putarina 5 km...sarajevo-kakanj
- casper_
#1 putarina 5 km...sarajevo-kakanj
citam u jednim dnevnim novinama da ce
Vozaci putnickih vozila vec u aprilu placati putarinu za voznju djelicem autoputa izmedju Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka,sto je vise nego duplo povecanje cijene..
ja cu konja nabaviti
Vozaci putnickih vozila vec u aprilu placati putarinu za voznju djelicem autoputa izmedju Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka,sto je vise nego duplo povecanje cijene..
ja cu konja nabaviti
- starii
#2 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
jel na kredit il treba i zirantcasper_ wrote:citam u jednim dnevnim novinama da ce
ja cu konja nabaviti
- kurty
#3 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Mislim da to nije bas tacno... To je oko tridesetak kilometara, a mislim da se spominjalo da ce kilometar biti oko 11pf...casper_ wrote:citam u jednim dnevnim novinama da ce
ja cu konja nabaviti
Svakako da ce Kakanj i Zenica osjetiti poskupljenja kad se zatvori sistem... Mozda ce i Visoko...
- casper_
#4 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
samo nek puno ne trosistarii wrote:jel na kredit il treba i zirantcasper_ wrote:citam u jednim dnevnim novinama da ce
ja cu konja nabaviti
-
gurabija78
#5 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
nije 5, nego 4.10 KM
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km
- kurty
#6 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Tako je... Autoput je za nas luksuz... Masa poznanika koji svakodnevno vozare iz Zenice, Kakanja, Visokog... Djele se na one koji za 30kilometara autoputa plate 2 marke i one koji se voze 10 ili 20 kilometara autoputem, pa skrenu u Podlugovima preko Ilijasa na Semizovac...DinoZe wrote:Ima dzaba put pored. Mada misli mda 11 feninga nije toliko ni skupo, sa obzirom da se auto ocuva i da se ugodno i brze putuje.
Sarajevo- Orasije bi bilo negdje oko 20km. To je uredu, jer ustedis na vremenu 2 sata.
Korz Podlugove su nedavno digli cijeli trup puta... radili par mjeseci, asfaltirali i sljedeci dan odmah asfalt popucao... Juce sam kroz Podlugove prosao, i sigurno je 50% afaltne povrsine vec u jako jako losem stanje... Vidim da su dio afalta vec izrezali... Voznja kroz Ilijac... Zimi se trake ne vide, a policija ceka na mjestu gdje se trake spajaju u jednu... I belaj... Kroz Malesice...Puko pravac... ogranicenje 40...svako malo policija zaustavi... Autobusi nece da udju na stajaliste... krenes da ih zaobidjes, policija ceka...pa dokazuj da je autobus stajao... U semizovcu, onih par granapa na rasksrnici... auta uvijek na cesti parkirana...
Pa sad odluciti... zivci i unistenje auta vs. ugodjaj i pare
- kurty
#7 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 kilometara... nesto vise od 9 euragurabija78 wrote:nije 5, nego 4.10 KM
Last edited by kurty on 26/01/2011 15:22, edited 1 time in total.
-
convict
#8 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.
To jeste duplo više u odnosu na sadašnju cijenu, ali cijena koju sad imamo je formirana prije nego što je izgrađen autoput do Kaknja, a sad 2 KM plaćaju i oni koji se voze od Kaknja do Sarajeva i oni koji se voze od Podlugova do Sarajeva, što također nije fer.
Cijena od 11 feninga po kilometru je razumna i na nivou cijena u Hrvatskoj (s tim da je cijena gradnje našeg autoputa dosta veća zbog velikog broja objekata - mostova i u budućnosti tunela). Ako je nekome skupo, postoje i alternativni putevi koji se ne plaćaju, a nigdje u Evropi autoput nije džaba.
Ono što je mnogo važnija tema je to da ovi uvećani prihodi moraju ići u izgradnju novih dionica autoputa, a ne da se iz njih podmiruju rupe u budžetima za administraciju, borce i penzionere. Vidjet ćemo hoće li biti tako. Zasad mi se čini da FEDA radi dosta dobar posao.
To jeste duplo više u odnosu na sadašnju cijenu, ali cijena koju sad imamo je formirana prije nego što je izgrađen autoput do Kaknja, a sad 2 KM plaćaju i oni koji se voze od Kaknja do Sarajeva i oni koji se voze od Podlugova do Sarajeva, što također nije fer.
Cijena od 11 feninga po kilometru je razumna i na nivou cijena u Hrvatskoj (s tim da je cijena gradnje našeg autoputa dosta veća zbog velikog broja objekata - mostova i u budućnosti tunela). Ako je nekome skupo, postoje i alternativni putevi koji se ne plaćaju, a nigdje u Evropi autoput nije džaba.
Ono što je mnogo važnija tema je to da ovi uvećani prihodi moraju ići u izgradnju novih dionica autoputa, a ne da se iz njih podmiruju rupe u budžetima za administraciju, borce i penzionere. Vidjet ćemo hoće li biti tako. Zasad mi se čini da FEDA radi dosta dobar posao.
- citroen
#9 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Mislis 180HRKkurty wrote:tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 KM... nesto vise od 9 euragurabija78 wrote:nije 5, nego 4.10 KM
-
neki
#10 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
misli 180 kilometaracitroen wrote:Mislis 180HRKkurty wrote:tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 KM... nesto vise od 9 euragurabija78 wrote:nije 5, nego 4.10 KM
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km![]()
- kurty
#11 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Greska u oznakama...citroen wrote:Mislis 180HRKkurty wrote:tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 KM... nesto vise od 9 euragurabija78 wrote:nije 5, nego 4.10 KM
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km![]()
180 kilometara nesto vise od 9 eura...
u kunama je bilo nesto oko 67, 68... kako me sjecanje sluzi...mislim na ono sto sam vidjeo na tabli prije naplatne kucice
- kurty
#12 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
KM i Km sam pomjesaoneki wrote: misli 180 kilometara
- Ridjobrki
#13 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Jbg, nije baš ni jeftino. Meni do ZG treba 40-50 KM za gorivo a 25 za cestarinu na 2/3 rute...
-
gurabija78
#14 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
idi preko Bihaca, pa skontaj sta je jeftinije....Ridjobrki wrote:Jbg, nije baš ni jeftino. Meni do ZG treba 40-50 KM za gorivo a 25 za cestarinu na 2/3 rute...
- madner
#15 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta?convict wrote:To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.
- Ridjobrki
#16 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Kako preko Bihaća? 
-
gurabija78
#17 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
jest, u D su dzaba autoputevi, ali im je gorivo malo skupljemadner wrote:Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta?convict wrote:To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.
D Germany EUR 95 - 1,495 98 - 1,569 diesel - 1,333
a i dje smo mi, dje su shvabe
-
gurabija78
#18 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Ridjobrki wrote:Kako preko Bihaća?
sve si rekao... haman pa nikako
- madner
#19 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Razni porezi, Njemci kupuju gorivo na istoj medjunarodnoj berzi kao i mi.gurabija78 wrote:madner wrote: jest, u D su dzaba autoputevi, ali im je gorivo malo skuplje
D Germany EUR 95 - 1,495 98 - 1,569 diesel - 1,333
a i dje smo mi, dje su shvabe
S tim da je razlika prije bila drasticna.
-
convict
#20 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Tamo gdje se ne plaća po kilometru plaćaju se vinjete, odnosno plaća se prilikom registracije paušalan iznos za putarinu ili postoji dodatan porez u cijeni goriva. To je možda bolja varijanta, ali mreža autoputeva mora biti jako razvijena da bi to bilo fer prema većini vlasnika automobila.madner wrote:Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta?convict wrote:To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.
Ja se vozim ovim našim autoputem najmanje jednom sedmično, ali nisam protiv novih cijena pod uslovom da se sva dobit reinvestira u nove kilometre autoputa. Kad bi imali cijeli autoput, praktično bi nas koštalo 15 KM do mora ili 20 KM do Save. Ne vidim da se neko buni kad plaća autoput 20 KM kad ide u Zagreb.
- rukfaš
#21 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Cijene za putnička vozila u KM (bez PDV-a)
Sarajevo - Podlugovi 1,30
Sarajevo - Visoko 2,20
Sarajevo - Kakanj 4,10
Podlugovi - Kakanj 2,70
Podlugovi - Visoko 0,90
Visoko - Kakanj 1,90
Sarajevo - Visoko 2,20
Sarajevo - Kakanj 4,10
Podlugovi - Kakanj 2,70
Podlugovi - Visoko 0,90
Visoko - Kakanj 1,90
- DrugaGimnazija
#22 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Kao sto je vec receno, kome je skupo, imaju alternativni pravci. A, od ovih para ce se autoput odrzavati i dalje izgradjivati.
- Ridjobrki
#23 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
@gurabija: nesporazum, meni je polazna tačka Banja Luka. A ne vidim u čem je problem sa rutom Bihać - Zagreb, sasvim pristojna cesta. A ima i autoputa od Karlovca...
Meni je malo problem to što npr na ruti BL-ZG autoput čini 114 od nekih 180 km puta a košta kao pola ukupno potrošenog goriva. Isplatnije je na Kostajnicu ali komfor... Kad se bude plaćao autoput do Gradiške (a biće i to nekad) ne znam hoću li uopće ići tuda, to će biti ukupno četrdesetak KM cestarine što je jedna čitava dnevnica. Vala vrijedi sat-dva vremena duže vožnje tih para.
Meni je malo problem to što npr na ruti BL-ZG autoput čini 114 od nekih 180 km puta a košta kao pola ukupno potrošenog goriva. Isplatnije je na Kostajnicu ali komfor... Kad se bude plaćao autoput do Gradiške (a biće i to nekad) ne znam hoću li uopće ići tuda, to će biti ukupno četrdesetak KM cestarine što je jedna čitava dnevnica. Vala vrijedi sat-dva vremena duže vožnje tih para.
- madner
#24 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
Dodatan porez nije alternativa putarini, vinjeta jeste.convict wrote:Tamo gdje se ne plaća po kilometru plaćaju se vinjete, odnosno plaća se prilikom registracije paušalan iznos za putarinu ili postoji dodatan porez u cijeni goriva. To je možda bolja varijanta, ali mreža autoputeva mora biti jako razvijena da bi to bilo fer prema većini vlasnika automobila.madner wrote:Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta?
Ja se vozim ovim našim autoputem najmanje jednom sedmično, ali nisam protiv novih cijena pod uslovom da se sva dobit reinvestira u nove kilometre autoputa. Kad bi imali cijeli autoput, praktično bi nas koštalo 15 KM do mora ili 20 KM do Save. Ne vidim da se neko buni kad plaća autoput 20 KM kad ide u Zagreb.
- kurty
#25 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj
I ovakve cijene ce i biti, jer je ovo oslobodjeno placanja PDV-a...rukfaš wrote:Cijene za putnička vozila u KM (bez PDV-a)
Sarajevo - Visoko 2,20
Sarajevo - Kakanj 4,10
Podlugovi - Kakanj 2,70
Podlugovi - Visoko 0,90
Visoko - Kakanj 1,90
A ovi dodatni porezi, klinci palci... Sta se sve placa prilikom registracije, necu biti iznenadjen i da pocnu sa stavkama tipa porez na mostove, porez na tunele, porez na sjedanje u auto, porez na prostor u gepeku, porez na vozacku..