Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#1 Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

Citam maloprije ovaj tekst o cijenama pogrebnih usluga...:D

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090630120

Pa mi zanimljiv ovaj dio...

"Ako neko nije član Medžlisa, potrebno je za klanjanje dženaza-namaza izdvojiti 640 KM." :-)

Naravno, glasnogovornik IZ navodi kako se moze proci jeftinije, i zvuci mi kao prodavac kad nekom pokusava uvaliti TV na 60 rata.

"Ali, nasuprot ovome, ako se radi od našem članu, koji je samo jednu godinu uplaćivao iznos od 36 KM, porodica rahmetlije mora izdvojiti oko 320 KM za dženazu koja podrazumijeva prisustvo imama, te dvije bule koje uče tehvid. Redovnim uplaćivanjem članarine svake godine ovaj iznos se smanjuje"

Katolici umiru jeftinije... :D

"Katolički vjerski obredi koji su u nadležnosti župa kreću se oko 80 KM za sveštenikov izlazak na groblje, plus misa zadušnica, te je cijena cijelog obreda 100 KM."

Zvuci privlacno, al ja bi opet radije kremiranje. :D

U tekstu se navodi da u bih godisnje umre 52000 ljudi. Recimo da je 25000 od toga muslimana, i da na dzenazu prosjecno ode 500KM (znaci nesto izmedju ovih 320KM i 640KM)... Ispada da se IZ za dzenaze godisnje uplati 12.5 miliona KM, a cini mi se da u BiH ima oko 1100 imama. Aferim efendije!
Nekako s proljeća

#2 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Nekako s proljeća »

:)

Izvrsi ti kupanje tijela mrtvaca, iskopaj mu predvideno mjesto ukopa te ostale ''sitnice '' i evo ja se javno obavezujem da cu ti platiti polovinu od najskuplje istaknute cijene tih usluga.

Jel' pošteno, ako već nećeš biti volonter...
tranquil

#3 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by tranquil »

Tekst je tačan kada je u pitanju popust na duže članstvo a tehnika je sljedeća:

Svaki član IZ-a, dakle onaj koji redovno plaća članarinu ima popust. Što duže neprekinuto članstvo sa redovno plaćenim članarinama, dobija sve veći popust kada dođe momenat dženaze.

Međutim to nije sve:

Muslimanu članstvo u IZ nije obavezno ni prema jednom izvoru vjere. Međutim, u Bosni i Hercegovini, da bi rahmetlija bio sahranjen kao musliman, MORA biti član IZ-a. Međutim, dosta ljudi koji se smatraju muslimanim nisu članovi i šta onda kada umru? Onda, kada se porodica obrati IZ-u, rahmetlija se RETROAKTIVNO i uz naknadu učlanjuje u IZ. Naravno, pošto je tek učlanjen, nema popusta i sve se obračunava po najvišoj cijeni.

Tako musliman u BiH, da bi ispunio posljednju i obaveznu dužnost, mora da plati debelu taksu organizaciji koje ni prema Kur'anu ni prema hadisima ni prema šerijatu jednostavno - ne postoji.

Izreka kaže "para se uzima dok je suza u oku".
therrarrius

#4 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by therrarrius »

Dakle, prije nego se prdne u šišu... podignite kredit
:roll:
Nekako s proljeća

#5 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Nekako s proljeća »

:)

Figurativno se ti izrazi ...
Alfons Kauders

#6 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

Nekako s proljeća wrote::)

Izvrsi ti kupanje tijela mrtvaca, iskopaj mu predvideno mjesto ukopa te ostale ''sitnice '' i evo ja se javno obavezujem da cu ti platiti polovinu od najskuplje istaknute cijene tih usluga.

ne planiram umirati... :D jos uvijek ne dugujem dovoljno... :D

nazalost, u ovih 640/320km nema kopanja, gasuljenja i klanjanja dzenaze...

"Za najjeftiniju dženazu treba odvojiti oko 950 KM. U tu cijenu uključena je dostava opreme i umrlog, prevoz na području Sarajeva, tabut, nasloni, ćefini, basluk, dok nisu uključene usluge kao što su klanjanje dženaze, gasuljenje, iskopavanje zemlje na Barama i Vlakovu, te osmrtnice",

znaci najjeftinije je 950+320/640 + gausljenje, iskopavanje i osmrtnice, odnosno jos par stoja... znaci ispod 1500km ne ide u najjeftinijoj varijanti, za clanove IZ-a... za rahmetlije koje nisu clanovi, skoro 2000km... opet u najjeftinijoj varijanti... :cry:

a svestenik ispada 3 ili 6 puta jeftiniji od imama... :-)
kockica_kockica

#7 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by kockica_kockica »

Alfons Kauders wrote:
Nekako s proljeća wrote::)

ne planiram umirati... :D jos uvijek ne dugujem dovoljno... :D

nazalost, u ovih 640/320km nema kopanja, gasuljenja i klanjanja dzenaze...

"Za najjeftiniju dženazu treba odvojiti oko 950 KM. U tu cijenu uključena je dostava opreme i umrlog, prevoz na području Sarajeva, tabut, nasloni, ćefini, basluk, dok nisu uključene usluge kao što su klanjanje dženaze, gasuljenje, iskopavanje zemlje na Barama i Vlakovu, te osmrtnice",

znaci najjeftinije je 950+320/640 + gausljenje, iskopavanje i osmrtnice, odnosno jos par stoja... znaci ispod 1500km ne ide u najjeftinijoj varijanti, za clanove IZ-a... za rahmetlije koje nisu clanovi, skoro 2000km... opet u najjeftinijoj varijanti... :cry:

a svestenik ispada 3 ili 6 puta jeftiniji od imama... :-)

i to nije sve.. jer ako nemas grobno mjesto :shock: dodje ti da i ti umres :oops:
Sarayman

#8 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Sarayman »

Ako kojim slucajem propadne kremiranje mog tijela kad umrem, pobrinucu se unaprijed da mi sahrana bude sto jeftinija. Em umrem i vjerovatno nanesem bol najblizima, em jos treba finansijski da opteretim porodicu, pritom puneci dzepove IZ-u i kojekakvim efendijama. Hocu kuratz!
hakazvaka

#9 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by hakazvaka »

ma najbolje ne umirat ba :D :skoljka:
detroit-mercy

#10 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by detroit-mercy »

Onda neka te sahrane kao katolika, jeftinije ces proci. Sta misli na krizu ti stoji Ramo Katolik. :thumbup: :thumbup:
melb26sa

#11 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melb26sa »

Kremiranje :thumbup:
gumifufna

#12 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by gumifufna »

Alfons Kauders wrote:Citam maloprije ovaj tekst o cijenama pogrebnih usluga...:D

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090630120

Pa mi zanimljiv ovaj dio...

"Ako neko nije član Medžlisa, potrebno je za klanjanje dženaza-namaza izdvojiti 640 KM." :-)

Naravno, glasnogovornik IZ navodi kako se moze proci jeftinije, i zvuci mi kao prodavac kad nekom pokusava uvaliti TV na 60 rata.

"Ali, nasuprot ovome, ako se radi od našem članu, koji je samo jednu godinu uplaćivao iznos od 36 KM, porodica rahmetlije mora izdvojiti oko 320 KM za dženazu koja podrazumijeva prisustvo imama, te dvije bule koje uče tehvid. Redovnim uplaćivanjem članarine svake godine ovaj iznos se smanjuje"

Katolici umiru jeftinije... :D

"Katolički vjerski obredi koji su u nadležnosti župa kreću se oko 80 KM za sveštenikov izlazak na groblje, plus misa zadušnica, te je cijena cijelog obreda 100 KM."

Zvuci privlacno, al ja bi opet radije kremiranje. :D

U tekstu se navodi da u bih godisnje umre 52000 ljudi. Recimo da je 25000 od toga muslimana, i da na dzenazu prosjecno ode 500KM (znaci nesto izmedju ovih 320KM i 640KM)... Ispada da se IZ za dzenaze godisnje uplati 12.5 miliona KM, a cini mi se da u BiH ima oko 1100 imama. Aferim efendije!
Jos kad ovom pridodas serijatska vjencanja koja su sad u modi,pa cetresnice, godisnjice i mevlude :-)
Kud nisam slus'o mater, lijepo mi je govorila budi sine hodza neces ostat gladan :D
vjesticanametli

#13 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by vjesticanametli »

ma kremiranje je zakon................hoĐŽe i pope voz :D mozel se kremirat u kucnoj radinosti npr. u onom sisu za przenje kafe :mrgreen:
Panthera

#14 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Panthera »

hakazvaka wrote:ma najbolje ne umirat ba :D :skoljka:
jest jest..ne treba umirat iz inata, i dok ne spuste cijene :lol: :lol: :lol: :lol:
Religija= super unosan biznis+ monopol
Alfons Kauders

#15 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

kockica_kockica wrote: i to nije sve.. jer ako nemas grobno mjesto :shock: dodje ti da i ti umres :oops:
e vidis, taj detalj sam zaboravio... :D znaci jos par hiljada na ovih 1500-2000... :D

moram ubaciti u oporuci kremiranje... :D samo da skontam u koju rijeku da me trehnu... :D

jala nekako nije za toga... :D
Alfons Kauders

#16 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

gumifufna wrote: Jos kad ovom pridodas serijatska vjencanja koja su sad u modi,pa cetresnice, godisnjice i mevlude :-)
Kud nisam slus'o mater, lijepo mi je govorila budi sine hodza neces ostat gladan :D
fakat... a jos ima i onih sto rade kojekakve zapise itd... i eto mjesecno 2-3 hiljade...

ne znam koliko im placa IZ mjesecno... ako ko zna, bujrum...

i naravno, drzava placa penziono i zdravstveno vjerskim sluzbenicima sve tri vjere... :-)
ulpinian

#17 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by ulpinian »

Kako idiotski naslov teme... čuj "HODŽA 640 KM, SVESTENIK 80 KM" :-) :-) :-)
zalizani

#18 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by zalizani »

Bilo bi interesantno da neki znalac kaze kako je to u ostalim zemljama npr Turska,Alžir,Libija,Tunis necemo dalje :D
Vjerovatno gore nabrojane zemlje nemaju ovako "kvalitetno" uredjenu IZ administraciju :zjev:
Alfons Kauders

#19 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

ulpinian wrote:Kako idiotski naslov teme... čuj "HODŽA 640 KM, SVESTENIK 80 KM" :-) :-) :-)
tabloidski :D da ljudi vide iznose :D
Alfons Kauders

#20 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

zalizani wrote:Bilo bi interesantno da neki znalac kaze kako je to u ostalim zemljama npr Turska,Alžir,Libija,Tunis necemo dalje :D
Vjerovatno gore nabrojane zemlje nemaju ovako "kvalitetno" uredjenu IZ administraciju :zjev:
vidis.... :D outsourcing dzenaza bi mogao biti unosan posao... :D
zalizani

#21 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by zalizani »

Alfons Kauders wrote:
zalizani wrote:Bilo bi interesantno da neki znalac kaze kako je to u ostalim zemljama npr Turska,Alžir,Libija,Tunis necemo dalje :D
vidis.... :D outsourcing dzenaza bi mogao biti unosan posao... :D
pa to ti govorim :lol:
HomeArt

#22 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by HomeArt »

Alfons Kauders wrote:
gumifufna wrote: Jos kad ovom pridodas serijatska vjencanja koja su sad u modi,pa cetresnice, godisnjice i mevlude :-)
fakat... a jos ima i onih sto rade kojekakve zapise itd... i eto mjesecno 2-3 hiljade...

i naravno, drzava placa penziono i zdravstveno vjerskim sluzbenicima sve tri vjere... :-)
Placa hodzama zavisi od medzlisa gdje rade ali najveca je oko 700KM
Drzava nista ne placa ni penziono ni zdravsveno a sve vjerske zajednice su duzne placati porez i placaju ga.
Fratris

#23 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Fratris »

Alfons Kauders wrote: moram ubaciti u oporuci kremiranje... :D samo da skontam u koju rijeku da me trehnu... :D
Pa u Bosnu, gluho ne bilo. :lol:

Ja sam prije nekog vremena imao priliku ovdje u Kanadi organizirati pogreb po zidovskom obredu. Otac jedne prijateljice je pred smrt trazio da ga se pokopa po zidovskom obredu, a posto ona nije odgojena u vjeri, nije znala kako ce i sta ce pa sam ja kao fetivi Civut tu uskocio. Grobno mjesto je istina bilo skupo, ali je skupo neovisno o vjeri, obredu i slicnom. Rabin po svojoj duznosti ne moze odbiti vrsiti obred za Zidova, pa makar taj ne vidio sinagoge 60 godina. Isto tako ne moze traziti novac. S druge strane, za pranje tijela, pripremu i sve to drugo, brine organizacija koja se zove Chevra Kadisha. To je jedna vrsta pogrebnog bratstva, koje organizira pogrebe za Zidove, i to besplatno. Financiraju se donacijama i dobrovoljnim radom. Pomoci oko pogreba se u zidovskoj tradiciji smatra jako nesebicnom gestom, jer ti primaoc geste ne moze uzvratiti. Oni ne samo da su se pobrinuli o svemu, nego su po zidovskoj tradiciji prvih sedam dana nakon pogreba slali zene u kucu moje prijateljica(majka joj je prije umrla) da kuhaju hranu i ciste kucu. Sedam dana je tradicionalni period najstroze korote.

Sve u svemu, osim grobnog mjesta, nista nije naplaceno. Ja sam, istina, nakon svega napisao cek na 250 dolara za Chevru Kadishu, ali cisto sto sam htio. Sevap je bio.
Fratris

#24 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Fratris »

sahan wrote:
Alfons Kauders wrote:

Placa hodzama zavisi od medzlisa gdje rade ali najveca je oko 700KM
Drzava nista ne placa ni penziono ni zdravsveno a sve vjerske zajednice su duzne placati porez i placaju ga.
Pa gdje odose onda sve te pare?
senjor

#25 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by senjor »

...i znaci tako skupo umrijeti... :-? no ja imam rijesenje... :razz:
kad mi smrt pozvoni na vrata preskocicu balkon i otici kod komsinice... :lol: :lol:
Post Reply