HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lab3352

Post by lab3352 »

Da, tacno je ... kutije kostaju 1500Eura. Ja imam Dynaudio Contour 1.4s koje kostaju 2500E. Mislim da ima veoma dovoljno ljudi u ovoj drzavi koji su spremni prije odvojiti lovu za ovo nego za dobro auto. Kao sto sam ja uradio...I biti audiofil nije biti bez sluha i imati puno para. Mislim da je to puno vise od toga. Ja licno imam kolekciju od nekih 7000 CD's (od cega je skoro 80% original), 300 DVD's i 100 MD's i oko 4500 LP's i zelim da to slusam na dobrim uredjajima. Kako je jedan moj prijatelj rekao (korisiti PCM TB zvucnike) svoj je sistem gradio 15 godina. Tako sam i ja ... poceo s Toscom, ali nisam ostao na njoj. I vjeruj mi da ima razlike u zvuku...

Bez ikakvog poziva na svadju, samo diskutujemo... :)

Lab3352
newone

Post by newone »

Moje zvucne kutije: JBL STUDIO L88. Izletio sam $2 250,00. Skupo, ali se investicija isplatila. Slijedi link na kojem se moze vidjeti fotografija zvucne kutije i tehnicke specifikacije:

http://www.jbl.com/home/products/produc ... FS&ser=SLS

Prije njih sam imao MTX a te zvucne kutije su bile cisti uzas - horror!

Prije kupovine JBL zvucnih kutija razmatrao sam kupovinu KEF IQ9BL i Polk Monitor 70. Nakon visemjesecnih usporednih slusanja i testiranja i dvoumljenja sta kupiti, definitivno sam se odlucio za JBL. Jednostavno najbolje mi prija zvuk iz tih zvucnih kutija mom uhu. Imam osjecaj da zvuk nije nimalo obojen, ima odlicnu transparentnost, rezolutan i dubok bass.
ate

Post by ate »

lab3352 wrote:Da, tacno je ... kutije kostaju 1500Eura. Ja imam Dynaudio Contour 1.4s koje kostaju 2500E. Mislim da ima veoma dovoljno ljudi u ovoj drzavi koji su spremni prije odvojiti lovu za ovo nego za dobro auto. Kao sto sam ja uradio...I biti audiofil nije biti bez sluha i imati puno para. Mislim da je to puno vise od toga. Ja licno imam kolekciju od nekih 7000 CD's (od cega je skoro 80% original), 300 DVD's i 100 MD's i oko 4500 LP's i zelim da to slusam na dobrim uredjajima. Kako je jedan moj prijatelj rekao (korisiti PCM TB zvucnike) svoj je sistem gradio 15 godina. Tako sam i ja ... poceo s Toscom, ali nisam ostao na njoj. I vjeruj mi da ima razlike u zvuku...

Bez ikakvog poziva na svadju, samo diskutujemo... :)

Lab3352
U redu je htio sam sa onim "bez sluha i puno para" malo da zagrijem atmosferu :D

Ali moram priznati da sam malko alergican na taj pojam jer ga furaju uglavnom tipovi koji tvrde kako npr. CD ili bilo koji drugi digitalni medij nikada nemoze dostici zvuk LP-a.
Ili npr. kako kablo moze presudno uticati na zvuk (valjda da ne ispadnu glupi sto susami dali hiljade za nesto sto skoro nikavog uticaja nema).
Ili kako stekdoze, osiguraci, sprejovi, podmetaci ili slicno voodoo sranje takodje moze "otvoriti nove horizonte u zvuku" i sl.

Mozda sam samo susretao pogresne ljude.

Licno mislim da odnos prostorija <-> zvucnici cini 70%
odnos zvucnici <-> pojacalo cini 20%
Player cini 9 %
dobrog zvuka.

1 % otpada na kablove, ako neki minimum zadovoljavaju.

Ovo je iz licnog iskustva posto sam se namijenjao kojekakvih zvucnika, pojacala, AV-Receivera, CD-Playera, DVD-Playera, kablova.

Licno imam nekakav prosjek (Focal Chorus 707S + Vincent SV 121 + DVD-Player Panasonic S75) i relativno sam zadovoljan sa zvukom, s obzirom koliko sam para (oko 700 eura uglavnom polovno kupovano) u njega ulozio. Naravno da sam puno vremena ulozio u pozicioniranje zvucnika jer to stvrano moze drasticno promijeniti zvuk.

Poredjenje sa autom nije bas na mjestu, zato sto ja auto smatram kao stvar koja moze imati i prakticnu primjenu.
Dok je HiFi za mene "samo" hobi.
jedino ako pod autom ne smatras one sto svoje golfove kindjure raznim debelim auspufima, spojlerima, drecavim "sportskim" bojama i sl.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Evo jedan od razloga zasto danasnja muzika (CD) lose zvuci.

http://www.mindspring.com/~mrichter/dyn ... namics.htm

Decibel war je MF.
nexo

Post by nexo »

......
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:35, edited 1 time in total.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Radoje B. wrote:Evo jedan od razloga zasto danasnja muzika (CD) lose zvuci.

http://www.mindspring.com/~mrichter/dyn ... namics.htm

Decibel war je MF.

De mi prevedi da te bolje razumije,gdje su ti problemi oko cd i kakva su tvoja iskustva oko tog formata?

Ja licno imam neko iskustvo oko digitala,tako da neka stara prica o njihovom nekom nedostatku je danas proslost i da su dosli rame uz rame sa vinilom...

ali,digital ima jednu manu,a o tom nebih sad...drugi put.
lab3352

Post by lab3352 »

za ATE:

Uredu slazem se da je poređenje s autom mozda lose. Ali kako si nabrojao svoj sistem koji imas, onda dolazis u kontradikciju sam sa sobom :) . Imas relativno skup sistem ili da se bolje izrazim sistem koji nije jeftin. I sigurno znas da postoje razlike od zvucnika do zvucnika.
Sto se tice kablomanije, relativno se slazem s tobom. Mislim da tu ima veoma puno prodaje "magle". Jer npr. kablovi, koje sam prije spominjao, Siltech Emparor, kostaju 11.500Eura 2x2m, terminisani. Mislim recenzije za te kablove su fenomenalne. Mislim da ih u Sloveniji ima Frank Kuzma (poznat po svojim gramofonima i ruckama za iste), ali ima i kombinaciju Nalo Pegasus zvucnika i McIntosh signature seriu, a da negovorim o predpojacalima i gramofonu.

Mislim da ukupna cijena za kablove ne bi trebala da predje nekih max 200KM - 300KM. Mozda ce se neko sloziti, mozda nece...Btw sada sam narucio NAD gramofonsko predpojacalo (70Eura, sto je sasvim povoljno), jer moj Unison Research Unico nema gramofonsko predpojacalo (mislim da je dogradnja oko 150E).

Pozdrav

Lab3352
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Rat decibela je MF (ebo mater svoju, sto bi djuro reko).

Rat decibela u muzickoj industriji je rat ko ce jaci signal nabit u neki medij. Ukratko, cilj je da kad u kaficu, na radiju, na tv pustis moju i tvoju produkciju da moja zvuci mnogo jace bez ikakvog odvrtanja. Tvoja normalna produkcija bi u tom slucaju definitivno zvucala kao losija. Uporedi produkciju iz 2008 i neku iz 1970 recimo koja nije remasterena, pa ces primjetiti razliku u jacini. Narvno to je bila prednost na prvim produkcijama, sta ja znam devedesetih. Poslije normalno svi pocinju da koriste isti trik i vise nemaju nikakve prednosti u odnosu na druge. Rezultat je muzika koja "izbija zvucnike" na malom volume-u.

Stavio sam CD u zagradi zato sto je vodeci medij za distribuciju muzike. Ne znaci da je CD los. Meni je CD ok. Dao sam ti primjer sta dobijes upakovano danas na tom CD-u u vecini slucajeva, ne u svim. Ide se na jacinu sto direktno znaci losija dinamika. Neko je to dobro uperedio sa caps lock. VRLO TI BRZO DOSADI KAD NEKO PISE OVAKO, ALI SE VIDI IZ DALJINE.

Pisite ljudi.

Pozdrav
ate

Post by ate »

Radoje B. wrote: Rat decibela je MF (ebo mater svoju, sto bi djuro reko).
sta ti je MF ?
Radoje B. wrote: Ide se na jacinu sto direktno znaci losija dinamika.
Upravo na to sam i ja mislio kad sam uporedjivao CD i SACD.
Dzaba ti 24 bita na SACD-u kad ni onih 16 Bita se ne iskoristava kako treba.
ate

Post by ate »

MA DAJ... wrote:
Ja licno imam neko iskustvo oko digitala,tako da neka stara prica o njihovom nekom nedostatku je danas proslost i da su dosli rame uz rame sa vinilom...

Uglavnom sam ovakve argumente do sada slusao od tzv. audiofila (opet ja).

ali posto ovako sada cujem od nekoga ko se cini mi se bavi studijskom tehnikom moram pokloniti malKo vise paznje.
mozes li na malo poblize objasniti tu tvrdnju oko "viskokog kvaliteta" vinila.
Ja sam do sada negdje citao da je za digitalizovanje vinila dovoljno 12Bita/36kHz
Tacno ili .... ?

Naravno uz uvazavanje cinjenice da je kvalitet A/D konvertera presudan)

Na koje mane digitalizovanja mislis ?
Ja znam za problem kod tihih zvukova. Tu uho reaguje najosjetljivije a najmanje bita za dinamiku se tu ulaze. drugim rijecima kod tihi zvukova je najveca greska pri analogno-digitalnoj konverziji.
takodje greska se povecava i sa povecanje frekvencije ali to nije tako prblematicno posto uho sve slabije reaguje na vise frekvencije..
newone

Post by newone »

ate wrote:
Radoje B. wrote: Rat decibela je MF (ebo mater svoju, sto bi djuro reko).
sta ti je MF ?
Radoje B. wrote: Ide se na jacinu sto direktno znaci losija dinamika.
Upravo na to sam i ja mislio kad sam uporedjivao CD i SACD.
Dzaba ti 24 bita na SACD-u kad ni onih 16 Bita se ne iskoristava kako treba.
SACD ima potpuno drugaciji sistem kodiranja za razliku od svih drugih digitalnih nosaca zvuka.NE KORISTI SE PCM!!! Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

ate wrote:
MA DAJ... wrote:

Uglavnom sam ovakve argumente do sada slusao od tzv. audiofila (opet ja).

ali posto ovako sada cujem od nekoga ko se cini mi se bavi studijskom tehnikom moram pokloniti malKo vise paznje.
mozes li na malo poblize objasniti tu tvrdnju oko "viskokog kvaliteta" vinila.
Ja sam do sada negdje citao da je za digitalizovanje vinila dovoljno 12Bita/36kHz
Tacno ili .... ?

Naravno uz uvazavanje cinjenice da je kvalitet A/D konvertera presudan)

Na koje mane digitalizovanja mislis ?
Ja znam za problem kod tihih zvukova. Tu uho reaguje najosjetljivije a najmanje bita za dinamiku se tu ulaze. drugim rijecima kod tihi zvukova je najveca greska pri analogno-digitalnoj konverziji.
takodje greska se povecava i sa povecanje frekvencije ali to nije tako prblematicno posto uho sve slabije reaguje na vise frekvencije..

Prvo da ti odgovorim da nemam studijsku opremu,nego kucnu koja je mnogo teza od tih studijski koje ti spomiljes...kucna je mnogo teza od studijski,misleci na zvucnike,kablove,pojacala i cd...
kada se pojavio format sacd i dvd-a na trziste,testirali su ih sa vinilom(pisem o vrhunskim komponentama iz oba formata) dosli su do zakljucka da ni jedan format nije jos dosao do tog savrsenstva zvuka i da bi to savrsenstvo trebalo doci sa novim formato,a to je blo rej ili hd dvd...znaci duplo vise informacija ili zapisa na ploci da bi se doslo do tog nekog savrsenstva...e sad,vidjet cemo sta ce biti od te teorije...

a za manu kod digitala,mislio sam na napajanje sa strujom,jer kako koji neki vrhunski cd masina izlazi na trziste,maltene svi oni imaju taj neki svoj ispravljac ili napajac struje (u to sam se i uvjerio,posto sam i sam nabavio jedan iskljucivo za cd masinu).
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Ma znaci mother fcker :lol: . Ali nisam htio da psujem naglas posto je dobra tema.

@ate, ne slazem se sa ovim sto si napisao, biti se bas iskoristavaju maksimalno. Jaci signal - bolja rezolucija (vise bita iskoristeno). Maksimalni signal u 16-bitnoj tehnici je 65,536, to ti je 0db i svi biti su iskoristeni.

Najveci problem digitalnog zvuka, (i ostalih medija) je u tihim pasazima, a tu se kod CD-a koriste razne noise shaping ili dithering tehnike za maskiranje suma koji nastaje bas zbog malog broja iskoristenih bita.

Opet da ne bude zabune, ne kompromituju svi dinamiku na racun jacine, ali velika vecina da, pogotovo u modernoj muzici.

Postiracu poslije primjer sa slikama, mozda bude jasnije.
newone

Post by newone »

Zvuk, glas, sum su analogne fizikalne pojave. Muzika, kao njihova kombinacija, je takodje jedna analogna struktura. Sasvim je razumljivo i za ocekivati je da je muzicki zapis snimljen na vinilki najvjerniji u smislu reprodukcije svom originalu. Tu nema dvojbe. Problem gramofonskih ploca je njihovo brzo "starenje" koje je vec nakon petog slusanja uocljivo (pucketanje u zvucnom zapisu) i mogucnost fizickog ostecenja.
Svi digitalni nosaci zvuka zbog procesa digitalizacije tokom mastering procesa, neovisno da li se radi o PCM, LPCM, DSD, ne sadrzavaju kompletan frekventni sadrzaj analognog zvucnog signala. Time je narusena vjerodostojnost muzicke reprodukcije originalnog zvucnog zapisa.
Vjecna dilema je koji digitalni nosac zvuka, a samim tim i tehnika snimanja pruzaju najblizu aproksimaciju analognog originala. Tema za beskonacnu raspravu. Moje je misljenje da uz dobrog inzenjera zvuka u studiju koji zna svoj posao i muzika sa CD-a moze da zvuci odlicno. E onda sve to opet zavisi i od opreme za reprodukciju ( playeri, pojacalo, zvucnici, akustika prostora), tu su zatim i licne muzicke preference, cak i uticaj trenutnog raspolozenja,...
Cesto mi svrate prijatelji kuci koji nisu audiofili, ali ljudi jednostavno vole muziku i onako im pustim muziku sa SACD-a ili DVD-A i svi redom odmah primjete kvalitativnu razliku u zvuku i najcesci komentari su u smislu:"ovo je fantasticno, kao da je svirka uzivo u dnevnoj sobi". Kada pustim muziku sa CD-a svaka reakcija izostaje.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

newone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.
Clipping u digitalnom studiju je ravan otkazu, ako si tehnicar :) .
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:37, edited 1 time in total.
nexo

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:38, edited 1 time in total.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Radoje B. wrote:
newone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebe za clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.

radoje,da to nisi ti tehnicar u nekom studiu...de mi napisi neko svoje iskustvo,s cime to ti baratas,osim literature koju navodis...

navedi mi ko je najbolji producent cd zapisa?cisto onako te pitam,da vidim koliki si poznavalac toga kao audiofil?
Radoje B.

Post by Radoje B. »

nexo wrote:
Radoje B. wrote:
newone wrote:Referentni prag je 6 dB, a ne 0 dB kao u slucaju CD-a i samim tim mnogo veca dinamika zvuka uz prirodni loudness bez potrebeza clippingom prilikom snimanja u studiju. Danas muzicki studiji koriste Nativ DSD recorder.
A sto bi bio ravan otkazu, to se svakom moze dogoditi, a konacno se i dogadja! Pa valjda si u studiju i greskase moze
ispraviti.
Moze se ispraviti ako ti muzicari nisu otisli kuci. Ma zezam se. Hocu da kazem da je nepozeljna.

Ovo sto pises ispod je ok, i to je to na sto sam htio da upozorim, sta slusamo na tim svojim super uredjajima. Napocetku sam rekao da imam studijski monitor sistem na kojem slusam muziku, vecinom mp3 stvari. Stos je sto taj produkcijski trend tjera da kupujemo proizvod koji je neugodan za slusanje ( za audiofile). Ne da je prekompresovana, nego je skala na vu metru zakovana na nuli cijelo vrijeme. Dakle, sta vi slusate i sta bi preporucili drugima.
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:39, edited 1 time in total.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

MA DAJ... wrote:radoje,da to nisi ti tehnicar u nekom studiu...de mi napisi neko svoje iskustvo,s cime to ti baratas,osim literature koju navodis...

navedi mi ko je najbolji producent cd zapisa?cisto onako te pitam,da vidim koliki si poznavalac toga kao audiofil?
"Literaturu" sam naveo zato sto mi je lakse bilo staviti link nego da pisem i pravim slike sam. Znaci poznajem gradivo. Poznajem studijsku tehniku, snimao sam band, imam opremu i znanje da napravim dobru produkciju. Nemam vremena da se bavim profesionalno, ali volim popricati o tome. O muzici, zvucnicima,produkciji bla bla.

Ne znam ko je najbolji producent cd zapisa jer ne znam sta je to.

Studio za snimanje
Producent
Mastering studio koji cesto ima i studio za snimanje i stampa CD-ove
Izdavacka kuca

Na koje si mislio? Vjerovatno ovo zadnje? Znam par od svakih, nisam neki poznavalac (teoreticar)

Sto se tice audiofilije, ja licno volim dobar demo, kojem fali pro touch. Recimo malo bolji od onog Plavog Orkestra u garazi :)

Toliko o meni, de ti sad malo o sebi :)
nexo

Post by nexo »

....
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:39, edited 1 time in total.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Nexo mora da si i ti neki tehnicar, dok slusas zvuk i produkciju. To je profesionalna deformacija da se muzika odmah rastavi na sastavne dijelove, bas bubanj, dobos, bas gitara ...... :)

Ja isto slusam ama bas sve sem turbo folka. Juzni vjetar mogu, oni nisu turbocharged :).
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:40, edited 1 time in total.
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:40, edited 1 time in total.
Post Reply