Reis u Sandžaku maše prstom
-
zonbirile
#201 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Reis nije poželjan u ovakvoj konstalaciji snaga u Sanđaku,Reis i to Cerić-katastrofa.
-
Rottweiler
#202 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Sve je to ok, ali je jedno fakt i cinjenica, a to je da mi muslimani na Balkanu, mozda cak i u Evropi mozemo d imamo samo jednog reis-ul-uemu, a ovo sto rade u Srbiji sa tzv. IZ Srbije i nakim njihovim reisom Zilkicem je nastavak velikosrpskog projekta unistavanja svega nesrpskog na ovim prostorima
-
dallton
#203 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
taj velikosrpski projekat najcesce ima kontraefekat da osnazi one protiv kojih je uperen...to je valjda razlika izmedju ideologije i njenih rezultata, uvijek postoji neki "gap"....sto je pocelo kao velikosrpska ideologija zavrsila je defakto kao puno manja srbijaRottweiler wrote:Sve je to ok, ali je jedno fakt i cinjenica, a to je da mi muslimani na Balkanu, mozda cak i u Evropi mozemo d imamo samo jednog reis-ul-uemu, a ovo sto rade u Srbiji sa tzv. IZ Srbije i nakim njihovim reisom Zilkicem je nastavak velikosrpskog projekta unistavanja svega nesrpskog na ovim prostorima
-
zonbirile
#204 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
------------------------------------------------------------------------------Rottweiler wrote:Sve je to ok, ali je jedno fakt i cinjenica, a to je da mi muslimani na Balkanu, mozda cak i u Evropi mozemo d imamo samo jednog reis-ul-uemu, a ovo sto rade u Srbiji sa tzv. IZ Srbije i nakim njihovim reisom Zilkicem je nastavak velikosrpskog projekta unistavanja svega nesrpskog na ovim prostorima
ne znam šta bih ti rekao,cijeli Balkan ne znam ,ne znam ni za bivšu Jugu.Svaka država pravi zakon o vjerama,ugovor sa organizacijama i to je pravo svake neovisne zajednice/države.Priča se samo o Sanđaku,mislim da muslimana van Sanđaka ima više u Srbiji,nego samo u Sanđaku.Šta oni kažu i misle?
-
bos
#205 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Sandžak, Sandžak, Sandžak...nauci bar nešto da bar malo se smanji nepismenost u BIH.
-
Rottweiler
#206 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Nema drzava veze sa ustrojstvom Islamske Zajednice, ustrojstvo i hierarhija zajednice je definisana drugim zakonima. Zakon o vjerama je nesto sasvim deseto. Opet ponavljam, mi mozemo samo da imamo jednog reis-ul-ulemo, svidjalo se to nekima ili ne. Osoba koja obnasa tu funkciju je pak prica za see, ja triktno govorim o ustanovizonbirile wrote:------------------------------------------------------------------------------Rottweiler wrote:Sve je to ok, ali je jedno fakt i cinjenica, a to je da mi muslimani na Balkanu, mozda cak i u Evropi mozemo d imamo samo jednog reis-ul-uemu, a ovo sto rade u Srbiji sa tzv. IZ Srbije i nakim njihovim reisom Zilkicem je nastavak velikosrpskog projekta unistavanja svega nesrpskog na ovim prostorima
ne znam šta bih ti rekao,cijeli Balkan ne znam ,ne znam ni za bivšu Jugu.Svaka država pravi zakon o vjerama,ugovor sa organizacijama i to je pravo svake neovisne zajednice/države.Priča se samo o Sanđaku,mislim da muslimana van Sanđaka ima više u Srbiji,nego samo u Sanđaku.Šta oni kažu i misle?
- kiky
#207 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
niko nekaže da muslimani u srbiji moraju biti članovi ivz-a ... čak ni oni u sanđaku ...
mi razgovaramo o ceriću i onim bošnjacima koji su čalnovi ivz- i poštuju cerića kao duhovni autoritet u strukturi ivz ... ništa više ,..
srbi u bih poštuju koga ... germana ili koje več vrhovni autoritet spc ... i ko i im to brani ... tipvi postavljaju svoje patrijarhe za dalmaciju, hercegovinu ... dabro- bosnu ( neznam koji je za slovenij ) ...
muslimani u srbiji mogu biti i članovi radikala ako im je to čejf ... i ako ih hoče ( !!! ) ...
srbiji smeta posjeta cerića jer im kvari planove o razbijanju bošnjačkog nacionalnog tkiva u sanđaku ...
mi razgovaramo o ceriću i onim bošnjacima koji su čalnovi ivz- i poštuju cerića kao duhovni autoritet u strukturi ivz ... ništa više ,..
srbi u bih poštuju koga ... germana ili koje več vrhovni autoritet spc ... i ko i im to brani ... tipvi postavljaju svoje patrijarhe za dalmaciju, hercegovinu ... dabro- bosnu ( neznam koji je za slovenij ) ...
muslimani u srbiji mogu biti i članovi radikala ako im je to čejf ... i ako ih hoče ( !!! ) ...
srbiji smeta posjeta cerića jer im kvari planove o razbijanju bošnjačkog nacionalnog tkiva u sanđaku ...
-
dallton
#208 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
srbija nikad nije pobjedila ni jednog oponenta, tako da o razbijanju bosnjaka u srbiji mozemo govoriti samo ako prihvatas da je razbijanje ono zilkic i jos jedno njih 100 na jednoj strani (poticani od srpskih obavjestajnih sluzbi) a na drugoj iz sandzak, zukorlic, ceric i sve ostale sandzaklijekiky wrote:niko nekaže da muslimani u srbiji moraju biti članovi ivz-a ... čak ni oni u sanđaku ...
-
zonbirile
#209 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Rottweiler wrote:zonbirile wrote:------------------------------------------------------------------------------Rottweiler wrote:Sve je to ok, ali je jedno fakt i cinjenica, a to je da mi muslimani na Balkanu, mozda cak i u Evropi mozemo d imamo samo jednog reis-ul-uemu, a ovo sto rade u Srbiji sa tzv. IZ Srbije i nakim njihovim reisom Zilkicem je nastavak velikosrpskog projekta unistavanja svega nesrpskog na ovim prostorima
ne znam šta bih ti rekao,cijeli Balkan ne znam ,ne znam ni za bivšu Jugu.Svaka država pravi zakon o vjerama,ugovor sa [/b]organizacijama i to je pravo svake neovisne zajednice/države.Priča se samo o Sanđaku,mislim da muslimana van Sanđaka ima više u Srbiji,nego samo u Sanđaku.Šta oni kažu i misle?
Nema drzava veze sa ustrojstvom Islamske Zajednice, ustrojstvo i hierarhija zajednice je definisana drugim zakonima. Zakon o vjerama je nesto sasvim deseto. Opet ponavljam, mi mozemo samo da imamo jednog reis-ul-ulemo, svidjalo se to nekima ili ne. Osoba koja obnasa tu funkciju je pak prica za see, ja triktno govorim o ustanovi
------------------------------------------------------------------------------
pročitaj boldirano i ne izmišljaj,svoje ubjeđenja tipa" ja mislim" ne možeš plasirati kao objektivnu činjenicu.Nije sporan broj Reis-a nego legalno pravo svake države da uređuje na osnovu zakona o vjeri ,odnose sa svojim religijskim zajednicama,bez obzira na pripadnost nekoj vjeri.Da pojasnim,kod RMK se lijepo vidi ta centralizovanost kod pape,ali svaka pojedinačna crkva pravi ugovor sa matičnom državom i papa nema ingerencije mimo i iznad tih svjetovnmih zakona,zakona o vjeri.
-
Rottweiler
#210 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Jesiti dobar svega ti, pa ko brani drzavi da pravi ugovore sa vjerskim zajednicama, ali ista ta drzava nemoze i nema pravo da ustrojava strukture bilo koje vjerske zajednice, a to je sada sucaj u Srbiji sa IZ. I ja ovo nemislim, ja ovo tvrdim, a misliti i srati su dva razlicita pojma. Poenta svega ovoga jeste da velikosrpska ideja pokusava da kontrolise IZ u Srbiji i da je kroz tu unutarnju kontrolu razvali.
-
zonbirile
#211 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
------------------------------------------Rottweiler wrote:Jesiti dobar svega ti, pa ko brani drzavi da pravi ugovore sa vjerskim zajednicama, ali ista ta drzava nemoze i nema pravo da ustrojava strukture bilo koje vjerske zajednice, a to je sada sucaj u Srbiji sa IZ. I ja ovo nemislim, ja ovo tvrdim, a misliti i srati su dva razlicita pojma. Poenta svega ovoga jeste da velikosrpska ideja pokusava da kontrolise IZ u Srbiji i da je kroz tu unutarnju kontrolu razvali.
dobro si naučio lekciju,ali nisu adekvatna pitanja,s obzirom šta bi ti ovde da kažeš i pokažeš.Pa jednom ti je rečeno da zakon o vjeri mora biti,a u svojim članovima piše da država nema pravo uticati na organizaciju i funkcionisanje,konkretno IZ.To piše,ali niti je Cerić otišao 1981 u Čikago,bez amaneta one države,niti je bez Alije i ove države postavljen za Reisa-sve po zakonu.Praksa je takva,pa je takvo i u Sanđaku.
-
Azam
#212 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Pročitao sam Reisov intervju u današnjem Avazu i opet isto. Kaže: "Bošnjaci u Sandžaku se osjećaju kao građani Republike Srbije i oni to ne osporavaju" Bravo majstore. To što si im ti otišao u "državničku" posjetu može im samo odmoći u tome da budu punopravni građani Republike Srbije i da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji. Da ostavimo na stranu to što nas je rođeni reis izblamirao u očima cijelokupne srpske javnosti, pa i to što su našeg reisa počastili uvredama (konfuzna ličnost, kontraverzni reis i sl.) U suštini problema jeste sandžački lobi u BIH, kojima reis duguje za zgradu Rijaseta i nezasita želja Zukorlića za vlašću i novcem. Muslimani Bošnjaci su samo pijuni u cijeloj priči. Srbijanske službe su prateći situaciju samo iskoristile momenat.
Evo još jedne reisove: "Bošnjaci očekuju promjenu u smislu da dobiju jednu političu viziju koja neće biti u službi interesne grupe, već viziju koja će imati ideal i biti spremna na samožrtvu da bi se ostvario opći cilj" Bravo majstore još jednom. To što je najveća interesna grupa u ovoj državi Islamska zajednica to nisi spomenuo. A da su muslimani vidjeli ikakav hajr od tog "braka" SDA i IZ nisu. Neki ljudi u IZ jesu sigurno.
Evo još jedne reisove: "Bošnjaci očekuju promjenu u smislu da dobiju jednu političu viziju koja neće biti u službi interesne grupe, već viziju koja će imati ideal i biti spremna na samožrtvu da bi se ostvario opći cilj" Bravo majstore još jednom. To što je najveća interesna grupa u ovoj državi Islamska zajednica to nisi spomenuo. A da su muslimani vidjeli ikakav hajr od tog "braka" SDA i IZ nisu. Neki ljudi u IZ jesu sigurno.
-
dallton
#213 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
nas je i zeljko komsic obrukao u ocima srpske javnosti, pa nas je i alija izetbegovic obrukao u ocima srpske javnosti, pa i dragan vikic, pa i selim beslagic radi brcanske malte, itd itd...kad god se obrukamo u njihovim ocima, sigurno smo sebi nesto dobro ucinili...i sta je tebi stalo do srpske javnosti, koga briga sta misle oni koji su poticali na nase ubijanje i u najmanju ruku gledali sa strane grickajuci kokice i govoreci "pa nemamo mi nista s ovim, to je neko sa strane"Azam wrote:Pročitao sam Reisov intervju u današnjem Avazu i opet isto. Kaže: "Bošnjaci u Sandžaku se osjećaju kao građani Republike Srbije i oni to ne osporavaju" Bravo majstore. To što si im ti otišao u "državničku" posjetu može im samo odmoći u tome da budu punopravni građani Republike Srbije i da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji. Da ostavimo na stranu to što nas je rođeni reis izblamirao u očima cijelokupne srpske javnosti, pa i to što su našeg reisa počastili uvredama (konfuzna ličnost, kontraverzni reis i sl.) U suštini problema jeste sandžački lobi u BIH, kojima reis duguje za zgradu Rijaseta i nezasita želja Zukorlića za vlašću i novcem. Muslimani Bošnjaci su samo pijuni u cijeloj priči. Srbijanske službe su prateći situaciju samo iskoristile momenat.
a sta su to strasne srbijanske sluzbe postigle - nista pod milim bogom, lijepo nam svima pokazali sta rade i time dokazali svoju raskosnu glupost + nam pruzili dokaz svoje slabosti, jer po njihovim potezima ispada da se boje jednog reisa iz sarajeva - toliko o snazi, ponasaju se panicno kao da je reis s tenkom usao u novi pazar
- Blaka
#214 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Iskoristio je posjetu Bajdena Beogradu koja mu je garantovala sugurnost u Sandžaku, kurčio se malo i to mu je zadnji put što je tamo otišao, slično kao i kod polaganja kamena temeljca za ferhadiju u Banja Luci, kada je prvi "zbrisao" ostavljajući narod i diplomate zarobljene u kući rijaseta na milost i nemilost primitivnoj rulji koja ih je gađala kamenjima. Nakon toga nikad se nije vratio u Banje Luku kao što neće ni u Sandžak u kojem će sada uslijediti fizički obračuni, sačekuše, zasjede, pucnjave i slično nasilje i netrpeljivost kao posljedica njegovog "kurčenja"!
-
The Silent Man
#215 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
ja eto te se stvari ne desavaju inace... nego samo u vezi reisom...Blaka wrote:Iskoristio je posjetu Bajdena Beogradu koja mu je garantovala sugurnost u Sandžaku, kurčio se malo i to mu je zadnji put što je tamo otišao, slično kao i kod polaganja kamena temeljca za ferhadiju u Banja Luci, kada je prvi "zbrisao" ostavljajući narod i diplomate zarobljene u kući rijaseta na milost i nemilost primitivnoj rulji koja ih je gađala kamenjima. Nakon toga nikad se nije vratio u Banje Luku kao što neće ni u Sandžak u kojem će sada uslijediti fizički obračuni, sačekuše, zasjede, pucnjave i slično nasilje i netrpeljivost kao posljedica njegovog "kurčenja"!
mislim mrznja prema njemu je donekle legitimno pravo vasih sitnih dusa...
ali sada kriviti za sve i svasta je pokazatelj pogresnosti vasih stavova...
- Blaka
#216 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Sitna duša ti je ćaća koji te napravio i time uticao na tvoj nakaradan stav!The Silent Man wrote:
ja eto te se stvari ne desavaju inace... nego samo u vezi reisom...
-
The Silent Man
#217 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
hehe,bring it on ...Blaka wrote:Sitna duša ti je ćaća koji te napravio i time uticao na tvoj nakaradan stav!The Silent Man wrote:
ja eto te se stvari ne desavaju inace... nego samo u vezi reisom...
- Blaka
#218 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Nauči se kulturi dijaloga bez vrijeđanja, ili vas tome ne uče u mektebima 
-
The Silent Man
#219 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Blaka wrote:Nauči se kulturi dijaloga bez vrijeđanja, ili vas tome ne uče u mektebima
ajd ti budi nama zdrav i ziv...
-
dallton
#220 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
po tvojoj logici, ispade nesto sto bi trebao da bude normalan zivontni dogadjaj nevrijedan paznje (npr. otvaranje neke dzamije ili posjeta nekog vjerskog sluzbenika dijelu svoje vjerske zajednice) provokacija...ajd nam samo jos objasni a ko isprovocira one sto su srusili ferhadiju, tad nije bilo cerica?Blaka wrote:Iskoristio je posjetu Bajdena Beogradu koja mu je garantovala sugurnost u Sandžaku, kurčio se malo i to mu je zadnji put što je tamo otišao, slično kao i kod polaganja kamena temeljca za ferhadiju u Banja Luci, kada je prvi "zbrisao" ostavljajući narod i diplomate zarobljene u kući rijaseta na milost i nemilost primitivnoj rulji koja ih je gađala kamenjima. Nakon toga nikad se nije vratio u Banje Luku kao što neće ni u Sandžak u kojem će sada uslijediti fizički obračuni, sačekuše, zasjede, pucnjave i slično nasilje i netrpeljivost kao posljedica njegovog "kurčenja"!
-
Azam
#221 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Ti koje si naveo nikada nas nisu obrukali jer nisu pričali isprazne besjede već su djelom branili ono za što nije grijeh ni poginuti, tako da to poređenje sa reisom ne može proći. Reis se ponaša kao da ima armiju iza sebe koja bi ginula na njegov mig, a to nema. Alija Izetbegović je imao, i opet se nikad nije bahato ponašao. Iskreno da ti kažem, iako sam oponent reisa Cerića, muka mi je kada neko mog reisa nazove kontraverznim, konfuznom ličnošću i slično. Sve što su rekli reisu ja doživljavam da su rekli i meni i svim muslimanima Bošnjacima. Dali bi oni imali priliku i razloga gađati uvredama Reisul Ulemu IZBIH koji se ne zove Mustafa Cerić? Šta ti misliš? Ja mislim da nebi, osim ako nas Bog ne kazni pa nam dođe gori reis.dallton wrote:nas je i zeljko komsic obrukao u ocima srpske javnosti, pa nas je i alija izetbegovic obrukao u ocima srpske javnosti, pa i dragan vikic, pa i selim beslagic radi brcanske malte, itd itd...kad god se obrukamo u njihovim ocima, sigurno smo sebi nesto dobro ucinili...i sta je tebi stalo do srpske javnosti, koga briga sta misle oni koji su poticali na nase ubijanje i u najmanju ruku gledali sa strane grickajuci kokice i govoreci "pa nemamo mi nista s ovim, to je neko sa strane"Azam wrote:Pročitao sam Reisov intervju u današnjem Avazu i opet isto. Kaže: "Bošnjaci u Sandžaku se osjećaju kao građani Republike Srbije i oni to ne osporavaju" Bravo majstore. To što si im ti otišao u "državničku" posjetu može im samo odmoći u tome da budu punopravni građani Republike Srbije i da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji. Da ostavimo na stranu to što nas je rođeni reis izblamirao u očima cijelokupne srpske javnosti, pa i to što su našeg reisa počastili uvredama (konfuzna ličnost, kontraverzni reis i sl.) U suštini problema jeste sandžački lobi u BIH, kojima reis duguje za zgradu Rijaseta i nezasita želja Zukorlića za vlašću i novcem. Muslimani Bošnjaci su samo pijuni u cijeloj priči. Srbijanske službe su prateći situaciju samo iskoristile momenat.
a sta su to strasne srbijanske sluzbe postigle - nista pod milim bogom, lijepo nam svima pokazali sta rade i time dokazali svoju raskosnu glupost + nam pruzili dokaz svoje slabosti, jer po njihovim potezima ispada da se boje jednog reisa iz sarajeva - toliko o snazi, ponasaju se panicno kao da je reis s tenkom usao u novi pazar
- Blaka
#222 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Ja sam napisao da je prvi hrabro pobjegao i da se više nije vratio niti je izgrađena ferhadija za koju je postavljen kamen temeljac i bila osigurana sredstva!dallton wrote:po tvojoj logici, ispade nesto sto bi trebao da bude normalan zivontni dogadjaj nevrijedan paznje (npr. otvaranje neke dzamije ili posjeta nekog vjerskog sluzbenika dijelu svoje vjerske zajednice) provokacija...ajd nam samo jos objasni a ko isprovocira one sto su srusili ferhadiju, tad nije bilo cerica?Blaka wrote:Iskoristio je posjetu Bajdena Beogradu koja mu je garantovala sugurnost u Sandžaku, kurčio se malo i to mu je zadnji put što je tamo otišao, slično kao i kod polaganja kamena temeljca za ferhadiju u Banja Luci, kada je prvi "zbrisao" ostavljajući narod i diplomate zarobljene u kući rijaseta na milost i nemilost primitivnoj rulji koja ih je gađala kamenjima. Nakon toga nikad se nije vratio u Banje Luku kao što neće ni u Sandžak u kojem će sada uslijediti fizički obračuni, sačekuše, zasjede, pucnjave i slično nasilje i netrpeljivost kao posljedica njegovog "kurčenja"!
A što se tiče prošlog rata, to je jako široka tema ima tu svega!
-
dallton
#223 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
izvini, ali ne razumijem tvoj komentar u ovom boldiranom dijelu ...Ko dozivljava sve sto je receno reisu kao neku "uvredu bosnjacima"? pa zar je uopste bilo kako moguce da bilo sta sto je u srbiji receno pogodi bilo koga medju bosnjacima? ko bolan da me uvrijedi - ministarstvo "vera" srbija? srbijanska javnost? kako te takvi kreteni i fasisticka skupina mogu uvrijediti uopste - oni su rekli sve sto su imali da kazu 92-95, progovorili topovima i pucanjem, razgovor se na isti nacin nastavio, oni ispusili pa im to tesko pada, i tu je kraj nase komunikacije...daj molim te, saberi se, pa vise mi je stalo sta o bosnjacima misle u americi ili medju kineskim trgovcima na veliko na pijaci u budimpesti, ili medju aboridzinima nego u srbiji, mislim stvarno ....Azam wrote:Ti koje si naveo nikada nas nisu obrukali jer nisu pričali isprazne besjede već su djelom branili ono za što nije grijeh ni poginuti, tako da to poređenje sa reisom ne može proći. Reis se ponaša kao da ima armiju iza sebe koja bi ginula na njegov mig, a to nema. Alija Izetbegović je imao, i opet se nikad nije bahato ponašao. Iskreno da ti kažem, iako sam oponent reisa Cerića, muka mi je kada neko mog reisa nazove kontraverznim, konfuznom ličnošću i slično. Sve što su rekli reisu ja doživljavam da su rekli i meni i svim muslimanima Bošnjacima. Dali bi oni imali priliku i razloga gađati uvredama Reisul Ulemu IZBIH koji se ne zove Mustafa Cerić? Šta ti misliš? Ja mislim da nebi, osim ako nas Bog ne kazni pa nam dođe gori reis.dallton wrote:nas je i zeljko komsic obrukao u ocima srpske javnosti, pa nas je i alija izetbegovic obrukao u ocima srpske javnosti, pa i dragan vikic, pa i selim beslagic radi brcanske malte, itd itd...kad god se obrukamo u njihovim ocima, sigurno smo sebi nesto dobro ucinili...i sta je tebi stalo do srpske javnosti, koga briga sta misle oni koji su poticali na nase ubijanje i u najmanju ruku gledali sa strane grickajuci kokice i govoreci "pa nemamo mi nista s ovim, to je neko sa strane"Azam wrote:Pročitao sam Reisov intervju u današnjem Avazu i opet isto. Kaže: "Bošnjaci u Sandžaku se osjećaju kao građani Republike Srbije i oni to ne osporavaju" Bravo majstore. To što si im ti otišao u "državničku" posjetu može im samo odmoći u tome da budu punopravni građani Republike Srbije i da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji. Da ostavimo na stranu to što nas je rođeni reis izblamirao u očima cijelokupne srpske javnosti, pa i to što su našeg reisa počastili uvredama (konfuzna ličnost, kontraverzni reis i sl.) U suštini problema jeste sandžački lobi u BIH, kojima reis duguje za zgradu Rijaseta i nezasita želja Zukorlića za vlašću i novcem. Muslimani Bošnjaci su samo pijuni u cijeloj priči. Srbijanske službe su prateći situaciju samo iskoristile momenat.
-
The Silent Man
#224 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
a ti to siguran da je "prvi" "pobjegao" , to ti bio u pratnji,u blizini ili je jednostavno takav protokol bio ili nesto?Blaka wrote:Ja sam napisao da je prvi hrabro pobjegao i da se više nije vratio niti je izgrađena ferhadija za koju je postavljen kamen temeljac i bila osigurana sredstva!dallton wrote:po tvojoj logici, ispade nesto sto bi trebao da bude normalan zivontni dogadjaj nevrijedan paznje (npr. otvaranje neke dzamije ili posjeta nekog vjerskog sluzbenika dijelu svoje vjerske zajednice) provokacija...ajd nam samo jos objasni a ko isprovocira one sto su srusili ferhadiju, tad nije bilo cerica?Blaka wrote:Iskoristio je posjetu Bajdena Beogradu koja mu je garantovala sugurnost u Sandžaku, kurčio se malo i to mu je zadnji put što je tamo otišao, slično kao i kod polaganja kamena temeljca za ferhadiju u Banja Luci, kada je prvi "zbrisao" ostavljajući narod i diplomate zarobljene u kući rijaseta na milost i nemilost primitivnoj rulji koja ih je gađala kamenjima. Nakon toga nikad se nije vratio u Banje Luku kao što neće ni u Sandžak u kojem će sada uslijediti fizički obračuni, sačekuše, zasjede, pucnjave i slično nasilje i netrpeljivost kao posljedica njegovog "kurčenja"!
A što se tiče prošlog rata, to je jako široka tema ima tu svega!
I sta je trebao da ostane medju fasistima divljacima u tom momentu? sta je on mogao da odbrani ljude koji su napadani?
I on kriv za sukobe u Sandzaku (kojih srecom nije bilo) a na koje je (izmedju redova) pozivao i prizeljkivao upravo kostunicin reis Zilkic?
joj sto ne volim kenjaze i pakovanja...
- Blaka
#225 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Jesam sto posto siguran, gledao sam preko tv "navodno" mu Zlatko Lagumdžija rekao: "ti se spasi, ti si najvažniji"! U kući pored srušene džamije su ostali blokirani strani diplomati,narod,tjelohranitelji,pomenuti zlaja, a reis se "izvukao"!The Silent Man wrote:
a ti to siguran da je "prvi" "pobjegao" , to ti bio u pratnji,u blizini ili je jednostavno takav protokol bio ili nesto?
I sta je trebao da ostane medju fasistima divljacima u tom momentu? sta je on mogao da odbrani ljude koji su napadani?
I on kriv za sukobe u Sandzaku (kojih srecom nije bilo) a na koje je (izmedju redova) pozivao i prizeljkivao upravo kostunicin reis Zilkic?
joj sto ne volim kenjaze i pakovanja...
Što se tiče sukoba u Sandžaku, polako, da vidimo kako će ih spriječiti? Hoće li otići tamo?