psiholog u Sarajevu
Moderator: anex
- Angie071
#1 psiholog u Sarajevu
Da li neko moze preporuciti nekog dobrog psihologa u Sarajevu s kojim se moze normalno razgovarati da ti odmah ne pise dijagnoze i ne pita kakav je bio odnos tebe i oca u tvojoj trecoj godini...ok karikiram ali mislim da je generalno kod nas zapostavljena ta kultura odlaska psihologu i svi misle da je to neki bauk i da odmah nisi normalan ako ides kod shrinka a ja imam osjecaj da bi mi prijala prica sa nekim ko mi moze pomoci poslagati neke kockice u glavi....
Da li takva osoba postoji u ovom gradu i kako doci do nje?
-
zelenooka blogerica
#3 Re: psiholog u Sarajevu
Fondacija "Krila nade" jedan od osnovnih aspekata rada je Centar za pruzanje psiho-socijalne podrske djeci, mladima i njihovim roditeljima.
Rade 4 strucnjaka od cega 3 fantasticne psihologice. Centar je otvoren svima, usluge su besplatne ... i adresa je Mjedenica 9, a br tel 033 206 092
p.s. ja nisam imala dobro iskustvo sa psiholgom u domu zdravlja....
p.p.s. ako te nesto vise zanima javi se na pp
Rade 4 strucnjaka od cega 3 fantasticne psihologice. Centar je otvoren svima, usluge su besplatne ... i adresa je Mjedenica 9, a br tel 033 206 092
p.s. ja nisam imala dobro iskustvo sa psiholgom u domu zdravlja....
p.p.s. ako te nesto vise zanima javi se na pp
- shana_majka
#4 Re: psiholog u Sarajevu
"Shrink" je psihijatar a ne psiholog da se ne zabunish prilikom odlaska.Angie071 wrote:Da li neko moze preporuciti nekog dobrog psihologa u Sarajevu s kojim se moze normalno razgovarati da ti odmah ne pise dijagnoze i ne pita kakav je bio odnos tebe i oca u tvojoj trecoj godini...ok karikiram ali mislim da je generalno kod nas zapostavljena ta kultura odlaska psihologu i svi misle da je to neki bauk i da odmah nisi normalan ako ides kod shrinka a ja imam osjecaj da bi mi prijala prica sa nekim ko mi moze pomoci poslagati neke kockice u glavi....
-
acomegas
#5 Re: psiholog u Sarajevu
Mislim da je to odlazenje psiholozima nesto kao pomodarstvo jer sad kao kako svi poznati imaju svog psihologa a ja ne pa kako ja to zivim.
I ne treba ti svaki covjek je sam sebi psiholog a ako hoces da sa nekim otvoreno popricas o svemu onda kojoj vjerskoj skupini pripadas otidji u hram nekom duhovniku i citaj Bibliju.
I ne treba ti svaki covjek je sam sebi psiholog a ako hoces da sa nekim otvoreno popricas o svemu onda kojoj vjerskoj skupini pripadas otidji u hram nekom duhovniku i citaj Bibliju.
- Angie071
#6 Re: psiholog u Sarajevu
[/quote]a ako hoces da sa nekim otvoreno popricas o svemu onda kojoj vjerskoj skupini pripadas otidji u hram nekom duhovniku i citaj Bibliju.
Ne pripadam ni jednoj vjerskoj skupini... i ne slazem se da covjeku ne treba psiholog...naprotiv, kao sto se vodi racuna o svom tijelu i izgledu tako se isto treba voditi racuna o svom mentalnom zdravlju. I smatram da svako treba otici s vremena na vrijeme kod psihologa, ne zato sto mu nije dobro ili sto ima problema nego jednostavno da mu pomogne sloziti kockice u glavi i da bi sam naucio kontrolisati neke stvari, promjeniti na bolje...
-
Lesli Eldridž
#7 Re: psiholog u Sarajevu
Ispravno je napisati psihijatar. A može pomoći i psiholog, ako nisu baš neka patogena stanja i bolest.
- pentesileja
#8 Re: psiholog u Sarajevu
a sarajevski psihijatri su brate eksperti za lijecenje 'patogenih stanja i bolesti'-Lesli Eldridž wrote:Ispravno je napisati psihijatar. A može pomoći i psiholog, ako nisu baš neka patogena stanja i bolest.
- black
-
mamica papucarka
#10 Re: psiholog u Sarajevu
moja prijateljica otisla kod psihijatra na razgovor (imala je smrtni slucaj u porodici), kad je psihijatrica napade kako je danasnja omladina razmazena , te onda nastavila "Jesil vidjela sta jadna Esmeralda prodje, pa ne kuka..."
BTW Mislila je na nekadasnju sapunicu Esmeraldu.
BTW Mislila je na nekadasnju sapunicu Esmeraldu.
- Bumbar
#11 Re: psiholog u Sarajevu
mamica papucarka wrote:moja prijateljica otisla kod psihijatra na razgovor (imala je smrtni slucaj u porodici), kad je psihijatrica napade kako je danasnja omladina razmazena , te onda nastavila "Jesil vidjela sta jadna Esmeralda prodje, pa ne kuka..."BTW Mislila je na nekadasnju sapunicu Esmeraldu.
e ovo cu sebi da zapisem...kad mi ovako "tesko" bude...pa da se tjesim...kako crna esmeralda...
ja se izvinjavam ali ovo je da covjek fino uzme stolicu i slozi je doticnoj psihijatrici na glavu
- buba
#12 Re: psiholog u Sarajevu
hahaha..vela havle svako ima dozvolu za rad na podrucju psihe
Eh kuku meneee..ja sam samo jednom otisla sarajevskom psihijatru i to privatno covjek ima ordinaciju sve u shesnes'..ne mogu mu se sjetiti imena sve da me ubijes.
Prvo me pitao otkud meni tako mladoj ''problemi'' i kako on ima ''sina u njemackoj, koji je studirao to i to i sada radi i bla, bla..vakav nakav, a ja lijepa, mlada ..pa eto''.
Nakon uvodnog upoznavanja sa psihologijom opcenito, uredno mi je prepisao terapiju i rekao da ''izdrzim do kraja iako ce mi se uciniti teskom?!''
Nakon treceg dana propisana terapija me pretvorila u zombija, dezorijentaciju u prostoru i slabljene vida
Pa nakon raspitivanja o cemu se radi, kazu mi da su to lijekovi za sizofreniju
Helem..trebalo mi je mjesec dana da dodjem sebi i nikad vise psihijatru.
Eh kuku meneee..ja sam samo jednom otisla sarajevskom psihijatru i to privatno covjek ima ordinaciju sve u shesnes'..ne mogu mu se sjetiti imena sve da me ubijes.
Prvo me pitao otkud meni tako mladoj ''problemi'' i kako on ima ''sina u njemackoj, koji je studirao to i to i sada radi i bla, bla..vakav nakav, a ja lijepa, mlada ..pa eto''.
Nakon uvodnog upoznavanja sa psihologijom opcenito, uredno mi je prepisao terapiju i rekao da ''izdrzim do kraja iako ce mi se uciniti teskom?!''
Nakon treceg dana propisana terapija me pretvorila u zombija, dezorijentaciju u prostoru i slabljene vida
Pa nakon raspitivanja o cemu se radi, kazu mi da su to lijekovi za sizofreniju
Helem..trebalo mi je mjesec dana da dodjem sebi i nikad vise psihijatru.
-
v.
#13 Re: psiholog u Sarajevu
eh, ovo mi je jedna od zanimljivije rijesenih stvari u nasoj prelijepoj drzavi. naime, psiholozi ne mogu dobiti dozvolu na otvore privatnu ordinaciju u nasoj zemlji! (objasnjenje, nisu ni medicinska struka, a nemaju ih gdje drugo svrstat). tako da psihologa mozete naci jedino po domovima zdravlja i kojekakvim tim institucijama. sa domovima zdravlja je to jako diskutabilno ( ne bih da prejudiciram), ali veoma je veliki protok ljudi, a radi se mahom o "staroj skoli" koja samo trazi da ti spuca dijagnozu. sa psihijatrima se nemojte druziti ako bas niste losi, jer su oni medicinska opcija kojoj je cilj doci do dijagnoze i propisati tabletice koje ce rijesiti problem. imam dosta kontakta sa apsolventima psihologije, pa sam se naslusala kojekakvih prica i zanimljivih pristupa ljudima od stane psihologa i pshijatara u sarajevu, pa tako da ...pamet u glavu i druga/drugaricu pod ruku i na kafu 
-
suncokret
#14 Re: psiholog u Sarajevu
Fondacija "Krila nade" se bavi djecom, žrtvama rata i slično, kao i svaka NVO ima svoje područje kojim se bavi.
Ako ne želiš u Dom zdravlja, ima dosta nevladinih organizacija kojima se možeš obratiti u zavisnosti od problema koji imaš.
Ako ne želiš u Dom zdravlja, ima dosta nevladinih organizacija kojima se možeš obratiti u zavisnosti od problema koji imaš.
-
suncandan
#15 Re: psiholog u Sarajevu
Znam mnogo psihologa koji imaju privatnu ordinaciju, jer sam u srodnoj struci.v. wrote:eh, ovo mi je jedna od zanimljivije rijesenih stvari u nasoj prelijepoj drzavi. naime, psiholozi ne mogu dobiti dozvolu na otvore privatnu ordinaciju u nasoj zemlji! (objasnjenje, nisu ni medicinska struka, a nemaju ih gdje drugo svrstat). tako da psihologa mozete naci jedino po domovima zdravlja i kojekakvim tim institucijama. sa domovima zdravlja je to jako diskutabilno ( ne bih da prejudiciram), ali veoma je veliki protok ljudi, a radi se mahom o "staroj skoli" koja samo trazi da ti spuca dijagnozu. sa psihijatrima se nemojte druziti ako bas niste losi, jer su oni medicinska opcija kojoj je cilj doci do dijagnoze i propisati tabletice koje ce rijesiti problem. imam dosta kontakta sa apsolventima psihologije, pa sam se naslusala kojekakvih prica i zanimljivih pristupa ljudima od stane psihologa i pshijatara u sarajevu, pa tako da ...pamet u glavu i druga/drugaricu pod ruku i na kafu
Tako da to nije tacno. Da li moraju imati drzavni posao da bi mogli privatno raditi, u to nisam upucena.
-
bootylicious
#17 Re: psiholog u Sarajevu
Svidja mi se tvoj pristup citavoj stvari....imam jednu odlicnu psihologinju koja ce ti samo tako pomoc da si poslozis kockice u glavi...i olaksas srce i dushu....Angie071 wrote:Da li neko moze preporuciti nekog dobrog psihologa u Sarajevu s kojim se moze normalno razgovarati da ti odmah ne pise dijagnoze i ne pita kakav je bio odnos tebe i oca u tvojoj trecoj godini...ok karikiram ali mislim da je generalno kod nas zapostavljena ta kultura odlaska psihologu i svi misle da je to neki bauk i da odmah nisi normalan ako ides kod shrinka a ja imam osjecaj da bi mi prijala prica sa nekim ko mi moze pomoci poslagati neke kockice u glavi....
Javi se na pp da ti dam ime i broj
pozz
- anais_nin
#18 Re: psiholog u Sarajevu
ispravno za staLesli Eldridž wrote:Ispravno je napisati psihijatar. A može pomoći i psiholog, ako nisu baš neka patogena stanja i bolest.
sto se razlika izmedju psihologije i psihijatrije tice, mada je tema vec sazvakana, evo da jos jednom ponovim....u biti se i psiholog i psihijatar bave istim poremecajima i svim aspektima mentalnog zdravlja, samo pristupi tim istim poremecajima nisu uvijek isti...psihijatrija gleda dublje u organske uzroke i pokretace nekih oboljenja i poremecaja, i ima mogucnost koristenja farmakoterapije u svrhe lijecenja (mada neki od klinickih psihologa takodje imaju tu mogucnost ukoliko imaju odgovarajuce kvalifikacije za pisanje recepata).,...doba Freuda, lezanja na kaucu i krivljenja majke za sve je davno iza nas, u obe oblasti i psihologiji i psihijatriji....koji zdravstveni radnik ce adekvatnije pomoci onom koji tu pomoc zahtjeva uveliko zavisi od potreba te osobe kao i profesionalnih sposobnosti tog zdravstvenog radnika....ne odgovaraju svakom klijentu metode svakog psihijatra ili psihologa....sustina je pronaci onog (ili onu
-
suncandan
#19 Re: psiholog u Sarajevu
Angie071, preporucila bih ti da pokusas prvo razgovarati sa socijalni radnikom.Angie071 wrote:Da li neko moze preporuciti nekog dobrog psihologa u Sarajevu s kojim se moze normalno razgovarati da ti odmah ne pise dijagnoze i ne pita kakav je bio odnos tebe i oca u tvojoj trecoj godini...ok karikiram ali mislim da je generalno kod nas zapostavljena ta kultura odlaska psihologu i svi misle da je to neki bauk i da odmah nisi normalan ako ides kod shrinka a ja imam osjecaj da bi mi prijala prica sa nekim ko mi moze pomoci poslagati neke kockice u glavi....
Iz tvoje poruke, mislim da je to odgovoror na tvoje pitanje.
Zelim ti puno srece.
-
modesti
#20 Re: psiholog u Sarajevu
Ah što vi upućujete curu na 100 strana...
Traži cura psihologa, ne traži ni psihijatra ni socijalnog radnika, u čemu je problem?
Imaš dobrog psihologa u DZ Kumrovec, ako ti se ne svidi ili ti mjesto/vrijeme/odnos ne odgovara, javi mi se na PP da vidimo dalje. I molim te, ne odustaj ako te i pita za odnos sa ocem u 3. godini, nekada je i to važan podatak
Mislim da ti za psihologa u DZ treba uputnica od doktora. Što se tiče privatne prakse, kod nas to još nije kako treba zaživjelo.
Traži cura psihologa, ne traži ni psihijatra ni socijalnog radnika, u čemu je problem?
Imaš dobrog psihologa u DZ Kumrovec, ako ti se ne svidi ili ti mjesto/vrijeme/odnos ne odgovara, javi mi se na PP da vidimo dalje. I molim te, ne odustaj ako te i pita za odnos sa ocem u 3. godini, nekada je i to važan podatak
Mislim da ti za psihologa u DZ treba uputnica od doktora. Što se tiče privatne prakse, kod nas to još nije kako treba zaživjelo.
-
Ponekad s'proljeca
#21 Re: psiholog u Sarajevu
Ne znam sta da ti kazem, ja sam isao zbog depresije, medjutim postao sam ovisnik na antidepresive, dok ne popijem roza tableticu nisam nikako dobro.
-
njeka
#22 Re: psiholog u Sarajevu
Ogromna je razlika između psihijatra (to su oni što samo znaju dati "pilule za lilule" i oni su dobri samo kod akutnih stanja) I psihologa (koji ti mogu pomoći da shvatiš u čemu je problem i da ga riješiš)
Odlazak psihologu nije pomodarstvo nego odgovorno ponašanje osobe prema sebi i svojoj okolini (kao i odlazak nekom drugom doktoru samo što psihički nesretna osoba nanosi direktnu štetu svojoj okolini)
Ja sam poslije rata patila od Post-traumackog stresa (kojeg nisam toliko ni bila svijesna koliko moja okolina),"slučajno" sam razgovarala sa psihologom (pošto mi je oduvijek bilo teško da sa bilo kim otvoreno i iskreno razgovaram o svojim problemima sestre su mi naštimale razgovor) Tek sam tada postala svijesna dubine svog problema i da sam tako nastavila sigurno bih "pukla"!
Mislim da svi koji su izloženi stresu,bilo kakvom psihičkom pritisku(a ko danas nije?) treba da potraže savijet psihologa, najprije radi sebe a i radi svojih najbližih koji nas vole i brinu se za nas a najčešće su oni ti koje povrijeđujemo svojim ponašanjem
Odlazak psihologu nije pomodarstvo nego odgovorno ponašanje osobe prema sebi i svojoj okolini (kao i odlazak nekom drugom doktoru samo što psihički nesretna osoba nanosi direktnu štetu svojoj okolini)
Ja sam poslije rata patila od Post-traumackog stresa (kojeg nisam toliko ni bila svijesna koliko moja okolina),"slučajno" sam razgovarala sa psihologom (pošto mi je oduvijek bilo teško da sa bilo kim otvoreno i iskreno razgovaram o svojim problemima sestre su mi naštimale razgovor) Tek sam tada postala svijesna dubine svog problema i da sam tako nastavila sigurno bih "pukla"!
Mislim da svi koji su izloženi stresu,bilo kakvom psihičkom pritisku(a ko danas nije?) treba da potraže savijet psihologa, najprije radi sebe a i radi svojih najbližih koji nas vole i brinu se za nas a najčešće su oni ti koje povrijeđujemo svojim ponašanjem
-
Leonid Breznjev
#23 Re: psiholog u Sarajevu
jes, jes...njeka wrote:Ogromna je razlika između psihijatra (to su oni što samo znaju dati "pilule za lilule" i oni su dobri samo kod akutnih stanja) I psihologa (koji ti mogu pomoći da shvatiš u čemu je problem i da ga riješiš)
-
njeka
#24 Re: psiholog u Sarajevu
Arslan wrote:jes, jes...njeka wrote:Ogromna je razlika između psihijatra (to su oni što samo znaju dati "pilule za lilule" i oni su dobri samo kod akutnih stanja) I psihologa (koji ti mogu pomoći da shvatiš u čemu je problem i da ga riješiš)![]()
Ne kontam,koliko ja znam psihologija se bavi liječenjem nervnih i duševnih bolesti, a psihologija izučava segmente ličnosti i ponašanje; ili griješim??!
- anais_nin
#25 Re: psiholog u Sarajevu
ja sam vec dala dio odgovora ali evo da pokusam jos jednomnjeka wrote:Arslan wrote:jes, jes...njeka wrote:Ogromna je razlika između psihijatra (to su oni što samo znaju dati "pilule za lilule" i oni su dobri samo kod akutnih stanja) I psihologa (koji ti mogu pomoći da shvatiš u čemu je problem i da ga riješiš)![]()
Ne kontam,koliko ja znam psihologija se bavi liječenjem nervnih i duševnih bolesti, a psihologija izučava segmente ličnosti i ponašanje; ili griješim??!
i psihijatrija i psihologija se bave mentalnim i psihickim zdravljem tj oboljenjima i poremecajima...znaci sve ovo sto si ti navela u postu je dio i psihijatrije i psihologije...glavna razlika izmedju psihijatara i psihologa je to sto su psihijatri doktori medicine dok su psiholozi doktori nauka
mozda je ono sto tebe buni cinjenica da se psihologija jako puno razgranala
S tacke gledista klinickog rada razlike izmedju psihijatara i psihologa nisu tako velike
nadam se da je ovo bilo adekvatno objasnjenje