Razlicite teorije o kraljevini Bosni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Fratris

#26 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Fratris »

50 godina nakon sto je prvo stampana, ovo je i dalje jedina autoritativna karta srednjovjekovne BiH.

http://img501.imageshack.us/img501/9005/bosnaoj1.jpg

Prof. Marko Vego je (bio) vjerovatno nas najveci srednjovjekovni povjesnicar i strucnjak. Moj stari je kao mali imao ovu kartu na zidu mjesto slika rock zvijezdi i sportasa. :lol:
Apple Thief

#27 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Apple Thief »

Eborg wrote:@Apple Thief:

Dobrodoshao na forum! ;-) Jedno pitanje,gdje i kako si radio to genetsko istrazhivanje porijekla?Je li to ono neshto oko Kari Stefanssona i Jamesa Watsona?Pitam iz razloga jer sam izuchavajuci svoju geneologiju saznao da su mi dijelovi porodice iz Madjarske,Turske i Crne Gore (unazad nekih 500 god. i to su svi vec bili muslimani kada su doshli shto mi je bilo jako interesantno).Elem,moja rahmetli majka/nana/baka je tvrdila da je njen dio porodice porijeklom sa Urala koji je nekad davno,davno doshao ovdje a to prezime vidjam samo po Iranu pa me zato zaintrigiralo.Izvinjavam se za off-topic no pokrenuo si interesantnu temu.Nadajmo se da se nece pretvoriti u neke rasistichko-nacionalne gluposti o brojanju krvnih zrnaca i polaganja vjekovnog prava na ove zemlje u okruzhenju.Budi lijepo pozdravljen! ;-)
Zahvaljujem! :-)
Genetski test je radjen za potrebe ogromnog naucnog projekta THE GENOGRAPHIC PROJECT (https://www3.nationalgeographic.com/genographic/)
Cilj projekta je da kartografise iseljenje homo sapiensa iz afrike, i pritom utvrdi rute razlicitih genetskih markera. Vidi sve na sajtu, da ti ja ne prepricavam sta vec stoji :-) Kad jednom saznas koji si model onda mozes pronaci sam dosta informacija (oprosti neznam koga si pola, a mrzi me sve pisati u oba, pa dok se ne izjasnis, musko si :-) nadam se da je u redu ).

Moze se i uraditi detaljniji test preko http://www.familytreedna.com/. Tu se mozes ubaciti i u data-bazu i srodnici se nalaze automatski.

Turska plemena su jedna od najuspesnijih naroda i bila su rasprostranjena od zapadne kine (shinjang) do evrope, znaci i oko Urala. Ugri dolaze takodje
odatle, tako da me to ne cudi. Predaci nekadasnjih Iranaca i pojedinih Indijaca dolaze sa severne strane Kaspijskog jezera (Arijevci = pazi, pravi narod, a ne nacisticka konstrukcija) sto ti je isto tako blizu Urala. O crnogorcima neznam ama bas nista.

Ono sto je interesantno u projektu je da se dosta zabluda koje su proizasle iz etimologije i lingvistike rusi svaki dan. Ove dve discipline nisu eksaktne nauke vec kvalifikovano nagadjanje i svako moze tumaciti pojedine rezultate kako njima odgovara. Umesto toga prate se genetske mutacije koje se prenose sa oca na sina i sa majke na kcer i tu nema lazi.

Genetska diskusija je tek pocela dobijati krila u poslednje vreme a bila je zrtva samocenzure jos id drugog svetskog rata. Igrom slucaja su nacisti napravili prvi pokusaj studiranja genetske morfologije i valjda je ostao gorki ukus od tog vremena. Ipak, ne mozemo se samocenzurirati u beskonacnost, jer je tema vrlo zanimljiva. Naime, istrazivnjem razlicitosti izmedju genetskih tipova moze se proizvesti efektnija medicina i tako dalje.

Meni je ocev otac poreklom iz Makedonije, sela Pribilca na planini Demir Hisar (tur.= Zelezna Planina). A prezime Naumov je ruskog porekla, sagradjeno na jevrejskom imenu "Nahum" - koji je valjda bio jedan od manjih proroka, sta li, iz biblije, i sta traze
rusi u tom krsu na kraju sveta verovatno mi nikada nece biti jasno. Moze se desiti da je usvojen. Po toj liniji sam pak M170 a majka mi je pitaj Gospoda Boga/Dragog Alaha sta je. Uglavnom video sam na grobu sliku jednog jedinog pretka po majcinoj liniji koji ne lici na ostale uopste i ja bas nasledio njegov izgled.

Ako ima interesa od ostalih clanova foruma mozda mozemo dubiti vise oko genetike, jer kao sto spomenuh, preko te diskusije mozda mozemo donekle i stici, u sta cisto sumnam putem etimologije i lingvistike :-) Time ne kazem da te teme nisu zanimljive, naprotiv.

Emotivni pasus (opet):
Moj kum Ermin je trenutno u Sarajevu. Bilo sta da kazem oko cevapa, bureka, pecenih jagnjica i tako tih stvari uvek je sve po njemu najbolje u Bosni, a mi "Srbi" nemamo pojma :-)
Nisam nikada bio kod vas (u Bosni) moracu kadtad da proverim te njegove tvrdnje.
Idun

#28 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Idun »

Apple Thief wrote: Ako ima interesa od ostalih clanova foruma mozda mozemo dubiti vise oko genetike, jer kao sto spomenuh, preko te diskusije mozda mozemo donekle i stici, u sta cisto sumnam putem etimologije i lingvistike :-) Time ne kazem da te teme nisu zanimljive, naprotiv.
Naravno da ima. :-D Zvuci veoma interesantno.

A sad, natrag na temu. Mozda i nije toliko vezano za temu ali.....neki ne spavaju nikad. :-D Izgleda da svi susjedi imaju vise prava na bosansku istoriju....vise i od samih Bosanaca. :roll:

..........
Pomenutim ugovorom, Kulin se obavezao dubrovačkom knezu Krvašu i svim građanima Republike, da će im biti pravi prijatelj »od sada i do vjeka«, da slobodno pušta dubrovačke trgovce »po mojemu vladaniu«, bez danaka i da će im u svemu ići na ruku. Zakleo se pri tom na » sveto evanđelje«. Sama činjenica da je ovaj ugovor- povelja, pisana srpskim jezikom i ćiriličnim pismom i pominjanjem da je pisana na dan »Usjekovanja glavi svetog Jovana Krstitelja« dovoljno govori o vjerskim ubjeđenjima i pripadnosti bana Kulina, opovrgavajući napade rimske kurije, koja ga je teško optuživala da je bogumil i bogumilski pomagač.
............

Poznat je istorijski stav rimske crkve prema »bogumilstvu« i »bosanskoj crkvi« i njihova tvrdnja da »bogumili i bosanska crkva« odbacuju učenje o Hristovoj božanskoj i ljudskoj prirodi, učenje o Presvetoj Bogorodici, odbacivanje znamenja krsta, odbacivanje poštovanja svetitelja, odbacivanje samog Hristovog vaskrsenja, a nepobitna istorijska dokumenta i pisani spomenici jasno govore da se bosanski vladari kroz svu istoriju pa do pada srednjovjekovne bosanske države pod osmanlijsku vlast, u svojim poveljama pisanim srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, pozivaju na krst časni, svoje krsno ime ili krsnu slavu (znamo da krsnu slavu imaju samo Srbi pravoslavne vjere) dokazujući svu netačnost ili čak i krivotvorenje istorijskih fakata vezanih za stavove o »bogumilstvu« i »bosanskoj crkvi«.

Sav školski sistem od 1945. godine, direktno ili indirektno zastupa Kalajevu tezu o postojanju »bosanske nacije«, »bogumilske vjere«, bošnjačkog identiteta ili hrvatsko-katoličkog identiteta Kulina bana i svih poslije njega u Bosni dajući im time sasvim novi smisao, prenebregavajući činjenice zapisane u istorijskim dokumentima i arhivama i čiji smo najmanji dio pokušali ovdje iznijeti kako bi smo dokazali ko je bio Kulin ban, kako se istorija surovo ponavlja i zašto »Bosna šaptom pade«.
http://www.kulinban.org/u_istoriji_lat.htm
:razz:

Bosancica...Hrvatski oblik cirilice.... :lol: :lol: :lol: ...da se sutra prekrstim i predjem na katolicanstvo....da li bi me Hrvati za 5. godina slavili kao Hrvaticu? :lol: :lol: :lol:

Apple Thief

#29 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Apple Thief »

Idun wrote:
Apple Thief wrote: Ako ima interesa od ostalih clanova foruma mozda mozemo dubiti vise oko genetike, jer kao sto spomenuh, preko te diskusije mozda mozemo donekle i stici, u sta cisto sumnam putem etimologije i lingvistike :-) Time ne kazem da te teme nisu zanimljive, naprotiv.

A sad, natrag na temu. Mozda i nije toliko vezano za temu ali.....neki ne spavaju nikad. :-D Izgleda da svi susjedi imaju vise prava na bosansku istoriju....vise i od samih Bosanaca. :roll:

..........
Pomenutim ugovorom, Kulin se obavezao dubrovačkom knezu Krvašu i svim građanima Republike, da će im biti pravi prijatelj »od sada i do vjeka«, da slobodno pušta dubrovačke trgovce »po mojemu vladaniu«, bez danaka i da će im u svemu ići na ruku. Zakleo se pri tom na » sveto evanđelje«. Sama činjenica da je ovaj ugovor- povelja, pisana srpskim jezikom i ćiriličnim pismom i pominjanjem da je pisana na dan »Usjekovanja glavi svetog Jovana Krstitelja« dovoljno govori o vjerskim ubjeđenjima i pripadnosti bana Kulina, opovrgavajući napade rimske kurije, koja ga je teško optuživala da je bogumil i bogumilski pomagač.
............

Poznat je istorijski stav rimske crkve prema »bogumilstvu« i »bosanskoj crkvi« i njihova tvrdnja da »bogumili i bosanska crkva« odbacuju učenje o Hristovoj božanskoj i ljudskoj prirodi, učenje o Presvetoj Bogorodici, odbacivanje znamenja krsta, odbacivanje poštovanja svetitelja, odbacivanje samog Hristovog vaskrsenja, a nepobitna istorijska dokumenta i pisani spomenici jasno govore da se bosanski vladari kroz svu istoriju pa do pada srednjovjekovne bosanske države pod osmanlijsku vlast, u svojim poveljama pisanim srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, pozivaju na krst časni, svoje krsno ime ili krsnu slavu (znamo da krsnu slavu imaju samo Srbi pravoslavne vjere) dokazujući svu netačnost ili čak i krivotvorenje istorijskih fakata vezanih za stavove o »bogumilstvu« i »bosanskoj crkvi«.

Sav školski sistem od 1945. godine, direktno ili indirektno zastupa Kalajevu tezu o postojanju »bosanske nacije«, »bogumilske vjere«, bošnjačkog identiteta ili hrvatsko-katoličkog identiteta Kulina bana i svih poslije njega u Bosni dajući im time sasvim novi smisao, prenebregavajući činjenice zapisane u istorijskim dokumentima i arhivama i čiji smo najmanji dio pokušali ovdje iznijeti kako bi smo dokazali ko je bio Kulin ban, kako se istorija surovo ponavlja i zašto »Bosna šaptom pade«.

Bosancica...Hrvatski oblik cirilice.... :lol: :lol: :lol: ...da se sutra prekrstim i predjem na katolicanstvo....da li bi me Hrvati za 5. godina slavili kao Hrvaticu? :lol: :lol: :lol:

Ne mogu skuziti kako se postavlja nova tema. Jel to mora moderator da uradi?
U Srbiji postoji izreka "od Kulina bana" znaci nesto sto se desilo odavno. Kako se Kulin Ban GRUPA bavi muzikoetnologijom, znaci rekonstrukcijom starije autenticne muzike, moze se desiti da
im nije bila namera da kradu Bosansku istoriju :-) vec samo da naznace polje muzickog interesa, to jest starine.
Inace pesma "Zali Zare" je autenticna, sa pocetka 20. veka pevana na dijalektu juzne srbije odakle i potice. Ko nezna "kumite" su hajduci.
Pevanje mi se svidja ali video mi nesto smrducka, ne razumem onog fotografa koji onako skilji.
Apple Thief

#30 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Apple Thief »

Bogumilstvo je postojalo i u srednjevekovnoj Srbiji ali je surovo uguseno od strane Nemanjica.
Prosti ljudi su ubijani a plemstvo baceno u okove po gradskim sancevima ispred gradskih kapija "da jedu sa psima kao sto i sami jesu psi".
Ultimativno je bogumilstvo osudjeno vec u Nikeji, kada su crkveni "oci" odlucili koji tekstovi ulaze novi zavet a koji ne.
Od tada su se zvanicno okomili ne samo na Bogumile vec i na sve ostale hriscanske sekte kojih je bilo puno i iskorenili su sve
sto ih ne podrzava (crkvu) u uspostavljenom drustvenom/hijerarhijskom redu, redu koji im daje moc.
Idun

#31 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Idun »

Apple Thief wrote: U Srbiji postoji izreka "od Kulina bana" znaci nesto sto se desilo odavno. Kako se Kulin Ban GRUPA bavi muzikoetnologijom, znaci rekonstrukcijom starije autenticne muzike, moze se desiti da
im nije bila namera da kradu Bosansku istoriju :-) vec samo da naznace polje muzickog interesa, to jest starine.
Inace pesma "Zali Zare" je autenticna, sa pocetka 20. veka pevana na dijalektu juzne srbije odakle i potice. Ko nezna "kumite" su hajduci.
Pevanje mi se svidja ali video mi nesto smrducka, ne razumem onog fotografa koji onako skilji.
Sto se tice pjesme, svidja mi se.... :) ....oki, pola ne razumijem, dijalekt je vranjanski .....mada sam vise obratila paznju o ovome sto pise na njihovoj stranici o Kulinu Banu.
Tullius Iustinius

#32 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Tullius Iustinius »

Pietje_Bel, moram da te pitam da li je ova tema namenjena mirnim razgovorima Srba i Bošnjaka o BiH ili se odnosi na politička gledišta ?
Pietje_Bel

#33 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Pietje_Bel »

Tullius Iustinius wrote:Pietje_Bel, moram da te pitam da li je ova tema namenjena mirnim razgovorima Srba i Bošnjaka o BiH ili se odnosi na politička gledišta ?
Mirnim razgovor druze. Ja ne mogu drugim forumasima zabraniti da reaguju ostro. Mogu ih samo zamoliti da se fino ponasaju. Ti kao Srbin mozes reci sta god zelis u vezi ove teme, iznijeti vase Srpsko misljenje itd. Nema to nikakvih problema. Mislim da i nas Bosnjake na forumu interesuje kako to vi Srbi gledate na Bosansko kraljevstvo i Banovinu, kako je objasnjavate kao Srpsku, kojim argumentima itd. Ovu sam temu postavio na podforum povijest kako bi bas moglu mirno raspravljati sa sto manje politike.
Pietje_Bel

#34 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Pietje_Bel »

Apple Thief wrote:
Idun wrote:

..........
............

Ne mogu skuziti kako se postavlja nova tema. Jel to mora moderator da uradi?
U Srbiji postoji izreka "od Kulina bana" znaci nesto sto se desilo odavno. Kako se Kulin Ban GRUPA bavi muzikoetnologijom, znaci rekonstrukcijom starije autenticne muzike, moze se desiti da
Ova pjesma je meni lijepa ali ovo sto su grupi dali ime "kulin Ban" nije nimalo slucajno vjerujte mi. Ja sam se jednom zamalo posvadao sa svojim dobrim drugom Srbinom koji mi je probao da objasni kako je Kulin Ban bio Srbin i to jedan od najvecih itd. Oni to stvarno misle i ubjedeni su u to. To je za njih cinjenica 1/1. Oni to objasnjavaju kao eto bio je Bosanski ban ali je bio Srbin. :run:
stonehange

#35 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by stonehange »

Vrlo znimljiv topic,samo bih zamolila postavljača teme da izbjegne početno konfrontiranje u obliku:iznesite vi Srbi svoje-mi ćemo Bošnjaci svoje.Zvuči malo blesavo i skroz nenaučno (nadam se da se nećeš naljutiti).Niti su Bošnjaci jedini koji misle da Tvrtko i Kulin nisu bili ni Srbi ni Hrvati,niti svi Srbi tako misle.Nije to pitanje Bošnjaka i Srba nego pitanje istinite,autentične historiografije i izmišljene,zlonamjerne,politikantske.Tu dolazi do nesporazuma,podmetanja,polupismenih komentara i stajališta.
Pietje_Bel

#36 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Pietje_Bel »

stonehange wrote:Vrlo znimljiv topic,samo bih zamolila postavljača teme da izbjegne početno konfrontiranje u obliku:iznesite vi Srbi svoje-mi ćemo Bošnjaci svoje.Zvuči malo blesavo i skroz nenaučno (nadam se da se nećeš naljutiti).Niti su Bošnjaci jedini koji misle da Tvrtko i Kulin nisu bili ni Srbi ni Hrvati,niti svi Srbi tako misle.Nije to pitanje Bošnjaka i Srba nego pitanje istinite,autentične historiografije i izmišljene,zlonamjerne,politikantske.Tu dolazi do nesporazuma,podmetanja,polupismenih komentara i stajališta.
Djelimicno si u pravu.Mozda nije bilo bas dobro da tako direktno pokrenem temu. Stvar je u tome sto je nekoliko generacija u Srbiji odraslo sa udzbenicima u kojima pise kako su na balkan dosli dva plemena: Srbi i Hrvati. "Srbi su naselili danasnje podrucije Bosne i Srbije a Hrvati podrucije iznad save i prema Sloveniji." Mozemo mi reci da ne misle svi Srbi tako ali 90% misli tako jer su tako ucili i to je se smatralo sasvim logicno i normalno.
Pietje_Bel

#37 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Pietje_Bel »

Posto imam malo vise vremena slobodnoga, probam da saznam te nase argumente i Srpske argumente. Gdje se to sudaramo, oko cega se ne slazemo itd. Naletio sam slucajno na ovaj forum, jedini balkanski profesionalni istorijski forum, gdje se prvi istoricari koji su studirali znaci istoriju; Bosanski i Srpski susrecu i vode jednu diskusiju na nivou koji je za mene stvarno pre visok ali ipak ako se dobro skoncentrisemo i uzmemo par dana da to sve prelistamo, mozemo saznati u sustini sve. Diskusija se vodi pristojno, vidi se da su ljudi stvarno skolovani za ovo. Ako ikoga interesuje moze tu diskusiju izmedu Bosanca i Srbina procitati ovdje:

http://p104.ezboard.com/fistorijabalkan ... =1&stop=20

pozdrav
tvrtko III

#38 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by tvrtko III »

Nakon gotovo tisuću godina raspravljati tko je je kakvog porijekla prilično je nezahvalno. Ali neke činjenice su neosporne. Ne postoji staroslavensko pleme Bosanaca. Postoje Hrvati, Srbi, Bugari. Svi ostali Crnogorci, Makedonci, Slovenci i sadašnji Bošnjaci su derivati ova tri plemena. Muslimani nemaju nikakvo pravo jedini polagati "pravo" na srednovjekovnu bosansku državu jer su se njihovi pretci prvi odrekli te iste države prihvaćajući vjeru osvajača(Turci). A osim toga ima jedan bosanski velikaš čije ime neosporno govori o hrvatskom prisustvu u srednovjekovnoj Bosni, čovjek se zvao HRVOJE VUKČIĆ HRVATINIĆ. Nije se zvao ni "Srboje ni Bošnoje". Bitno je utjecao na na povjest Bosne u trajanju od nekih 40 godina.Čuven je i Hrvojev misal kojeg Turci i danas čuvaju u knjižnici u Istanbulu.
Dupli_skalp

#39 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Dupli_skalp »

tvrtko III wrote:Nakon gotovo tisuću godina raspravljati tko je je kakvog porijekla prilično je nezahvalno. Ali neke činjenice su neosporne. Ne postoji staroslavensko pleme Bosanaca. Postoje Hrvati, Srbi, Bugari. Svi ostali Crnogorci, Makedonci, Slovenci i sadašnji Bošnjaci su derivati ova tri plemena. Muslimani nemaju nikakvo pravo jedini polagati "pravo" na srednovjekovnu bosansku državu jer su se njihovi pretci prvi odrekli te iste države prihvaćajući vjeru osvajača(Turci). A osim toga ima jedan bosanski velikaš čije ime neosporno govori o hrvatskom prisustvu u srednovjekovnoj Bosni, čovjek se zvao HRVOJE VUKČIĆ HRVATINIĆ. Nije se zvao ni "Srboje ni Bošnoje". Bitno je utjecao na na povjest Bosne u trajanju od nekih 40 godina.Čuven je i Hrvojev misal kojeg Turci i danas čuvaju u knjižnici u Istanbulu.
vidim da je tebi mozak derivat jedne mitomanske kvazihistorije, godinama krojene "pod kapom" nacionalističkih i šovinističkih oligarhija iz ZG i BG.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#40 Re: Razlicite teorije o kraljevini Bosni

Post by Woody »

Hmmm, pogledajmo činjenice:
Zajedno sa srpskim knezom Lazarom Hrebljanovićem porazio je (Tvrtko) oblasnog gospodara Nikolu Altomanovića 1373. i proširio se na područja Drine i Lima. Početkom 1377. od Balšića je preoteo Trebinje, Konavle i Dračevicu. U njegovoj državi bilo je područje ranije države Nemanjića. Na taj način je stekao uslove da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima, naročito u odnosima sa Dubrovnikom. Tvrtko je imao i formalne uslove da to učini. Nakon smrti cara Uroša, potkraj 1371. godine, on se javio kao pretendent za upražnjenu srpsku krunu imajući i direktno srodstvo preko bake Jelisavete sa dotadašnjom vladarskom lozom Nemanjićima.

Krunisanje Tvrtka I izvršeno je 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog, u srednjoj Bosni. Tvrtko se po tradiciji srpskih vladara nazvao Stefanom. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Tvrtkovu titulu priznali su Dubrovčani i počeli su da mu isplaćuju Svetodmitarski dohodak koji je ranije pripadao srpskim vladarima. Tvrtkovo krunisanje i proglašenje kraljem u sintagmi 'kralj Srbljem' odnoslilo se na teritorij koji je priključio Bosni između 1373. i 1377. godine. Njegove obaveze prema preostalim srpskim oblasnim gospodarima nisu postojale. Otuda u izvorima i nema informacija o prihvatanju ili neprihvatanju Tvrtkovog čina među srpskim oblasnim gospodarima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Realno stanje na terenu nije rezultiralo njihovom vazalnom odgovornošću, nekoj vrsti pravnog statusa prema novom kralju.
Eto, to su činjenice, ali stanje na terenu u to doba nije bilo ni nalik onome kako ga mi predstavljamo sada. Laički govoreći: pripadništvo nekom od naroda se određivalo samovoljno, odnosno interesno, a samo ponešto po krvnoj liniji. Otprilike kao izbor fudbalskog kluba za koji ćeš navijati. Ovo je pogotovo važilo za vladare koji su po pravilu vodili ekspanzionističku politiku, a nikako se ne može dovoditi u kontekst homogenizacije etnosa. Prve moderne nacionalne države nastaju krajem XVII i početkom XVIII vijeka, a sve prije toga je bilo sralo-padalo
Post Reply