Bez ikakvog poziva na svadju, samo diskutujemo...
Lab3352
U redu je htio sam sa onim "bez sluha i puno para" malo da zagrijem atmosferulab3352 wrote:Da, tacno je ... kutije kostaju 1500Eura. Ja imam Dynaudio Contour 1.4s koje kostaju 2500E. Mislim da ima veoma dovoljno ljudi u ovoj drzavi koji su spremni prije odvojiti lovu za ovo nego za dobro auto. Kao sto sam ja uradio...I biti audiofil nije biti bez sluha i imati puno para. Mislim da je to puno vise od toga. Ja licno imam kolekciju od nekih 7000 CD's (od cega je skoro 80% original), 300 DVD's i 100 MD's i oko 4500 LP's i zelim da to slusam na dobrim uredjajima. Kako je jedan moj prijatelj rekao (korisiti PCM TB zvucnike) svoj je sistem gradio 15 godina. Tako sam i ja ... poceo s Toscom, ali nisam ostao na njoj. I vjeruj mi da ima razlike u zvuku...
Bez ikakvog poziva na svadju, samo diskutujemo...![]()
Lab3352
Radoje B. wrote:Evo jedan od razloga zasto danasnja muzika (CD) lose zvuci.
http://www.mindspring.com/~mrichter/dyn ... namics.htm
Decibel war je MF.
sta ti je MF ?Radoje B. wrote: Rat decibela je MF (ebo mater svoju, sto bi djuro reko).
Upravo na to sam i ja mislio kad sam uporedjivao CD i SACD.Radoje B. wrote: Ide se na jacinu sto direktno znaci losija dinamika.
MA DAJ... wrote:
Ja licno imam neko iskustvo oko digitala,tako da neka stara prica o njihovom nekom nedostatku je danas proslost i da su dosli rame uz rame sa vinilom...
ali,digital ima jednu manu,a o tom nebih sad...drugi put.
SACD ima potpuno drugaciji sistem kodiranja za razliku od svih drugih digitalnih nosaca zvuka.NE KORISTI SE PCM!!! Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.ate wrote:sta ti je MF ?Radoje B. wrote: Rat decibela je MF (ebo mater svoju, sto bi djuro reko).
Upravo na to sam i ja mislio kad sam uporedjivao CD i SACD.Radoje B. wrote: Ide se na jacinu sto direktno znaci losija dinamika.
Dzaba ti 24 bita na SACD-u kad ni onih 16 Bita se ne iskoristava kako treba.
ate wrote:MA DAJ... wrote:
Ja licno imam neko iskustvo oko digitala,tako da neka stara prica o njihovom nekom nedostatku je danas proslost i da su dosli rame uz rame sa vinilom...
ali,digital ima jednu manu,a o tom nebih sad...drugi put.
Uglavnom sam ovakve argumente do sada slusao od tzv. audiofila (opet ja).
ali posto ovako sada cujem od nekoga ko se cini mi se bavi studijskom tehnikom moram pokloniti malKo vise paznje.
mozes li na malo poblize objasniti tu tvrdnju oko "viskokog kvaliteta" vinila.
Ja sam do sada negdje citao da je za digitalizovanje vinila dovoljno 12Bita/36kHz
Tacno ili .... ?
Naravno uz uvazavanje cinjenice da je kvalitet A/D konvertera presudan)
Na koje mane digitalizovanja mislis ?
Ja znam za problem kod tihih zvukova. Tu uho reaguje najosjetljivije a najmanje bita za dinamiku se tu ulaze. drugim rijecima kod tihi zvukova je najveca greska pri analogno-digitalnoj konverziji.
takodje greska se povecava i sa povecanje frekvencije ali to nije tako prblematicno posto uho sve slabije reaguje na vise frekvencije..
Clipping u digitalnom studiju je ravan otkazu, ako si tehnicarnewone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.
Radoje B. wrote:Clipping u digitalnom studiju je ravan otkazu, ako si tehnicarnewone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder..
Moze se ispraviti ako ti muzicari nisu otisli kuci. Ma zezam se. Hocu da kazem da je nepozeljna.nexo wrote:A sto bi bio ravan otkazu, to se svakom moze dogoditi, a konacno se i dogadja! Pa valjda si u studiju i greskase mozeRadoje B. wrote:Clipping u digitalnom studiju je ravan otkazu, ako si tehnicarnewone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebeza clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder..
ispraviti.
"Literaturu" sam naveo zato sto mi je lakse bilo staviti link nego da pisem i pravim slike sam. Znaci poznajem gradivo. Poznajem studijsku tehniku, snimao sam band, imam opremu i znanje da napravim dobru produkciju. Nemam vremena da se bavim profesionalno, ali volim popricati o tome. O muzici, zvucnicima,produkciji bla bla.MA DAJ... wrote:radoje,da to nisi ti tehnicar u nekom studiu...de mi napisi neko svoje iskustvo,s cime to ti baratas,osim literature koju navodis...
navedi mi ko je najbolji producent cd zapisa?cisto onako te pitam,da vidim koliki si poznavalac toga kao audiofil?