Prvi pomen Bošnjaka

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

akcid

#51 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by akcid »

dragan.s wrote:Hercegovački pašaluk je formiran 1462.-e kao zasebna provincija Osmanskog carstva. Sjedište je bilo u Foči. Tek kasnije postaje dio Bosanskog pašaluka...
Da li si siguran da se radi o pašaluku? Koja područja je obuhvatao ovaj "tvoj" pašaluk, u kojim granicama?
dragan.s

#52 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by dragan.s »

akcid wrote: Da li si siguran da se radi o pašaluku? Koja područja je obuhvatao ovaj "tvoj" pašaluk, u kojim granicama?
Pominju se razne varijante. Od Hercegovačkog sandžaka, preko vijaleta i pašaluka. Granice ne znam, mislim da su bile one koje su bile i u 19-tom vijeku, tj. dijelovi sadašnjeg Sandžaka, dijelovi Crne Gore i Istočna Hercegovina uključujući i Mostar. Uglavnom se svi slažu da je sjedište bilo u Foči.
Mđt. to su godine kada se osmanska vlast i uprava tek formiraju, pa nema mnogo podataka o tome. A i Bosanski pašaluk se formirao tek 1580-e, a do tada je kao i Hercegovački bio dio rumelijskog elajata. Od tada je Hercegovački sandžak pod Bosanskim pašalukom pa do 1833-će kad se izdvaja u poseban pašaluk do 1851-e kada se opet vraća pod bosanski.
Nocty

#53 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by Nocty »

bosnjak kolko znam se izgovara kod stranaca jer im je lakse bilo rec bosniak nego bosnjanin,turcima i austrijancima pogotovo...no da idemo daleko u istoriju ...bosanci vuku naziv od plemena bessi,to svaki bosnjanin mora znat majka mu stara,ako ne zna uzmi knjigu kraljevstvo slovena od orbina i citaj ,ako iko zeli dacu mu ja stranicu i stranice knjige odakle dokle,na cirilici je pa ko zna citat i ako ga interesuje tu sam...
Golf forever

#54 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by Golf forever »

dragan.s wrote:
Golf forever wrote: netačno
Hercegovina je izdvojena samo za vrijeme hercegovačkih izdajnika Alia paše Rizvanbegovića i Smail age Čengića koji su pomogli turcima u odlučujućem momentu u bitci kod Sarajeva i tako skršili Gradašćevićevu autonomiju (čitati više o tome u dijelu knjige "Envera Imamovića: Historija bosanske vojske" ovdje
kao nagradu z to izdajničko djelo, ova dve hercegovačka kretena su dobila izdvajanje hercegovačkog sandžaka iz bosanskog pašaluka
kad je ova dva kretena Omer paša Latas kao pse ubio 1850. tad je i završena hercegovačka privremena autonomija i taj sandžak je ponovo vraćen u okvir bosanskog pašaluka
...
U manje riječi više netačnosti ne vidjeh odavno. A sve je lako provjerljivo.
Hercegovački pašaluk je formiran 1462.-e kao zasebna provincija Osmanskog carstva. Sjedište je bilo u Foči. Tek kasnije postaje dio Bosanskog pašaluka.
1833-će se izdvaja iz Bosanskog pašaluka i ponovo postaje samostalan pašaluk pod upravom Ali-paše Rizvanbegovića. Samostalan ostaje sve do 1851-e, tj. do smrti Ali-paše.
Omer paša Latas nije ubio ni Ali-pašu ni Smail-agu Čengića. Ali-paša je umro prirodnom smrću u 68-oj godini života, a Smail-agu Čengića je ubio Novica Cerović u Drobnjacima 1840-te.
pa ti pojma s pojmom nemaš, ti čovječe ne znaš šta je pašaluk a šta sandžak
u prvo vrijeme su i hercegovački i bosanski SANDŽACI formirani zasebno
bosanski PAŠALUK se formira 1580. godine i imao 7 sandžaka karta,od kojih je samo jedan od ostalih i hercegovački !!!
ostalo sam rekao
za ostalo ČITAJ knjigu za koju sam postavio link pa vidi da je Ali-paša ubijen kao ker
Last edited by Golf forever on 22/05/2013 07:33, edited 1 time in total.
Golf forever

#55 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by Golf forever »

:D
akcid

#56 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by akcid »

Nocty wrote:bosnjak kolko znam se izgovara kod stranaca jer im je lakse bilo rec bosniak nego bosnjanin,turcima i austrijancima pogotovo....

Očekivao sam ovakav odgovor kad sam nekoliko postova prije ovog postavio pitanje:

država Bosna - njem. = Bosnia,

državljanin Bosne - Bosanac - njem. = Bosniak (u izgovoru - BOŠNJAK :D )
madner

#57 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by madner »

Bosnien je njemacki
Bosnia je engleski
lazni liberal

#58 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by lazni liberal »

akcid wrote:
Nocty wrote:bosnjak kolko znam se izgovara kod stranaca jer im je lakse bilo rec bosniak nego bosnjanin,turcima i austrijancima pogotovo....

Očekivao sam ovakav odgovor kad sam nekoliko postova prije ovog postavio pitanje:

Ako je tako zbog cega vam smeta kad neko kaze da je Bosna Bosnjacka zemlja ako je Bosnjak isto sto i Bosanac i ima isto znacenje ?
ZV Keli

#59 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by ZV Keli »

Goran_35 wrote:
madner wrote:Dakle zanima me gdje i kada se prvi put koristi ovaj izraz.

Reci da je Noel Malcom napisao da je to bilo xxxx nije izvor, napisati da je Noel Malcom na stranici x se pozvao na y je izvor.
Pominje se zasigurno prije Osmanlija.Dokaz za to je najveca nasa kraljica -Kraljica Ugarske i Poljske Elizabeta Bosnjacka.Dakle ona je sebe eksplicitno nazivala Bosnjakinja -obrati paznju ne bosanka vec Bosnjakinja.To je dokumentovano i zabiljezeno u svim poljskim i madjarskim historijskim izvorima.

Vise o tome na temi:

http://www.klix.ba/forum/kraljica-eliza ... 11592.html
Ima i u Njemackoj neka kraljica nadimak Bošnjačka,imaju predstavu a naravno koriste grb Kotromanica za poster :D :bih:
Nekako s proljeća

#60 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by Nekako s proljeća »

Image
akcid

#61 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by akcid »

lazni liberal wrote:
akcid wrote:

Ako je tako zbog cega vam smeta kad neko kaze da je Bosna Bosnjacka zemlja ako je Bosnjak isto sto i Bosanac i ima isto znacenje ?
Zbog bespravne uzurpacije naziva Bošnjak od strane grupice muslimana iz BiH i promjene etničkog naziva Musliman u Bošnjak, čime se dobila njihova religiozna konotacija. Perfidno i kvarno učinjeno zlodjelo stanovništvu BiH :-)
lazni liberal

#62 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by lazni liberal »

Bosnjaci su vratili svoje staro ime i tu nema nikakve uzurpacije a to sto vecini katolika i pravoslavaca smeta da budu dio tog naroda jer nece da imaju nista sa muslimanima pa umjesto da to isto da urade radije se odlucuju da budu Srbi ili Hrvati samo pokazuje njihovu netoleranciju. Naravno postoje oni Bosnjaci katolici i pravoslavci kojima nije problem da budu ono sto jesu zato sto je vecina njihovih sunarodnika druge vjere i koji su vratili svoje staro ime onda kad su to uradili i oni Bosnjaci cija je vjera Islam.
Golf forever

#63 Re: Prvi pomen Bošnjaka

Post by Golf forever »

lazni liberal wrote:Bosnjaci su vratili svoje staro ime i tu nema nikakve uzurpacije a to sto vecini katolika i pravoslavaca smeta da budu dio tog naroda jer nece da imaju nista sa muslimanima pa umjesto da to isto da urade radije se odlucuju da budu Srbi ili Hrvati samo pokazuje njihovu netoleranciju. Naravno postoje oni Bosnjaci katolici i pravoslavci kojima nije problem da budu ono sto jesu zato sto je vecina njihovih sunarodnika druge vjere i koji su vratili svoje staro ime onda kad su to uradili i oni Bosnjaci cija je vjera Islam.
Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci su se PRODALI i postali srbi i hrvati, i nek su , to im niko ne brani
Bošnjaci islamske vjere su jedini ostali VJERNI svome imenu, za koje se JEDINO U BOSNI znalo sve do polovine 19.vijeka kada je otpočela srpska i hrvatska nacionlistička propagnda za "pridobijanje" Bošnjaka katolika i pravoslavaca

1825. u prvom broju Ljetopisa matice srpske
"Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam ; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni."

Image

1835.g. u Danici Ilirskoj Ljudevita Gaja

original stranice Danice Ilirske
sa navednim tekstom pogledati ovdje
Image
Image

i sam Ilija garašanin u Načertaniju 1844. poznaje u Bosni jedino i isključivo Bošnjake sa tri vjere link
Post Reply