putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
casper_

#1 putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by casper_ »

citam u jednim dnevnim novinama da ce
Vozaci putnickih vozila vec u aprilu placati putarinu za voznju djelicem autoputa izmedju Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka,sto je vise nego duplo povecanje cijene..

ja cu konja nabaviti
starii

#2 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by starii »

casper_ wrote:citam u jednim dnevnim novinama da ce
Vozaci putnickih vozila vec u aprilu placati putarinu za voznju djelicem autoputa izmedju Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka,sto je vise nego duplo povecanje cijene..

ja cu konja nabaviti
jel na kredit il treba i zirant :lol:
kurty

#3 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

ja cu konja nabaviti
Mislim da to nije bas tacno... To je oko tridesetak kilometara, a mislim da se spominjalo da ce kilometar biti oko 11pf...

Svakako da ce Kakanj i Zenica osjetiti poskupljenja kad se zatvori sistem... Mozda ce i Visoko...
casper_

#4 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by casper_ »

starii wrote:

ja cu konja nabaviti
jel na kredit il treba i zirant :lol:
samo nek puno ne trosi
gurabija78

#5 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by gurabija78 »

nije 5, nego 4.10 KM
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km
kurty

#6 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

DinoZe wrote:Ima dzaba put pored. Mada misli mda 11 feninga nije toliko ni skupo, sa obzirom da se auto ocuva i da se ugodno i brze putuje.
Sarajevo- Orasije bi bilo negdje oko 20km. To je uredu, jer ustedis na vremenu 2 sata.
Tako je... Autoput je za nas luksuz... Masa poznanika koji svakodnevno vozare iz Zenice, Kakanja, Visokog... Djele se na one koji za 30kilometara autoputa plate 2 marke i one koji se voze 10 ili 20 kilometara autoputem, pa skrenu u Podlugovima preko Ilijasa na Semizovac...
Korz Podlugove su nedavno digli cijeli trup puta... radili par mjeseci, asfaltirali i sljedeci dan odmah asfalt popucao... Juce sam kroz Podlugove prosao, i sigurno je 50% afaltne povrsine vec u jako jako losem stanje... Vidim da su dio afalta vec izrezali... Voznja kroz Ilijac... Zimi se trake ne vide, a policija ceka na mjestu gdje se trake spajaju u jednu... I belaj... Kroz Malesice...Puko pravac... ogranicenje 40...svako malo policija zaustavi... Autobusi nece da udju na stajaliste... krenes da ih zaobidjes, policija ceka...pa dokazuj da je autobus stajao... U semizovcu, onih par granapa na rasksrnici... auta uvijek na cesti parkirana...

Pa sad odluciti... zivci i unistenje auta vs. ugodjaj i pare
kurty

#7 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

gurabija78 wrote:nije 5, nego 4.10 KM
i to i nije previse za 37 km autoputa, mislim da je to kao i u regionu, tj. 11 pf/km.... u HR je 171 km autoputa 68 kn, sto je otprilike isto 11 pf/km
tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 kilometara... nesto vise od 9 eura
Last edited by kurty on 26/01/2011 15:22, edited 1 time in total.
convict

#8 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by convict »

To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.

To jeste duplo više u odnosu na sadašnju cijenu, ali cijena koju sad imamo je formirana prije nego što je izgrađen autoput do Kaknja, a sad 2 KM plaćaju i oni koji se voze od Kaknja do Sarajeva i oni koji se voze od Podlugova do Sarajeva, što također nije fer.

Cijena od 11 feninga po kilometru je razumna i na nivou cijena u Hrvatskoj (s tim da je cijena gradnje našeg autoputa dosta veća zbog velikog broja objekata - mostova i u budućnosti tunela). Ako je nekome skupo, postoje i alternativni putevi koji se ne plaćaju, a nigdje u Evropi autoput nije džaba.

Ono što je mnogo važnija tema je to da ovi uvećani prihodi moraju ići u izgradnju novih dionica autoputa, a ne da se iz njih podmiruju rupe u budžetima za administraciju, borce i penzionere. Vidjet ćemo hoće li biti tako. Zasad mi se čini da FEDA radi dosta dobar posao.
citroen

#9 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by citroen »

kurty wrote:
tako je... Slavonski brod - ulaz u Zagreb..cca 180 KM... nesto vise od 9 eura
Mislis 180HRK :? :D
neki

#10 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by neki »

citroen wrote:
kurty wrote:
misli 180 kilometara :D
kurty

#11 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

citroen wrote:
kurty wrote:
Greska u oznakama...
180 kilometara nesto vise od 9 eura...

u kunama je bilo nesto oko 67, 68... kako me sjecanje sluzi...mislim na ono sto sam vidjeo na tabli prije naplatne kucice
kurty

#12 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

neki wrote: misli 180 kilometara :D
KM i Km sam pomjesao
Ridjobrki

#13 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Ridjobrki »

Jbg, nije baš ni jeftino. Meni do ZG treba 40-50 KM za gorivo a 25 za cestarinu na 2/3 rute...
gurabija78

#14 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by gurabija78 »

Ridjobrki wrote:Jbg, nije baš ni jeftino. Meni do ZG treba 40-50 KM za gorivo a 25 za cestarinu na 2/3 rute...
idi preko Bihaca, pa skontaj sta je jeftinije....
madner

#15 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by madner »

convict wrote:To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.

To jeste duplo više u odnosu na sadašnju cijenu, ali cijena koju sad imamo je formirana prije nego što je izgrađen autoput do Kaknja, a sad 2 KM plaćaju i oni koji se voze od Kaknja do Sarajeva i oni koji se voze od Podlugova do Sarajeva, što također nije fer.

Cijena od 11 feninga po kilometru je razumna i na nivou cijena u Hrvatskoj (s tim da je cijena gradnje našeg autoputa dosta veća zbog velikog broja objekata - mostova i u budućnosti tunela). Ako je nekome skupo, postoje i alternativni putevi koji se ne plaćaju, a nigdje u Evropi autoput nije džaba.

Ono što je mnogo važnija tema je to da ovi uvećani prihodi moraju ići u izgradnju novih dionica autoputa, a ne da se iz njih podmiruju rupe u budžetima za administraciju, borce i penzionere. Vidjet ćemo hoće li biti tako. Zasad mi se čini da FEDA radi dosta dobar posao.
Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta? :roll:
gurabija78

#17 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by gurabija78 »

madner wrote:
convict wrote:To je tipičan Avazov tekst - u naslovu stoju skoro 5 KM, a u tekstu vidiš da je to 4,10 KM.

Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta? :roll:
jest, u D su dzaba autoputevi, ali im je gorivo malo skuplje

D Germany EUR 95 - 1,495 98 - 1,569 diesel - 1,333

a i dje smo mi, dje su shvabe :)
gurabija78

#18 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by gurabija78 »

Ridjobrki wrote:Kako preko Bihaća? :-)

sve si rekao... haman pa nikako :D
madner

#19 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by madner »

gurabija78 wrote:
madner wrote: jest, u D su dzaba autoputevi, ali im je gorivo malo skuplje

D Germany EUR 95 - 1,495 98 - 1,569 diesel - 1,333

a i dje smo mi, dje su shvabe :)
Razni porezi, Njemci kupuju gorivo na istoj medjunarodnoj berzi kao i mi.

S tim da je razlika prije bila drasticna.
convict

#20 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by convict »

madner wrote:

Tamo gdje se ne plaća po kilometru plaćaju se vinjete, odnosno plaća se prilikom registracije paušalan iznos za putarinu ili postoji dodatan porez u cijeni goriva. To je možda bolja varijanta, ali mreža autoputeva mora biti jako razvijena da bi to bilo fer prema većini vlasnika automobila.

Ja se vozim ovim našim autoputem najmanje jednom sedmično, ali nisam protiv novih cijena pod uslovom da se sva dobit reinvestira u nove kilometre autoputa. Kad bi imali cijeli autoput, praktično bi nas koštalo 15 KM do mora ili 20 KM do Save. Ne vidim da se neko buni kad plaća autoput 20 KM kad ide u Zagreb.
rukfaš

#21 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by rukfaš »

Cijene za putnička vozila u KM (bez PDV-a)

Sarajevo - Podlugovi 1,30
Sarajevo - Visoko 2,20
Sarajevo - Kakanj 4,10
Podlugovi - Kakanj 2,70
Podlugovi - Visoko 0,90
Visoko - Kakanj 1,90
DrugaGimnazija

#22 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by DrugaGimnazija »

Kao sto je vec receno, kome je skupo, imaju alternativni pravci. A, od ovih para ce se autoput odrzavati i dalje izgradjivati.
Ridjobrki

#23 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Ridjobrki »

@gurabija: nesporazum, meni je polazna tačka Banja Luka. A ne vidim u čem je problem sa rutom Bihać - Zagreb, sasvim pristojna cesta. A ima i autoputa od Karlovca...

Meni je malo problem to što npr na ruti BL-ZG autoput čini 114 od nekih 180 km puta a košta kao pola ukupno potrošenog goriva. Isplatnije je na Kostajnicu ali komfor... Kad se bude plaćao autoput do Gradiške (a biće i to nekad) ne znam hoću li uopće ići tuda, to će biti ukupno četrdesetak KM cestarine što je jedna čitava dnevnica. Vala vrijedi sat-dva vremena duže vožnje tih para.
madner

#24 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by madner »

convict wrote:
madner wrote:Cuj nigdje nije dzaba. Ko je izmislio autoputeve i koliko kod njih kosta? :roll:
Tamo gdje se ne plaća po kilometru plaćaju se vinjete, odnosno plaća se prilikom registracije paušalan iznos za putarinu ili postoji dodatan porez u cijeni goriva. To je možda bolja varijanta, ali mreža autoputeva mora biti jako razvijena da bi to bilo fer prema većini vlasnika automobila.

Ja se vozim ovim našim autoputem najmanje jednom sedmično, ali nisam protiv novih cijena pod uslovom da se sva dobit reinvestira u nove kilometre autoputa. Kad bi imali cijeli autoput, praktično bi nas koštalo 15 KM do mora ili 20 KM do Save. Ne vidim da se neko buni kad plaća autoput 20 KM kad ide u Zagreb.
Dodatan porez nije alternativa putarini, vinjeta jeste.
kurty

#25 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

rukfaš wrote:Cijene za putnička vozila u KM (bez PDV-a)

Sarajevo - Podlugovi 1,30
Sarajevo - Visoko 2,20
Sarajevo - Kakanj 4,10
Podlugovi - Kakanj 2,70
Podlugovi - Visoko 0,90
Visoko - Kakanj 1,90
I ovakve cijene ce i biti, jer je ovo oslobodjeno placanja PDV-a...

A ovi dodatni porezi, klinci palci... Sta se sve placa prilikom registracije, necu biti iznenadjen i da pocnu sa stavkama tipa porez na mostove, porez na tunele, porez na sjedanje u auto, porez na prostor u gepeku, porez na vozacku..
Post Reply