Punjenje ili zamjena akumulatora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bosniak.m

#26 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by bosniak.m »

valter.ba wrote:Nego kakva je procedura zamjene ako vozilica ima board comp? Rekose mi da ga ne bih smjeo raskopcati jer se nesto pohebe :D Ako nema konstruktivnih prijedloga pravac majstor :lol:
želio bih i ja znati odgovor. dobro pitanje.
and

#27 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by and »

bosniak.m wrote:
valter.ba wrote:Nego kakva je procedura zamjene ako vozilica ima board comp? Rekose mi da ga ne bih smjeo raskopcati jer se nesto pohebe :D Ako nema konstruktivnih prijedloga pravac majstor :lol:
želio bih i ja znati odgovor. dobro pitanje.
ako misliš da ti može nešto pokvariti možeš akumulator zamijeniti dok je auto upaljeno.
shlauf

#28 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

Akumulator može promjeniti dok je auto upaljeno samo u slučaju da mu alternator vrši dopunu struje u isti. Ako imaš slučajno voltmetar izmjeri napon na akumulatoru prije paljenja. Mora pokazivati malo više od 12 V, a kad ga upališ treba da pokazuje 13,5 V i više ali ne previše jer onda ne valja regler. Znaci, kad krehneš auto napon na akumulatoru 13,5 V a ako je manji onda prvo regler ne valja i treba ga zamjeniti jer ti on ne puni dovoljno ili nikako akumulator. Zato ti farovi žmire, nema dovoljnog punjenja. I kad je loš akumulator, poslije paljenja na guranje ili prreklemavanje, moraju svjetla da rade i drugi potrošači ako je regler u ispravnom stanju. Zato, fataj se autoelektričara nek prvo provjeri kako puni regler pa onda vidi šta dalje.

alee aleeeee :dance:
karanana

#29 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by karanana »

imam pitanje, mozda je vezano za akumulator. naime primjetio sam da mi prednja svjetla i grijanje svjetle i pusu jace kada pritisnem gas. kada auto stoji napon na svjetlima je slabiji i manje puse grijanje. jeli ovo do akumulatora?
sLLayer

#30 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by sLLayer »

Neelix wrote:1.2 punto. jedini je taj velicinom mogao uci u leziste.
nesto mi je to slab akumulator za to auto, ja npr imam pezoa 106 1.1 znaci slabiji a akumulator mi je 45amp, vidi u upustvu nekom koji ide akumulator za tog punta jer neko koristi i one uske
shlauf

#31 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

karanana wrote:imam pitanje, mozda je vezano za akumulator. naime primjetio sam da mi prednja svjetla i grijanje svjetle i pusu jace kada pritisnem gas. kada auto stoji napon na svjetlima je slabiji i manje puse grijanje. jeli ovo do akumulatora?
Samo REGLER je u pitanju. Ako ne eliminišeš tu grešku crknuće ti akumulator, tj. počeće da izbacuje kiselinu na čepove ili na kleme. To je prvi znak.

karanana

#32 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by karanana »

e vec mi se pojavljuje ona pjenusava kiselina na kontaktima akumulatora. sta je regler? kako to da rijesim? neki mi rece da stavim nekakvog ulja.
shlauf

#33 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

Ma kakvo ulje, regler je maleni aluminijski dio oklopljen sa crnom plastikom i dođe sa strane alternatora. Pričvršćen je sa dva šarafa i ima 2 četkice na sebi kad se izvadi iz ležišta. zato kažem da odeš do autoelektričara i nek ti provjeri PUNI LI I KOLIKO ILI PREVIŠE PUNI REGLER !!!!!

alee aleeeeeee :dance:
karanana

#34 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by karanana »

shlauf wrote:Ma kakvo ulje, regler je maleni aluminijski dio oklopljen sa crnom plastikom i dođe sa strane alternatora. Pričvršćen je sa dva šarafa i ima 2 četkice na sebi kad se izvadi iz ležišta. zato kažem da odeš do autoelektričara i nek ti provjeri PUNI LI I KOLIKO ILI PREVIŠE PUNI REGLER !!!!!

aha, znam za taj dio, samo nisam znao kako se zove. otici cu da provjerim. hvala.

aleee aleeeee

edit: ima li ko kakvu preporuku za autoelektricara u sarajevu?
valter.ba

#35 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by valter.ba »

Karanana imas pravo dobrog elektricara kod mljekare,Zvonko 061 149 194 ici cu i ja ako sam ne rijesim problem.
Shlauf mozes li mi malo objasniti sta se desava sa mojim auticem. TDI 74 KW,Varta 340A, 70Ah, malo teze poceo paliti, kada malo provozam pali kao i prije na prvi dodir kljuca. Inace primjetim kod prvog paljenja da mi se smanji jacina svjetla na board compu dok radi grijac i dok ne upalim. Danas malo gledao akumulator i ne skontah da na onom jedinom cepu koji se moze odvrnuti ima neko "oko" kroz koje pratis zelenu kuglicu koja nesta pokazuje. E onda sam nasuo otprilike 1 dl destilovane jer mi se ucinilo da fali, tada mi se izgubilo zelenilo na cepu :cry: hebem ga. Sada ne znam da li sam nasuo previse i moze li taj 1 dl stetiti. Inace kleme i cep izgledaju perfeto.
Hvala na savjet unaprijed :thumbup:
TheGodfather001

#36 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by TheGodfather001 »

valter.ba wrote:Karanana imas pravo dobrog elektricara kod mljekare,Zvonko 061 149 194 ici cu i ja ako sam ne rijesim problem.
Shlauf mozes li mi malo objasniti sta se desava sa mojim auticem. TDI 74 KW,Varta 340A, 70Ah, malo teze poceo paliti, kada malo provozam pali kao i prije na prvi dodir kljuca. Inace primjetim kod prvog paljenja da mi se smanji jacina svjetla na board compu dok radi grijac i dok ne upalim. Danas malo gledao akumulator i ne skontah da na onom jedinom cepu koji se moze odvrnuti ima neko "oko" kroz koje pratis zelenu kuglicu koja nesta pokazuje. E onda sam nasuo otprilike 1 dl destilovane jer mi se ucinilo da fali, tada mi se izgubilo zelenilo na cepu :cry: hebem ga. Sada ne znam da li sam nasuo previse i moze li taj 1 dl stetiti. Inace kleme i cep izgledaju perfeto.
Provjeri remenicu alternatora. Kada parkiras auto ubaci u rikverc, ukljuci sve potrosace u autu, i onda malo samo daj gas i pusti, i tako par puta, pa ces vidjeti da li svjetla smanjuju intezitet i prati ostale potrosace, pogotovo svjetlo kabine.
Tako su meni testirali u ASA-i, i onda su pratili vrijednosti na dijagnostici, i otisla je remenica alternatora. Ruke i remenica, garancija 2 godine, 98KM.
valter.ba

#37 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by valter.ba »

Gledao remenicu cini se u redu. Nemam problem uopste kada upalim auto sa rasvjetom isl., samo taj prvi start. Istina palim auto max. 2X sedmicno ali i prije sam tako radio a palio je na dodir. Nesto ima ali je izgleda problem jos u razvoju :lol: Hvala na savjetu :thumbup:
shlauf

#38 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

valter.ba wrote:Izgleda da sam nasuo decilitar destilovane viska,je li to big deal? Nezgodno pravo skontati onu zelenu kuglicu kroz cep,tako da kada sam zelio provjeriti stanje vratim cep kad ne zeleni se,hebi ga :lol: Mislim da je akumulatoru svakako istekao rok trajanja pa ce uskoro biti zamjenjen. Nego kakva je procedura zamjene ako vozilica ima board comp? Rekose mi da ga ne bih smjeo raskopcati jer se nesto pohebe :D Ako nema konstruktivnih prijedloga pravac majstor :lol:
Akumulator se smije raskopčati kad ima board kompjuter samo što se izvrši brisanje sa njega samog, pa će biti nule ili ---- na njemu samom čim pritisneš dugme za recimo prosječnu potrošnju, pređene km, ostatak goriva ....samo će ostati kilometraža, ali ako ti je muzika sa kodom a nemaš kod onda je pušaona koja se plaća majstoru da ubaci novi kod jer će ti tražiti kod ---- čim ubaciš novi akumulator.

shlauf

#39 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

valter.ba wrote:Karanana imas pravo dobrog elektricara kod mljekare,Zvonko 061 149 194 ici cu i ja ako sam ne rijesim problem.
Zvonko je pravo dobar majstor i treba da ga svako posjeti ako ima bilo kakve zezancije što se tiče struje. A to "oko" je znak u kakvom je stanju akumulator. Dok se zeleni dobar je ko pišta. Pisao sam kako se izmjeri voltaža akumulatora pa neka neko pokuša ko ima zezenciju ili šuhu da je u pitanju akumulator. A bog dao u nekoliko zadnjih dana upekao minus pa auti koji su palili na pola ključa sad malo teže pale ili duže verglaju, čekaj da malo popusti napolju ili mjenjaj ali prvo kod majstora, ne kod prodavača jer je njemu u cilju da PRODA. A vidi ovo, gledam neki dan kod havera došao lola sa čvrkom golfom i kaže da jedva okreće alnaser. Haver skinuo alnase kad ono on (alnaser) suh ko barut pa ne može ni automat da mu okrene zamajac. Podmazano, vraćeno i pali k'o mina.

alee aleeeeee :dance:
mayab

#40 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by mayab »

Samo jedna gramatička ispravka, kaže se aNlaser, ne aLnaser! :-D
shlauf

#41 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by shlauf »

mayab wrote:Samo jedna gramatička ispravka, kaže se aNlaser, ne aLnaser! :-D
Ne dijelim mišljenje sa tobom.
Starter (alnaser) i akumulator su tako dimenzionisani da i u najnepovoljnijim pogonskim uslovima ima dovoljno energije i snage za dugotrajno startovanje. Pošto je starter (alnaser) najjači električni uređaj na vozilu, jasno je da se i kapacitet akumulatora dimenzioniše baš prema njemu.

vnm

#42 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by vnm »

jasta, evo ti ga na. :dance:

http://de.wikipedia.org/wiki/Anlasser

Der Anlasser oder Starter ist ein Hilfsaggregat zum Starten von Verbrennungskraftmaschinen.
mayab

#43 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by mayab »

vnm wrote:jasta, evo ti ga na. :dance:

http://de.wikipedia.org/wiki/Anlasser

Der Anlasser oder Starter ist ein Hilfsaggregat zum Starten von Verbrennungskraftmaschinen.
Hvala na dopuni, jer ANLASER je čista njemačka riječ, ali da ne odemo sada previse iz teme :thumbup:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#44 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

To ti je kod nas normalno da se naopako govori, pa je tako starter (anlaser) postao Al-Naser neki tamo Arap, silent blocks su postali seleni, mada se selen tamo može naći možda u tragovima, diza (duse) je postala dizna, itd, itd, a kad Švabi pomeneš šarafciger blijedo te pogleda :?
LeKo

#45 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by LeKo »

Što se tiče zamjene akumulatora kod novih vozila najbolje je na slijedeći način:

1. Zovneš prijatelja, komšiju, rođaka, oca ...sa autom
2. Preklemaš auto na način da sa auta nekog od gore nabrojanih dovedeš struju na kleme auta kojem vršiš zamjenu akumulatora
3. Polako odšarafiš i skineš kleme vodeći računa da ne spadnu napojne kleme - kablovi s strujom s drugog auta
3. Skineš akumulator
4. Staviš novi akumulator
5. Vratiš kleme i zašarafiš
6. Skineš napojne kleme - kablove

Posao gotov, auto nije ostalo bez struje - nema problema.

Ovo sam probao više puta i fercera bezprijekorno.

Pozdrav,
Post Reply