Punjenje ili zamjena akumulatora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bosniak.m

#1 Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by bosniak.m »

Pozdrav,
sinoć nisam uspio upaliti auto, jednostavno "nema snage" da vergla, upalim duga svjetla - kao da su kratka, tako da mislim da je akumulator skoro prazan. Inače auto slabo vozim zbog velikog snijega, tako da nisam imao prilike dopuniti akumulator tokom vožnje. Sada, pošto bukvalno nemam nikakvog iskustva i znanja oko svega toga, želim pitati gdje kupiti punjač za akumulator, kako uraditi punjenje, ima li kakvih problema ako se akumulator poptpuno odvoji od vozila, pošto sam čuo da se može desiti da kompjuter jednostavno prestane raditi Radi se o Opel Astri G, 2000. godište.
Koje su cijene akumulatora i koji izbor je najbolji.
Unaprijed sam vam zahvalan na odgovorima i savjetima.
mayab

#2 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by mayab »

Ako ti je akumulator stariji od dvije godine , mozda ga vise i ne uspijes napuniti, jednostavno vrijeme je za novi.
Moj savjet-pozovi BIHAMK , svako ima pravo na 3 besplatne intervencije u godini dana, neka ti upale na kablove, a onda u poduzu voznju, jedno pola sata , ako se tada ne uspije napuniti, onda vidi prvu recenicu
maxell_sarajevo

#3 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by maxell_sarajevo »

Kupi novi najbolje je, a nije skupa investicija 115KM :-D
Betand

#4 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Betand »

ma taj akumulator je gotov, kad nije uspio benzinca upalit , piši propalo , nedaji đabe pare na punjače , več kupi novi akumulator
ado-šampion

#5 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by ado-šampion »

Probaj upaliti na preklemavanje, pa vidi na šta će izaći. Opet, ne mora značiti da je akumulator dotrajao, možda ti nešto troši struju. Dovoljan je i najmanji potrošač da po ovakvom vremenu preko noći isprazni akumulator. Crnjak je kad kupiš novi akumulator i onda ujutro opet neće da upali. :|

A koliko je star taj akumulator i o kojem akumulatoru se radi? Ja imam Vesna akumulator 4 godine, oni su čak najjeftniji, i još pali bez problema, al od ljetos je počeo trošit destilovanu, tako da mu je kraj blizu.
redikul

#6 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by redikul »

NAJBOLJI UBJEDLJIVO IZBOR AKUMULATORA JE VARTA.....DVIJE GODINE GARANCIJE...PROVJEREN...SUHO PUNJENJE!
Gray

#7 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Gray »

redikul wrote:NAJBOLJI UBJEDLJIVO IZBOR AKUMULATORA JE VARTA.....DVIJE GODINE GARANCIJE...PROVJEREN...SUHO PUNJENJE!

Nema boljih od Panasonic akumulatora. Trajao 9 godina :D
black

#8 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by black »

ado-šampion wrote:Probaj upaliti na preklemavanje, pa vidi na šta će izaći. Opet, ne mora značiti da je akumulator dotrajao, možda ti nešto troši struju. Dovoljan je i najmanji potrošač da po ovakvom vremenu preko noći isprazni akumulator. Crnjak je kad kupiš novi akumulator i onda ujutro opet neće da upali. :|

A koliko je star taj akumulator i o kojem akumulatoru se radi? Ja imam Vesna akumulator 4 godine, oni su čak najjeftniji, i još pali bez problema, al od ljetos je počeo trošit destilovanu, tako da mu je kraj blizu.
da, tako je najbolje, ja sam nedavno imao isti problem, i nisam htio poslusati da mjenjam akomulator, otiso napunio ga i provjerio sve ok, upalim i odem kod majstora kad ono neki spoj bio(nesto skroz bezze) tako da ga nije dovoljno punio tokom voznje, za 5 minuta sredjeno, prvo provjeri jel do njega ili nesto trece da ne bacas pare
and

#9 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by and »

posjeta dobrom električaru će ti riješiti dileme.on provjeri akumulator,ako je crkao zamijeniš.ako je akumulator dobar problem je sa dopunjavanjem što će on riješiti.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#10 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ako je baterija toliko taćirala da svjetla jedva gore, nema tu hajra... Novi, ali prvo kod električara neka ipak provjeri "otiče" li gdje struja...
spreca

#11 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by spreca »

bosniak.m wrote:Pozdrav,
sinoć nisam uspio upaliti auto, jednostavno "nema snage" da vergla, upalim duga svjetla - kao da su kratka, tako da mislim da je akumulator skoro prazan. Inače auto slabo vozim zbog velikog snijega, tako da nisam imao prilike dopuniti akumulator tokom vožnje. Sada, pošto bukvalno nemam nikakvog iskustva i znanja oko svega toga, želim pitati gdje kupiti punjač za akumulator, kako uraditi punjenje, ima li kakvih problema ako se akumulator poptpuno odvoji od vozila, pošto sam čuo da se može desiti da kompjuter jednostavno prestane raditi Radi se o Opel Astri G, 2000. godište.
Koje su cijene akumulatora i koji izbor je najbolji.
Unaprijed sam vam zahvalan na odgovorima i savjetima.

Samo su paprike punjene dobre a sto se tice akumulatora sto mnogi rekose samo je auto elektricar hecim za akumulatore
sLLayer

#12 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by sLLayer »

ja koristim u autu vartin akumulator traje vec 4 godine, nikad nije dva puta zaverglao, a u gliseru sam kupio prosle godine BOSHOv oni su najeftiniji a odlicno rade, samo sam ga jednom punio a palim gliser koji uopste nema alternator :wink:
whow

#13 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by whow »

Kao sto rece Ado , prvo upali na kleme , da vidis da li ce auto uopse upaliti . Mozda i nije do akumulatora , morebit da se auto smrzlo .Ako je akumulator prazan kada auto jednom upali , ako upali, kada ga ugasis on ako je crkonece moci ponovo upaliti ako je dobar -upalit ce. Dvije godine uopce nije puno za akumulator i on bi trebao da krese ko mina , mada opet sve je moguce obzirom na kvalitetu tih djelova iz Kine . Uglavnom ako je crko nema koristi bacati pare na punjac jer je to propao posao , jer da je taj akumulator valjao ne bih crkao za dvije godine na prvom mjestu - dakle kupuj drugi i po mogucnosti neki od provjerenih marki a ne neko Kinesko smece.
bosniak.m

#14 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by bosniak.m »

Planiram svakako kupiti novi akumulator, nemam pojma u kakvom je stanju ovaj jer je došao uz auto kad sam ga kupov'o. Ne vjerujem da se auto "smrzlo", temperatura nije bila niža od -5C... Kad upalim duga svjetla uopće nemaju onu jačinu kao prije, prije bi se reklo da su upaljena kratka...
Nego, koju marku i gdje kupiti akumulator (područje Sarajeva). Hvala na odgovorima.
sLLayer

#15 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by sLLayer »

bosniak.m wrote:Planiram svakako kupiti novi akumulator, nemam pojma u kakvom je stanju ovaj jer je došao uz auto kad sam ga kupov'o. Ne vjerujem da se auto "smrzlo", temperatura nije bila niža od -5C... Kad upalim duga svjetla uopće nemaju onu jačinu kao prije, prije bi se reklo da su upaljena kratka...
Nego, koju marku i gdje kupiti akumulator (područje Sarajeva). Hvala na odgovorima.
Vesna akumulatori - preko puta robota u hrasnom starog, imaju dosta vrsta akumulatora daju garanicu 2 god imas tu i servise.. a nemoj slucajno da kupujes u robotu i konzumu to je pravo smece ja uzeo bio dok sam dosao do kase iscurila kiselina.. nisu u stanju ni one cepove napraviti kako treba

http://www.vesprom.ba/?id=vesna
Neelix

#16 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Neelix »

Ja sam uzeo ovaj vesna akumulator prije mozda mjesec, u medjuvremenu mi je bio ispraznjen jednom (problem sa cd-om, vukao struju), naklemao i upalio auto...vozao ga, palio solidno do ovih hladnoca, sad imam problem svako jutro opet :roll:

da li to jedno praznjenje toliko nasteti akumulatoru? ili to, il' je marka sranje...bio je pravo jeftin, 73km ako se ne varam (40..necega, cime se vec mjeri snaga :D )
sLLayer

#17 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by sLLayer »

Neelix wrote:Ja sam uzeo ovaj vesna akumulator prije mozda mjesec, u medjuvremenu mi je bio ispraznjen jednom (problem sa cd-om, vukao struju), naklemao i upalio auto...vozao ga, palio solidno do ovih hladnoca, sad imam problem svako jutro opet :roll:

da li to jedno praznjenje toliko nasteti akumulatoru? ili to, il' je marka sranje...bio je pravo jeftin, 73km ako se ne varam (40..necega, cime se vec mjeri snaga :D )
koje ti je auto? 40 ampera je malo za skoro svakog benzinca?
Neelix

#18 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Neelix »

1.2 punto. jedini je taj velicinom mogao uci u leziste.
Krvotok

#19 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Krvotok »

Može biti svašta, i već je par njih napisalo slično onome što i ja mislim, tj. da ti alternator ne puni dovoljno akumulator ili mu je oslabio ili olabavio remen pa i ako je alt. ispravan ne puni dobro, drugo neki potrošač kada je auto u stanju mirovanja (često lampica u gepeku, grijači zadnje šajbe ili lampica u kaseti ispred suvozača i sl.). U svakom slučaju ovo možeš sam uraditi: skini one čepove sa akumulatora i vidi fali li tekućine (smjesa H2SO4 i destilovane H2O) pa dopuni destilovanom vodom toliko da pokrije ćelije, ne kupuj onu smjesu kiseline i vode na pumpama, za k...c je. Onda pokušaj da: ili na guranje ili da te drug povuče sajlom i upališ, pa voziš jedno 20ak minuta da "osvježiš" akumulator, ili preklemaj sa drugog auta kablovima. Ako ništa od navedenog ne upali, nek te odšlepa do autoelektričara da ti izmjeri kiselinu u akumulatoru i po potrebi zamjeni, a ako i upališ svejedno otiđi malo do električara da provjeri imaš li gdje gubitaka struje u autu....Obzirom da si dosta verglao očekuj oblak dima kad upališ jer je dosta goriva ubrizgano bez paljenja :D
Nisi napisao koja je astra G, je li dizel ili benz? Ako je dizel, provjeri kod električara grijače u motoru koji pale smjesu, a ako je benz nije na odmet da pored gore navedenog virne malo i svjećice.
bosniak.m

#20 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by bosniak.m »

Krvotok wrote:Može biti svašta, i već je par njih napisalo slično onome što i ja mislim, tj. da ti alternator ne puni dovoljno akumulator ili mu je oslabio ili olabavio remen pa i ako je alt. ispravan ne puni dobro, drugo neki potrošač kada je auto u stanju mirovanja (često lampica u gepeku, grijači zadnje šajbe ili lampica u kaseti ispred suvozača i sl.). U svakom slučaju ovo možeš sam uraditi: skini one čepove sa akumulatora i vidi fali li tekućine (smjesa H2SO4 i destilovane H2O) pa dopuni destilovanom vodom toliko da pokrije ćelije, ne kupuj onu smjesu kiseline i vode na pumpama, za k...c je. Onda pokušaj da: ili na guranje ili da te drug povuče sajlom i upališ, pa voziš jedno 20ak minuta da "osvježiš" akumulator, ili preklemaj sa drugog auta kablovima. Ako ništa od navedenog ne upali, nek te odšlepa do autoelektričara da ti izmjeri kiselinu u akumulatoru i po potrebi zamjeni, a ako i upališ svejedno otiđi malo do električara da provjeri imaš li gdje gubitaka struje u autu....Obzirom da si dosta verglao očekuj oblak dima kad upališ jer je dosta goriva ubrizgano bez paljenja :D
Nisi napisao koja je astra G, je li dizel ili benz? Ako je dizel, provjeri kod električara grijače u motoru koji pale smjesu, a ako je benz nije na odmet da pored gore navedenog virne malo i svjećice.
Benzinac je. Mislim da sam ja kriv za loše stanje akumulatora, naime - pošto sam totalni laik u vezi auta - mislio sam da držanjem auta u leru /upaljenog/ punim akumulator, još sam i držao upaljeno grijanje, auto nisam vozao zbog snijega, akumulator je vjerovatno bio na izmaku.... tako da sam ga tim dokusurio :-)
Krvotok

#21 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Krvotok »

Ma eto pokušaj dopuniti ćelije destilovanom, možda ga i nisi sasvim "sredio", to ti kažem da pokušaš ako ikako možeš sačuvati lovu :D i pazi ako imaš kakvu napucanu "muziku" u autu i voliš da ga "odereš", treba ti jači alternator i relej tako da i ako zamijeniš u konačnici akumulator nije garancija da ti ga jaka muzika neće isisati tj. kakav woofer od 1000-2000 W, da ne pominjem da ti u tom slučaju treba kondenzator...
bosniak.m

#22 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by bosniak.m »

Krvotok wrote:Ma eto pokušaj dopuniti ćelije destilovanom, možda ga i nisi sasvim "sredio", to ti kažem da pokušaš ako ikako možeš sačuvati lovu :D i pazi ako imaš kakvu napucanu "muziku" u autu i voliš da ga "odereš", treba ti jači alternator i relej tako da i ako zamijeniš u konačnici akumulator nije garancija da ti ga jaka muzika neće isisati tj. kakav woofer od 1000-2000 W, da ne pominjem da ti u tom slučaju treba kondenzator...
probat ću i to, nemam jaku muziku, zvučnike :-)
ado-šampion

#23 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by ado-šampion »

Neelix wrote:Ja sam uzeo ovaj vesna akumulator prije mozda mjesec, u medjuvremenu mi je bio ispraznjen jednom (problem sa cd-om, vukao struju), naklemao i upalio auto...vozao ga, palio solidno do ovih hladnoca, sad imam problem svako jutro opet :roll:

Ja sam imao, tj. imam, Vesna akumulator na oba auta koja sad dosad vozio (jedan dizel atmosferski i jedan benzinac), i oba puta je trajao najmanje 4 godine. Evo ovaj trenutni mi je od 2005., nikad nije ispraznio, 45 Ah, od ljetos je počeo trošit destilovanu tako da mislim da mu je kraj blizu. Nisam palio otkad je ovaj snijeg, tako da ne znam kako će se ponašat. Neke zime palio je na -17 na po ključa. :)

Imaš garanciju ja mislim dvije godine, ako je do njega odnesi ga. Nisi ga punio punjačem, tako da ti ne mogu reći da si ga "spržio", ali opet prvo otiđi kod električara nek ti pregleda instalacije.

Glupost je da se akumulator mijenja nakon dvije godine, ko želi bacati pare, bujrum. Kao što rekoh, Vesna je prosječna marka pa traje bar 4 god., u ovom auto mi je došao Delco Freedom suhi koji je prnuo u šišu tek nakon 8 godina.
Neelix

#24 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by Neelix »

a pregledao mi je, pa je vidio da cd vuce, i stavio mi da se pali samo na kontakt. nisam takav peh da jos negdje ide struja? :roll: auto sam kupio u februaru, dosao sa bosch akumulatorom, po hladnocama prosle zime je kresao bez problema. i sve tako dok ne kupih faking cd ovaj. ima li neko ideju, koliko steti akumulatoru to potpuno praznjenje, s tim da je "napunjen" bez skidanja sa auta, odnosno voznjom?
valter.ba

#25 Re: Punjenje ili zamjena akumulatora

Post by valter.ba »

Izgleda da sam nasuo decilitar destilovane viska,je li to big deal? Nezgodno pravo skontati onu zelenu kuglicu kroz cep,tako da kada sam zelio provjeriti stanje vratim cep kad ne zeleni se,hebi ga :lol: Mislim da je akumulatoru svakako istekao rok trajanja pa ce uskoro biti zamjenjen. Nego kakva je procedura zamjene ako vozilica ima board comp? Rekose mi da ga ne bih smjeo raskopcati jer se nesto pohebe :D Ako nema konstruktivnih prijedloga pravac majstor :lol:
Post Reply