psiholog u Sarajevu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

anais_nin

#51 Re: psiholog u Sarajevu

Post by anais_nin »

Senad_Stari Grad wrote: Pa nisam bas siguran da ljekar porodicne medicine propisuje antipsihotike bilo gdje u svijetu. Moguce je da kod ambulantnih pacijenata sa dosta somataskih simptoma u okviru moderate depression porodicni ljekari prepise poneki antideperesiv ili neki anksiolitik,sedativ.
No obicno to rade kod ljudi koji su vec dijagnosticki obradjeni od strane psihijatra.Dakle, porodicni ljekar u principu ne dijagnostikuje niti lijeci teze psihicke poremecaje.
ja jesam sigurna :) nisam se jednom hvatala za glavu ne samo zbog prepisanog lijeka nego zbog ofrlje postavljene dijagnoze, prepisivanja antidepresiva zbog toga sto je ljekar ustanovio je samo depresivne simptome koji su samo djelic druge dijagnoze za koje su ti lijekovi sasvim pogresni :)
i sistem je ovde obrnut...pacijent ne moze ni doci do psihologa ili psihijatra dok ne dobije uputnicu od porodicnog doktora....medjutim ono sto se desava je da te porodicni doktora onda pita "a sta ti je", ti mu ispricas, on ti da ljekove, a samo u ekstremnim slucajevima ili na intenzivno insistiranje pacijenta, pacijent bude proslijedjen dalje u prave ruke :) ego je cudna zvijerka :) zeli se uspostaviti monopol nad necim nad cim se isti ne moze imati....

i nemoj me pogresno shvatiti, ja NE ZAGORAVAM da klinicki psiholozi trebaju prepisivati lijekove pacijentima...po meni je to sasvim sporedan faktor u svemu, sve dok klijent dobiva adekvatnu njegu i terapiju od osobe koja je u stanju da mu pomogne....takodje smatram da je odlika dobrog i strucnog zdravstvenog radnika pravovremeno prepoznavanje situacija u kojima bi neki drugi specijalista (ili cak kolega iste struke ali sa razlicitim pristupom problemu) bio od vece pomoci klijentu, znaci oni koji dobrobit klijenta stavljaju na prvo mjesto, a ne svoju potrebu da se iskazu i dokazu :) a mislim da je to prije rijetkost nego pravilo u ovim zdravstvenim strukama....
Senad_Stari Grad

#52 Re: psiholog u Sarajevu

Post by Senad_Stari Grad »

anais_nin wrote: nisam se jednom hvatala za glavu ne samo zbog prepisanog lijeka nego zbog ofrlje postavljene dijagnoze, prepisivanja antidepresiva zbog toga sto je ljekar ustanovio je samo depresivne simptome koji su samo djelic druge dijagnoze za koje su ti lijekovi sasvim pogresni :)
Ma dobro, jos je veci problem ako porodicni ljekar ne prepozna depresiju pa ne prepise antidepresiv i pacijent pocini suicid.
Antidepresivi, pogotovo ovi SSRI, NDRI, NSRI, SARI se daju i kod drugih poremecaja tipa OKP,fobija,panicnih poremecaja itd.
A kad se sve izvaga, veca je steta kad se ne prepisu nego kad se prepisu.

Naravno, ovo je vrlo skakljivo pitanje jer se nekad desi da osoba za koju se smatra da ima depresivni poremecaj ( ima depresivnu epizodu) u stvari boluje od latentnog bipolarnog poremecaj II (neprepoznata hipomanija sa epizodama depresije) pa kod nje uzimanje antidepresiva dovede do pojave hipomanicne epizode (i eto ti onda takodjer podloge za suicid,pogotovo ako se radi o disforicnoj hipomaniji ili mjesanoj epizodi).
To je takozvana hipomanicna epizoda izazvana upotrebom antidepresiva ili takozvani (prema Akiskalu) bipolar III kod podloznih osoba...hoce reci da se nece ovo pojaviti kod svaih pacijenata nego samo podloznih a to su mozda oni koji pripadaju bipolarnom spektru (nije zvanicno prihvacen ovaj koncept ali se istrazuje)
butterfly_01

#53 Re: psiholog u Sarajevu

Post by butterfly_01 »

ako neko zna dobrog psihologa sa znanjem klinicke psihologije, molim kontakt na PP.
Nekatamo

#54 Re: psiholog u Sarajevu

Post by Nekatamo »

Ima li jos Mjedenica i kom se psihologu mogu obratiti besplatno
Nekatamo

#55 Re: psiholog u Sarajevu

Post by Nekatamo »

JHvala puno
co211

#56 Re: psiholog u Sarajevu

Post by co211 »

Bump na temu:
1)Zna li iko ima li psiholog u Studenskoj poliklinici
2)Treba li mi opća uputnica za psihologa?

Hvala na odgovoru :)
Post Reply