenja i želje da počnemo malo pisati iz jednog drugoj ugla...

Voljela bih da svi oni kojima je religija put, osnova, smisao, vodilja ka dobročinstvu i nastojanju da postanemo što bolji ljudi napišu, citiraju dijelove iz svoje Svete Knjige koje upućuju na isto...

U Kur'anu stoji "Onaj koji ubije jednog čovjeka kao da je bio cijeli svijet, a onaj koji spasi nekom život kao da je spasio cijeli svijet"

Poenta je na čovjeka... na kaže ni vjernika, ni nevjernika.... nego čovjeka!!!
BHF_Manijak

#2 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

Nazalost previse je stereotipa izgradjeno i vecina vuce svojoj strani po svaku cijenu, bez da objektivno sagleda stvar, zaboravljajuci da medalja uvijek ima dvije strane...Bilo da se radi o vjernicima ili o ateistima/agnosticma!

Kada pricam o religiji odnosno vjeri, pokusavam da ljudima kazem o samoj sustini iste, zanemarujuci vjernike i njihova neka vidjenja iste jer ipak smo svi ljudi i svak ima neke svoje percepcije, ali sustina je ista, vjera sigurno nije zlo, ne onakva kakva je na "samom Izvoru" bila, no danas kad svijet oko sebe pogledam zapitam prvo "Gdje nestadose one prve rijeci 'Ikre bissmi rabbik' " a odmah iza toga "Hajde mogu razumjeti gubitak prve obligacije ali sta je sa onom "naredjivanje dobra a odvracanje od zla' " gdje se uopste ne kaze da trebas samo vjernike opominjati, pomagati, biti na usluzi...

Ono sto danas ljudima u globalu fali jeste fleksibilnost i dijalog, to je neko moje misljenje...Uz te dvije osobine zivot na ovom svijetu a posebno u Nasoj lijepoj bi bio mngo ugodniji!Danas drustvo nije isto kao prije 500-600 godina, doslo je do velikih migracija, mijesanja naroda itd, tako da u danasnje vrijeme ljuid trebaju razumijevanja i fleksibilnosti vise nego ikad, ali danas je manjka i to podobro! To najbolje mozemo vidjeti kod nas...

Druga stvar, bar kada je islam u pitanju, jeste sto se nazalost formi dalo prednost u odnosu na sustinu! Kako nas dobri Ahmmo nekoc rece, raspravljamo o tome da li trebamo nikab ili samo hidzab, a imamo toliko toga vaznijeg rijesiti i uskladiti, ali ocigledno je da to mnogima nije cilj, nego daj ti oko "sitnice" da se pozabavimo a o sustini se i ne treba pricati...Ne kazem da forma nije bitna, naravno da jeste, kada je bar rijec o islamu, ali davati formi prednost nad sustinom, eh tu se vec trebamo zapitati da li ispravno radimo?!
Allah kaze u Kur`anu, ljudi saberite se oko jedne rijeci, tj rijeci Allah, tj saberite se svi oko svima vama zajednickog, ali ocigledno je da smo zanemarili i taj, pa hajde reci cu, savjet od Gospadara naseg!

Necu sada ovdje vaziti o tome koja je vjera najispravnija, moje misljenje se o tome zna, ali trebam(o) teziti ka tome da se saberemo oko svima nama zajedncike stvari, i to svi, ne samo vjernici(ma koje vjere), dakle i agnostici, ateisti, i slicni, trebamo se sabrati oko univerzalnih nacela za koje se svi borimo, a to su, slozit ce te se, ne ubij nepravedno, ne ukradi, ne ponizi, nemoj udariti na nejac, ne uskracuj ljudima prava, ne tlaci, bori se za svacije pravo, bori se za svacije dobro, bori se za COVJEKA prije svega!

PS Neko ce pomislit da pisem pod uticajem SDP-ove kampanje, :mrgreen: ali daleko od toga, ne spadam ja u "crvene" :mrgreen:
strongwoman

#3 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

@Manijak :thumbup: potpisujem svaku tvoju recenicu... U potpunosti se slazem sa svim sto si rekao...

Zato sam i otvorila ovu temu, koliko ce piti vode zaista ne znam... Samo bih voljela da konacno pocnemo pisati i raspravljati sto je to sto nas cini boljima, sto nas cini ljudima, sto je to sto nam vjera, moralni postulati, kucni odgoj, nalazu da radimo, cinimo kako bi iskoristili priliku da postanemo ljudi, insani...

Kaze se u hadisu da je i osmjeh sadaka (dobro djelo), Manijace evo ti jedan veliki :-D
BHF_Manijak

#4 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote:@Manijak :thumbup: potpisujem svaku tvoju recenicu... U potpunosti se slazem sa svim sto si rekao...

Zato sam i otvorila ovu temu, koliko ce piti vode zaista ne znam... Samo bih voljela da konacno pocnemo pisati i raspravljati sto je to sto nas cini boljima, sto nas cini ljudima, sto je to sto nam vjera, moralni postulati, kucni odgoj, nalazu da radimo, cinimo kako bi iskoristili priliku da postanemo ljudi, insani...

Kaze se u hadisu da je i osmjeh sadaka (dobro djelo), Manijace evo ti jedan veliki :-D
:) :thumbup: :kiss:

Treba sredinu traziti izmedju srca i razuma, kako maloprije rekoh na jednoj od tema!Zapad ima razum, ali je pomalo zapostavio srce, dok je na istoku zapusten totalno razum, a srcanom se daje prednost!

Pod srcem podrazumjevam duhovnost, da ne bude zabune kod bukvalaca... :zzzz:
ljubav_aha

#5 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

sto nas cini boljima:komunikacija,komunikacija,komunikacija o svemu

vjernicima je relgija put ka dobrocinvstvu,drugima nije,ali mogu i dalje raditi dobra djela,u tome nema razlike medju vjernicima i nevjernicima
strongwoman

#6 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Ljubav aha - slazem se da komunikacija, ali zdrava komunikacija moze rezultirati i dovesti do odredjenog cilja...

Ali ja bih prije komunikacije stavila - dobra djela!!! Naravno i zdava komunikacija je dobro djelo!!!

Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara!!!
bijela

#7 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

strongwoman - oduševljena sam temom i velika ti hvala! nadam se da će biti uspješna.
uvijek zaboravljamo da je više stvari koje su nam zajedničke od razlika.
budem i ja napisala šta kad budem pri mozgu.
strongwoman

#8 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

bijela wrote:strongwoman - oduševljena sam temom i velika ti hvala! nadam se da će biti uspješna.
uvijek zaboravljamo da je više stvari koje su nam zajedničke od razlika.
budem i ja napisala šta kad budem pri mozgu.
:thumbup:
ljubav_aha

#9 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Ljubav aha - slazem se da komunikacija, ali zdrava komunikacija moze rezultirati i dovesti do odredjenog cilja...

Ali ja bih prije komunikacije stavila - dobra djela!!! Naravno i zdava komunikacija je dobro djelo!!!

strongwoman,nisam odredila vrstu komunikacije,vec sve vrste komunikacija,sto podrzumjeva komunikaciju djelima :-D

samo sam podvukla,nije religija iksljuciv put ka doborcinstvu,ima doborinitelja koji nisu vjernici :-D
strongwoman

#10 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

"Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti. A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovom svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti." (Lukman, 14-15.)
strongwoman

#11 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:
strongwoman wrote:Ljubav aha - slazem se da komunikacija, ali zdrava komunikacija moze rezultirati i dovesti do odredjenog cilja...

strongwoman,nisam odredila vrstu komunikacije,vec sve vrste komunikacija,sto podrzumjeva komunikaciju djelima :-D

samo sam podvukla,nije religija iksljuciv put ka doborcinstvu,ima doborinitelja koji nisu vjernici :-D
Ljubav-aha... Naravno da ima.. Ja ih licno znam i jako, jako cijenim njihova dobra djela vjeruj mi...
strongwoman

#12 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Hadis koji su zabilježili imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima i Ebu-Davud u svom Sunenu od Abdullaha ibn Amra ibnul Asa da je Allahov Poslanik s. a. w. s. rekao:

″Od najvećih grijeha (kebaira) je da čovjek vrijeđa svoje roditelje!″
Ashabi rekoše: ″Pa zar čovjek može vrijeđati svoje roditelje?″
″Može! Ako vrijeđa nečijeg oca, pa onda taj čovjek povrijedi njegovog oca, ili ako povrijedi nečiju majku, pa taj čovjek za uzvrat povrijedi njegovu majku.″
Azamo

#13 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Azamo »

Mene je baš nekako dojmila priča o jednom da kažem nevjerniku i Ibrahimu a.s.,ne znam dali je ova priča iz Kur'ana ili je iz Hadisa ili je Kelamul-Kibar,uglavnom jednom je došo' neki čovjek Ibrahimu a.s. i tražio mu da malo hrane da jede,Ibrahim ga upita da li vjeruje u Allaha dž.š,a ovaj mu negativno odgovori,a on a.s. mu reče ako nećeš prihvatiti Islam ne dam ti hranu,čovjek se okrenu i ode,malo iza toga dođe objava Ibrahimu,kaže mu Allah dž.š; O Ibrahime,Ja ovog čovjeka hranim 40 godina,bez obzira na sve a tebi je jednom došo i ti si ga otjero'".Kad je to čuo Ibrahim se odmah krenu za onim čovjekom i kad ga stiže zamoli ga da se vrati da će mu dati da jede i pije koliko hoće,ovaj ga začuđeno pogleda i upita; odkud sad to? i kad mu Ibrahim ispriča ovaj mu reče:Ako je tako ja od sad vjerujem u tvog Gospodara. Interesantan događaj. I Allah dž.š se obraduje više svom robu kad mu se vrati nego čovjek koji zgubi kamilu u sred pustinje a potom je nađe.
strongwoman

#14 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

@Azamo - prica (hikaja) je istinita...

Znaci da gladnog ne smijemo ostaviti nenahranjenog, da nismo mi ti koji odlucujemo i sudimo... Pustimo Bogu Bozije, On (Uzviseni) jedini zna sta je u necijim srcima i kakav je ko vjernik ili nevjernik...
Moramo biti samilosni jedni prema drugima i milostivi prema onima koji su slabiji od nas!!!
Azamo

#15 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Azamo »

ljubav_aha wrote:

Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladan
strongwoman

#16 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

@Azamo... ne mozemo tako gledati na stvari...
Jedno je ono kako je napisano i kako bi se muslimani trebali pridrzavati, a drugo je kako se pridzavamo i praktikujemo...

Ja nikada ne bih rekla da neko cini dobro djelo da bi ga drugi po tome poznavali ili hvalili... To je nijet za koji mi ne mozemo znati da li je iskren ili nije... To ostavimo Bogu da sudi...
Taj neko je sigurno bolji od onoga sto nije nikakvo dobrocinstvo ucinio, ni tajno ni javno... ni u ime Boga ni u ime ne znam vise cega....
ljubav_aha

#17 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

Azamo wrote:Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladan

:shock:

komentar u vezi uvecanog dijela teksta > meni to nikad nije palo na pamet,jer i vjernici i nevjernici:pomazu iskreno,ali u obe grupe je takodjer moguce naci osobe koje teze da se dokazu kao dobrocinitelji,zaista si pogresno odvojio cilj i teznju pomaganja od strane vjernika i nevjernika,iskreno se pitam,kako si uospte tako nesto mogao zakljuciti :!: :idea:
strongwoman

#18 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:

komentar u vezi uvecanog dijela teksta > meni to nikad nije palo na pamet,jer i vjernici i nevjernici:pomazu iskreno,ali u obe grupe je takodjer moguce naci osobe koje teze da se dokazu kao dobrocinitelji,zaista si pogresno odvojio cilj i teznju pomaganja od strane vjernika i nevjernika,iskreno se pitam,kako si uospte tako nesto mogao zakljuciti :!: :idea:
Ljubav-aha.... ljudski je grijesiti :) i ja se slazem da i jedni i drugi pomazu... a dokazivanje bih ostavila kao zenemarujucu cinjenicu, jer opet kazem i onaj koji to cini da bi se dokazao ja ipak bolji od onoga koji nikada nije dobrocinstvo uradio....
BHF_Manijak

#19 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Azamo wrote:Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladan

Ne treba preuvelicavati stvari, cilj teme i jeste da se ukazu pozitivne stvari a ne da skacemo jedni drugima za vratove!Pogresno je u ovom slucaju praviti razliku Azamo,bez ljutnje! :) Licno znam i vjernike, u kojima proradi ono ljudsko pa im bude ko malo krivo, pa se ko i ljutnu kad im se neko ne zahvali na ucinjeno dobro djelo ili ako se to ne spomene, zato bez pravljenja razlike! :)
strongwoman

#20 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Uskladiti ponašanje sa ciljem obavljanja svih ibadeta

Mogli bismo slobodno kazati: pretočiti propise vjere u životno djelovanje. Postoji dosta slučajeva da čovjek precizno izvršava vjerske propise u džamiji, dok se van džamije ponaša nedolično.On, zapravo, sebe zavarava misleći da su mu propisi ispravni, a da sve ostalo nije bitno. Naravno da ovakvo ponašanje islam ne odobrava, jer je islam cjelina koju ne možemo djelimično ispunjavati, a djelimično zapostavljati. Zbog ove neusklađenosti između vjerskih propisa i ponašanja vjernika nastale su dvije kategorije ljudi:

1. oni koji prakticiraju propise, ali su lošeg ponašanja i

2. oni koji ne prakticiraju propise, ali su moralni.

Cilj islamskog ahlaka je od osobe napraviti moralnog vjernika. Naš poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Allaha mi ne vjeruje… Allaha mi ne vjeruje… Allaha mi ne vjeruje… “Ko, Poslaniče?’’ – upitaše ashabi, a Poslanik odgovori: “Onaj od čijeg zla nije siguran njegov komšija.”.

Razmisli, ti koja prostireš veš na balkonu iznad komšinice, da se voda, nastala od sušenja, može slivati na balkon ispod, što će, svakako, zasmetati tvojoj komšinici – znaj da se i na tebe odnose navedene Poslanikove riječi. Također, ovaj se hadis odnosi i na onog koji parkira auto ispred garaže svog komšije, pa zatim ode kući klanjati namaz, na primjer. Pa komšija, ako mu je potrebna garaža, mora sačekati dotičnog da završi sa svojim obavezama, pa tek onda ga zamoliti da skloni auto od njegove garaže. Možda ćeš se pitati: “Pa, otišao je klanjati?!”. Nemoj zaboraviti: nema razdvajanja ibadeta od ahlaka! Loše postupanje prema komšijama je jedan od vidova odvojenosti vjere od praktičnog islamskog života.
Zbog toga je Poslanik upozoravao sve ljude na opasnost ovog ponašanja. Jednom prilikom je kod Poslanika došla grupa ljudi, koja ga zamoli da im kaže mišljenje o osobi koja je poznata po tome da puno klanja, posti i daje zekat, međutim, loše postupa s komšijama. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Takvo ponašanje odvodi u Džehennem!”.

Spomenuli su ženu koja malo klanja, posti i daje zekat, ali se lijepo postupa prema komšijama. Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: “Za takvo ponašanje je nagrada Džennet.”. Naravno, ovo nije poziv da minimalno obavljaš ibadete – bitno je da shvatiš pravo značenje…
Ono što je bitno da shvatiš, jeste da ne smiješ biti na jednom polju dobar, a na drugom loš. Moraš obavljati ibadete i istovremeno biti moralan. Nažalost, puno je onih koje Poslanik spominje u sljedećem hadisu: “Najmanju vrijednost kod Allaha na Sudnjem danu imat će ljudi koje su drugi (na ovom svijetu) izbjegavali zbog njihovog zla!”.

Izdvojeno iz knjige: Moral Vjernika
Autor: Amr Halid
ljubav_aha

#21 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:

Ljubav-aha.... ljudski je grijesiti :) i ja se slazem da i jedni i drugi pomazu... a dokazivanje bih ostavila kao zenemarujucu cinjenicu, jer opet kazem i onaj koji to cini da bi se dokazao ja ipak bolji od onoga koji nikada nije dobrocinstvo uradio....
upravo tako,najvaznije je pomoci,ali moj post je bio rekacija na Azamov-u iskljucivost :-D

svako voli biti opazen ,i mislim da je u redu ako se zahvalnost pokaze,to je ocekivajuca normalna reakcija
strongwoman

#22 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Često imamo pogrešnu predstavu o islamu, pa mislimo da nam vjera jača samo obavljanjem namaza i drugih ibadeta. Naravno, to je pogrešno, jer se vjera i djeli na sedamdeset i nekoliko ogranaka. Muhammed, s.a.v.s., kaže: “Čovjekov iman se dijeli na sedamdeset i nekoliko dijelova. Najviši dio je reći: Nema boga osim Allaha, a najniži dio: uklanjanje sa puta svega što smeta.”. Znači, uklanjanje sa puta onoga što smeta je sastavni dio imana. Šta reći za onog ko baca smeće po putu – on takvim ponašanjem slabi svoj iman? Šta reći za onog koji očisti svoje dvorište ili njivu, pa to baci na put? I on takvim postupanjem slabi svoj iman. Šta reći za onog koji ostavi auto na putu, praveći smetnju ostalim prolaznicima? I to smanjuje njegov iman. Ako vidiš osobu da ukloni smeće sa puta, znaj da je to dokaz njegove vjere.

strongwoman

#23 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Poslanik, s.a.v.s., je upitao ashabe: “Znate li ko je siromah?”.
Odgovorili su da je to onaj koji nema dirhema i dinara, a Poslanik, s.a.v.s., im na to reče: “Siromah je onaj koji će na Sudnjem danu imati sevape od namaza, posta, zekata, ali će mu biti oduzeti zbog toga što je lagao, ogovarao, krao, tukao i ubijao. Kada nestane njegovih dobrih djela, grijesi onih kojima je sve ovo činio će se prebaciti na njega. I bit će odveden u Dehennem.” (Hadis bilježe Muslim, 6.522 i Tirmizi, 2.418).
Suština svega što sam rekao je da ibadeti imaju pravu vrijednost samo uz lijep ahlak.
Ovim putem pozivam prave”siromahe”da zarade, tako što će popraviti moral. Lijek za ljude je u moralnom ponašanju, čiji principi nam se nude u Kur’anu, zajedno sa izvršavanjem propisanih ibadeta. Samo i sa izvršavanjem ibadeta i sa moralnim ponašanjem ćemo biti pravi i zdravi vjernici.

ljubav_aha

#24 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Često imamo pogrešnu predstavu o islamu, pa mislimo da nam vjera jača samo obavljanjem namaza i drugih ibadeta. Naravno, to je pogrešno, jer se vjera i djeli na sedamdeset i nekoliko ogranaka. Muhammed, s.a.v.s., kaže: “Čovjekov iman se dijeli na sedamdeset i nekoliko dijelova. Najviši dio je reći: Nema boga osim Allaha, a najniži dio: uklanjanje sa puta svega što smeta.”. Znači, uklanjanje sa puta onoga što smeta je sastavni dio imana. Šta reći za onog ko baca smeće po putu – on takvim ponašanjem slabi svoj iman? Šta reći za onog koji očisti svoje dvorište ili njivu, pa to baci na put? I on takvim postupanjem slabi svoj iman. Šta reći za onog koji ostavi auto na putu, praveći smetnju ostalim prolaznicima? I to smanjuje njegov iman. Ako vidiš osobu da ukloni smeće sa puta, znaj da je to dokaz njegove vjere.

:thumbup: tako nesto je moguce ako postoji pravilan kucni odgoj :-D
NIN

#25 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by NIN »

Azamo wrote:
ljubav_aha wrote:strongwoman,nisam odredila vrstu komunikacije,vec sve vrste komunikacija,sto podrzumjeva komunikaciju djelima :-D

Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladan
Zaista mi nije namjera kvariti temu i iskreno je podrzavam ali ne mogu a da se ne osvrnem na @Azamovu repliku o dobrocinstvu.

@Azamo, kazes da nevjernik cini dobro iz razloga da bude vidjen i na taj nacin prikupi drustvene simpatije svoje okoline dok s druge strane vjernik to cini iskreno iz zelje da pomogne drugom u nevolji i nije ga briga sta ce komsije reci? U nastavku ti pokazem koliko si zapravo kontradiktoran.

Skrenuo bih ti paznju na jednu cinjenicu koju nonsalantno ignorises i tako sebe postavljas u kontradiktornu poziciju: imamo nevjernika i vjernika koji cine dobrocinstvo prema drugom u nevolji. Po tvom nahodjenju i shvatanju, nevjernik to cini iz zelje da mu se djelo dobrocinstva zapazi kao dobra karakteristika od strane drustva. Dobro. Onda imamo vjernika koji takodjer cini dobro djelo ali sada to tumacis kao djelo iz zelje da iskreno pomogne onome kome je pomoc potrebna jer, pobogu, vjerniku ne treba blagonaklona drustvena percepcija od strane okoline. Za ovo bi se moglo reci da je nekada zaista istinito jer je cinjenica da je covjek vjernik i da samim tim posjeduje drugacije prioritete od nevjernika. I tu dolazimo do kljucnog argumenta kojeg ti, naravno, hladno zaboravljas i ignorises, a to je da je i tvom vjerniku jako bitna blagonaklona percepcija ali mozda ne od strane drustva nego od strane mnogo veceg autoriteta, dakle njegovog gospodara! S toga, ako idemo premisom da je ljudska sklonost ka pomaganju zapravo blagonaklona percepcija njegovih autoriteta onda tvoj vjernik nije nista bolji od nevjernika. Sto vise, mozemo cak doci i do zakljucka da je nejvernik zapravo taj koji cini dobrocinstvo iz iskrenijih pobuda, a ne vjernik jer je nevjernikov ulog zapravo znatno skuplji, tj. ocekivana zagarantovana dobit mu je znatno manja. Razlog tome lezi u tome jer nevjernik ima jedan referentni autoritet - drustvo, dok vjernik ima dva referentna autoriteta - drustvo i boga. Takodjer, vrijedi spomenuti i to da je autoritet vrhovnog bica znatno mocniji u odnosu na onaj drustveni pa je vjerovatno to jedan od razloga zasto mislis da jednom vjerniku i nije toliko bitno kako ce njegovo dobrocinstvo prihvatiti okolina (sto je, naravno, daleko od istine jer mehanizmi koji su na snazi kada je socijalna interakcija u pitanju sezu znatno dublje u tvoju psihu od onoga koliko ti mislis).

Pretpostavimo sljedece:

Imamo dva covjeka istog ekonomsko-socijalnog statusa. Dakle, i jedan i drugi imaju priblizno isti dohodak i slicne titule u svom drustvu. Recimo da su oba profesori na univerzitetu gdje jedan predaje fiziku, a drugi knjizevnost. Oba su jako cijenjeni sto u drustvu, sto od strane svojih kolega. Profesor nevjernik jedan dan prilozi donaciju u lokalnu narodnu kuhinju koju cini 10 vreca brasna i 20 kg svjezeg mesa. Dakle, recimo da je donacija iznosila nekih 700 KM. Moralna pozadina u primjeru ovog profesora uopste ne mora biti bitna ali mozemo reci da je profesor, kako je prilicno situiran, odlucio je da nesto viska svoje ustedjevine donira za narodnu kuhinju jer, pobogu, niko nije ravnodusan na gladne ljude. Drugi profesor vjernik isti taj mjesec odluci da od svoje ustedjevine izdvoji 500 KM i da donira za lokalnu narodnu kuhinju i da za 200 KM kupi ulja, brasna i secera i podijeli onima kojima je najpotrebnije u svom komsiluku.

Dakle, imamo situaciju dva covjeka istog drustvenog statusa koji su donirali isti iznos novca da bi pomogli onima kojima je pomoc najpotrebnija sto ce reci inicijalna investicija ova dva covjeka je identicna. E sada, ako idemo tvojim nahodjenjem i shvatanjem onda imamo dvije razlicite pozicije sa identicnim investicijama. Zasto je to tako vidjet cemo ako u nasu formulu uvrstimo par brojeva pa kazemo da imamo par faktora razlicitih vrijednosti kada je u pitanju povrat od ulozene investicije koje bi ovdje trebali uzeti u obzir. Recimo, ukupna dobit od ulozene investicije moze biti 100%. Da bi je podijelili pretpostavimo da drustvena percepcija kada je u pitanju dobrocinstvo moze biti pozitivna ili negativna koju cemo izraziti kao 25-25%. U ovu formulu moramo uvrstiti i teoriju o postojanju boga gdje sa naseg stanovistva mozemo drugu polovimu podijeliti takodjer na 25-25% (u stvarnosti bi bilo 50-50%).

Kako imamo profesora nevjernika koji ocekuje dobitak od ulozene investicije od strane drustvene okoline onda pretpostavimo da pola njegove okoline odobrava ovaj njegov cin dok druga polovina smatra da ovim cinom samo zeli pomoci sebi i u tome vidi cin licemjerstva. Iz ovoga slijedi da je profesor nevjernik i dobitku 25%. Ako uzmemo drugi dio formule u obzir onda imamo 0% jer profesor ne vjeruje u postojanje boga.

S druge strane, prvi dio formulacije vazi i za profesora vjernika, bez obzira na pretpostavku da on to cini iz iskrenih pobuda i da se ne nada blagonaklonoj percepciji svoje okoline. I ovdje takodjer imamo da se cin njegovog dobrocinstva od strane drustva percipira dijelom kao iskreno djelo, a dijelom kao cin licemjerstva, htio on to ili ne, tako da i on u prvom dijelu formulacije ima dobit od 25%. Sto se tice drugog dijela ovdje imamo situaciju gdje vjernik koji vjeruje u postojanje boga od koga ocekuje blagonaklonu percepciju za svoje dobro djelo, sto si ti svjesno izostavio iz svoje formule, imamo slucaj da je profesor vjernik dodatno povecao mogucnost svoje dobiti za dodatnih 25% jer se njegov naum i djelo percipiraju kao iskreno ili neiskreno i od strane vrhovnog autoriteta, pa imamo:

- Profesor nevjernik 25% dobiti;
- Profesor vjernik 50% dobiti.

Dakle, ocigledno je da vjernikova religioznost itekako da doprinosi njegovom dobitku u odnosu na ulozenu investiciju, sto ce reci da je profesor nevjernik u poziciji koja je manje isplativa pa mozemo zakljuciti da je njegov naum zapravo duplo iskreniji, ako u obzir uzmemo ocekivanu dobit.

Problem mozemo protumaciti i drugacije gdje je dobit na strani vjernika jos veca jer ako pretpostavimo da je vjernik ubjedjen u postojanje boga i da je to zaista istina onda je isplativost u odnosu na investiciju strmoglavih i zavidnih 100%!

Zakljucak bi bio da i ako pretpostavimo da se dobrocinstvo od strane nevjernika radi cisto iz sebicnih pobuda onda su vjernikove sebicne pobude jos ociglednije jer ipak da nije problem zakljuciti da i on ocekuje nagradu ali, doduse, na onom drugom svijetu - nagradu koja se ni u snu ne moze porediti sa mogucom nagradom koju je u stanju dobiti siroti nevjernik, i to za istu ulozenu investiciju! Dakle, tvoja kontradiktornost koju spomenuh s pocetka, i sva ironija i plitkost tvog razmisljanja pokazana u zelji da spocitatas nevjernicima sebicnost i omalovazis zelju istih da se pomogne drugima u nevolji implicirajuci im licemjerstvo zapravo, ogleda se u konceptu nagrade koji lezi u samoj srzi religijskog nauka koji upravo ti prakticiras! Cijeli koncept zivota poslije smrti je upravo baziran na ovom principu davanja i nagrade - davanja na ovom da bi bio nagradjen na onom sto je zapravo temelj religije kojoj pripadas.

Ja da sam vjernik kao ti mene bi stvarno bilo strah boga i sramota uopste pomisliti da je jedan covjek koji sumnja u mog Gospodara sebican samo zato sto ja jadan nisam u stanju shvatiti njegov naum iz svog ugla vjernika - vjernika koji takodjer samo misli samo na svoju guzicu nadajuci se dzenetu!

:(
Post Reply