Religija i moć/pohlepa

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1 Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

Naletih na jedan zanimljiv tekst na index.hr napisan ovodom dolaska Pape u Hrvatsku. Sam tekst postavlja mnogobrojna etička pitanja o ulozi religije i religijskih institucija i ponašanju predstavnika institucija u balkanskim društvima tako da, bez obzira što je napisan u povodu jednog specifičnog događaja, ima univerzalnu vrijednost. Autor opisuje, na jednom specifičnom događaju, jedan općeprihvaćeni koncept kraljevskog ponašnja ovih samoproglašenih pastira u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji ( dvori, zlatni lanci, mercedesi, razne spektakl proslave itd.) dok stado jedva da ima za bajate slame, tj.za panje. Isto tako, dobro je opisano kako isti pastiri koriste poziciju institucija koje predstavljaju kako bi što više para izmuzli iz ionako praznih državnih kasa. Ali njima se ne smije reći: NE!

I u BiH imamo bezbroj ovakvih primjera od Gadafijevog vakufa na Kovačima do vladikinih dvora u Banjaluci. Zanima me šta vi mislite o ovome bez obzira na vašu religijsku pripadnost ili nepripadnost, vjerovanje ili nevjerovanje.

Moj stav je da me ne interesuje šta ko pravi ili radi sa svojim parama, ali je veliki problem kada se pruži ruka u tuđi džep ( u većini slučajeva državni, općinski, kantonalni ili entitetski budžet), baš kao da je tvoj i svima je to normalno :-) a živimo u zemlji sa 43% nezaposlenih. Na primjer, meni ne smetaju vjerski objekti, pa nek ih grade jedan do drugog. Ali ljudi gradite ih svojim parama, a ne tuđim (općinskim, kantonalnim, entitetskim ili državnim)! Valjda bi savkom vjerniku trebalo biti jasno da je to haram (grijeh). I da time što daju tuđi novac političari kupuju jeftine političke poene, opet tuđim novcem.
Dolazak Pape: 42 milijuna kuna. Sve ostalo - neprocjenjivo
Autor: Hrvoje Marjanović

STVARI otprilike funkcioniraju ovako. Ako ste u ponedjeljak odlučili da u narednih šest mjeseci nećete napisati jednu jedinu riječ o Crkvi jer vam je već pomalo izlizano natezati se s jednim te istim glupostima, već u utorak ista će ta Crkva upregnuti sve snage da do srijede smisle ili učine nešto tako iskonski glupo/pokvareno/nezakonito/nepromišljeno/nemoralno/pogrešno, i natjeraju vas da se ponovno bavite njihovim budalaštinama.

Kada ne bismo znali da su bahatost i neumjerenost u samoj prirodi tog antipatičnog kolektiva ljudi koji vjeru koriste kao kreditnu karticu bez limita, mislili bismo da u zabačenim hodnicima biskupije kriju tim ljudi koji danonoćno smišlja kako što efektnije srozati vlastiti rejting i pretvoriti se u najomraženiju organizaciju nakon nacista. Naravno, za loš će imidž optužiti sotonske sile koje vladaju medijima jer ništa nije pokvareno kao novinar koji urla "car je gol", ili u konkretnom slučaju: "Biskup gradi".

Rugala se…

Najnoviji hit dolazak je Pape Benedikta XVI., a i to su iskoristili da bi izgradili svoj zamak. Oni koji su tjednima predviđali da će Papa prekoriti bahatost i rastrošnost domaćih biskupa očito su zaboravili da se radi o čovjeku koji dolazi u blindiranom unikatnom autu, živi u palači, apsolutistički je monarh, ima osobnu gardu i oblači se ekscentrično poput Lady Gage. Nekako se čini da osuda tuđe megalomanije neće biti na dnevnom redu najvećeg megalomana od svih ili tu megalomaniju barem neće primijetiti. Drugim riječima, ako Lady Papa u konačnici i kaže nešto negativno o rastrošnosti biskupa, bit će to primjer licemjerja epskih razmjera.

Već ga možete zamisliti kako urla na nadbiskupa: "Da me ovo ruho od svile i kadife optočeno draguljima i slonovačom, ova kruna što mi glavu krasi i ovaj štap od zlata što mi savršeno odgovara uz haljinu, ne sprečavaju da zamahnem rukom, opalio bih te ravno preko te rastrošne gubice."

Četrdesetak milijuna kuna za dolazak Pape. U državi čija premijerka slavodobitno objavljuje informacije o svakoj ušteđenoj kuni i osjeća se ekstremno sposobno samo zato jer je uštedjela par milijuna na aromatiziranoj vodi i spajalicama, bacanje novca na dolazak Grinča čini se kao luksuz van pameti. Van pameti čak ni ne može kvalitetno opisati ovu ludost i besmislenost. Kada bi ludost završila srednju luđačku, otišla na akademiju primijenjene ludosti u Ludbregu i doktorirala na temu "Ludost i besmisao", tek tada bi mogla parirati ovome što trenutno gledamo.

Idem na koncert omiljene grupe, plati mi kartu

Kada bi Crkva i vjernici iz vlastitog džepa platili dolazak svoje zvijezde, nitko ne bi imao razloga za blebetanje, ali kad bahato posegneš u džepove sviju nas, stvari počinju dobivati iritantne obrise. Ne zbog toga jer mrzimo Papu ili ne želimo da vjernici uživaju u svojoj zabavi, već zbog toga jer "neki" ne znači "svi".

Ispada da je obaveza svih nas pokazati da Papu volimo više od ostalih katolika, a organizatori će se pobrinuti da Sveti Otac nikad ne zaboravi gdje se partija kao da je 1999. Kada bi, primjerice, rasprodali sve što imaju samo da čuju mrmorenje starog globtrotera, mogli bi reći "njihov novac, njihova stvar". Ovako će cijela zemlja stati na mjestu, zatvorit će se ulice, zapečatiti šahtovi i zaustaviti vrijeme, a nakon svega ostat ćemo i bez novaca. Svi vi vjernici koji mislite da su gay parade komad nepotrebnog cirkusa, pogledajte ovo. Parada svih parada košta nas kao da je od presudne važnosti za budućnost ove zemlje. Ugostit ćemo ga kao kralja, ovi mu smutljivci grade kule da ga ne deprimira teška hrvatska svakodnevica, pjevači skladaju pjesme, a ako ne stanu na loptu, sljedeća bi ideja mogla biti prinošenje žrtava bogu obilja. Objavit će oglas u kojem vjernike traže da poklone sto ovaca čije će nevine živote položiti na oltaru pretpostavke da ono što cijene neki može ići na račun sviju nas.

Solidarnost je genijalna stvar, ali trenutno nemamo novca, a ovo je nepotreban trošak. I nije dovoljno reći "ovaj je posjet potreban Crkvi i hrvatskom društvu" da bi tome bilo tako jer u stvarnosti, nije potreban ni svim vjernicima, a kamoli društvu.

Sveti Oče, opravdajte svaku kunu

Budimo na tren banalni pa recimo da bi neke ljude puno više ispunio koncert Radioheada jer nisu vjernici i dolazak Pape samo im je neugodna zajebancija koja će paralizirati grad. S druge strane, u ovoj ogavnoj krizi i depresiji, tugaljivi bi Yorke sjeo savršeno i sve nas podsjetio da u svijetu postoji čovjek depresivniji od stanja u Hrvatskoj. No, mi ne tražimo da naše hirove sponzorira proračun jer neki drže da je lik iz Radioheada iritantna metiljava mačketina.

Da stvar bude gora, kada bismo Papin "nastup" stavili u kontekst masovnih spektakala, što u svojoj srži jest, radilo bi se o poprilično skupom antiklimaksu.

Previše hypea, premalo spektakla. Nabrijavate se mjesecima, trošite puste pare, događaj se najavljuje kao da je riječ o drugom dolasku Krista, nema osobe koja ne Fejsu neće potvrditi dolazak, ekipa mu sklada pjesme, a kada napokon dođe – ćorak. Pozdravi vas u zračnoj luci, pa red govorancije, mahne iz papamobila, ispali par o tome kako su Hrvati najsuper škvadra pod suncem, poslika se s fanovima i političarima, održi misu i arivederči čobani. Rijetko pjeva, a kad pjeva, bolje da to ne čini. Nema vatrometa, light showa, plesačica, nevjerojatne pozornice u obliku križa ili bilo kakvog popratnog materijala. Ni u jednom trenutku ne vadi mač, zabija ga u kamen i proklinje neprijatelje domovine. Apsolutno ništa.

Vratite novce

Dođe, pozdravi ekipu, najede se, prespava i sjedne na avion. Nije našao vremena ni da pomiluje bolesnika, utješi beskućnika ili barem potapša tužnog umirovljenika i kaže mu: „Bit će bolje stari, samo ti moli“. A upravo su oni najveći fanovi s kojima očito ne želi imati ništa. Čak je i Angelina Jolie našla vremena da popriča sa sirotinjom. Iz rasporeda možemo zaključiti da će Papa imati sastanak s Josipovićem koji je agnostik, ručati s biskupima koji bi boga zanijekali istog trena kada bi se vjera pokazala neisplativom, misu će održati samo za one s ulaznicama, a čak će ga i od njih razdvajati policija. Dakle, ovo je zajeb čak i za vjernike jer izgleda da su upravo oni posljednja rupa na svirali. Dobit će misu i bedž "Papa voli Hrvate". Da stvar bude gora, i tu će misu odbrljaviti jer čovjek nije baš neki govornik. Nema energiju i izražajnost jednog Ljube Ćesića Rojsa ili neodoljivu karizmu Luke Bebića. Mekan je i nema energije u izvedbi.

Sve u svemu, par onesviještenih starica, grad u kolapsu, strka, zbrka, vožnjica gradom, teško razumljivo mrmorenje i uzbuđeni biskupi koji pored njega cupkaju kao zaljubljene šiparice. Neki od nas nisu katolici, neki nisu vjernici, ali oprostili bi sve kada bi se radilo o spektaklu. Nažalost, ovo nije spektakl, a pogotovo ne spektakl vrijedan 42 milijuna kuna. Zato, vratite nam novce.
Duhovni Vođa

#2 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Duhovni Vođa »

JoseMujica wrote:Naletih na jedan zanimljiv tekst na index.hr napisan ovodom dolaska Pape u Hrvatsku. Sam tekst postavlja mnogobrojna etička pitanja o ulozi religije i religijskih institucija i ponašanju predstavnika institucija u balkanskim društvima tako da, bez obzira što je napisan u povodu jednog specifičnog događaja, ima univerzalnu vrijednost. Autor opisuje, na jednom specifičnom događaju, jedan općeprihvaćeni koncept kraljevskog ponašnja ovih samoproglašenih pastira u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji ( dvori, zlatni lanci, mercedesi, razne spektakl proslave itd.) dok stado jedva da ima za bajate slame, tj.za panje. Isto tako, dobro je opisano kako isti pastiri koriste poziciju institucija koje predstavljaju kako bi što više para izmuzli iz ionako praznih državnih kasa. Ali njima se ne smije reći: NE!

I u BiH imamo bezbroj ovakvih primjera od Gadafijevog vakufa na Kovačima do vladikinih dvora u Banjaluci. Zanima me šta vi mislite o ovome bez obzira na vašu religijsku pripadnost ili nepripadnost, vjerovanje ili nevjerovanje.

Moj stav je da me ne interesuje šta ko pravi ili radi sa svojim parama, ali je veliki problem kada se pruži ruka u tuđi džep ( u većini slučajeva državni, općinski, kantonalni ili entitetski budžet), baš kao da je tvoj i svima je to normalno :-) a živimo u zemlji sa 43% nezaposlenih. Na primjer, meni ne smetaju vjerski objekti, pa nek ih grade jedan do drugog. Ali ljudi gradite ih svojim parama, a ne tuđim (općinskim, kantonalnim, entitetskim ili državnim)! Valjda bi savkom vjerniku trebalo biti jasno da je to haram (grijeh). I da time što daju tuđi novac političari kupuju jeftine političke poene, opet tuđim novcem.
Dolazak Pape: 42 milijuna kuna. Sve ostalo - neprocjenjivo
Autor: Hrvoje Marjanović

STVARI otprilike funkcioniraju ovako. Ako ste u ponedjeljak odlučili da u narednih šest mjeseci nećete napisati jednu jedinu riječ o Crkvi jer vam je već pomalo izlizano natezati se s jednim te istim glupostima, već u utorak ista će ta Crkva upregnuti sve snage da do srijede smisle ili učine nešto tako iskonski glupo/pokvareno/nezakonito/nepromišljeno/nemoralno/pogrešno, i natjeraju vas da se ponovno bavite njihovim budalaštinama.

Kada ne bismo znali da su bahatost i neumjerenost u samoj prirodi tog antipatičnog kolektiva ljudi koji vjeru koriste kao kreditnu karticu bez limita, mislili bismo da u zabačenim hodnicima biskupije kriju tim ljudi koji danonoćno smišlja kako što efektnije srozati vlastiti rejting i pretvoriti se u najomraženiju organizaciju nakon nacista. Naravno, za loš će imidž optužiti sotonske sile koje vladaju medijima jer ništa nije pokvareno kao novinar koji urla "car je gol", ili u konkretnom slučaju: "Biskup gradi".

Rugala se…

Najnoviji hit dolazak je Pape Benedikta XVI., a i to su iskoristili da bi izgradili svoj zamak. Oni koji su tjednima predviđali da će Papa prekoriti bahatost i rastrošnost domaćih biskupa očito su zaboravili da se radi o čovjeku koji dolazi u blindiranom unikatnom autu, živi u palači, apsolutistički je monarh, ima osobnu gardu i oblači se ekscentrično poput Lady Gage. Nekako se čini da osuda tuđe megalomanije neće biti na dnevnom redu najvećeg megalomana od svih ili tu megalomaniju barem neće primijetiti. Drugim riječima, ako Lady Papa u konačnici i kaže nešto negativno o rastrošnosti biskupa, bit će to primjer licemjerja epskih razmjera.

Već ga možete zamisliti kako urla na nadbiskupa: "Da me ovo ruho od svile i kadife optočeno draguljima i slonovačom, ova kruna što mi glavu krasi i ovaj štap od zlata što mi savršeno odgovara uz haljinu, ne sprečavaju da zamahnem rukom, opalio bih te ravno preko te rastrošne gubice."

Četrdesetak milijuna kuna za dolazak Pape. U državi čija premijerka slavodobitno objavljuje informacije o svakoj ušteđenoj kuni i osjeća se ekstremno sposobno samo zato jer je uštedjela par milijuna na aromatiziranoj vodi i spajalicama, bacanje novca na dolazak Grinča čini se kao luksuz van pameti. Van pameti čak ni ne može kvalitetno opisati ovu ludost i besmislenost. Kada bi ludost završila srednju luđačku, otišla na akademiju primijenjene ludosti u Ludbregu i doktorirala na temu "Ludost i besmisao", tek tada bi mogla parirati ovome što trenutno gledamo.

Idem na koncert omiljene grupe, plati mi kartu

Kada bi Crkva i vjernici iz vlastitog džepa platili dolazak svoje zvijezde, nitko ne bi imao razloga za blebetanje, ali kad bahato posegneš u džepove sviju nas, stvari počinju dobivati iritantne obrise. Ne zbog toga jer mrzimo Papu ili ne želimo da vjernici uživaju u svojoj zabavi, već zbog toga jer "neki" ne znači "svi".

Ispada da je obaveza svih nas pokazati da Papu volimo više od ostalih katolika, a organizatori će se pobrinuti da Sveti Otac nikad ne zaboravi gdje se partija kao da je 1999. Kada bi, primjerice, rasprodali sve što imaju samo da čuju mrmorenje starog globtrotera, mogli bi reći "njihov novac, njihova stvar". Ovako će cijela zemlja stati na mjestu, zatvorit će se ulice, zapečatiti šahtovi i zaustaviti vrijeme, a nakon svega ostat ćemo i bez novaca. Svi vi vjernici koji mislite da su gay parade komad nepotrebnog cirkusa, pogledajte ovo. Parada svih parada košta nas kao da je od presudne važnosti za budućnost ove zemlje. Ugostit ćemo ga kao kralja, ovi mu smutljivci grade kule da ga ne deprimira teška hrvatska svakodnevica, pjevači skladaju pjesme, a ako ne stanu na loptu, sljedeća bi ideja mogla biti prinošenje žrtava bogu obilja. Objavit će oglas u kojem vjernike traže da poklone sto ovaca čije će nevine živote položiti na oltaru pretpostavke da ono što cijene neki može ići na račun sviju nas.

Solidarnost je genijalna stvar, ali trenutno nemamo novca, a ovo je nepotreban trošak. I nije dovoljno reći "ovaj je posjet potreban Crkvi i hrvatskom društvu" da bi tome bilo tako jer u stvarnosti, nije potreban ni svim vjernicima, a kamoli društvu.

Sveti Oče, opravdajte svaku kunu

Budimo na tren banalni pa recimo da bi neke ljude puno više ispunio koncert Radioheada jer nisu vjernici i dolazak Pape samo im je neugodna zajebancija koja će paralizirati grad. S druge strane, u ovoj ogavnoj krizi i depresiji, tugaljivi bi Yorke sjeo savršeno i sve nas podsjetio da u svijetu postoji čovjek depresivniji od stanja u Hrvatskoj. No, mi ne tražimo da naše hirove sponzorira proračun jer neki drže da je lik iz Radioheada iritantna metiljava mačketina.

Da stvar bude gora, kada bismo Papin "nastup" stavili u kontekst masovnih spektakala, što u svojoj srži jest, radilo bi se o poprilično skupom antiklimaksu.

Previše hypea, premalo spektakla. Nabrijavate se mjesecima, trošite puste pare, događaj se najavljuje kao da je riječ o drugom dolasku Krista, nema osobe koja ne Fejsu neće potvrditi dolazak, ekipa mu sklada pjesme, a kada napokon dođe – ćorak. Pozdravi vas u zračnoj luci, pa red govorancije, mahne iz papamobila, ispali par o tome kako su Hrvati najsuper škvadra pod suncem, poslika se s fanovima i političarima, održi misu i arivederči čobani. Rijetko pjeva, a kad pjeva, bolje da to ne čini. Nema vatrometa, light showa, plesačica, nevjerojatne pozornice u obliku križa ili bilo kakvog popratnog materijala. Ni u jednom trenutku ne vadi mač, zabija ga u kamen i proklinje neprijatelje domovine. Apsolutno ništa.

Vratite novce

Dođe, pozdravi ekipu, najede se, prespava i sjedne na avion. Nije našao vremena ni da pomiluje bolesnika, utješi beskućnika ili barem potapša tužnog umirovljenika i kaže mu: „Bit će bolje stari, samo ti moli“. A upravo su oni najveći fanovi s kojima očito ne želi imati ništa. Čak je i Angelina Jolie našla vremena da popriča sa sirotinjom. Iz rasporeda možemo zaključiti da će Papa imati sastanak s Josipovićem koji je agnostik, ručati s biskupima koji bi boga zanijekali istog trena kada bi se vjera pokazala neisplativom, misu će održati samo za one s ulaznicama, a čak će ga i od njih razdvajati policija. Dakle, ovo je zajeb čak i za vjernike jer izgleda da su upravo oni posljednja rupa na svirali. Dobit će misu i bedž "Papa voli Hrvate". Da stvar bude gora, i tu će misu odbrljaviti jer čovjek nije baš neki govornik. Nema energiju i izražajnost jednog Ljube Ćesića Rojsa ili neodoljivu karizmu Luke Bebića. Mekan je i nema energije u izvedbi.

Sve u svemu, par onesviještenih starica, grad u kolapsu, strka, zbrka, vožnjica gradom, teško razumljivo mrmorenje i uzbuđeni biskupi koji pored njega cupkaju kao zaljubljene šiparice. Neki od nas nisu katolici, neki nisu vjernici, ali oprostili bi sve kada bi se radilo o spektaklu. Nažalost, ovo nije spektakl, a pogotovo ne spektakl vrijedan 42 milijuna kuna. Zato, vratite nam novce.
pa ovo nema ni bono vox. majko što me ne dade u fratre :D :D
Kupalo

#3 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Kupalo »

Nas reis nije ovakav:)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Truba »

Duhovni Vođa wrote:
pa ovo nema ni bono vox. majko što me ne dade u fratre :D :D
da si fratar ne bi mogo biti papa :P :P :P

a kad ih je pomogao 1991. i priznao 1992. i slao caritas onda je valjao
šo ne mogu šuplje

ne znam koliko je dolazak pape u sarajevo koštao bosnu
ali znam da sam ja zaradio malo nešto para... i da sam upoznao dosta ljudi i da sam bio oslobođen škole (nisu me ispitivali na predmetima) bio cijelu noć budan
predivna zabava i jedno iskustvo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by plain vanilla »

Kupalo wrote:Nas reis nije ovakav:)
naravno da nije, jer nema prilike :mrgreen:
Motokultivator

#6 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Motokultivator »

NIN je opasno kreno mandalit teme, a predvidjam i ovoj brzi mandal a vi kako hocete :D
arte.fakt

#7 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

samo bih volio da mi objasnis ko gradi sta sa drzavnim parama !???
JoseMujica

#8 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

arte.fakt wrote:samo bih volio da mi objasnis ko gradi sta sa drzavnim parama !???
:lol: pa đe ti živiš care? Hajde imenuj vjerski objekat npr. u Sa za koji nije barem neka općina izdvojila cifru sa barem 4 nule?!
arte.fakt

#9 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

JoseMujica wrote:
arte.fakt wrote:samo bih volio da mi objasnis ko gradi sta sa drzavnim parama !???
:lol: pa đe ti živiš care? Hajde imenuj vjerski objekat npr. u Sa za koji nije barem neka općina izdvojila cifru sa barem 4 nule?!
hajde ti jednom za promjenu imenuj nesto sa konkretnim dokazima ... ja znam da su u strahu velike oci ali ipak
JoseMujica

#10 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

ne znam samo strah od koga ili čega? Istine me nikada nije bilo niti će biti strah.

evo dio saopćenja povodom rasprave o proračunu FBiH u Parlamentu FBiH, a ako te aš interesuje pogledaj na web stranicama sarajevskih općina budžete
...u proračunu ima stavki koje tu nemaju mjesta kao što je izdvajanje sredstava za pojedinačne izgradnje vjerskih objekata koji uzimaju dva-tri milijuna maraka u trenutku teške situacije.
evo jedan tekst koji pokušava obuhvatiti sve:
Samo u prošloj godini poklonili smo najmanje 14 miliona maraka vjerskim institucijama. Ako se ovako nastavi uskoro ćemo imati jednu bogomolju po glavi stanovnika

Ako je suditi po novcu koji se svake godine izdvaja za izgradnju vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini, uskoro bi svaki Bosanac i Hercegovac mogao imati bogomolju samo za sebe. Zvučalo bogohulno ili ne, većini građana vjerovatno ne bi bilo pravo da znaju koliko svake godine u vidu grantova vjerskim zajednicama stiže od raznih nivoa vlasti. Opštine, kantoni, gradovi, Federacija i Republika Srpska, Vijeće ministara, na stotine ministarstava, Distrikt Brčko... daju svi, a o mjesnim zajednicama nismo smjeli ni razmišljati. Kako u Bosni i Hercegovini ne postoji tijelo ili komisija koja bi donosila procjene na državnom nivou, tačnih podataka i nema.

Opštine: od 50 do 300.000 KM

pregled samo najkrupnijih budžetskih izdvajanja. Govoreći samo o javnom novcu, stiže se do brojke od najmanje 14 miliona KM. I to ne računajući pojedinačne, manje grantove.

Krenimo redom. U Bosni i Hercegovini postoje 62 opštine. Ne računajući sarajevske i “istočnosarajevske” koje dijele mnogo više, ostale svake godine u prosjeku izdvajaju 50-80 hiljada KM na stavku – Grant vjerskim zajednicama, što je skoro tri miliona KM godišnje.

U 2010. godini Opština Istočna Ilidža izdvojila je 150.000, Istočno Novo Sarajevo 150.000, Općina Centar 200.000, Novi Grad 200.000, Stari Grad 67.000, a Novo Sarajevo 120.000. Zanimljivo je da je Opština Ilidža, na čijem se području nalazi deset džamija, izdvojila 100.000 KM za izgradnju džamije ove godine, a 250.000 KM pomoći vjerskim zajednicama. Dakle, više od milion I 200 hiljada KM! Samo za pet sarajevskih I dvije istočnosarajevske opštine!

Kantoni i entiteti: milionska izdvajanja

Sve vlade u Federaciji također izdvajaju sredstva iz budžeta. U prosjeku 100 do 150 hiljada KM, s tim što je Vlada USK u zadnje tri godine za finansiranje vjerskih zajednica izdvojila skoro milion konvertibilnih maraka!

Vlada Kantona Sarajevo u 2010. dala je grant vjerskim zajednicama u iznosu od 350.000 KM. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i izgradnju vjerskih objekata izdvojilo je 600.000 KM prošle godine.

Vlada Tuzlanskog kantona osim 100.000 granta dala je i 150.000 za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata. Zbirka cifra kantonalnih nivoa prelazi dva miliona KM!

Treba napomenuti da osim Kantona novac izdvaja i Grad Sarajevo. U prošloj godini 150.000. Grad Banja Luka za pomoć vjerskim zajednicama u 2010. izdvojio je milion I 300.000 KM.

Darežljivost pri budžetskom gazdovanju odlično se ogleda i u primjeru Distrikta Brčko. Samo u 2010. godini iz budžeta Distrikta izdvojeno je milion i 560.000 KM.

Iako u 2010. nije, Vijeće Ministara je ranijih godina redovno izdvajalo na stotine hiljada KM grantova vjerskim zajednicama.

Vlada Republike Srpske ove godine je budžetom za Republički seketarijat za vjere izdvojila milion i 618.000, od čega milion i 300.000 KM pomoći vjerskim zajednicama.

Zanimljivo je kako je rad upravo ovog tijela već nekolliko puta bio negativno ocijenjen u revizorskom izvještaju. Tako je Republički sekretarijat za vjere u 2008. prekoračio dodijeljena sredstva i umjesto planiranih 4,6 miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama izdvojio više od 7 miliona KM. U revizorskom izvještaju iz iste godine navedeno je kako su i ministarstva u čijoj nadležnosti nije pomaganje vjerskim zajednicama izdvojilo gotovo milion KM grantova za te namjene. U 2009. godini Republički sekretarijat za vjere potrošio je skoro šest miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama, što je za 1,5 miliona KM više od planiranog.

Izbjeglice donirale dva i po miliona

Ako se uzme u obzir da je izdvajanje Vijeća ministara, Vlade RS-a i nekih ministarstava bilo manje u 2010. nego u godinama prije, sa sigurnošću se može utvrditi da se iz javnog novca i budžeta koji se pune i doprinosima građana godišnje vjerskim institucijama daruje najmanje 15 miliona konvertibilnih maraka. Riječ je, dakle, samo o javnom budžetskom novcu, a ne donacijama iz zemlje i inostranstva ili bilo kojim drugim vrstama prihoda koje vjerske zajednice u BiH ostvaruju.

Također treba napomenuti da je, Komisija za izbjegla i raseljena lica u 2010. godini izdvojila dva i po miliona KM povratničkog novca za obnavljanje vjerskih objekata.
dalje: 113. sjednica Vlade FBiH, kao 27. tačka dnevnog reda ovo:
Zahtjev za isplatu naknade članovima Radne grupe za izradu prijedloga o uvjetima i načinu na koji će vjerski djelatnici u BiH ostvarivati prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja;
što znači da će uskoro hodže i popovi biti haman pa državni službenici. :shock: :-)

haram, braćo haram...molite se da sveznajući i svemogući ne gleda na ovu stranu, ako je to moguće :cry:
Last edited by JoseMujica on 26/04/2011 08:40, edited 1 time in total.
arte.fakt

#11 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

jos samo da stavis izvor texta bilo bi ok ovako :roll:

sto se tice rs-a naravno da moraju da izdvajaju za ono sto su porusili . Do duse i federaciji trebaju povecati taj iznos jer ako su pravni nasljednici SR BiH moraju da odgovaraju i da nadoknade sve ono sto su porusili u 50 godina ...
Last edited by arte.fakt on 26/04/2011 08:42, edited 1 time in total.
JoseMujica

#12 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

arte.fakt wrote:jos samo da stavis izvor texta bilo bi ok ovako :roll:

sto se tice rs-a naravno da moraju da izdvajaju za ono sto su porusili . Do duse i federaciji trebaju povecati taj iznos jer ako su pravni nasljednici SR BiH moraju da odgovaraju i da nadoknade sve ono sto su porusili u 50 godina ...
meni je trebalo 5 minuta guglanja da nađem ove podatke...malo je tekstova na ovu temu...pretpostavljam autocenzura radi u šesnest a i malo ko ima hrabrosti pisati o ovome fenomenu ćućanja krvi na slamku, tako da , ako se malo potrudiš. Za sat guglanja možda uspiješ naći da je sve ovo laž. preporučujem ti da samo, za početak pregledaš web stranice pojedinih općina, po tvome izboru.

Meni su podaci zanimljivi jer upravo pokazuju istovjetni obrazac ponašanja kao što je opisan u onom početnom tekstu (prvi post citirani tekst autora iz HR o papinom dolasku). Samo kad se sjetim da se marksizmu npr. spočitava materijalizam a svake godine skrši se 14 miliona, valjda duhovnih, KM-ova :-) i to tuđih. Po ovome se vidi da je izgleda lahko hadžija biti, al s tuđim parama. Ima jedna narodna poslovica koja kaže: oteto - prokleto.

Nek halali ko hoće, a ja niti jedan konvertibilni pfening halaliti neću, nikome jer ovi guzlani dijele i moje pare.

A za srušene vjerske objekte...ima brate pravni sistem....nek serbes vjerske zajednice tuže državu i ja sam prvi za to da im se plati za svaki srušeni vjerski objekat i da se vrati uzurpirana imovina. To je neupitno i uopće nema veze s ovom temom ali shvatam tvoje nastojanje da okreneš priču u drugom pravcu...i mene bi, kao čovjeka, u najmanju ruku bilo stid da sam pripadnik bilo koje vjerske zajednice :D a da se "moji" ovako ponašaju.

Image

evo još jedan tekst iz HR...na žalost nema tekstova iz BiH i Srbije na ovu temu i po tome se vidi koliko je jedno društvo zdravije i otvorenije za rasprave na sve moguće teme:

Zašto smo protiv financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna
autor: Ivan Pernar

Kao prvo moram napomenuti da razlozi nisu religijske nego zdravo-razumske naravi. Hrvatski GDP per capita, odnosno godišnji prihod po osobi procjenjuje se na 17.703$, a onaj SAD-a na 46.442$, populacija Hrvatske procjenjena je na 4,489,409 stanovnika, a ona SAD-a na 310.297.000.

Sada ću vam pokazati koliki bi bio ekvivalent SAD kada bi izdvajao za vjerske zajednice sredstva u istom omjeru kao i Hrvatska. Dakle, mi dajemo 310 milijuna kuna godišnje svim vjerskim zajednicama zajedno, međutim kao što rekoh, Amerikanaca je 69,0514 puta više, dakle iznos od 310 milijuna kuna treba pomnožiti sa tom brojkom da se vidi ekvivalent tih sredstava, tako dolazimo do iznosa od 21.405.934.000 odnosno do 21,4 milijarde kuna. Međutim, SAD ima 2.6233 puta veći GDP po stanovniku od nas, dakle dobiveni iznos treba pomnožiti sa tom brojkom i tako dolazimo do 56.154.186.662, odnosno do 56,154 milijarde kuna!

Dakle radi se o golemoj cifri, pomalo nerealnoj međutim da li Američka vlada izdvaja toliko novaca za vjerske zajednice, ili pak možda više ili manje? Odgovor je jednostavan, ne treba vam nikakva matematika. Američka vlada vjerskim zajednicama daje 0 dolara = 0 kuna godišnje (za religijske svrhe).

Da li se itko buni protiv toga? Pa naravno da ne zato jer je u SAD-u država odvojena od religije. Međutim ono što se u SAD-u podrazumjeva, našim političarima je neshvatljivo. Međutim sada ću vam objasniti zašto nije dobro da se vjerske zajednice financiraju iz državnog proračuna.

Prije svega, treba postaviti par pitanja…

Kada bi vjerske zajednice u SADu dobivale milijarde dolara iz proračuna da li bi štitile interese vlade ili građana? Da bi odgovorio na to pitanje moram objasniti da tamo građani financiraju crkvu, dakle oni su je skloni financirati samo onda ako Crkva radi u njihovom interesu. Ako oni vide da Crkva štiti interese vlade na njihovu štetu vrlo je vjerojatno da će biti manje skloni davati lovu crkvi.

Evo da vam još malo ilustriram, kako ekonomija ide gore ili dole, jednako tako idu i prihodi vjerskih zajednica. Logično je da ako građani imaju manje novaca da će manje davati za religiju i obrnuto. Međutim u Hrvatskoj je obrnuto, građani žive sve gore, a državna izdvajanja za vjerske zajednice su sve veća.

Smisao tih izdvajanja nažalost nije dobrobit građana nego pridobivanje naklonosti vjerskih zajednica koje zauzvrat moraju afirmativno govoriti o politici HDZ-ove vlade. Dati ću vam jednostavan primjer… Vlada uvodi harač (krizne poreze) i posljedica toga je da svi mi imamo manje prihode, a veće rashode (radi povećanja poreza).

E sada se postavlja pitanje, na čiju bi stranu trebala stati Crkva. Odgovor je relativan, ako se financira od strane građana naravno da joj ne bi bilo u interesu da građani lošije žive (kao što je trenutno slučaj) jer bi onda imala manji prihod. Međutim odgovor je relativan čak i u slučaju da se financira od strane države!

Naime, kada bi se i svećenicima odbijao krizni porez od plaće vrlo je vjerojatno da bi bili manje skloni novome nametu, međutim budući da su njihova primanja izuzeta od tog poreza njima je svejedno, Ipak, ekonomski raspad sigurno bi ih trebao potaknuti da izraze neslaganje sa vladinom kriminalnom politikom. Međutim odgovor je nažalost opet negativan, naime crkva u ovoj dobiva više novaca nego u prošloj godini. Odnosno prihodi crkve nisu vezani uz ekonomska kretanja. Upravo suprotno, što građani lošije žive crkva dobiva sve više novaca.

Takav koncept dakako odgovara Crkvi, međutim postavlja se pitanje da li takav ekonomski model ide na korist građanima? Naime često puta se govori da su svećenici previše udaljeni od običnih ljudi, da je crkva pre rasipna, da su crkva i svećenici previše okrenuti materijalnim nasuprot duhovnim stvarima i tome slično. Uglavnom mnogo je prigovora koji su utemeljeni i opravdani…

Postavlja se i pitanje da li je u interesu duhovnosti da se crkva pumpa državnim novcem? Naravno da nije, kada vi nekoga natrpate sa lovom naravno da je on više sklon okrenuti se ovozemaljskim nasuprot nebeskim stvarima. Na kraju se religija pretvara u unosan biznis i profit. Međutim postavlja se i pitanje, zašto je takvo što opasno?

Tako dolazimo do odgovora na iduće pitanje… zašto Crkva podržava HDZ? Da li je to iz emotivnih razloga? Nacionalnih? Religijskih… ili su ti razlozi puno prizemniji… To sami procjenite…

Ja osobno vjerujem da se radi o čistom materijalizmu i nezasitnoj pohlepi. Stoga tražimo razdvajanje državnih od crkvenih, đamijskih i inih financija. Netko će reći… pa čekaj postoji međudržavni ugovor sa Vatikanom. Da i to je istina međutim ne postoji ugovor koji je neraskidiv. Ako ikada budemo izabrani u više predstavničko tijelo jedan od temeljnih uvjeta biti će početak procesa raskidanja tog ugovora.

Naravno logično je za očekivati politički napad katoličke crkve na sve koji se opiru toj pljački, međutim spremni smo na ulazak u ‘klinč’ sa klerikalnim krugovima i njihovim političkim krilom (HDZ-om). Bitno je napomenuti da Šuker zapravo ima veliku proračunsku rupu, da de facto vjerskim zajednicama daje novac koji ne postoji, i zadužuje nas (uz kamate) kako bi mogao namiriti svoje političke saveznike.

Prestanak financiranja vjerskih zajednica dio je našeg programa usmjerenog smanjenju proračunskih rashoda, za razliku od vlade protivimo se kolektivnom kažnjavanju ljudi koji žive u našoj zemlji i žrtve su njihove kriminalne politike. Vjerujemo da je konačno došlo vrijeme da oni koji manipuliraju religijom radi profita, te podržavaju ovu nakaradnu vladu dođu na dnevni red i da se ta podmukla sprega i savez religije i politike (na štetu građana – mahom katolika) konačno prekine.

Netko će možda reći da crkva daje siromašnima i to je istina, ali nažalost po jednoj američkoj poslovici – 1 percent to needy – 99 percent to greedy, odnosno 1% potrebitima, 99% pohlepnima. Ako uistinu postoje crkveni projekti koji su usmjereni potrebitima onda smatram da je dobro da ih država financira, ali i da se vodi knjigovodstvo odnosno nadzor nad tim sredstvima, a ne da lova
Last edited by JoseMujica on 26/04/2011 09:30, edited 1 time in total.
JoseMujica

#13 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

evo izvod sa web stranice Općine Centar Sarajevo:

http://www.centar.ba/?jezik=bos&x=3&y=232&z=392
Donacije vjerskim zajednicama

OPĆINA POMAŽE IZGRADNJU SPOMENIKA VELIKANIMA

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ''Pokop'' d.o.o. Nuko Grebović potpisali su 20. jula 2007. godine protokol o donaciji Općine u iznosu od 20.000 KM preduzeću ''Pokop'' u čijoj je nadležnosti upravljanje i održavanje gradskih grobalja.
Naime, u Budžetu Općine Centar za 2007. godinu ta sredstva su planirana kao grant za održavanje i upravljanje grobljima, u skladu sa potrebama koje iskaže preduzeće ''Pokop''. Od tih budžetskih sredstava, 15.000 KM će biti utrošeno za rekonstrukciju nadgrobnog spomenika slavnog bosansko-hercegovačkog slikara Romana Petrovića koji je sahranjen na groblju ''Sveti Josip'', dok je 5.000 KM planirano za sufinansiranje izgradnje nadgrobnog spomenika čuvenom arhitekti Karlu Paržiku na groblju ''Sveti Mihovil''.

VJERSKIM ZAJEDNICAMA 50.000 KM

Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama Općinskog vijeća utvrdila je raspodjelu 50.000 KM, koje je odobrilo Općinsko vijeće Centar na 21. sjednici prilikom usvajanja Rebalansa Budžeta za 2006. godinu. Komisija je rasporedila sredstva na slijedeći način: za potrebe legalizacije objekta "Nakšibendijske tekije" koja se nalazi u Sarač Ismailovoj ulici odobreno je 15.000 KM, dok je za izgradnju džamije "Jezero" odobreno 10.000 KM (Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo). Franjevački provincijalat "Bosne Srebrene" je za završetak izgradnje Internacionalnog studentskog centra "Bosna Srebrena" u Sarajevu dobio 6.500 KM, dok je Družba sestara "Kćeri Božje ljubavi" za sanaciju krova crkve "Kraljice svete krunice" (ulica Mehmed-paše Sokolovića) dobila 6.000 KM. Pravoslavnoj zajednici u Sarajevu Komisija je odvojila 7.500 KM za adaptaciju prostorije u podrumu zgrade Mitropolije dabrobosanske (ulica Zelenih beretki), dok je za potrebe Jevrejske opštine Sarajevo izdvojeno 5.000 KM.

VJERSKIM ZAJEDNICAMA 20.000 KM

Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama je na 24. sjednici razmatrala pristigle zahtjeve ovih zajednica i rasporedila budžetska sredstva u iznosu od 20.000 KM - grant vjerskim institucijama, zajednicama i društvima za njihove programske aktivnosti: 50% sredstava (10.000 KM) za Medžlis islamske zajednice, 25% (5.000 KM) za Nadbiskupski ordinarijat Vrhbosanski, 15% (3.000 KM) za Srpsku pravoslavnu općinu – Staru pravoslavnu crkvu i 10% (2.000 KM) za Jevrejsku općinu. Dodijeljena sredstva namijenjena su za obilježavanje nastupajućih vjerskih praznika.

OSVJETLJENA CRKVA NA MARINDVORU

Projekt "Iluminacija objekta crkve Svetog Josipa" na Marindvoru okončan je puštanjem u funkciju vanjske svečarske rasvjete u predvečerje 12. septembra. Za realizaciju tog projekta Općina Centar je u posljednje tri godine iz Budžeta izdvojila oko 70.000 KM.
Svečanosti su, uz crkvene velikodostojnike, prisustvovali zvaničnici Općine Centar kao investitora, potom sarajevske firme "Elekting" d.o.o. - izvođača radova, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji je vršio nadzor, projektant i druge zvanice.
Nakon održane mise-zahvalnice za sve donatore koji su pomogli poslijeratnu obnovu tog vjerskog objekta, općinski načelnik Dževad Bećirević i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zajedno su okrenuli sklopku i uključili rasvjetu, simbolizirajući tako nastavak dobre saradnje Crkve i Općine Centar.
"Crkva Svetog Josipa izraz je jedne divne arhitekture i vjerske kulture" – rekao je ovom prigodom kardinal Puljić i dodao da se na ovaj način osvjetljava i kulturna baština Sarajeva. Načelnik Bećirević je istakao da je crkva Svetog Josipa jedina katolička crkva na području općine Centar, te da Općina pomaže sve vjerske zajednice – što će činiti i ubuduće.
"Ovo je uspješan nastavak saradnje koju je započeo rahmetli prof. dr. Husein Kulenović, dugogodišnji čelnik Općine Centar, a nastavili načelnici Ljubiša Marković i Dževad Bećirević" - izjavio je župnik don Luka Brković naglasivši da u Općini Centar nailazi na veliko razumijevanje prilikom obraćanja za pomoć. Na pitanje o daljoj saradnji sa Općinom župnik je naglasio da se ona nastavlja u dobrim odnosima i uzajamnom prijateljstvu i da je u planu skoro pokretanje novog projekta. "Nastojimo realizovati izgradnju prilaza za invalide. Na taj način bismo postali prva crkva u Sarajevu sa tom vrstom olakšice za ljude kojima je neophodna, a kojih nije mali broj u našem gradu", dodao je župnik Brković.

ZA IZGRADNJU DŽAMIJA 40.000 KM

Budžetom Općine Centar za 2005. godinu raspoređena su sredstva u iznosu od 20.000 KM kao grant za izgradnju džamije "Jezero" i 20.000 KM za izgradnju džamije "Hodžin do" na Kromolju. Protokol o realizaciji tih budžetskih sredstava potpisali su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić.
Izgradnja džamije "Jezero" započeta je 1997. godine i do sada je izgrađena osnovna zgrada džamije sa pripadajućim sadržajima. Sredstva koja je dodijelila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta namijenjena su za nastavak preostalih radova na objektu, a odnose se na izvođenje zanatskih radova na fasadi.
Grant iz budžeta Općine za džamiju "Hodžin do" namijenjena su za inicijalne aktivnosti za izgradnju kompleksa džamije na području Kromolja i gravitirajućih naselja Betanija, Poljine, Slatina, Radava i Kromolj gornji. Pošto ta naselja čine jednu cjelinu sa oko 5.000 stanovnika, čiji se broj stalno povećava, ukazala se potreba za planiranjem i izgradnjom jednog kompleksa koji bi sadržajno zadovoljio vjerske potrebe lokalnog stanovništva.

SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI 20.000 KM

U budžetu Općine Centar za 2005. planirano je i 20.000 KM kao grant Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Novom Sarajevu. Načelnik Dževad Bećirević, u ime Općine Centar i protonamjesnik Jadran Danilović, u ime Srpske pravoslavne crkvene opštine i parohije dolačke u Novom Sarajevu, potpisali su protokol o realizaciji tog budžetskog granta. Novac će biti upotrijebljen za nastavak radova na obnovi hrama Svetog preobraženja u Novom Sarajevu.

OPĆINA POMAŽE UREÐENJE FASADE CRKVE "SVETI JOSIP"

Općina Centar Sarajevo svake godine izdvaja iz budžeta sredstva vjerskim zajednicama za izgradnju i obnovu vjerskih objekata. Budžetom Općine Centar za 2005. godinu raspoređena su sredstva u iznosu od 25.000 KM kao grant Župnom uredu crkve "Sveti Josip" na Marijin dvoru za uređenje kamene fasade Crkve. Načelnik Dževad Bećirević, u ime Općine Centar i župnik don Luka Brković, u ime Župnog ureda, potpisali su protokol o realizaciji tih budžetskih sredstava, koja će biti utrošena za izvođenje zanatskih radova – zaptivanje i malterisanje fuga između kamenih ploča ukupne površine od 3.400 m2 na fasadi crkve "Sveti Josip".

NA LOKALITETU ''HADŽI KALIN ALIJINE DŽAMIJE'' POSTAVLJENA OGRADA

Općina Centar je, na zahtjev Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, izdvojila 2.982,40 KM za sanaciju lokaliteta ''Hadži Kalin Alijine džamije'' (bivši park ''Franca Prešerna''). Tim sredstvima, koncem aprila izvršeno je nasipanje ''tampona'' na dijelu trotoara uz postojeće objekte i na dijelu pristupne saobraćajnice, betoniranje šahtova i ugradnja poklopaca, te gradilište ograđeno kako bi se zaštitilo od nepropisnog parkiranja. Radovi su okončani 4. maja ove godine.

ZA ODRŽAVANJE JEVREJSKOG GROBLJA 15.000 KM

Općina Centar svake godine iz budžeta izdvaja sredstva vjerskim zajednicama kojima podržava projekte izgradnje, obnove i održavanja vjerskih objekata.
Općinski načelnik Dževad Bećirević i predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Goran Konforti potpisali su 14. juna 2005. godine protokol o realizaciji granta od 15.000 KM koji je u Budžetu Općine Centar za 2005. godinu raspoređen Jevrejskoj zajednici BiH. Sredstva su namijenjena za održavanje Jevrejskog groblja u Kovačićima. Općina Centar je ranije, uz ostale donatore, pomogla sanaciju kapele na tom groblju – vrijednog spomenika kulturne baštine koji je ujedno i svjedok vjekovnog multietničkog života u našem gradu.
Inače, u ovoj godini potpisani su protokoli sa predstavnicima Islamske zajednice Sarajevo, Katoličke crkve "Sveti Josip" na Marindvoru i Srpske pravoslavne crkve u Novom Sarajevu o realizaciji grantova Budžeta Općine Centar za izgradnju, uređenje i obnovu vjerskih objekata.

OPĆINSKI GRANT ZA IZGRADNJU DŽAMIJE NA KOŠEVSKOM BRDU

Općinski načelnik Dževad Bećirević i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić potpisali su 2. septembra protokol o realiziranju općinskog granta od 150.000 KM namijenjenog za izgradnju džamije na Koševskom brdu, na području Općine Centar. Potpisivanju protokola u Općini Centar prisustvovao je i sekretar Medžlisa Islamske zajednice Esad Karahmet.
Iz Općinskog budžeta koji je Općinsko vijeće Centar usvojilo za 2005. godinu, 150.000 KM raspoređeno je kao grant za izgradnju džamije i namijenjeno za početne aktivnosti: naknadu za građevinsko zemljište, rentu i pribavljanje ostale dokumentacije potrebne za početak izgradnje ovog vjerskog objekta.
Izgradnja džamije i Islamskog centra na lokalitetu između ulica Braće Begić i Maria Mikulića na Koševskom brdu od velikog je značaja za vjernike iz ovog naselja sa 12.000 stanovnika, koji sada vjerske obrede obavljaju u improviziranom mesdžidu, istakao je načelnik Bećirević.
Jusuf Zahiragić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izjavio je da će izgradnja cijelog kompleksa trajati tri godine. U prvoj fazi gradit će se objekt džamije, za koji je potrebno obezbijediti sredstva od oko 600.000 KM. Džamija će biti izgrađena u roku od godinu dana.

ILUMINACIJA CRKVE SVETI JOSIP

U svrhu zaštite nacionalnog spomenika - crkve "Sveti Josip" na Marindvoru, Općina Centar je iz Budžeta izdvojila 54. 000 KM za vanjsko osvjetljenje – iluminaciju te značajne građevine i za ugradnju svečane - akcentne rasvjete u unutrašnjosti tornja unutar objekta crkve. Federalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša izdalo je rješenje kojim se odobrava postavljanje vanjskog osvjetljenja i akcentne rasvjete u unutrašnjosti tornja crkve "Sveti Josip". Ukoliko vremenski uvjeti budu dozvoljavali izvođač radova će realizovati projekat do kraja ove godine kada su i najveći blagdani za katoličke vjernike.

KAMEN TEMELJAC ZA DŽAMIJU NA ŠIPU

U prisustvu stanovnika Šipa, te predstavnika Općine Centar, Kantona Sarajevo i dužnosnika Islamske vjerske zajednice, položen je 24. novembra 2005. godine kamen temeljac za izgradnju džamijskog kompleksa na Šipu. Kamen temeljac je položio Ali bin Nasser Al-Naimi - glavni donator iz Katara. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko 1.300.000 KM. Kompleks će zauzimati 4000 m2 a osim džamije projektom je planirana i izgradnja pratećih sadržaja. Općina Centar je pomogla oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i prikupljanja potrebnih odobrenja.
Na ovoj svečanosti prisutnima se obratio Muhamed Alaim, predsjedavajući Općinskog vijeća naglasivši da će Općina Centar i ubuduće nastaviti saradnju na projektima čija će realizacija olakšati i uljepšati život stanovnika ove općine.

OSVIJETLJENA CRKVA "SVETI JOSIP"

Okončan je projekt iluminacije – vanjskog osvjetljenja crkve ''Sveti Josip'' na Marindvoru, pa je ova lijepa građevina zablistala u novom svjetlu 24. decembra na Badnje veče, uoči velikog katoličkog blagdana Božića. U cilju zaštite ovoga vrijednog nacionalnog spomenika - djela arhitekte Karla Parika, Općina Centar je iz budžeta izdvojila 54.000 KM za vanjsko osvjetljenje i ugradnju svečane akcentne rasvjete u unutrašnjost tornja crkve.

GRANTOVI VJERSKIM INSTITUCIJAMA

Na osnovu kriterija koje je utvrdila Komisija Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama, iz Budžeta Općine Centar za 2006. godinu, sredstva od 200.000 KM raspoređena su vjerskim institucijama u Sarajevu.
Za Medžlis Islamske zajednice izdvojeno je 50% sredstava - ukupno 100.000 KM: za rekonstrukciju džamije u džematu Bjelave - 20.000 KM i izvođenje zanatskih radova na fasadi novoizgrađene džamije na Panjinoj kuli – 22.262 KM. Preostalih 57.737 KM će tokom godine biti raspoređeno na osnovu prioriteta Medžlisa Islamske zajednice.
Četvrtina sredstva - ukupno 50.000 KM raspoređeno je: Župnom uredu ''Svetog Josipa'' – 12.500 KM (9.500 KM za razglas u crkvi i 3.000 za oltar) i Provincijalatu franjevaca ''Bosne Srebrene'' - 10.000 KM (za dovršetak izgradnje Međunarodnog studentskog centra ''Bosna Srebrena'' u Sarajevu). O raspoređivanju preostalih 27.500 KM će tokom godine odlučiti Komisija. Pravoslavnoj crkvi izdvojeno je 15% - ukupno 30.000 KM. Sredstva su namijenjena za zanatske radove - tekuće održavanje trijema na zapadnoj i južnoj strani kompleksa Stare pravoslavne crkve u Sarajevu. Jevrejskoj općini raspoređeno je 10% - ukupno 20.000 KM. Sredstva su namijenjena za uređenje fasade Aškenaske sinagoge iz 1902. godine.

molim vas samo saberite ove cifre :!:
Last edited by JoseMujica on 26/04/2011 09:36, edited 1 time in total.
JoseMujica

#14 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

carobnjak_iz_voza wrote:jos kad uzmemo omjer porusenih crkava katolickih i pravoslavnih na spram dzamija kako vam izgleda ova gore prica?
:lol: :lol: :lol: :lol: divim se vašem entuzijazmu da skrenete temu s početne priče
A za srušene vjerske objekte...ima brate pravni sistem....nek serbes vjerske zajednice tuže državu i ja sam prvi za to da im se plati za svaki srušeni vjerski objekat i da se vrati uzurpirana imovina. To je neupitno i uopće nema veze s ovom temom ali shvatam tvoje nastojanje da okreneš priču u drugom pravcu...i mene bi, kao čovjeka, u najmanju ruku bilo stid da sam pripadnik bilo koje vjerske zajednice :D a da se "moji" ovako ponašaju.
JoseMujica

#15 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

zašto ne uvesti tzv. crkveni porez? Pa nek se pruža ko hoće ali s onim koliko stvarno ima.
arte.fakt

#16 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

JoseMujica wrote:zašto ne uvesti tzv. crkveni porez? Pa nek se pruža ko hoće ali s onim koliko stvarno ima.
Apsolutno se slazem sa tobom
JoseMujica

#17 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

dok bi običnog čovjeka ekspresno nogirali :-) Capo-i mogu odahnuti
Sarajevsko udruženje "Dom" za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima pozvalo je u otvorenom pismu pojedine aktuelne zvaničnike države BiH i Grada Sarajeva, kao i bivšeg zvaničnika Federalne vlade, da se istom energijom kao u slučaju vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića založe za to da svi građani koji su svojevremeno stekli stanarsko pravo dobiju mogućnost otkupa predmetnih stanova.

Pismo je upućeno članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu i bivšem federalnom premijeru Mustafi Mujezinović.

"Gospodine Komšiću, Vi ste prvi u javnosti inicirali rješavanje problema deložacije kardinala Vinka Puljića odnosno dodjele zamjenskog stana porodici Smajović.

Zadatak je trebao riješiti gradonačelnik Alija Behmen koji je u nedostatku ovlasti i zakonitih radnji proslijedio to tada aktuelnom premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću i članovima Vlade.

Budući da oni nisu imali mogućnost zakonitog rješenja, problem je proslijeđen Predstavničkom domu FBiH i Domu naroda FBiH koji se nikada nisu izjasnili o takvom načinu rješenja problema jer je u međuvremenu Mujezinović povukao prijedlog.

U osnovi, nema zakonsko uporište prijedlog da se kardinalu Puljiću dodijeli zamjenski stan iz vojnog fonda, koji bi on potom zamijenio s porodicom Smajović i na taj način vratio pravo na stan u ulici Kaptol 7.

Sad je u opticaju ideja da se porodici Smajović pokloni stan koji bi oni mogli otkupiti", citat je iz otvorenog pisma udruženja "Dom" zvaničnicima.

Udruženje smatra da funkcioneri treba javnosti da predstave plan o tome kako i kada će svi nosioci stanarskog prava moći otkupiti stanove u kojima su bili nosioci stanarskog prava. Država BiH treba pritom da obešteti bivše vlasnike u skladu s mogućnostima, navedeno je.

"Svi građani jednaki su pred zakonom, zvali se oni Puljić, Smajović, Žuljević... ", istaknuto je u pismu.
O'zone
Globalni moderator

#18 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by O'zone »

Vjera je u današnje vrijeme biznis.
metar_drva

#19 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by metar_drva »

O'zone wrote:Vjera je u današnje vrijeme biznis.
eki u današnje vrijeme?! :D
Great Cornholio

#20 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Great Cornholio »

Prvo,ne treba gubiti iz vida da je vjerske službenike neko rodio, odgajao, davao im smjernice po kojima bi trebali živjeti.
Ako ih posmatramo kao obične ljude, a ne kao neke nadljude ( božije ljude) onda ćemo primjetiti da se oni vrlo malo razlikuju od većine današnjih ljudi.
Današnji obični čovjek ( većina) je naučen da je u životu najvažnija karijera, slava, popularnost u društvu, i zbog toga će obični čovjek uraditi sve da ostvari gore pobrojane ciljeve.
Najlakši način da se ti ciljevi ispune jeste steći dosta novaca, jer novcem se sve gore pobrojano može kupiti.
E sad, ako obični čovjek smatra da je vjerski službenik neki natčovjek, neko ko je pametniji od njega, neko čije savjete treba nekritički prihvatati, onda nastaje problem.
Ne znam kakva je situacija drugdje u svijetu, ali kod nas je više nego očigledana sprega vjerskih institucija i političkih stranaka, jer političari znaju da su kod nas ljudi spremni da nekritički prihvataju savjete vjerskih službenika, pa i one za koga treba glasati.
Vjerske institucije od nekog političara dobiju pare ( a taj političar ih je dobio od nekog tajkuna ili je sam tajkun) i obećanje da će im izgraditi skupocjene rezidencije i obezbjediti vjeronauku u školama ( i tako im omogućiti da parazitare i na državnom budžetu), a vjerski službenik zauzvrat nagovori ljude da za njega glasaju - tako to kod nas funkcioniše.
metar_drva

#21 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by metar_drva »

carobnjak_iz_voza wrote:vi ste se objesili na religiju i navukli se na ponudjenu metu da je ona bas kriva za sve ,za rat,za korupciju,za glad u svijetu itd.....zivot u BIH bi bio krasan samo da nije dosao taj islam :roll:
a islam je jedina religija, ili ja ne kontam šta hoćeš reć? malo si tendenciozan... a inače, religija jeste u velikoj mjeri kriva za veliku većinu ratova, neki od najvećih zločina su počinjeni u ime boga, ratovi su vođeni u ime boga, i pljačke su vršene u ime boga. ako ne znaš o čemu govorim, malo prelistaj istoriju, ili ukucaj u google pojmove kao što su "križarski ratovi, "inkvizicija", "palestina", "izrael", "talibani" i tako dalje.
i da, siguran sam da bi život bio bolji da nije paćenika koji su svoje guzove, pohlepu i izopačenost sakrili iza vjerskih institucija i zidina.
JoseMujica

#22 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

pardon čarobnjak ali ovo nije tema o Islamu već o ponašanju religijskih institucija u društvu..svih. Malo si mi prenapregnut pa dok šta ko kaže ti postavljaš gard. Zašto ako nisi kriv? Dakle, nema potrebe :D
Great Cornholio

#23 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Great Cornholio »

carobnjak_iz_voza wrote:da i onda izbore dobiju "socijalisticke" stranke :lol:
Vidiš, to je ono što mene zabrinjava, pa nije valjda da se ljudi udaljavaju od Boga i bacaju pod noge sve ono dobro što su božije firme uradile za njih, Ili je taj bezobrazluk u pitanju, ili su božije firme našle nove poslovne partnere :?
Može biti i ovo drugo, jer vjerskim institucijama nekako uspijeva, ne znam kako, da uvijek budu na "pravoj" strani, na strani onih koji vladaju :D
Činjenica je da to nije bilo tako u Titinom sistemu, jer Tito nije mogao prihvatititi konkurenciju drugih bogova, čak i onda kad bi od njih mogao imati koristi.
Zato ga je "Bog" kaznio i razvalio mu državu ;-)
bijela

#24 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by bijela »

Great Cornholio wrote:Prvo,ne treba gubiti iz vida da je vjerske službenike neko rodio, odgajao, davao im smjernice po kojima bi trebali živjeti.
Ako ih posmatramo kao obične ljude, a ne kao neke nadljude ( božije ljude) onda ćemo primjetiti da se oni vrlo malo razlikuju od većine današnjih ljudi.
Današnji obični čovjek ( većina) je naučen da je u životu najvažnija karijera, slava, popularnost u društvu, i zbog toga će obični čovjek uraditi sve da ostvari gore pobrojane ciljeve.
Najlakši način da se ti ciljevi ispune jeste steći dosta novaca, jer novcem se sve gore pobrojano može kupiti.
E sad, ako obični čovjek smatra da je vjerski službenik neki natčovjek, neko ko je pametniji od njega, neko čije savjete treba nekritički prihvatati, onda nastaje problem.
evo neka ostane zabilježeno u historiji da sam se složila sa GC :)
JoseMujica

#25 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

glede i unatoč histerije društava primjetio bih da su religijske institucije u društvu vavjek vjekov bile pozicionirane uz one koji drže vlast i društveni kapital.

Ako primjetite tako je od onih tzv. primitivnih društava sa plemenskom organizacijom gdje su uvijek glavni likovi poglavica i vrač (ako ništa učili smo tako iz Zagora te-neja) pa do modernih društava đe u prvim safovima vazda nalazimo opet neke nove poglavice, šamane i obično bankare.
Locked