Da li CD-Player (generalno) spada pod HiFi ?adani wrote: Ovde se vidim non-stop mješaju kruške i jabuke. Ispravite me ako griješim ali Home-Cinema nije Hi-Fi, iPod nije Hi-Fi, računar nije Hi-Fi mada mnogi to žele da ipak bude tako iz njima znanih razloga.
Taj "neko" sam jaadani wrote: Neko također reče da je najveća glupost kad je čuo da sprženi cd zvuči lošije od originala.
Evo jedan tekst o tome:
"Real" discs are pressed metal, mechanically made media. The presses are precise. Burning is a sloppy method to recreate the process, using dyes that can have pits and grooves "burned" into the chemical, making an illusion of how a "real" disc would look and work. If you compare a pressed media and a burned media under a microscope, you can see that the pressed media is fairly precise, while the burns are fairly erratic, and it's almost a miracle that burning works at all. .."
Oprosti, tanak mi je Engleski.
Mozes li to prevesti ?
Ako sam dobro skonto gore je obrazlozeno zasto je presovanje CD-a bolji proces od przenja.
Ili ?
Ako to pise: to jeste tacno, ali zakljucak koji se iz toga izvodi (da zbog toga sprzeni CD losije zvuci od originala) je potpuno pogresan. Ali prvo mi prevedi gore ono na engleskom pa cemo dalje o principu rada CD-Playera i tehnologiji "busenja" pitova na CD-u.
Cudi me da prije nije neko naisao sa ovakvom "opstom" teorijom jer svijet HiFi-ja vrvi od vas takvih.adani wrote: Ako određena osoba ne čuje razliku u zvuku između izvora A i izvora B to joj ne daje pravo da takvu "ličnu" teoriju smatra iskjučivom u odnosu na nekoga ko je čuje.
Moze se naucno ustanoviti da li neko stvarno cuje razliku izmedju izvora A i izvora B:
pustis osobu koja tvdi da cuje razliku izmedju A i B da pogadnja da li upravo svira A ili B a da mu ne govoris da li je A ili B
To se u nauci zove Slijepi Test i koristi se svuda gdje treba testirati subjektivno vidjenje stvari, odnosno gdje treba eliminisati ocekivanja testiranog iz rezultata.
Industrija lijekova to generalno koristi
i MP3 i AC-3 (koristen na DVD-u, takodje redukovan kao i mp3), da ne ulazimo u to da li je HiFi, je razvijen uz pomoc slijepog testa, sto i jeste najzasluznije da se ne cuje razlika izmedju njih i originala.
Mogu ti ponuditi jednu drugu analogiju, prema kojoj ces nadam se pristupiti sa malo manje emocija:
"Vinopije" sa iskustvom tcrda da su u stanju pogaditi porijeklo vina, godinu punjenja bacve, cak navodno i drvo od kojeg je bacva za vino pravljena. Medjutim kad pred njih stavis 2 case, jednu sa skupim drugu sa jeftinim vinom, vjerovatnoca da ce pogoditi je oko 50% sto je ravno cistom pogadjanju.
u srednjem vijeku su svi subjektivno tvrdili da se sunce okrece oko zemlje.adani wrote: Ovde ne kažem da ja čujem ili ne čujem neku razliku ali ostavljam ljudima na "sluh" da daju svoje mišljenje jer će u konačnici više subjektivnih mišljenja dati jedno objektivno.
Da li je to bilo objektivno ?
Ako neko tvrdi da je 2+2=5, naravno da ha treba pustiti jer je to njegovo misljenje.
Treba samo naci jos dovoljno istomisljenika i vec je to postalo tacno.
Jos ako se to moze naplatiti onda sam i ja spreman "vjerovati" da je tako
Pod "krizom" se nekada 2 razlicite stvari podrazumijevaju:adani wrote: Takođe kada govorimo o krizi u kojoj gledamo današnji Hi-Fi , je da vas utješim kriza u koju su svi ili skoro svi upali.
Što moja mama kaže nije ništa kao nekad, veš mašina mi je radila 20 godina, a ja joj kažem da je ta mašina nekad otplaćivana na kredit po godinu ili dvije a danas se kupi sa pola plate.
1. kriza prodaje. tvoje opravdanje bi tu moglo proci. Mislim da su razlozi visestruku ali da ne idemo presiroko, ne moramo dalje o tome raspravljati
2. Kriza u zaljubljenost u HiFi: to je ja mislim najvise zbog Interneta. Konkretno zbog ovakvih foruma gdje se mogu procitati i drugacija misljenja od onog sto pisu HiFI casopisi. A oni su dio jednog velikog lanca koji za cilj ima pogodi sta ?
Mala pomoc: kako bi se inace mogli prodati zvucnicki kablovi koji u proizvodnji kostaju par centi po metru a trazi se za njih par stotina ili cak hiljada eura po metru. To nikada ne bi proslo bez "budenja svijesti" preko HiFI casopisa
Mescini ti ovdje ode u onu 1. grupuadani wrote: Takođe se u svijetu ulaže 99% u stvari koje su hit, Hi-Fi je doživio svoj vrhunac 80-ih godina kada mnogi ljudi kažu "dok je Bog hodao zemljom" ali vjerujem da i Hi-Fi nije za svakoga, kao što svako ne ulaže u neki oldtimer automobil silne pare da bi ga sredio ipak je tu potrebna strast.