slazem se apsolutno...samo @shoba, ne bih da ti popujem, al je u pravnoj teroiji odvajanja vjere i drzave pravoslavlje navedeno kao izuzetak za koji ovaj princip razdvajanja ne proizvodi iste posljedice, jer su pravoslavne crkve organizirane kao nacionalne i monolitne, i direktno djeluju na narod (grcka, bugarska, rusija, srbija...) razdvojio ih ne razdvojio od drzave (u grckoj je pravoslavna crkva drzavna crkva) one opet imaju prevalentan uticaj..za katolicanstvo i protestantizam ovo ne vrijedi, jer se drzi kakva takva distanca izmedju nacije, drzavljanstva i vjerske pripadnostiShoba wrote:NIJEDNA normalna drzava ne dozvoljava da se vjera petlja u politiku. U tom grmu lezi zec cijelog problema u BiH. Vjera je zloupotrebljenja do maksimalnih granica, na svim stranama u BiH. Tek kada se vjerskim institucijama stane na rep i gurnu se u pozadinu gdje i pripadaju, tek onda mozemo ocekivati neki progres. Vjera bi morala biti privatna stvar svakog covjeka a ne dio dnevne politike.
Reis u Sandžaku maše prstom
-
dallton
#101 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
-
oldplague
#102 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Ko ima pravo?dallton wrote:pa imaju je i u srbiji @shoba (mislim muslimani) al je ne priznaju...a bilo kakvo pozivanje na stvaranje bosanske pravoslavne crkve (na sto mi btw. imao pravo po ortodoksnom kanonskom pravu) bi vjerovatno bilo docekano sa "namece nam se izmisljeni bosanski identitet" , zato se bolje ne zamarati
-
Shoba
#103 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
ma svugdje je isto. Pogledaj Poljsku. Tamo ako nisi katolik neces cure naci. A jos je gore u Jemenu, Saudiji,etc.dallton wrote:slazem se apsolutno...samo @shoba, ne bih da ti popujem, al je u pravnoj teroiji odvajanja vjere i drzave pravoslavlje navedeno kao izuzetak za koji ovaj princip razdvajanja ne proizvodi iste posljedice, jer su pravoslavne crkve organizirane kao nacionalne i monolitne, i direktno djeluju na narod (grcka, bugarska, rusija, srbija...) razdvojio ih ne razdvojio od drzave (u grckoj je pravoslavna crkva drzavna crkva) one opet imaju prevalentan uticaj..za katolicanstvo i protestantizam ovo ne vrijedi, jer se drzi kakva takva distanca izmedju nacije, drzavljanstva i vjerske pripadnostiShoba wrote:NIJEDNA normalna drzava ne dozvoljava da se vjera petlja u politiku. U tom grmu lezi zec cijelog problema u BiH. Vjera je zloupotrebljenja do maksimalnih granica, na svim stranama u BiH. Tek kada se vjerskim institucijama stane na rep i gurnu se u pozadinu gdje i pripadaju, tek onda mozemo ocekivati neki progres. Vjera bi morala biti privatna stvar svakog covjeka a ne dio dnevne politike.
Uspjeh zapada se poceo desavati kada je reigija gurnuta u pozadinu a biznis preuzeo glavu rijec. Mislim, ne mora ni to biti obrazac, svaka nacija moze da zivi kako hoce. ako hocemo da budemo zapad i EU, onda se moramo tako ponasati.
Ako hocemo da Bosna ostane "prokleta avlija", nije problem. Ima zemalja u kojima se ljudi vole patiti.
-
oldplague
#104 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Bojim se da sekularizacije ovdašnjih plemena još zadugo neće biti.
- bihpatriot
#105 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
U tom slucaju, ne bi bilo politike...Shoba wrote:NIJEDNA normalna drzava ne dozvoljava da se vjera petlja u politiku. U tom grmu lezi zec cijelog problema u BiH. Vjera je zloupotrebljenja do maksimalnih granica, na svim stranama u BiH. Tek kada se vjerskim institucijama stane na rep i gurnu se u pozadinu gdje i pripadaju, tek onda mozemo ocekivati neki progres. Vjera bi morala biti privatna stvar svakog covjeka a ne dio dnevne politike.
- bihpatriot
#106 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Ko ti je provalio za Poljsku - kod mene buraz ozenjen Poljakinjom.Shoba wrote:ma svugdje je isto. Pogledaj Poljsku. Tamo ako nisi katolik neces cure naci. A jos je gore u Jemenu, Saudiji,etc.dallton wrote:slazem se apsolutno...samo @shoba, ne bih da ti popujem, al je u pravnoj teroiji odvajanja vjere i drzave pravoslavlje navedeno kao izuzetak za koji ovaj princip razdvajanja ne proizvodi iste posljedice, jer su pravoslavne crkve organizirane kao nacionalne i monolitne, i direktno djeluju na narod (grcka, bugarska, rusija, srbija...) razdvojio ih ne razdvojio od drzave (u grckoj je pravoslavna crkva drzavna crkva) one opet imaju prevalentan uticaj..za katolicanstvo i protestantizam ovo ne vrijedi, jer se drzi kakva takva distanca izmedju nacije, drzavljanstva i vjerske pripadnostiShoba wrote:NIJEDNA normalna drzava ne dozvoljava da se vjera petlja u politiku. U tom grmu lezi zec cijelog problema u BiH. Vjera je zloupotrebljenja do maksimalnih granica, na svim stranama u BiH. Tek kada se vjerskim institucijama stane na rep i gurnu se u pozadinu gdje i pripadaju, tek onda mozemo ocekivati neki progres. Vjera bi morala biti privatna stvar svakog covjeka a ne dio dnevne politike.
Uspjeh zapada se poceo desavati kada je reigija gurnuta u pozadinu a biznis preuzeo glavu rijec. Mislim, ne mora ni to biti obrazac, svaka nacija moze da zivi kako hoce. ako hocemo da budemo zapad i EU, onda se moramo tako ponasati.
Ako hocemo da Bosna ostane "prokleta avlija", nije problem. Ima zemalja u kojima se ljudi vole patiti.
-
Azam
#107 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Reis Mustafa ef. Cerić niti je dovoljno obrazovan, niti dovoljno mudar, niti dovoljno pametan, niti dovoljno lijep, niti je omiljen na istoku i na zapadu, niti se bori za Bošnjake i njihovo jedinstvo niti je nama Bošnjacima blago što je on na čelu IZBiH. Bit će nam blago i svanut će nam kad one prestane biti na čelu IZBiH.Basta wrote:Reis Ceric je jedina svijetla tacka u Bosnjaka. Ovde mislim na one Bosnjake koji su svjesni svog identiteta, svoje kulture, svoje vjere, svoje tradicije. A oni Bosnjaci koji u komunizmu traze svoj identitet, naravno da je za njih ovakav covijek problem. A ako bog da doci ce vrijeme pa ce i oni progledati, a ako ne oni, onda njihova djeca ili mozda od djece djeca... Reis Ceric je skolovan i obrazovan Bosnjak, Musliman. Reis Ceric se bori za prava Bosnjaka, za jedinstvo Bosnjaka, za slogu Bosnjaka. Reis Ceric je rijedak Bosnjak koji je rado viden gost na Istoku, a i na Zapadau. A sad bih upitao ove sto ga nevole, nek mi kazu ime nekog drugog Bosnjaka koji ima njegove kvalitete i koji je omiljen i na Istoku i na Zapadu. Reis Ceric je i Bosnjacki ambasador. On je takoder rijetki ako ne i jedini Bosnjak posle Alije rahmetulah koji obilazi Bosnjake po Bosni i po dijaspori. On drzi predavanja po svijetu. On gradi imidz Bosne u svijetu koji nasi nesposobni politicari tako zdusno unistavaju. On drzi predavanja o Islamu. On se zalaze da se Islam instituise u Evropi. Da Muslimani budu ravnopravni. On je taj koji je pokrenuo inicijativu i uspio se izboriti da 11 juli bude dan genocida u EU. On je taj koji pokusava pomiriti Silajdzica, Tihica, Lagumdziju i druge Bosnjacke politicare. On je taj koji se bori za Bosnjake u ovoj suludoj politickoj situaciji. Neprijatelji Bosne su svjesni da je IZBiH jedina stabilna institucija kod Bosnjaka i zato joj podmecu sve i svasta, od tkzv. "vehabija",kojekakvih unutrasnjih sukoba pa do kojekakvih kompromitirajucih clanaka preko spijunskih novinara tipa Senada Avdica i drugih.
Jednom rijcju, reis Ceric je daleko ispred svog Bosnjackog naroda i blago nama dok imamo ovakvog covijeka na celu IZBiH. Da mu bog dragi podari zdravlja i sabura sa nama ovakvim kakvi smo.
Prema tome taj referat možeš čitati nekom drugom prijatelju. Pa nije niko ovca
- ružmarin-a
#108 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
de ne tarandaj
Reis cerić je intelektualac
naočit, pametan, super čovjek
više puta sam sjedila gdje je on vazio i ne prosipaj se....
-
bosna123
#109 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Nisam do sada znala da se Hido izjasnjava kao Bosnjak.osa wrote:ne nego bošnjak, koji ima bolje veze od reisa i na istoku i na zapadu.bosna123 wrote:Hido Biscevic je Hrvat, stovatelj lika i djela Franje Tudjmana, prema tome ni blizu Reisa.osa wrote: hidajet biščević.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#110 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
ružmarin-a wrote:de ne tarandaj
O cemu je vazio?
O Bukovici,zavjeri ,o tome kako Bosnjaci trebaju svoju nacionalnu drzavu,o podrsci svojim politickim pulenima,podrsci kriminogenim strukturama u vlasti. Il' je vazio o za koga glasati treba ,ko je to "mlad i lijep" i zato je pogodan da bude prvi u Bosnjaka
O cemu je to Mustafa pametno vazio...
- ružmarin-a
#111 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Držaoje besjedu skupunakomsu bili svi intelektualci...
Pričao o vjeri i bošnjacima...
rekao je u SR da je Zukorlić lijep, naočit i odmah ga proglasiše nastranim...
Nije rekao neistinu, Zukorlić je i za gledanja i za slušanja
Rejs je izjavio nekad nešto oko republike srpske i tvorevina na kojimaje sazdana
zato ga baš nevole u Srbiji a ni u ćerkici im srpčetu (republika f serbska)
nisam ja neki političar, al Rejs brani bošnjake i njihov identitet i sasvim ih predstavlja u svijetu obrazli i to je apsolviranodavno...
neko ga voli a neko ne...
Rejs je izjavio nekad nešto oko republike srpske i tvorevina na kojimaje sazdana
zato ga baš nevole u Srbiji a ni u ćerkici im srpčetu (republika f serbska)
nisam ja neki političar, al Rejs brani bošnjake i njihov identitet i sasvim ih predstavlja u svijetu obrazli i to je apsolviranodavno...
- bihpatriot
#112 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Tacno!ružmarin-a wrote:Držaoje besjedu skupunakomsu bili svi intelektualci...
zato ga baš nevole u Srbiji a ni u ćerkici im srpčetu (republika f serbska)![]()
Nime je reis Ceric legenda, ponajvise zbog radi onih izjava o "kurtonima" (joj da 'oce neko to isceprkat i stavit na jutjub eee, eee,... platio bih mu koliko god 'oce
Tako da, jest mister reis malo seljakast, ali nekada je i to dobro, pogotovu na zapadu.
Najdraza Cericeva izjava mi je ona da voli Jesusa, gdje ono bbiiiii, ... na Yale-u, cini mi se...
d Reis ! ! !
- kiky
#113 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
od posjete reisa pa nadalje ništa više neče bit isto u sanđaku ....
- bihpatriot
-
vemus
#115 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
hahahaha..pa bas sve naprotiv!Azam wrote:Reis Mustafa ef. Cerić niti je dovoljno obrazovan, niti dovoljno mudar, niti dovoljno pametan, niti dovoljno lijep, niti je omiljen na istoku i na zapadu, niti se bori za Bošnjake i njihovo jedinstvo niti je nama Bošnjacima blago što je on na čelu IZBiH. Bit će nam blago i svanut će nam kad one prestane biti na čelu IZBiH.Basta wrote:Reis Ceric je jedina svijetla tacka u Bosnjaka. Ovde mislim na one Bosnjake koji su svjesni svog identiteta, svoje kulture, svoje vjere, svoje tradicije. A oni Bosnjaci koji u komunizmu traze svoj identitet, naravno da je za njih ovakav covijek problem. A ako bog da doci ce vrijeme pa ce i oni progledati, a ako ne oni, onda njihova djeca ili mozda od djece djeca... Reis Ceric je skolovan i obrazovan Bosnjak, Musliman. Reis Ceric se bori za prava Bosnjaka, za jedinstvo Bosnjaka, za slogu Bosnjaka. Reis Ceric je rijedak Bosnjak koji je rado viden gost na Istoku, a i na Zapadau. A sad bih upitao ove sto ga nevole, nek mi kazu ime nekog drugog Bosnjaka koji ima njegove kvalitete i koji je omiljen i na Istoku i na Zapadu. Reis Ceric je i Bosnjacki ambasador. On je takoder rijetki ako ne i jedini Bosnjak posle Alije rahmetulah koji obilazi Bosnjake po Bosni i po dijaspori. On drzi predavanja po svijetu. On gradi imidz Bosne u svijetu koji nasi nesposobni politicari tako zdusno unistavaju. On drzi predavanja o Islamu. On se zalaze da se Islam instituise u Evropi. Da Muslimani budu ravnopravni. On je taj koji je pokrenuo inicijativu i uspio se izboriti da 11 juli bude dan genocida u EU. On je taj koji pokusava pomiriti Silajdzica, Tihica, Lagumdziju i druge Bosnjacke politicare. On je taj koji se bori za Bosnjake u ovoj suludoj politickoj situaciji. Neprijatelji Bosne su svjesni da je IZBiH jedina stabilna institucija kod Bosnjaka i zato joj podmecu sve i svasta, od tkzv. "vehabija",kojekakvih unutrasnjih sukoba pa do kojekakvih kompromitirajucih clanaka preko spijunskih novinara tipa Senada Avdica i drugih.
Jednom rijcju, reis Ceric je daleko ispred svog Bosnjackog naroda i blago nama dok imamo ovakvog covijeka na celu IZBiH. Da mu bog dragi podari zdravlja i sabura sa nama ovakvim kakvi smo.
-
zrikavac48
#116 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Mora se biti realan i reci istinu. Gospodin M.Ceric je izuzetno obrazovan covjek. To je jedna strana medalje a druga je kakav je karakter i u koje svrhe koristi svoje ne malo znanje.Azam wrote:Reis Mustafa ef. Cerić niti je dovoljno obrazovan, niti dovoljno mudar, niti dovoljno pametan, niti dovoljno lijep, niti je omiljen na istoku i na zapadu, niti se bori za Bošnjake i njihovo jedinstvo niti je nama Bošnjacima blago što je on na čelu IZBiH. Bit će nam blago i svanut će nam kad one prestane biti na čelu IZBiH.Basta wrote:Reis Ceric je jedina svijetla tacka u Bosnjaka. Ovde mislim na one Bosnjake koji su svjesni svog identiteta, svoje kulture, svoje vjere, svoje tradicije. A oni Bosnjaci koji u komunizmu traze svoj identitet, naravno da je za njih ovakav covijek problem. A ako bog da doci ce vrijeme pa ce i oni progledati, a ako ne oni, onda njihova djeca ili mozda od djece djeca... Reis Ceric je skolovan i obrazovan Bosnjak, Musliman. Reis Ceric se bori za prava Bosnjaka, za jedinstvo Bosnjaka, za slogu Bosnjaka. Reis Ceric je rijedak Bosnjak koji je rado viden gost na Istoku, a i na Zapadau. A sad bih upitao ove sto ga nevole, nek mi kazu ime nekog drugog Bosnjaka koji ima njegove kvalitete i koji je omiljen i na Istoku i na Zapadu. Reis Ceric je i Bosnjacki ambasador. On je takoder rijetki ako ne i jedini Bosnjak posle Alije rahmetulah koji obilazi Bosnjake po Bosni i po dijaspori. On drzi predavanja po svijetu. On gradi imidz Bosne u svijetu koji nasi nesposobni politicari tako zdusno unistavaju. On drzi predavanja o Islamu. On se zalaze da se Islam instituise u Evropi. Da Muslimani budu ravnopravni. On je taj koji je pokrenuo inicijativu i uspio se izboriti da 11 juli bude dan genocida u EU. On je taj koji pokusava pomiriti Silajdzica, Tihica, Lagumdziju i druge Bosnjacke politicare. On je taj koji se bori za Bosnjake u ovoj suludoj politickoj situaciji. Neprijatelji Bosne su svjesni da je IZBiH jedina stabilna institucija kod Bosnjaka i zato joj podmecu sve i svasta, od tkzv. "vehabija",kojekakvih unutrasnjih sukoba pa do kojekakvih kompromitirajucih clanaka preko spijunskih novinara tipa Senada Avdica i drugih.
- sarajevac071
#117 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
tema o reisu a samo 5 stranica
slabo bračo slabo ...
slabo bračo slabo ...
- seln
#118 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Pa sta si ti tamo trazila?ružmarin-a wrote:Držaoje besjedu skupunakomsu bili svi intelektualci...
- ružmarin-a
#119 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
pa...seln wrote:Pa sta si ti tamo trazila?ružmarin-a wrote:Držaoje besjedu skupunakomsu bili svi intelektualci...
- Jimmy_The_Saint
#120 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
A, je li se imam uzbudio? 
- ružmarin-a
#121 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
da, definišem uzbuđenje tako sto me je nadahnula svaka sentenca koju je čovjek rekao, koja je bila ciljana, tačno i decidno rečena i smislena, za razliku od rečeničnih konstrukcija i neopravdanih aluzivnih metafora ili sintagmi koje mogu ovdje pročitati...Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio?
Ciljana u smislu umrežavanja Bošnjaka i pomoći jednih drugima, savjetovanja...
uzbudio je svaki atom i probudio religijsku i nacionalnu svijest i želju za jedinstvom svih Bošnjaka, kako religijsku tako i nacionalnu, pošto svi mješaju ta dva pojma pa moraju i Bošnjaci
Da, Bošnjaci nisu ti koji doje mržnjom odmalena djecu i natakare im o vrat nacionalna obilježja, kao što to drugi rade...
imate li još koje pitanje kontroverzna skupino?
- ružmarin-a
#122 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Sveti Đeorđije 
- nosara
#123 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Bosnjaci krenu od vrtica...ružmarin-a wrote:da, definišem uzbuđenje tako sto me je nadahnula svaka sentenca koju je čovjek rekao, koja je bila ciljana, tačno i decidno rečena i smislena, za razliku od rečeničnih konstrukcija i neopravdanih aluzivnih metafora ili sintagmi koje mogu ovdje pročitati...Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio?
uzbudio je svaki atom i probudio religijsku i nacionalnu svijest i želju za jedinstvom svih Bošnjaka, kako religijsku tako i nacionalnu, pošto svi mješaju ta dva pojma pa moraju i Bošnjaci
Da, Bošnjaci nisu ti koji doje mržnjom odmalena djecu i natakare im o vrat nacionalna obilježja, kao što to drugi rade...
- seln
#124 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Nemamo, osim konstatacije da intelektualno nisi narocito zahtjevna.ružmarin-a wrote:da, definišem uzbuđenje tako sto me je nadahnula svaka sentenca koju je čovjek rekao, koja je bila ciljana, tačno i decidno rečena i smislena, za razliku od rečeničnih konstrukcija i neopravdanih aluzivnih metafora ili sintagmi koje mogu ovdje pročitati...Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio?
- seln
#125 Re: Reis u Sandžaku maše prstom
Ako je kahva bila jaka, onda jeste.Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio?