Religija i moć/pohlepa

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Great Cornholio

#226 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Great Cornholio »

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:
@Cornholio, danas ipak mora imati zavrsen fakultet da bi radio kao hodza, tako da ti ta cinicna prica "da je morao zavrsiti silne skole" ne pije vode... :) :wink:
Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.
Naravno, srednja školaa poput gimnazije bi bila poželjna.
Pred svakim ko je "nabubo" tu knjigu ti trebas da sutis i stanes mirno :roll:

EDIT,
pardon sto se mijesam u ovu raspravu...ne tice me se...ali nekako ne mogu otrpiti kada neko kaze "nabubat"
mislim....
Nabubat se u žargonu koristi kao zamjena za naučiti napamet, bez razumijevanja, ko' papagaj ponoviti ono što je naučeno .
shillen

#227 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by shillen »

Cornholio ovo je sad vise vrijedjanje nego rasprava ... i da te pitam , sta tako pametan momak poput tebe radi u zivotu osim sto po cijeli dan raspravlja na podforumu religija ?
kukuruz_kokicar

#228 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by kukuruz_kokicar »

Great Cornholio wrote:
ljubav_aha wrote: 1.Da li je hodza poljprivrednik,da li njegova zena radi sa njim :?:
2. Zasto je spajanje dva dzemata "losa posljedica" u relacijama :?:
3. Ko je odlucio promjenu clanarine :?:
Čuj to, šta ti pada napamet, hodža da bude poljoprivrednik :shock:, pa nije on džaba silne škole izučio, nek kopa fukara. Đe će hodžina žena radit',šta ti pada na pamet, ona se udala za hodžu da bi bila hanuma.

Spajanje dva džemata je loša posljedica zbog toga što bi jedan imam morao dobiti otkaz. Vidiš li ti koji je silan božiji kadar odškolovan, on se može zaposliti samo povećanjem broja džemata, uvvođenjem vjeronauke u državne škole (osnovne i srednje), obdaništa, a od vitalnog nacionalnog interesa bi bilo da se vjeronauka uvede i na fakultete.

Ko je donio odluku za povećanje hodžarine, e to ne znam :D
Sve dok je finansiranje vz iskljucivo stvar odnosa vjernik-vz nemam nikakvu potrebu da kritikujem bilo koga niti bilo kome 'otvaram' oci. Odrasli smo ljudi i svako od nas, ukljucujuci i vjernike snosi odgovornost za to kako ce trositi svoj novac. Niko ni tebe ne pita i ne treba da pita da li si svoj novac skrsio na zene, konje ili knjige. Naravno, ako svojim trosenjem direktno ugrozavas svoju okolinu - tek onda to postaje i problem okoline.
Mene kao dzemat-outsidera finansiranje hodze od strane dzematlija ne dotice ni na koji nacin i mijesanje u tu politiku bi se opravdano moglo prepoznati kao zlonamjerno ili primitivno - takvo mahalanje je reda velicine komentara ispod glasa koji svi cuju, ali niko ne vidi ko je rekao tipa - vidi majke ti onog glavonje kako jede pitu.
Zao mi je sto moram i reci shame2u.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#229 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote: Nabubat se u žargonu koristi kao zamjena za naučiti napamet, bez razumijevanja, ko' papagaj ponoviti ono što je naučeno .
ahaaa
evo u zargonu i tebi nesto....razligu 8-)
Great Cornholio

#230 Re: Religija i moć/pohlepa

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: U pravu si, kad dodamo tu još i anatomiju, koja se takođe treba naučiti gotovo u potpunosti napamet, onda je onih 600 stranica koje hodža mora naučiti napamet zanemarivo :D
Ajde razguli s tim svojim nebulozama Image
Nisu nebulozne, ali odoh, što je sigurno, sigurno je :-D :run:
NIN

#231 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: Nabubat se u žargonu koristi kao zamjena za naučiti napamet, bez razumijevanja, ko' papagaj ponoviti ono što je naučeno .
ahaaa
Ja tebi rekoh da malo ohanes, jel' tako? :wink:

I de mi recite jestel' se isprcali da ja ovo mandalim da ne bi bilo kakavih zescih konsekvenci?
Kupalo

#232 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Kupalo »

bolje mandali ...udarilo im je uglavu :-)
Great Cornholio

#233 Re: Religija i moć/pohlepa

NIN wrote:
WipeOut wrote:
ahaaa
Ja tebi rekoh da malo ohanes, jel' tako? :wink:

I de mi recite jestel' se isprcali da ja ovo mandalim da ne bi bilo kakavih zescih konsekvenci?
Radi šta god hoćeš, što se mene tiče rasprava je završena. Umorih se ja od vjernika a i sigurno i oni od mene, pa je bolje da se jedno vrijeme ne družimo :) :sax:
NIN

#234 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

Klapna!

A u budece nemojte da se pocnem ibretit'! :wink:

Vala, i bolje da gledate emisiju na historiju o metoeorima i kojekakvom kamenju s neba, ha ja... :)
Locked