putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
srklet

#101 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by srklet »

sinus wrote:Znači onaj ko putuje svaki dan na relaciji Kakanj - Sarajevo mora platiti 4,10 KM za ulaz i onda 4,10 KM za izlaz da se tako izrazim, što bi bilo 8,20 KM svaki dan.
Nek taj neko ide 26 od 30 dana, onda mora potrošiti 26 x 8,20 KM = 213,2 KM, a za godinu bi bilo 2.500 KM

AFERIM...

P.S.
Plus minimum 20 KM goriva = 26x20 = 520 KM
Znači za 26 dana neko ko svaki dan ide potroši bez da išta pojede 520 + 213,2 = 733,2 KM
Konacno neko ko razumije problem.
Ja bih ovu racunicu malo olaksao i racunao samo sa 22 voznje mjesecno i samo bih se skoncentrisao na putarinu. Ali to je jos uvijek blizu 200 KM mjesecno a godisnje preko 2000.

Ima li igdje na svijetu skuplje a gore ceste ?
SA 071

#102 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by SA 071 »

VjecitiStudent wrote:
SA 071 wrote:
Ne mogu da vjerujem kako neki ovdje pricaju bez ikakve argumentacije, napamet, i odmah je sve u samoj sferi lopovluka.

...
U ovim tvojim kalkulacijama jel ima gdje stavka po imenu magistralni put Sarajevo- Zenica, cijom trasom ide novi autoput?

Nema. Ali je on posluzio samo kao baza za dio jednog pravca. Zaustavna traka tog pravca je nova, mostovi su u potpunosti rekonstruisani (sto kosta gotovo kao novi most), i habajuci slojevi su novi. Dakle, ima ustede, ali nije ona ni blizu polovine vrijednosti uradjenog. Imas u RS-u km za 22 miliona KM, pa onda zakljucis da je ovaj "nas" pravo jeftin. :-)
jefferson

#103 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jefferson »

zonbirile wrote:nije da proseravam,niti imam takvo što, niti bi tako vozio,ali hipotetički,Padova -Venecija Mestre,mi 180km/h,prođe nešto ne znam ni šta je u daljini svjetla se gube.To nema šanse na ovom AP.Svi američki su planirani za sletanje vojnih aviona,o tome je riječ.Bože moj pa i za ono sranje do Blažuja su tvrdili da je autoput,koji je koštao po km kao i zenički.
Ima sanse ima :D
Ovdje neki forumasi nikako da shvate da smo mi ograniceni prvo konfiguracijom terena (sto kad se sagradi auto put moze biti velika prednost s obzirom na prirodu koja ga okruzuje, ako to budemo znali iskoristiti), drugo metereoloskim uslovima. Mi smo na sudaranju mediteranske i kontinentalne klime, svi nagibi i sl su projekovani u auto put. Kao sto je neko rekao, jel treba biti ravan pa da neko izleti na cesti zbog hidroplaninga na 80 km/h???
Jel iko uzeo u obzir eroziju tla, pomjeranja, ogromne temperaturne razlike izmedju ljeta i zime? Ako vec gluposti valjate o pukotinama niko da kaze kako je u njemackoj manja temperaturna razlika izmedju zime i ljeta skoro 15 stepeni nego kod nas. Npr. u americi, na jugoistoku su ceste extra, odete u Michigan, gdje ljeti temperatura bude 35 stepeni a zimi -40, cesta kao najgora ulica u Sarajevu ili Zenici.
Ne opravdavam izvodjace, moglo se bolje, ali ako Vam se ne svidja, fino zavrsite gradjevinske fakultete ili sl, i zasucite rukave i cao djaci.
srklet

#104 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by srklet »

jefferson wrote:
zonbirile wrote:nije da proseravam,niti imam takvo što, niti bi tako vozio,ali hipotetički,Padova -Venecija Mestre,mi 180km/h,prođe nešto ne znam ni šta je u daljini svjetla se gube.To nema šanse na ovom AP.Svi američki su planirani za sletanje vojnih aviona,o tome je riječ.Bože moj pa i za ono sranje do Blažuja su tvrdili da je autoput,koji je koštao po km kao i zenički.
Ima sanse ima :D
Ovdje neki forumasi nikako da shvate da smo mi ograniceni prvo konfiguracijom terena (sto kad se sagradi auto put moze biti velika prednost s obzirom na prirodu koja ga okruzuje, ako to budemo znali iskoristiti), drugo metereoloskim uslovima. Mi smo na sudaranju mediteranske i kontinentalne klime, svi nagibi i sl su projekovani u auto put. Kao sto je neko rekao, jel treba biti ravan pa da neko izleti na cesti zbog hidroplaninga na 80 km/h???
Jel iko uzeo u obzir eroziju tla, pomjeranja, ogromne temperaturne razlike izmedju ljeta i zime? Ako vec gluposti valjate o pukotinama niko da kaze kako je u njemackoj manja temperaturna razlika izmedju zime i ljeta skoro 15 stepeni nego kod nas. Npr. u americi, na jugoistoku su ceste extra, odete u Michigan, gdje ljeti temperatura bude 35 stepeni a zimi -40, cesta kao najgora ulica u Sarajevu ili Zenici.
Ne opravdavam izvodjace, moglo se bolje, ali ako Vam se ne svidja, fino zavrsite gradjevinske fakultete ili sl, i zasucite rukave i cao djaci.
E kad si toliki strucnjak de nam reci kolike su temperaturne razlike u Hrvatskoj, naprimjer u Delnicama. I hajde malo uporedi njihv autoput sa ovim sto se kod nas zove - au,to put?
jefferson

#105 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jefferson »

Ja sam na "nasim" cestama najvecu rupu i spojnicu upravo nasao u HR na novom auto putu i to kod Sibenika gdje nema velikih razlika!
Last edited by jefferson on 27/01/2011 18:11, edited 1 time in total.
michio

#106 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by michio »

U sjevernoj Evropi se i ne postavlja isti asfalt kao u juznoj. Postavlja se hrapavi. :D Mozda bi u BiH trebao taj hrapavi. Ima i asfalta svakavih, kazu.
jefferson

#107 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jefferson »

michio wrote:U sjevernoj Evropi se i ne postavlja isti asfalt kao u juznoj. Postavlja se hrapavi. :D Mozda bi u BiH trebao taj hrapavi. Ima i asfalta svakavih, kazu.
Da. Pgromnih razlika ima, za svako meterolosko podrucje. Medjutim, kao i svaki materijal i on se skuplja i siri. Jbg, tako nam grah pao. Ja znam iz licnog iskustva kada su englezi neke pare dali poslije rata da se presvuce dio ceste od tunela u Zepcu prema maglaju. Pa frku digli da to mora biti nekakav engleski asfalt, iako su im nasi trubili da zbog hemijskog sastava kisa ce to izgledati kao bob staza. I tako i bi, nakon 5-6 auta koji su "profulali" krivinu moralo se ici na skidanje sloja.
srklet

#108 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by srklet »

Je li bilo ista logicnije nego da su Hrvatske autoceste "zatvorile krug" dionicom Sl. Brod - Ploce!
(ista mreza, isto podrucje, ista tehnologija...)

Ali zakasnili su, SCT je vec uletio gdje treba, skraceno - sve po zakonu.

I sad imamo to sto nemamo.
zonbirile

#109 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

jefferson wrote:
michio wrote:U sjevernoj Evropi se i ne postavlja isti asfalt kao u juznoj. Postavlja se hrapavi. :D Mozda bi u BiH trebao taj hrapavi. Ima i asfalta svakavih, kazu.
Da. Pgromnih razlika ima, za svako meterolosko podrucje. Medjutim, kao i svaki materijal i on se skuplja i siri. Jbg, tako nam grah pao. Ja znam iz licnog iskustva kada su englezi neke pare dali poslije rata da se presvuce dio ceste od tunela u Zepcu prema maglaju. Pa frku digli da to mora biti nekakav engleski asfalt, iako su im nasi trubili da zbog hemijskog sastava kisa ce to izgledati kao bob staza. I tako i bi, nakon 5-6 auta koji su "profulali" krivinu moralo se ici na skidanje sloja.
------------------------------------------------------------------------------
samo naš bibi put obilazi svaku hripu na planini.Svaki AR imaš u vidokrugu kilometrima unapred,ovde šikana do šikane.
Hendrix

#110 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Hendrix »

Ne znam za putarinu, ali raditi u naplatnim kućicama je veoma isplativo ....evo detalj sa stranice federalne direkcije za AC....
Osnovna plata blagajnicima na naplatnim kućicama će zavisiti od osnovice za obračun plaća za cijelo preduzeće i kretaće se oko 940 KM. Početak rada bi mogao biti u aprilu.

Znači blagajnik oko 1200KM ukupno za naplaćivanje, dostigli smo evropski nivo nema šta.
michio

#111 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by michio »

:D A radi se o necemu sto bi ustvari trebalo biti automatizovano.
kurty

#112 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

michio wrote::D A radi se o necemu sto bi ustvari trebalo biti automatizovano.
Kako bi ti to uradio???

Taj automatizam???

GPS-om kao recimo sto se radi u Engleskoj???
zonbirile

#113 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

priča o konfiguraciji i ostale bedastoće,demantuje slika iz zemlje orlova,a neće tići u ravnicu.SAmo ovaj AP nisu radili SCT u stečaju nego Ameri,120KM za 2g.Brankovićo,Bičakčići,Šečkanoviću,majku li vam...

Prijavi postCitiraj (i odgovori) Re: Kosovo Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija
Postao/la Bumerang dana 12/11/2010 16:21

AUTOPUT

Kosovo gradi autoput za 700 miliona evra

Autor/izvor: SEEbiz/Beta

PRIŠTINA - Vlada Kosova potpisala je danas ugovor o izgradnji autoputa Vrbnica-Merdare vredan oko 700 miliona evra. Autoput u dužini oko 180 kilometara gradiće američko-turski konzorcijum Bechtel-Enka i povezivaće administrativnu granicu sa Srbijom (Merdare) i granicu Kosova prema Albaniji.

Autoput Kosovo - Durres AL (autoput sa albanske strane do granice sa kosovom je izgradjen)

Kosovo. Mapa/Karta autoputeva sjever-jug i istok-zapad koji su u izgradnji i koji ce biti zavrseni do 2014

Vise info o izgradnji autoputa na:
http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/infra ... 74003.html

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 2&Itemid=2

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4295450,00.html

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... portage-01

http://www.capital.ba/behtel-gradi-autoput-kroz-kosovo/

Mapa autoputa, trazi na Kosovo preko: http://maps.google.com

Link, izmjeri razdaljinu izmedju razlicitih putnih destinacija: http://www.viamichelin.de
michio

#114 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by michio »

Ima tu vise tehnologija, moguca je i zloupotreba ali mislim da nisu ni razmatrali mogucnosti.
zonbirile

#115 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

15.7.2010 01:58 | Naslov: Autocesta Drač (Albanija) - Prizren (Kosova) pred z... Prikaži/Sakrij | Citiraj

--------------------------------------------------------------------------------
Autocesta Drač (Albanija) - Prizren (Kosova) pred kompletnim zavrsetkom.
Better Man

#116 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

Vragolan wrote:
Better Man wrote: Jesam, vozio sam se i bude zatvoreni traka radi renoviranja, ali u Hrvatskoj ako ima kakvo oštečenje na autoputu par kilometara prije ima lipo tabla sa upozorenjem da je tu i tu oštečenje na cesti tako da te ne može ništa iznenaditi i budeš pripravan, dok kod nas to je misaona imenica
pa i kod nas je bilo sve oznaceno, kada su ljetos popravljali most u malesicima
samo sto kod nas popravljaju dionicu od 200-300m, a u hrvatskoj popravljaju dionicu od nekoliko kilometara
sta ces kad nemamo vise autoputa
i nema ostecenja, opet kazem cesta je daleko od savrsene ali da je bolja bila bi i skuplja izgranjda a para nema
Nisam mislio na oznacavanje da su radovi na toj dionici, vec na oznacavanje da je na odredjenom djelu autoputa ostecenje. Znaci ako ima kakva rupa ili drugo ostecenje fino ima tabla na kojoj pise gdje se nalazi ta rupa, dok kod nas takvih oznaka nema ne samo na autoputu, vec i na obicnim cestama. Glavna poenta je da se nama koji svaki dan koristimo autoput mora omoguciti odredjeni popust tj. da putarinu mjesecno placamo max. izmedju 50 do 60 KM. najveci problem kod gradnje autoputa sto nasi politicari prilikom odabira izvodjaca radova iskljucivo gledaju licni inters, tj. koliko ce oni klepiti love.
kurty

#117 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

Ovo stoji... Znaci da se uradi nesto (a to nesto je vec odavno izmisljeno i pokazalo se kao dobro) za one koji stalno koriste autoput... Sad ga isto dodje ha ga svaki dan korstio, ha jednom mjesecno prosao... Nema pogodnosti...

@Better Man, jesil kad uzimao onu karticu za autu put??? Koliki je "popust"???

Nesto je kao na 100maraka se dobivalo par markica jos na toj kartici???
jefferson

#118 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jefferson »

kurty wrote:Ovo stoji... Znaci da se uradi nesto (a to nesto je vec odavno izmisljeno i pokazalo se kao dobro) za one koji stalno koriste autoput... Sad ga isto dodje ha ga svaki dan korstio, ha jednom mjesecno prosao... Nema pogodnosti...

Mislim da na FEDA kartici nema suopste popusta. To je anse poimanje biznisa! Nadajte se da uskoro nece traziti da se naguzimo kada prolazimo kroz kucice.
zonbirile

#119 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

pa Kaknju su tako napravljene da se mora nišaniti,koji idiotluk
Better Man

#120 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

kurty wrote:Ovo stoji... Znaci da se uradi nesto (a to nesto je vec odavno izmisljeno i pokazalo se kao dobro) za one koji stalno koriste autoput... Sad ga isto dodje ha ga svaki dan korstio, ha jednom mjesecno prosao... Nema pogodnosti...

Nisam, jer popust je toliki da mjesecno imas max. jednu do dvije voznje besplatno, prevedeno u novce 2 do 4 KM.
mekaba

#121 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by mekaba »

insertdelete wrote:Kakvih likova.
Uporedjuje ugostiteljski objekat i autoput. Odmah, imam alternativu za Vatru, za autoput je nemam.
Kafa nije potrebna, cesta mi je potrebna.

Ko kaze da je odlican, ko se vozi svaki dan zna kakva su s*anja na autoputu, svako mjesec dana zatvore dio autoputa zbog nekog odrzavanja, udubljenja su vec duzi vremenski period, zimi mostovi poledjeni, ljetos radili jedan most, pa si se pravim autoputem vozio par minuta i prelazio na drugu stranu i vozio max 50, i za to ti naplate 2KM.
Gotov svaki dan nakvi se radnici motaju po autoputu, nesta rade. Zimi ko lafo se cisti autoput, idu dvije grtalice jedna pored druge, napravile kolonu u PM na autoputu, svi idu 30 na sat...i to ti odlican autoput? ne moze ih niko ni pretec, raja ih krenula uzimat zaustavnom trakom..nemas zaustavne trake na mostu..i to ti odlican autoput?
U najvecoj spici rade dvije rampe iz jednog smjera, znalo se desit da cekas po 5 min da dodjes na red, dok je par rampi prazno. Il dadne mu neko 50KM, lik izadje iz kucice i ode trazit sitno u drugoj kucici.
Samo kad novog radnika zaposle, on prvih par dana ti kaze - Dobar dan - Izvolite racun - razumijem da dosta raje ne uzima racune, njegovo je da mi da, il ponudi racun, a boli njega ona stvar hocul ja uzet racun. Il hocu da me pozdravi a ne da mi klima glavom. Ako on meni uzima pare tek tako, onda hocu i ja uslugu. A za trenutnu cijenu nema ni U od usluge.
Jel treba napravit alternativni put, kakav je u nas alternativni put, kako ga raja zove stara cesta..rupa do rupe, nijedna linija nije ocrtana, naseljeno mjesto, pjesaci hodaju cestom, nemaju kuda hodat, gledas hoces li zgazit koga..ko ce to sredit, znaci ako nema covjek novca za autoputa, koga *ebe, nek se drnda i *ebe po nakim gudurama.

Gdje si vidio telefon za hitne slucajeve na tom nasem 'odlincom' autoputu, il neko odmaraliste??
Uporedjujes cijene autoputa u ostalim drzavama. Standard u ostalim drzavama znatno veci i cijena autoputa mora bit veca.
Ti si jedan bolesni kriticar svega i svacega.Trebal neko da ti ga po....si za TVOJE 4 marke.U koliko drzava si se vozio AP????? Ja svake godine minimalno 6000km i to kroz cijelu Evropu. U Njemackoj konstantno radovi ,zastoji,guzve i kad sve saberes i oduzmes prelazis za sat 90-100km da vozis 300 na sat ne pije vode.U Sloveniji platim vrlo skupu vinjetu
a AP koristim 10 min i to u koloni.Jedva napustam isti i preko ptuja i nekavih brda dolazim na granicu sa HR.Slovenija redovno zastoji po nekoliko sati.Zimi u Njemackoj na AP vozis jarane 40 km na sat a ja prije mjesec prema Kopenhagenu ili preciznije 40 kilometara prije grada 30 km na sat.Led 15 cm debel.Sta ti zelis u BiH ja ne znam.AP u BiH je potpuno isti kao u Austriji ako nije i bolji.Ti mozda mislis da je tamo kod nekog sve extra samo kod nas sranje.Ako ti je los uzmi jedan kapucino od 4 marke pa lagano okolo. :lol: :lol: Sto ce ti odmaraliste za 40 km :lol:
srklet

#122 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by srklet »

Better Man wrote:

Nisam, jer popust je toliki da mjesecno imas max. jednu do dvije voznje besplatno, prevedeno u novce 2 do 4 KM.
A zaboravio si reci da samu karticu kad je vadis platis 12 KM! Ista ti se otplati nakon stotinjak voznji.
I to ti je sav popust! :x
Better Man

#123 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

srklet wrote:
Better Man wrote:

A zaboravio si reci da samu karticu kad je vadis platis 12 KM! Ista ti se otplati nakon stotinjak voznji.
I to ti je sav popust! :x
Vidiš nisam znao koliko košta, jer čim sam saznao koliki je popust odmah sam odustao od iste!
ins

#124 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by ins »

casper_ wrote:citam u jednim dnevnim novinama da ce
Vozaci putnickih vozila vec u aprilu placati putarinu za voznju djelicem autoputa izmedju Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka,sto je vise nego duplo povecanje cijene..

ja cu konja nabaviti
Ma koje li su to novine? Mora one sto brinu da "narod" bude sit i sretan :lol:
zonbirile

#125 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

pa o kojoj se državui radi,počeće naplačivati Vječnica -Iliđa
Post Reply