Point. wrote: ↑07/02/2020 10:23
Opet podvlačim da ne postoje muslimanska imena, nego Arapska. Zato i imaš Jusufa, Ibrahima kršćana, Arapa. Zato sam mišljenja da trebamo više gajiti imena bosanskog porijekla, nešto što nas veže za domovinu jednu jedinu. Šta me veže sa nekim Muhamedom ili Alijem iz Jemena ili Jordana pa da dajem svojoj djeci njihova imena? Malo je komična situacija gdje se zoveš Muhamed, prema Poslaniku, a cugaš, jedeš prasetinu, karaš okolo, kladionica kafana laganica.
I komična mi je situacija da je nama Bošnjacima bliže ime Osman ili Mustafa, koje više vuče na imena okupatora Osmanlija nego recimo Tvrtko ili Kulin, u koje se kunemo dok mašemo ljiljanima.
Ima nearapskih imena kod Albanaca, Turaka, mozda i jos nekog naroda a u stvari ti albanski Zetoni, Bljerimi, turski Uzguni,... su ipak u manjini,.. i kod njih kao kod nas preovladavaju imena koja su dosla sa Islamom a koja su arapskog, persijskog, hebrejsokog korijena,...
Islam je jednostavno takav - sa vjerom donosi i odredjenu kulturu i tu nema logike, kao uostalom u svim religijama gdje obicaji i tradicija nemaju nikakvu ni logiku ni pravilo. Bosnjaci su prihvatili nova imena, vjerovatno i da bi se distancirali od krscana sa kojima su bili stalno u sukobu,.. i poslije silnih vjekova takve tradicije - to je fakta, tradicija, default,...
Niko time ne dokazuje da je veci Arap od Arapa, da slavi Osmanlije, da je blizi nekom Jemencu, ono maksuz da nesto time dokaze,... u mojoj familiji je to samo bio default gdje su se uzmala imena koja su u opticaju u muslimanskoj kulturi i izabirala ona koja su se svidjala bez ikakvog znanja sta znace, cijeg korijena,... isl.
Islam je definitivno poslije silnih vjekova domaca religija, domaca kultura,... i svako potezanje pitanja okupatora - nuzno vodi ne samo u islamofobiju - vec i prosto pitanje koji ce nam q strana okupatorska vjera ovdje - najbolje je da je uopce i nema pa da se vratimo nekoj minuloj epohi koju samo poznajemo iz knjiga historije.
Pa i Arapi se mogu takvim slijedom logike vratiti u vrijeme paganizma, a mi svi na Balkanu vratiti Perunu i klanjati kamenu kupusaru. Mislim, ima li negdje granica u tom vracanju unazad i trazenju neceg autententicnijeg? Radi li to iko u svijetu? Sta mislis koja su imena u Juznoj Americi i kako su dosla? Koja u Pakistanu koji je nekada bio hindu, otkud imena korijena u engleskom jeziku kod miliona amerikanaca koji su drugih rasa inclusiv native Indijance,.....pa i u samoj Skandinaviji gdje imas silu engleskih imena? Ima li kod njih polemike oko okupatorskih imena, vracanja starih iz neke minule epohe jerbo je to vise domace, patriotski i sl.?
Okupatorska imena i okupatorska kultura je perverzija prosle drzava i danasnjeg fgr - u prijevodu islamofobija.
Imena trebaju jednostavno da su lijepa i lagana jer djetetu treba olaksati u zivotu a ne napraviti komplikaciju. A korijeni imena mogu biti koji god - svacije pravo da odluci. Niko nema pravo ljude kritikovati zbog toga i prisivati im okupatorstvo, prodanost, podanistvo, glumu,.... Ima naravno slucajeva pretjerivanja gdje roditelji ne razmisljaju o posljedicama pa djetetu prisivaju arapsko al- , ili dupla slova u imenu, slovo Y. Jedan moj Banjalucanin dao ime djetetu Bin Laden - a drugi Svemir.

Lik odrastao i zove se Svemir. Znao sam jednog Titoslava za kojeg sam cuo da je promijenio ime, citao o jednom Jugoslavu u Hrvatskoj koji je isto navodno promijenio ime, znao i jednog Rodio koji je traume dobio kada se pojavio deterdzent sa istim imenom,... naravno da ima slucajeva. Ali potezati uobicajeno muslimansko ime u negativnom kontekstu na ovim prostorima uvijek ima svoju adresu na kojoj se sigurno ne nalazis.
Svakako su se udomacila mnoga imena kod nas koje neces nigdje naci kod drugih muslimana. Armin, Indira, Dino, Sara, Sabina, Ervin, Denis, Maja, Sanela, Ema, Benjamin, Ibro, Haso, Beba, Suljo, Dino, Avdo, Jasminka, Edita, ... a i popularna imena danasnjice koja kao zvuce malo islamski sumnjam da postoje drugdje poput Ajdin, Amel, Nejla, Nezla, Ajla, Sandi, .... pa imamo cak i udomacena imena sa korijenom u nasem jeziku poput Bisera, Zlatko, Zlatan, Jasmin, .. Ako neko daje ime Muhamed, Osman,.. njegovo pravo i nicije nije da mu sudi i pripisuje stosta. Ne mozes ocekivati u muslimana koji i ne znaju gdje je Jemen, koji u svom zivotu nisu sreli Arapa i da im je sladje arapsko govno, koji nemaju pojma o historiji,.... da im je blize ime Radovan nego Husein jerbo je Radovan stariji. U vrijeme Tvrtka i Kulina si u Bosnjana isto imao i Radovan, Ratko, Miroslav, Ivan, Jeremija, Dragutin, Radosav,... dakle imena slavenskog i biblijskog korijena koja su se odrzala kod susjeda - pa sto bi samo Tvrtko pozirao kao simbol bosanstva?
Mozes li ti uopce definisati bosansko ime? Ne mislim nalaziti primjere sa stecaka - vec definisati bosansko ime. Jel to slavenski korijen, ilirski, romanski, biblijski,... a ako je samo slavensko - jel to neka jos detaljnija specificnost u odnosu na ostale slavenske kulture?