Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
riverflow wrote:I jesmo programirani, od ranog djetinjstva pa dalje kroz školu itd. Svi veliki svjetski manipulatori, politički i vjerski, uveliko se oslanjaju na tu vrstu "programiranja" naše ličnosti. I bome ide im jako dobro.
A ne znam šta znači biti savršen osim...biti ništa, samo praznina. Puna praznina..ali to je već drugi topic. i def. nije za ovdje.
Da li imamo taj drugi topic, istraživanja ljudske svijesti i sl.?
Mislim da ima nekoliko, bar indirektno povezanih, tema negdje u prašini...
Prva i treća definitivno imaju potencijala, s tim da mi je treća (o virtuelnoj realnosti) interesantnija.
Ne može da se ne spomene:
„Znači li to da mi samo sanjamo da živimo, a ne živimo?
Sve što nam se dešava, nije stvarnost, već naš san o stvarnosti.
Kakva je onda ta stvarnost, i da li postoji? Ili je sam san stvarnost?
Ko nas drži u snu, i ko nas budi?
Je li smrt buđenje? Je li život u smrti?“
ExNihilo wrote:Dylan je izraziti skeptik. Prezentirati Dylana kao skeptika možda izgleda čudno uzevši u obzir da hljeb zarađuje istražujući noćne more, ali takav izbor je svakako ciljan. Definiranje lika kroz karakterne protivrječnosti spada među poznatije i efikasnije klišeje u literaturi.
Stoga, moj konačan odgovor je da Dylan naginje ateizmu.
Skeptik mozda jeste, ustvari vjerovatno, ali se ne slazem da je ateista. Sjeti se epizode otkrivanja Nuhove ladje (Nojeve arke). Kako istrazivati i otkrivati arku bez Kur'ana i Biblije?
ExNihilo wrote:Dylan je izraziti skeptik. Prezentirati Dylana kao skeptika možda izgleda čudno uzevši u obzir da hljeb zarađuje istražujući noćne more, ali takav izbor je svakako ciljan. Definiranje lika kroz karakterne protivrječnosti spada među poznatije i efikasnije klišeje u literaturi.
Skeptik mozda jeste, ustvari vjerovatno, ali se ne slazem da je ateista. Sjeti se epizode otkrivanja Nuhove ladje (Nojeve arke). Kako istrazivati i otkrivati arku bez Kur'ana i Biblije?
Nuto me jesam ozbiljan s ovim pitanjem.
Ne sjećam se epizode, no nije ni bitno. Nuhovu lađu su tražili nebrojeni arheolozi ili pisali o istoj. To ne sugerira da su, obavezno, vjerovali u Boga niti da bi pronalazak iste značio dokaz postojanja istog.
Baš kao što mit o potopu, koji srećemo u nebrojenim kulturama, jer se potop određenih razmjera vjerovatno zaista desio, ne implicira istinitost Kur'ana i Biblije.
Zanimljivo je i konstruktivno propitivati ovakve stvari. A tako malo ljudi to radi....
I zašto imamo potrebu biti sigurni u nešto, šta god to bilo? Zbog straha od nepoznatog, vjerovatno. Bitno je izgraditi stav, kao utočište. Stav o tome ima li ili nema boga. U suštini, isto je, Buda je govorio ateistima da ima boga, a vjernicima da ga nema. I bio je u pravu . Jer, potpuno je nevažno ima li ga ili nema izvan na samih. Ono što je važno, u nama je samima, samo je potrebno okrenuti se sebi i istraživati.
Izuzetno je bitno znati ko ti je Stvoritelj. To daje drugaciju sliku svijeta i tvoje uloge na Zemlji.
Da, nekome je to uopste nebitno to se slazem. Uglavnom se radi o ljudima materijalizma, sada, ovog trenutka, sve ...
ExNihilo wrote:
Ne sjećam se epizode, no nije ni bitno. Nuhovu lađu su tražili nebrojeni arheolozi ili pisali o istoj. To ne sugerira da su, obavezno, vjerovali u Boga niti da bi pronalazak iste značio dokaz postojanja istog.
Baš kao što mit o potopu, koji srećemo u nebrojenim kulturama, jer se potop određenih razmjera vjerovatno zaista desio, ne implicira istinitost Kur'ana i Biblije.
obrati paznju na vlastitu rijec "obavezno"
Ne, potop ne znaci istinitost Kur'ana ili Biblije, ali ukazuje na potencijalnu istinitost barem jednog dijela.
Dylan je kao Fox Mulder, vjernik ali nije religiozan.
Joj kako mi se svidja ova tema popravila mi je dan.
ExNihilo wrote:
obrati paznju na vlastitu rijec "obavezno"
Ne, potop ne znaci istinitost Kur'ana ili Biblije, ali ukazuje na potencijalnu istinitost barem jednog dijela.
Ma poenta je da Dylan ne mora biti vjernik time što je iskopao Nuhovu lađu.
A Kur'an i Biblija mogu ubosti istinu mnogo puta i to opet ne znači da su, obavezno, od Boga. S druge strane, samo jedna neistina je dovoljna da kažemo kako nisu.
_BataZiv_0809 wrote:
Hvala, hvala.
Do mene je, as usual.
Ne znam šta mi je blesavije, tvoja ili izjava Gojenog. Možda ipak Gojenog.
Možda dylan nije ateista po ideologiji, ali nije ni vjernik. Ako se sa paranormalnim susrećeš na daily basis,najbolji haver sa Smrću, susrećeš vještine i zajebane crne mačke..sve supernatural mu je očito "normalno", te isto posmatra racionalno, skeptično ...
_BataZiv_0809 wrote:
Hvala, hvala.
Do mene je, as usual.
Ne znam šta mi je blesavije, tvoja ili izjava Gojenog. Možda ipak Gojenog.
Možda dylan nije ateista po ideologiji, ali nije ni vjernik. Ako se sa paranormalnim susrećeš na daily basis,najbolji haver sa Smrću, susrećeš vještine i zajebane crne mačke..sve supernatural mu je očito "normalno", te isto posmatra racionalno, skeptično ...
Mislio sam na to da sigurno nije sljedbenik bilo kakve organizovane konfesije
Ali da ga istovremeno njegovo peto i po culo cini vjernikom jer vjeruje u stvari u koje nije bas lako vjerovati.
A generalno mrzim miksanje pojmova vjernik sa pojmom religioznog covjeka i eto
_BataZiv_0809 wrote:
Ali da ga istovremeno njegovo peto i po culo cini vjernikom jer vjeruje u stvari u koje nije bas lako vjerovati.
I ja i ti smo fanovi D. Doga, tako da možemo eventualno spekulisati na osnovu svega procitanog/u posjedu.
Ne znam da li bi baš koristila izraz da on "vjeruje" u stvari koje sreće.
Da li će Groza strašni, Cagliostro, Smrt, Hamlin...i dalje postojati ako neko ne vjeruje u njih. Zašto je potrebno da vjeruješ u to ako te stvari postoje, opipljive su, povremeno neprijateljski raspoložene et cetera...Možda on može smatrati da ne postoje, pa mu stvarnost pokaže drugačije.
_BataZiv_0809 wrote:
I ja i ti smo fanovi D. Doga, tako da možemo eventualno spekulisati na osnovu svega procitanog/u posjedu.
Da li će Groza strašni, Cagliostro, Smrt, Hamlin...i dalje postojati ako neko ne vjeruje u njih. Zašto je potrebno da vjeruješ u to ako te stvari postoje, opipljive su, povremeno neprijateljski raspoložene et cetera...Možda on može smatrati da ne postoje, pa mu stvarnost pokaže drugačije.
A jesu li opipljive?
Ja sam Dilana nekako uvijek percipirao na nacin da su dogadjaji u njegovoj glavi. Ko od glavnih likova vidi stvari koje on vidi? Grouco? Bloh?
_BataZiv_0809 wrote:
A jesu li opipljive?
Ja sam Dilana nekako uvijek percipirao na nacin da su dogadjaji u njegovoj glavi. Ko od glavnih likova vidi stvari koje on vidi? Grouco? Bloh?
Kao bivši pripadnik Skotland Jarda, možda je malo "pukao", pa mu Bloch kao očinska figura namješta poslove koji se u Dylanovoj glavi pretvaraju u borbu sa čudovištima jer ne može da pojmi užase stvarnosti, te ljudski ološ postaju čudovišta...?
Razlika između Boga i stvari/bića koja se pojavljuju u DD je iako možda i jedno i drugo zahtijevaju vjerovanje, je što Bog neće nikada intervenirati, doći u kontakt sa nama...Ako vjeruješ u nadnaravno, ja to ne bih nazvala vjernikom u slučaju Dylana Doga, jer ako povućemo paralelu sa religijom, vjera ne zahtijeva opipljive dokaze, dok je Dylanov svijet ispunjen susretima(ako se maknemo od hipoteze da je sv eu njegovoj glavi), odnosno dokazima o postojanju natprirodnog. Možda i zato ne posmatramo kao čitatelji ta bića kao božanska jer su se ukazala, djelovala...
Bloo wrote:@Bata
zarovim se u kolekciju kad dođem kući, da potražim primjere pro i contra ovog o čemu pričamo
Vazi i ja cu kad odem kod svojih, u Zenici mi je kolekcija. Ako nadjes epizodu "Covjek koji je prodavao vrijeme"-jedna od zadnjih u izadnju Slobodne dalmacije, mislim da ce biti ilustrativna za sukob skeptika i " vjernika" u Dilanovom liku.
Bloo wrote:@Bata
zarovim se u kolekciju kad dođem kući, da potražim primjere pro i contra ovog o čemu pričamo
Vazi i ja cu kad odem kod svojih, u Zenici mi je kolekcija. Ako nadjes epizodu "Covjek koji je prodavao vrijeme"-jedna od zadnjih u izadnju Slobodne dalmacije, mislim da ce biti ilustrativna za sukob skeptika i " vjernika" u Dilanovom liku.
Uh kako seksi tema
Evo iskopah na poslu epizodu Zvjerski brlog iz police (ne pitaj)...Bloch samo u jednoj kocki se pojavljuje dammit.
Meni je simpa ono što je Umberto Eco izjavio da mu dvije stvari nikada neće dosaditi da čita - Dylan Doga i Bibliju. Nekako lijep kontrast.