I to maslinovom.muha_sa wrote: ↑19/08/2026 16:00Ova moja samo Megledječak sa šibicama wrote: ↑19/08/2026 12:15 Jasno da su im marze astronomske.
Nisam trgovac ne znam ima li nekih ogranicenja, smije li moze li drzava ograniciti marze, jer "liberalno trziste", pojma nemam. Ali i da moze, ovu drzavu boli kurcina, njima odgovara inflacija jer im se puni PDV vreca. A i to im nije dovoljno jer grabe ko Denis, milje su pokradene milioni ustvari, sve po zakonu pa onda i kredite uzimaju.
Nigdje logike da je puter u Lidlu euro a kod nas 8 maraka, nije zlatom optocen ako je Meggle.kupim onaj bingov--nešto oko 5 maraka--napadne me
![]()
Jutros sam joj kupio dva--haman 16 maraka--eto ti pa se nažderi a ja cu na ulju![]()
PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
Moderator: anex
-
NediM17
#226 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
- muha_sa
#227 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
Ma jok--samo BimalNediM17 wrote: ↑19/08/2026 16:03I to maslinovom.muha_sa wrote: ↑19/08/2026 16:00Ova moja samo Megledječak sa šibicama wrote: ↑19/08/2026 12:15 Jasno da su im marze astronomske.
Nisam trgovac ne znam ima li nekih ogranicenja, smije li moze li drzava ograniciti marze, jer "liberalno trziste", pojma nemam. Ali i da moze, ovu drzavu boli kurcina, njima odgovara inflacija jer im se puni PDV vreca. A i to im nije dovoljno jer grabe ko Denis, milje su pokradene milioni ustvari, sve po zakonu pa onda i kredite uzimaju.
Nigdje logike da je puter u Lidlu euro a kod nas 8 maraka, nije zlatom optocen ako je Meggle.kupim onaj bingov--nešto oko 5 maraka--napadne me
![]()
Jutros sam joj kupio dva--haman 16 maraka--eto ti pa se nažderi a ja cu na ulju![]()
- nivla
#228 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
covjek prodao 3 tone klempe pod halal teletinu u svicarskojNediM17 wrote: ↑19/08/2026 15:54Izvini, ali pises bezveze.nivla wrote: ↑19/08/2026 15:14 nedavno bio članak o ovim maslacima po eu, ima procenat mlijecne masti ali i također dodataka biljnih masti i masti životinjskog porijekla (ne mogu sad da nađem gdje sam pročitao vijest), ovaj jeftini maslac po EU zapravo i nije bas čisti maslac nego smjesa koja podsjeca na isti, pretpostavljam da su to oni na kojim piše 82% masti, bez definisanja da se radi o mliječnoj
Pravi maslac (puter), evo npr. taj Pilos iz Lidla je lijepo deklarisan kao najmanje 82% m.m. i max 16% vode proizveden iz mlijecnog vrhnja.
Sta mislis da u EU smije deklarisati nesto sto nije istina.
Te mjesavine o kojima pises se moraju deklarisati kao mjesavina biljne i mlijecne masti.
Npr. kod nas se prodaje onaj neki travnicki Masli, pa neki Butler itd.
Ona danska "feta" je sa biljnom masti, ima ih jos, nije jedina.
Prava od punomasnog mlijeka je somborska pa cak i ona Milkosova, Royal mescini.
Pa imas iz madjarske Mizo mlijecni napitak itd.
evo i u zatvoru dali https://www.swissinfo.ch/eng/demographi ... n/87899790
naci cu vala i ovo sto su testirali razne marke maslaca clanak, ispostavilo se da se to ne kontrolise toliko koliko se misli
-
moimoi
#229 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
Haj sad kao odrasli ljudi da komuniciramo.
Po cemu sam se diskvalifikovala? Da li puter moze sadrzavati veci i manji postotak vode? Da li kvaliteta putera ovisi o hranjenju zivotinja/ispasi? Da li kvalitet putera ovisi o nacinu prerade?
-
NediM17
#230 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
Ovaj post te diskvalifikov'o.moimoi wrote: ↑19/08/2026 14:29To mi je jasno. I sama sam par stranica prije odgovorila nekome isto.VladaFBiH wrote: ↑19/08/2026 14:09To što na prvu izgleda kao da „ne štima“ zapravo je kombinacija subvencija, tržišnih kretanja i načina na koji se obračunava vrijednost mlijeka.
EU proizvodnja putera je tokom 2025. porasla 6,2%, što je dodatno povećalo ponudu iznad potražnje, dok su istovremeno visoke zalihe vršile pritisak na cijene. Zbog toga se puter u određenim periodima prodavao, a i danas se može prodavati, ispod cijene same sirovine potrebne za njegovu proizvodnju.
Svi znaju da je za npr. 1kg putera potrebno 20-23litra punomasnog mlijeka ali zaboravljaju da se mlijeko koje je upotrijebljeno za pravljenje putera šalje dalje u proizvodnju i ono ne ulazi cjelokupno u trošak putera jer računica ide ovako: trošak mlijeka → puter + SMP/proteini + mlaćenica + ostali nusproizvodi. Drugim riječima, trošak cijelog mlijeka ne može se pripisati samo puteru, jer se iz istog ulaznog mlijeka dobija više komercijalnih proizvoda.
Ipak mislim da u jeftinom puteru, iscitavajuci razlike u proizvodnji, ima puno vise vode nego u skupljim.. iako sadrzi isti procenat masti. Tj na kraju ako gledas gramazu tj cijenu dobijes manje putera a vise vode.
-
moimoi
#231 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
Ok
Istina.. trebala sam napisati-dobijes manje kvalitetan puter jer sadrzi vise vode
Last edited by moimoi on 19/08/2026 16:15, edited 1 time in total.
-
NediM17
#232 Re: PUTER (maslac, buter, putar) u BiH - sve o tome
To i jest sa zatvorske farme, zatvorski mesar.nivla wrote: ↑19/08/2026 16:05covjek prodao 3 tone klempe pod halal teletinu u svicarskojNediM17 wrote: ↑19/08/2026 15:54Izvini, ali pises bezveze.nivla wrote: ↑19/08/2026 15:14 nedavno bio članak o ovim maslacima po eu, ima procenat mlijecne masti ali i također dodataka biljnih masti i masti životinjskog porijekla (ne mogu sad da nađem gdje sam pročitao vijest), ovaj jeftini maslac po EU zapravo i nije bas čisti maslac nego smjesa koja podsjeca na isti, pretpostavljam da su to oni na kojim piše 82% masti, bez definisanja da se radi o mliječnoj
Pravi maslac (puter), evo npr. taj Pilos iz Lidla je lijepo deklarisan kao najmanje 82% m.m. i max 16% vode proizveden iz mlijecnog vrhnja.
Sta mislis da u EU smije deklarisati nesto sto nije istina.
Te mjesavine o kojima pises se moraju deklarisati kao mjesavina biljne i mlijecne masti.
Npr. kod nas se prodaje onaj neki travnicki Masli, pa neki Butler itd.
Ona danska "feta" je sa biljnom masti, ima ih jos, nije jedina.
Prava od punomasnog mlijeka je somborska pa cak i ona Milkosova, Royal mescini.
Pa imas iz madjarske Mizo mlijecni napitak itd.
evo i u zatvoru dali https://www.swissinfo.ch/eng/demographi ... n/87899790
naci cu vala i ovo sto su testirali razne marke maslaca clanak, ispostavilo se da se to ne kontrolise toliko koliko se misli
Kaze u tekstu odsad samo eksterna nabavka mesa.