Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alfons Kauders

#76 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

van Basten wrote:Interesantno je kako naš svijet milo gleda na očiglednu duplu korupciju od strane uposlenika IZ, a ovamo (potpuno opravdano) baca drvlje i kamenje na doktore, policajce, sudije... koji uzimaju koverte za svoj rad... dok je to kod hodža dozvoljeno, čak i poželjno. Hodža ima platu koju prima za svoj posao, a njegovo radno mjesto u opisu posla ima, između ostalog, i klanjanje dženaze. Znači, nešto za šta je plaćen mi mu dodatno platimo po nekom cjenovniku + (a što još niko nije spomenuo, na moje veliko iznenađenje) što se dodatno turi koverta u džep, da se to "obavi kako treba", ili po naški - da hodža ne sfušeri :-)

Sjetim se genijalnog filma Big Lebowski i scene kada hoće da uzmu urnu svog preminulog druga.
Walter (vijetnamski veteran) : koliko košta najjeftinija urna da pokupimo pepeo pokojnika u nju.
pogrebni radnik : 180$
Walter: :shock: molim... ali mi ćemo taj pepeo svakako istresti u more, ne treba nam nikakva ukrasna urna
radnik: žao mi je, to je najjeftinije što vam mogu ponuditi.
Walter: MISLITE AKO SMO OŽALOŠĆENI, DA SMO BUDALE, JEL'?
i ode u granap i kupi praznu teglu za 4$

Nažalost, malo je ljudi kao gore spomenuti vijentaski veteran i filma koji će zagalamiti na otvorenu pljačku teško zarađenog novca, nego to ide po onoj "ne talasaj... neka sve prođe ok... ne kvari žalost... sabruaj radi rahmetlije... i sl", a hodže to lopatom koriste, pa se drže one izreke što ju je neko već spomenuo na početku diskusije: Para se uzima dok je suza u oku.
i na kraju ne istrese pepeo ni u more, vec na duda... :D

znaci 700 + drzava placa penziono i zdravstveno + sto se uzme sa strane + koverte... :D hm, jebo ti moj fakultet, bolje bi mi bilo da sam se odao vjeri... :D
hepek071

#77 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by hepek071 »

ma isve su tu brojke varljive. moj otac rahmetli je bio član IZ i redovno plaćao članarinu. Pa je dženaza još 1998 koštala nekih 700KM , koliko me sjećanje služi

Tako da bio jal ne bio član bilo koje od zvjerskih zajednica jedno je sigurno: oderaće ti guzove
arzuhal

#78 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by arzuhal »

madner wrote:Sve sto valja mora biti skuplje :oops:
:lol: :lol: :lol:

Nego, @Van Basten...znaš li tačno za šta ide ta cifra koju spominješ il' nako lupaš? Znam pouzdano da se sam namaz, dženaza-namaz ne naplaćuje jer se to i ne može naplatiti. Ali cjelokupno opremanje, po islamskim propisima, to je drugo. U tu cijenu ulazi tabut, ćefini, gasul/kupanje, bašluk, itd. Ne znam šta sve ne, ali prvo provjeri šta košta koliko, taksativno.

A Big Lebowski je :thumbup:
ulpinian

#79 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by ulpinian »

van Basten wrote:Interesantno je kako naš svijet milo gleda na očiglednu duplu korupciju od strane uposlenika IZ, a ovamo (potpuno opravdano) baca drvlje i kamenje na doktore, policajce, sudije... koji uzimaju koverte za svoj rad... dok je to kod hodža dozvoljeno, čak i poželjno. Hodža ima platu koju prima za svoj posao, a njegovo radno mjesto u opisu posla ima, između ostalog, i klanjanje dženaze. Znači, nešto za šta je plaćen mi mu dodatno platimo po nekom cjenovniku + (a što još niko nije spomenuo, na moje veliko iznenađenje) što se dodatno turi koverta u džep, da se to "obavi kako treba", ili po naški - da hodža ne sfušeri :-)

Sjetim se genijalnog filma Big Lebowski i scene kada hoće da uzmu urnu svog preminulog druga.
Walter (vijetnamski veteran) : koliko košta najjeftinija urna da pokupimo pepeo pokojnika u nju.
Walter: :shock: molim... ali mi ćemo taj pepeo svakako istresti u more, ne treba nam nikakva ukrasna urna

Nažalost, malo je ljudi kao gore spomenuti vijentaski veteran i filma koji će zagalamiti na otvorenu pljačku teško zarađenog novca, nego to ide po onoj "ne talasaj... neka sve prođe ok... ne kvari žalost... sabruaj radi rahmetlije... i sl", a hodže to lopatom koriste, pa se drže one izreke što ju je neko već spomenuo na početku diskusije: Para se uzima dok je suza u oku.
Navedi nam IMENA tih hodža što od džematlija TRAŽE pare za klanjanje dženaze. Da znamo i mi obični smrtnici kojeg džemata i kojeg hodže da se klonimo...
Alfons Kauders

#80 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

ulpinian wrote:

Navedi nam IMENA tih hodža što od džematlija TRAŽE pare za klanjanje dženaze. Da znamo i mi obični smrtnici kojeg džemata i kojeg hodže da se klonimo...
ti si bezbeli pravnik, pa odma sve po ps-u... :D

kad bi svi navodili imena korumpiranih politicara, drotova, profesora, doktora, hodza, popova... :D oborili bi server ljudima za 10 minuta... :D

btw. ja ne vidim da je basten rekao da hodze "traze"... :D vec da uzimaju koverte, tj ne odbijaju ih.... :D velika razlika, i s pravnog i s moralnog aspekta... :D
Haris.ba

#81 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Haris.ba »

Samo cu jos(nadam se) reci da u medjlisima gdje dzemati imaju svoja mezarja sahrana je max. 300 maraka(ako je covjek bio clan, gasul,klanjanje dzenaze, prevoz do rake, ukop...). Ako nije bio clan, mislim placa 10 godina vrijednost clanarine, znaci max. ukupno 700 maraka. Nazalost ima i tu biznisa.

Nego zelim da pitam, zasto je toliki tabu za zivota obezbjediti mjesto za svoje ostatke nakon smrti? Na kraju krajeva, mislim da se covjek moze ukopati i na svojoj privatnoj zemlji?
pojedinac

#82 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by pojedinac »

Da li je ko pročitao besteler “Na samom dnu” Gintera Valrafa [Günter Wallraff], objavljenom kod nas 1986., o obespravljenosti gastarbajtera u Njemačkoj. Da bi ga napisao Valraf je jedno vrijeme živio životom turskog gastarbajtera u sopstvenoj zemlji.

U istom Valraf, između ostalog, opisuje situaciju kada „kao saznaje” da je obolio od raka i da mu je ostalo još par mjeseci života pa obilazi razne vjerske organizacije raspitujući se o tome kod koje je najjeftinija sahrana i prevoz do Turske, s namjerom da postane član najjeftinije. Razočarao se saznavši da je to tu negdje što se tiče troškova sahrane.

Znači, uvijek je to koštalo! Ovim ne želim da pravdam nikog.

Lično sam 90-te imao priliku da se uvjerim da sve to mnogo košta bez obzira radilo se o vjerskoj ili nevjerskoj sahrani. A isto tako uvjerih se da na ovom svijetu postoje „ljudi” koji su vam u najtežim trenutcima spremni uzeti crno ispod nokata.
Altsa

#83 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Altsa »

Alfons Kauders wrote:
Admir_1984 wrote:
sahan wrote:
Placa hodzama zavisi od medzlisa gdje rade ali najveca je oko 700KM
Drzava nista ne placa ni penziono ni zdravsveno a sve vjerske zajednice su duzne placati porez i placaju ga.
Nazalost bio sam na dosta dzenaza i na 90% njih hodze su dolazile u novim golfovima, mercedesima, audijima..... E sad ako je najveca plata samo 700KM, bash me zanima odakle im taj luxuz :-) :-)
i jos ih ne mogu uzimati na kredit... :D haram... :D vec samo keshovina... :D
kud gasiju zatvorise radnju :D
funky_baby

#84 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by funky_baby »

Mah cista pljacka...meni je prije nekih pola godine umro tata i nakon sto je brat zavrsio sve to u Bakijama i u IZ dosao kuci, i ja sam nesto uporedjivala racune, i bilo je "stavki" koje se duplo naplacuju, znaci i od strane Bakija i IZ-e. Takodjer su, na dan smrti, nakon sto su tijelo odvezle Bakije, nama neprestano zvonili telefoni i raznorazni fotografi, snimatelji isl. su nam nudili svoje usluge, oslovljavali nas imenom, kad se neko drugi od prisutnih javljao na tel trazili nas, a sve info su mogli dobiti jedino u Bakijama, jer jos nije bilo citulje...ma joj ima tu jos brdo nekih stvari, kao npr leci koje smo nalazili pred vratima sa kompletnim menijem za tevhide, kao da svadbu spremamo, ne dzenazu...Uglavnom, nije covjeku zao izdvojiti i naravno da ti je u tom trenutku tesko i nije do nekog reagovanja, svadjanja isl., ali ovo sto se radi je zaista pretjerivanje... i da, moji roditelji su clanovi IZ-a, medjutim u IZ su "zagubili" potvrde o placanju, kao selili nesto, nemam pojma, i morali smo platiti puni iznos, ma kriza, da ti se zivot smuci
Alfons Kauders

#85 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

funky_baby wrote:Mah cista pljacka...meni je prije nekih pola godine umro tata i nakon sto je brat zavrsio sve to u Bakijama i u IZ dosao kuci, i ja sam nesto uporedjivala racune, i bilo je "stavki" koje se duplo naplacuju, znaci i od strane Bakija i IZ-e. Takodjer su, na dan smrti, nakon sto su tijelo odvezle Bakije, nama neprestano zvonili telefoni i raznorazni fotografi, snimatelji isl. su nam nudili svoje usluge, oslovljavali nas imenom, kad se neko drugi od prisutnih javljao na tel trazili nas, a sve info su mogli dobiti jedino u Bakijama, jer jos nije bilo citulje...ma joj ima tu jos brdo nekih stvari, kao npr leci koje smo nalazili pred vratima sa kompletnim menijem za tevhide, kao da svadbu spremamo, ne dzenazu...Uglavnom, nije covjeku zao izdvojiti i naravno da ti je u tom trenutku tesko i nije do nekog reagovanja, svadjanja isl., ali ovo sto se radi je zaista pretjerivanje... i da, moji roditelji su clanovi IZ-a, medjutim u IZ su "zagubili" potvrde o placanju, kao selili nesto, nemam pojma, i morali smo platiti puni iznos, ma kriza, da ti se zivot smuci
:cry:

grozno... koji leshinari...
cikavelja

#86 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by cikavelja »

Kako se lagano blizi 40-za, znaci vrjeme je ocekivati il' mozgane ili srcana napadaje, pa ako se neuzubila, iz jednog od tih mogucih dvoboja izvucem kao gubitnik, ja svojima prenio na amanet; Mozete me jebat kad umrem, nit' dajite para efendiji, a ako bi kakav nacuo da sam preselio i dosao poslom, jebite mu mater i puskom ga gadjajte, bacite me u rijeku, dje me voda izbaci, ako ko pokupi dobro i jest, a ko ne, ko ga za sta!
I dao sam im adresu gdje me mogu traziti ako me Azrail kojim slucajem zajebe, i tu neka ispostave racun.

:run: :run:
Arc_Angel

#87 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Arc_Angel »

danas moras planirati i kad ces umrijeti :D :D :D :D :D :D :D

šalu na stranu što je skupo skupo je, ja mislim da će onaj u visokom sa onom peći za kremiranje da razvli od posla hahahahhahahahaha

Kremirnje je zakon :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Arc_Angel

#88 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Arc_Angel »

zaboravih reci jos nesto što mi je palo na pamet.

čitam o tim članarinama u Iz, pa ako si kao određeno vrijeme član i plaćaš članarinu onda ti je jeftinije, a ako nisi bio član z života onda ono retroaktivno po naskupljoj mogućoj varijanti :D :D :D :D :D

pa nešto kotam , ako ovo nije oblik diskriminacije na djelu ja neznam šta je onda. ovo je čista diskriminacija, i to od strane religije. a ja ako nešto znam o religije to je da ona netreba da diskriminira ljude nego da ih zbližava i da ih tretira jednako.

kao što neko već reče kakoli onda siromašni ljudi ukopavaju svoje najmilije.

ma bježi ovo je stvarno fuj da ti život zgadi

hem ti naplaćuje, hem zato štoje religija neplaća porez. ma plaćala bi g i religija da se j pitam jer kad mi možeš naplatiti što sam umro onda ima i porez da platiš na svoju uslugu koju pružaš. 20%+pdv
kijameta

#89 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by kijameta »

Pokapao sam zadnjih godinu dana cetvoro iz sire i uze porodice,raznih vjera i nevjera. Pare se uvijek nadzu.Samo vi umirite i ne berite brigu. :D :D
ulpinian

#90 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by ulpinian »

Alfons Kauders wrote:
ulpinian wrote:

ti si bezbeli pravnik, pa odma sve po ps-u... :D

kad bi svi navodili imena korumpiranih politicara, drotova, profesora, doktora, hodza, popova... :D oborili bi server ljudima za 10 minuta... :D

btw. ja ne vidim da je basten rekao da hodze "traze"... :D vec da uzimaju koverte, tj ne odbijaju ih.... :D velika razlika, i s pravnog i s moralnog aspekta... :D
kod tebe to sve nešto "rekla - kazala" i "pričaju žene po brijačnici". Klevećeš ljude bezveze... šta ti znači to da NE ODBIJAJU koverte ? Ne kontam sad... ko to odbija poklon ? Ako nešto nije obavezno, što uopšte daješ !?
Fratris

#91 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Fratris »

ulpinian wrote:kod tebe to sve nešto "rekla - kazala" i "pričaju žene po brijačnici". Klevećeš ljude bezveze... šta ti znači to da NE ODBIJAJU koverte ? Ne kontam sad... ko to odbija poklon ? Ako nešto nije obavezno, što uopšte daješ !?
Pa u vrazju mater, imal' hodza ikakve moralne obaveze? Tko odbija poklon? Pa ta logika oslobadja sve one koji uzimaju mito.

Da pojednostavimo. Kao bozji covjek, kao moralni i vjerski pastir svog stada, je li moralno uzeti od nekog novac? Za bilo sta?
ulpinian

#92 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by ulpinian »

Fratris wrote:
ulpinian wrote:kod tebe to sve nešto "rekla - kazala" i "pričaju žene po brijačnici". Klevećeš ljude bezveze... šta ti znači to da NE ODBIJAJU koverte ? Ne kontam sad... ko to odbija poklon ? Ako nešto nije obavezno, što uopšte daješ !?
Pa u vrazju mater, imal' hodza ikakve moralne obaveze? Tko odbija poklon? Pa ta logika oslobadja sve one koji uzimaju mito.

Da pojednostavimo. Kao bozji covjek, kao moralni i vjerski pastir svog stada, je li moralno uzeti od nekog novac? Za bilo sta?
Moralna obaveza mu je da posao obavi savjesno u skladu kako mu vjera nalaže, ali mu nije moralna obaveza da visi 24h nad mrtvima, nije mu vala obaveza da kupa umrlog... malo mi je glupo to "moralni i vjerski pastir svog stada"... hoće li to on možda odgovarati za "svoje stado" ili će svaka "ovčica" odgovarati za sebe ? Svakog hodzu i svakog popa koji ljude ucjenjuje "novac za molitvu"... za mudenzi objesit'..., a po mom shvatanju mita i korupcije, u konkretnom slučaju bilo bi "de ti to dzematlija, meni nešto ispod stola, pa da ti ja sredim ukop jeftinije". Ne branim ih uopšte, ima među vjerskim službenicima onih koji to nikako ne zaslužuju da budu... ali treba shvatiti da su i to ljudi "od krvi i mesa"... :run: :skoljka:

cheers :P
Musa Kesedzija

#93 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Musa Kesedzija »

Posljednji put pisem na ovu temu, provjerio sam danas navode koje sam rekao provjeriti i utvrdio da je autorica napisala tekst, da li s namjerom ili bez nje, veoma tendenciozno i zlonamjerno, bacivši svu prljavštinu iskljucivo na "hodze" i IZ.
Naravno, usput je pomenula i katolike i pravoslavce.

Treba da se zna, da kod katolika i pravoslavaca ima daleko manje vjerskih običaja kada je u pitanju sahrana.

Također treba da se zna, i to ću ponoviti- Bakije nisu vlasnistvo IZ niti su IZ! Pa oni su privatnici...

I nemojte mijesati taj bezobrazni privatluk pljujuci po imamima!

Stvarni razlog autoricinog teksta lezi u sukobu Bakija sa "jedilerima"- (pogrebno drustvo medzlisa IZ Sarajevo), koje obavlja sve te usluge znatno jeftinije od bakija!
Konkurencija brate udarila, i naravno- ovi raspale s medijima, da im malo vrate.

P.S. Provjerio sam za dzenazu! Ne naplacuje se! A znajte, ni tevhid, niti bilo sta drugo osim dzenaze i ukopa nije obavezno! Samim tim, normira se i naplacuje posebnim tarifnikom jer nije obavezno.

I jos nesto, hodza niti pravi niti prodaje daske i tabute, ni cefine niti mirise- to rade pogrebna drustva! I to kosta!
Fratris

#94 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Fratris »

ulpinian wrote: Moralna obaveza mu je da posao obavi savjesno u skladu kako mu vjera nalaže, ali mu nije moralna obaveza da visi 24h nad mrtvima, nije mu vala obaveza da kupa umrlog... malo mi je glupo to "moralni i vjerski pastir svog stada"... hoće li to on možda odgovarati za "svoje stado" ili će svaka "ovčica" odgovarati za sebe ? Svakog hodzu i svakog popa koji ljude ucjenjuje "novac za molitvu"... za mudenzi objesit'..., a po mom shvatanju mita i korupcije, u konkretnom slučaju bilo bi "de ti to dzematlija, meni nešto ispod stola, pa da ti ja sredim ukop jeftinije". Ne branim ih uopšte, ima među vjerskim službenicima onih koji to nikako ne zaslužuju da budu... ali treba shvatiti da su i to ljudi "od krvi i mesa"... :run: :skoljka:

cheers :P
Po ovom hodza i pop dodju k'o vodoinstalater ili elektricar. Ako svecenik ili hodza nisu moralniji od mene nevjernika, koji u zivotu nisam pare od ikog uzeo mimo propisa, kakva je uopce svrha religije?
El_comadante

#95 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by El_comadante »

ja bih rekao samo da to nije ništa previše čudno jer živimo u kapitalističkom svijetu gdje sve košta više neko što su nam plate. recimo: bolji kompjuter nemožeš kupiti ispod 1000 km plus ako hočeš kakvu dodadnu opremu, auto da nije baš kanta nemožeš naći ispod 3000 km plus prevod regristracija i ostalo, gledam namještaj garnitura košta oko 1250 remio 1000 minimum itd. ima primjera koliko hočeš a većina nas radi za platu manju od 1000 km., pa dakle treba malo i sa te strane gledati.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#96 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Sto je-je, skupo brate.

Ali ima tu i nekih drugih stvari koje mi smetaju vise od cijene.

Naime, otac moga prijatelja je za zivota obznanio svoju zelju ko ce da mu klanja dzenazu ( misli se na osobu koja ce da zanijeti i vodi dzenazu namaz, a ne na ostale klanjace iste), i kao sto bi trebalo da bude da se rahmetlijina zelja ispuni i ta osoba to ucini, mjesni hodza nije dozvolio sa izgovorom da su pravila IZ da jedino mjesni hodza, ili tokom njegovog odsustva onaj koji ga zamjenjuje, mogu kljanjati dzenazu namaz.
Koliko sam ja upucen u islamu nema takvim pravila, vec naprotiv, pozeljno je da dzenazu kljanja neko, naravno ko zna, iz bliznje rodbine, prijatelj, ili koga je rahmetlija za zivota nanijetio.
I pored insistiranja mog prijatelja da se uradi po zelji njegovog oca, doticni hodza to nije dozvolio (dzenaza je trebala biti klanjana u dvoristu dzamije)i jos je, sto je bilo vrhunac bezobrazluka, zaprijetio da rahmetlija ne smije biti pokopan na mjesnom mezarju bez njegove dozvole.
Prijatelj je, smiren kakov i jeste, a da bi umirio i ostale, pristao da mjesni hodza klanja dzenazu. I dan-danas mi je zao sto zelja oca moga prijatelja nije ispunjena.
E, sad, posto nisam poznavalac pravila IZ, zamolio bih nekog od vas , a ko zna vise o ovome, da mi odgovori da li je IZ donosilac takvih pravila ili je to sve bilo nedjelo ovog "efendije". :?:
Napominjem i to da je navedeni "efendija", rodom iz nekog sela pored Kaknja, sluzio i u G. Bukovici i zbog nedjela koje je pocinio tamo osudjen na zatvorsku kaznu. O tome se dosta toga napisalo i na ovom forumu. :-D
kockica_kockica

#97 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by kockica_kockica »

Musa Kesedzija wrote: Treba da se zna, da kod katolika i pravoslavaca ima daleko manje vjerskih običaja kada je u pitanju sahrana.

ne znam odakle ti ovo ???? :shock:

svecenik prvo moli u kapelici prije nego se krene prema grobnom mjestu, pa na grobu prije ukopa, pa misa zadusnica nakon sprovoda... i tebi je to malo vjerskih obicaja... :shock:
van Basten

#98 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by van Basten »

@arzulah... nikakve cifre ja nisam navodio, znači ni lupetao... cjenovnik je neko drugi stavio
@ulpinian ... većinu hodža koje viđam po dženaza viđam samo tada, nije baš da im uzimam generalije (niti mepreviše interesuje kako se zovu gdje žive i sl). Sjećam se primjera jedne dženaze (u Vlakovu je bila), gdje se ukopavala jedna ljudina, ali iz siroamšne porodice, koja je jedva skuckala da se pokriju osnovni troškovi dženaze, tako da o nekakvim kovertama nije ni moglo biti govora... hodža se pojavio i kompletan obred dženaze, uključujući tu i nošenje tabuta i ukopavanje, obavio za cca 10 minuta... skoro da je bio izašao iz groblja kada je pitao da se halali rahmetliji... jadno je to izgledalo, i to takvom fušerluku pričam.
Svakom svoje uostalom...
tempora

#99 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by tempora »

Leonid Breznjev wrote:
dobar primjer kako se nekad iz bezazlene rijeci potpali jaka vatra.. :) ne uzimam nista za zlo, samo ukazujem ponekad, a sto se tice uleme i nekadasnjih efendija, odrastao sam u kuci generacija efendija, hodza, nisu bili bas bijedni, ali nisu ni zudili za parama kao ovi danas..

pogledaj samo cjenovnika hatmi, jasina, dova... a niko da ukaze na to da je zabranjeno uzimanje novca za ucenje, niko... i moji su ucili hatme i jasine, ali nikada ni prebijene nisu naplatili za to.. na stranici bakije je bio cijeli cjenovnik, no su ga sklonili, tj. sklonili su brojke, valjda da se mogu cjenkati..
i opet cu spomenuti dogadjaj iz rata, kada je insan sa bonovima koji su se tada dobivali kao neka vrsta plate (vojna bolnica), vrijednost jedno dvije steke cigara, otisao u dzamiju i pokusao u nedostatku novca da te bonove da kao vitre.. efendija ga samo blijedo pogledao i rekao, imas li ti sta novca, dolar, franak, marka.. ako nemas, haj' ti...
Slazem se apsolutno. Neki od nas su ipak imali malo vise prilike susretati se efendijama i hodzama i kao sto nista nije kao prije, nisu to ni mnogi danasnji "pastiri". Neke sam bila u stanju zadaviti golim rukama jer su mi prodavali rijec Boziju u momentu kada jer smrt na izuzetno mucan nacin odnosila neke od mojih najmilijih. Da ne govorim o ogavnosti kojom smatram tevhide i slicna sijela u kojima bule na posebnom mjesu, za posebnim stolom, docekane sa bijelim kovertama uce svoje skupe i dobro unovcene molitve. Da ne idem dalje, jer se bojim nekoga cu ostetiti ko nema veze sa ovom vec sveopstom praksom.
Puno toga danas ja ne prepoznajem od vjere sto je jucer bila i ono sto vjera najvise trazi od nas: umjerenost.
Bakije su posebna prica, privatna familijarna firma.
Ovo sto se danas radi, ovo je cista perverzija! :x
barby02

#100 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by barby02 »

Vidim temu i evo moje iskustvo oko sahrane mog tate koji je tako skoro umro. Moje ce pisanje vjerovatno razumjeti oni katolicke religije . Tata je htio vjersku sahranu a nikad nije isao u crkvu ali mislim da je vjerovao u Boga. Htio je da ga isprate franjevci a i meni je to bilo OK. u jednom nasem razgovoru.
Desila se bolest i smrt. Prvo nazovem Pokop i kazem da cu doci i da cu fratra sama organizovati, na sta rece covjek, mi to radimo u paketu sa ostalim i imamo ugovor sa crkvama po opstinama, na sta sam ja rekla OK. vidjecemo to. .
Nazovem crkvu sv. Ante i kazem sta zelim da bi mi covjek rekao, da, da razumijem ja vas ali mi nemamo pravo sahranjivati jer nismo zupa. . . . E sada, ja sam vjerovatno bila dosadna u svom htjenju, trazeci mogucnost i savjet, sta sad ? I dobih odgovor. Morate traziti od svog zupnika, znaci crkve u mojoj opstini, kojoj pripadam, odobrenje da to urade franjevci pa ako dobijete mozemo se dogovoriti. Ni jednog momenta nissam mislila da necu dobiti odobrenje i bila sam spremna na sve- jer to je zadnja zelja.
Naravno, u sekundi sam dobila odobrenje i dogovorila u "sv. Ante" sahranu. Dosao je jedan franjevac, bilo je skromno, kako je i trebalo, vrlo prigodno za ljude svih vjera na sahrani i u samoj familiji.
Dodjem da platim, zupnik kaze a ne , ne, neces meni to platiti - to gore u sv. Ante a tamo mi rekose u zupnoj. . i ja opet franjevcima . Ma kakvi , nece franjevac pare i na kraju,dala sam kao za crkvu, sto je napokon prihvatio, jer niko nije htio pare za sahranu.
Zasto sam prosla put do franjevaca, zato sto su oni ljudi naroda, u narodu i za narod. Zato sto imaju samo vrecu na sebi i svakom daju osnovno. Zato sto su (bar u Sarajevu) jedini za suzivot i jedini pravi Bosanci u dusi. . . bar ja tako vjerujem sa usaglasenim stavovima mojih prijatelja svih vjera.

Na kraju pitam, dokle ce franjevacka crkva u Sarajevu, biti na margini i na ovaj nacin "skonjena" od vrlih Petrovaca?
To nije OK. za gradjane - katolike grada Sarajeva. Na tome se hitno treba poraditi jer je Crkva i onako dosta izgubila djelujuci felsavo, pa neka joj bar franjevacka crkva spasava ugled.
Post Reply