Pruzimo podrsku Generalu Delicu

Locked
bilyu

Post by bilyu »

suncokret13 wrote:on je bio samo AKLAMATOR ili poslusnik.

vjerujem da ni jednu jedinu odluku nije donio on.

general,pozorista lutaka - marioneta......drugi su ga vukli i potezali svoje poteze preko njega.

da neko ne misli da ga branim.

on za vrijeme rata nije izgubio ni grama,ali to nije tema.........

posto je otisao s najvisim cinom - general,
vrlo lako mu se moze dodati i Grabovica ( ako sefer nije kriv,neko mora biti kriv za Grabovicu ???????.

Mada je i Sefer izjavljivao prije odlaska iz Srajeva,da ce ocistiti Bosnu i Hercegovinu ,sve do Ploca..............??? ),pa neko je kriv i za Ozren i mudzahedine ( i sjecu glava ),
a Ramiz Delic bi mogao biti optuzen po komandnoj odgovornosti ???

Mozda ce se otkriti jos mnogo toga.....

da li je ili nije kriv................?
Po meni si jednim djelom upravu al opet drugim djelo i nisi.Sto se tice sjece glava i ubijanja u ratu je dozvoljeno to raditi samo kada je protivnicka starna naoruzana i prijeti ti smrt s njegove strane.Normalno da ces se braniti ili bar pokusati makar bio i ubijen.Bar ces umrijeti mirnog srca.Vojnike je tesko nekada kontrolisti ma koliko dobru obuku zavrsili i ma koliko bila dobra disciplina pogotovo ako him je poginuo neko od dobrih drugova ratnika ili pak oficir koji him je direktno komandovao.Tada se svasta desava i nema zarobljenika.
Mislim da on bas i nije kriv za to jer tako nesto nije bilo a sto se tice Mudzahedina pa samo su se njih cetnici najvise plasili jer su ovi dolazili sa ezanima i tekbirima.
Podsjeca me na Tursku vojsku koja istu taktiku i dan danas koristi i zbog toga je smatraju da ima najjacu pjesadiju na svijetu koja kada negdje krene se tesko zaustavlja...jos puno toga....
dizZaster

Post by dizZaster »

general,pozorista lutaka - marioneta......drugi su ga vukli i potezali svoje poteze preko njega.

vrlo lako mu se moze dodati i Grabovica ( ako sefer nije kriv,neko mora biti kriv za Grabovicu ???????.

Mada je i Sefer izjavljivao prije odlaska iz Srajeva,da ce ocistiti Bosnu i Hercegovinu ,sve do Ploca..............??? ),pa neko je kriv i za Ozren i mudzahedine ( i sjecu glava ),

ovo je prava šuplja.
komentarišeš o generalu Deliću a neznaš mu ni ime.
ObiVan

Post by ObiVan »

Cudno je, ali moram reci da moje vrlo sareno misljenje o generalu Delicu ponajmanje ima veze sa ovom temom...U kratkim crtama...Delic..Od oficira jedne armije, do vrhovnog generala druge, pa sada optuzenika neke trece navodno pravdonosne sile...Hag? Sta je Hag? Mnogi zlocinci i simpatizeri zlocinaca iz prethodnog rata pljuju vec godinama po Hagu, osporavaju mu bilo kakvu legalnu ulogu, te ne priznaju nijednu presudu..Ko je to pljuvao po Hagu najvise ? Najvise su pljuvale zlocinacke struje! Zasto? Jer ih je ta ustanova navodno , a i ponekad realno ugrozavala zbog necega sto su na njihovu, a po najvise zalost nekih drugih, tihih ljudi pocinili u prethodnom periodu. Strane zrtve su vecinom sutjele, tako da se nekako stvorio apsurdan dojam da je to to sud jedne strane, opet se vracam na upitnost pravicnosti i pravednosti tog suda...Sta hocu reci? Zrtve su podnosile presude, ne nadajuci se da ce im ista vratiti, nego nesto apstraktno, sto nam toliko znaci, a cemu toliko paznje poklanjamo zadovoljiti, takozvanu PRAVDU...Problem justicije, pravde u Hagu je nadasve interesantan, mozda malo i perverzan...Sve one vec historijske karatkeristike, koje su ovom idealu poklonjene u proslosti, Haski sud pokusava na sve, pa tako i perverzne nacine da ostvari...Pravda je slijepa...tako i Haski sud pokusava i uspijeva mnogo stosta da ne vidi, da ne cuje, da previdi...jer pravda ne pravi razlike...tako i Hag pocesto ne pravi razlike po definiciji izmedju zlocinaca i zrtava...pravda vaga pravicno, pravedno...Hag pokusava neukusno, perverzno, silujuci samu pravdu da stvori umjetnu, vjestacku ravnotezu u koju ni sam ne vjeruje...Staviti cemo sve na vagu a rasporediti da bude jednako, jer tako mora biti...Koja perverzija? Koja bolest? Ima li ista gore? Silovanje pravde, radi pravde i kazu buducnosti...Vise buducnosti nose jahaci apokalipse...Da ne budem pogresno shvacen...Svaki zlocin treba da bude sudski procesuiran, samo nije problem u tome..Problem je u vaganju...Pravo, pravda, sud, sve oko toga su organi, jedan vitalan sistem , koji je duzan za definisanje i okarakterisanje sustine, a ne etiketiranje...Imamo pedeset silovatelja, na desetine ovih onih s ove zaracene strane...ne mozemo ih sve...daj one najinteresantnije...one sto ne mozemo pohvatati cemo kompenzirati...ali Sude...pa s ove strane nam isto treba...ne kazem da nema...salji sve...upakuj isto...mora biti za ravnoteze...ravnoteze cega? ravnoteze perverznog uma...jednom davno sam rekao cega mi najvise u Hagu nedostaje...onog jeftinog crno bijelog zanra akcionih filmova...treba mi malo crno bijele tehnike...pa ljudi imamo visokoopremljenu armiju protiv golorukog naroda...ljudi imamo demonstracije mira i snajperiste...imamo on tebe kamenom, ti njega hljebom...jel bilo kasnije vracanja kamenjem...pa cijenjeni sude, kad ste vi zadnji put osudili nekoga da je nekog drugoga hljebom usmrtio, povrijedio...Ponavljam...nijedan zlocin ne opravdavam...NIJEDAN!...ali ja osudjujem kontekst...osudjujem da jedan Musan Topalovic, koji je ubijao koga je htio bude ekvivalent kompletnom rezimu...Ali ljudi vrlo malo je vjerovatno da bi Musan Topalovic ubijao i druge "Cace" i cinili zlodjela, da je ova drzava bila prihvacena i zadrzana u sistemskom uredjenju...Nego zasulo kamenje...hljeba ponestalo...normalno da ce takva sredina iznjedriti izrode...to je najplodnije tlo...Ne ja ne opravdavam nijednu stranu...Ali ja kazem da se drzimo cinjenica i bjezimo od Haske pravde, koja nas perverzno i perfidno vodi u ponor...nije pravda interes...neka svima sude...neka svima presude, ali ova vrsta mastrubiranja nad istinom izludjuje...Sto nema Karadzica i Mladica...da nisu mozda preteski za vage na kojoj su kile najmanji problem...ima toga jos...Ima Balasha i Ne lomite mi bagrenje...poslusajte...Delic je najmanje bitan...bitni smo mi
suncokret13

Post by suncokret13 »

dizZaster wrote:

ovo je prava šuplja.
komentarišeš o generalu Deliću a neznaš mu ni ime.

nek je tvoja puna i prava.....
a ti ko davljenik se ''fataj'' za slamku............
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

Eh, doslo vrijeme da se racuni plate.
Ja mislim da je sada zao samo cevabdzijama u Visokom , kojima je redovito pravio promet i debljao se na slobodi...
suncokret13

Post by suncokret13 »

bilyu wrote:

Po meni si jednim djelom upravu al opet drugim djelo i nisi.Sto se tice sjece glava i ubijanja u ratu je dozvoljeno to raditi samo kada je protivnicka starna naoruzana i prijeti ti smrt s njegove strane.Normalno da ces se braniti ili bar pokusati makar bio i ubijen.Bar ces umrijeti mirnog srca.Vojnike je tesko nekada kontrolisti ma koliko dobru obuku zavrsili i ma koliko bila dobra disciplina pogotovo ako him je poginuo neko od dobrih drugova ratnika ili pak oficir koji him je direktno komandovao.Tada se svasta desava i nema zarobljenika.
Mislim da on bas i nije kriv za to jer tako nesto nije bilo a sto se tice Mudzahedina pa samo su se njih cetnici najvise plasili jer su ovi dolazili sa ezanima i tekbirima.
Podsjeca me na Tursku vojsku koja istu taktiku i dan danas koristi i zbog toga je smatraju da ima najjacu pjesadiju na svijetu koja kada negdje krene se tesko zaustavlja...jos puno toga....
moze biti da je tako...
li bez glava su ostali VOJNI RATNI ZAROBLJENICI.....

u ratu postoje odredjena pravila,kodeksi ( kod japanaca i samuraja je to BUSIDO ), kod nas je to Zenevska Konvencija............izmedju ostalog tu je opisan i nacin kako postupati s ratnim vojnim zarobljenicima.............
Obicno sve NORMALNE i CIVILIZOVANE zemlje prihvataju te zakone,kao i zakon i povelju UN o ljudskim pravima,
krsenjem jedne od PROPISANIH povelja ili zakona,cini se VELIKI zlocin........cesto se culo u zadnjih par godina.....

Zlocin protiv covjecnosti.......
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ako je odgovoran za zlocine on je ZLOCINAC I ZA MENE JE ISTI KAO I SVAKI DRUGI ZLOCINAC.
Prica da Hag donosi 'politicke odluke' je ista prica koju pricaju Srbi.

I jos nesto, Delic se nije borio za 'multienicku' BiH. On i ljudi koji su ga doveli, i koji su smjenili Sefera su se upravo borili protiv nje.

Cuj heroj.
kustah

Post by kustah »

Dobro je prosao,mogao je proci kao rahmetli General Arif Pasalic na M-17! Ali "Pokornu glavu sablja ne sijece"!
Last edited by kustah on 26/06/2007 21:29, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

I Sefer je bio u Hagu pa ga pustise, sto? Zato sto su dokazi pokazivali d anije kriv.
Ako je Delic kriv za ratne zlocine ja bi uhapsio onoga koji je to znao a nije ga pred nasim sudom procesuirao!
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

jeza u ledja wrote:Ako je odgovoran za zlocine on je ZLOCINAC I ZA MENE JE ISTI KAO I SVAKI DRUGI ZLOCINAC.

I jos nesto, Delic se nije borio za 'multienicku' BiH. On i ljudi koji su ga doveli, i koji su smjenili Sefera su se upravo borili protiv nje.

Cuj heroj.
Ne, nego su se borili za islamsku drzavu, bas za onu na koju je upozoravao Karadzic.
Ne, Alija i Delic se nisu borili za BiH, samo je Dudakovic onako setao do Banja Luke, sa zastavom Bosanskom.
Ne oni se nisu borili za BiH, vec za Dzumahiriju.
Da, ovdje je bio gradjanski rat!

jeze...jeze...
Nemuslimani NISU bili protjerivani, niti jednog momenta, sa podrucja pod kontrolom Armije i Alije, jeli i to upucuje na stvaranje Islamske drzave?
:x :-? :?
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

S obzirom da je uhapsen tek sredinom avgusta 92 a da je bio komadant cetnicke baterije topova na Trebevicu odakle su razoreni i spaljeni vijecnica,posta,evropa i razorene mnoge druge zgrade u centru grada i da su poginuli i ranjeni mnogi gradjani Sarajeva od strane njegovih podredjenih pitam se hoce li odgovarati i za to?
A sto se tice angazmana u ARBiH on je kao sto neko rece bio poslusnik koji je izvrsavao naredjenja drugih i nista vise.Rasim Delic je jedna zalosna pojava. :roll:
sulesavic

#37 Re: Pruzimo podrsku Generalu Delicu

Post by sulesavic »

Zov_divljine wrote:Iako mozda nije bio najbolji general i nije napravio velike podvige, ipak zasluzuje da mu i ovom prilikom pruzimo podrsku!
Samo ako æe mi to biti plaæeno
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

Nisam siguran, kome bi bilo vise draze da Delica osude na robiju, cetnicima ili nekima nasima?

Mi smo do dna pokvaren narod! uvjek gledamo na losu stranu a nikada na onu bolju.
Ko' mi savrseni!
suncokret13

Post by suncokret13 »

nineac wrote:I Sefer je bio u Hagu pa ga pustise, sto? Zato sto su dokazi pokazivali d anije kriv.
Ako je Delic kriv za ratne zlocine ja bi uhapsio onoga koji je to znao a nije ga pred nasim sudom procesuirao!
a kome je polagao racune,izvjestaje ( ako ih je imao )..??

general,koji je samo JEDNOM ili DVA put izasao na liniju ??

on je samo bio marioneta....''zrtveni jarac''......i nista vise.
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

Patron of Formello wrote:S
A sto se tice angazmana u ARBiH on je kao sto neko rece bio poslusnik koji je izvrsavao naredjenja drugih i nista vise.Rasim Delic je jedna zalosna pojava. :roll:
Generali obicno slusaju Vrhovnog komandanta! Nista neobicno. Delic nije bio vrhovni, dakle morao je slusati!
Zov_divljine

#41 Re: Pruzimo podrsku Generalu Delicu

Post by Zov_divljine »

sulesavic wrote:
Zov_divljine wrote:Iako mozda nije bio najbolji general i nije napravio velike podvige, ipak zasluzuje da mu i ovom prilikom pruzimo podrsku!
Samo ako će mi to biti plaćeno
Sta mislis da su tako svi borcni govorili... Idem na liniju samo ako mi bude placeno... :roll:
sulesavic

Post by sulesavic »

Borci danas govore da im ne pada na pamet da æe ikad vi¹e biti borci - bilo im plaæeno ili ne bilo.
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

Patron of Formello wrote: A sto se tice angazmana u ARBiH on je kao sto neko rece bio poslusnik koji je izvrsavao naredjenja drugih i nista vise.Rasim Delic je jedna zalosna pojava. :roll:
Ko je po tebi branio i odbranio BiH?
Hoces li mozda i Dudakovicu i Alagicu skinuti cin, samo zato sto su bili u SDA jedno vrijeme?
Ispade, Sefer sve sam odradio. Svi ostali bili izdajice i budale...
KENJAC

Post by KENJAC »

jeze...jeze...
Nemuslimani NISU bili protjerivani, niti jednog momenta, sa podrucja pod kontrolom Armije i Alije, jeli i to upucuje na stvaranje Islamske drzave?

Pa zar jos neko vjeruje u ovo??
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

sulesavic wrote:Borci danas govore da im ne pada na pamet da će ikad više biti borci - bilo im plaćeno ili ne bilo.
To ti kazes!
Patriote, domoljubi i oni koji vole svoju zemlju i domovinu, je brane od srca i casti a ne radi para(poput tebe)!
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

KENJAC wrote:jeze...jeze...

Pa zar jos neko vjeruje u ovo??
Navedi mi grad kojeg je armija BiH sravnila i stanovnike pobacala u masovne grobnice?
U mojoj Tuzli, nisi jednom srbinu nije skinuta ni dlaka sa glave, iako je Tuzlu drzala/branila Alijina vojska!

I dali tebi nesto znaci i da li si upoznat sa ovim:

90% Srbi
7% hrvati
3% bosnjaci
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

Zov_divljine wrote: U pravu si!
Kad nam je bilo najteze, drzali smo se skupa.
Kad smo se najeli, niko nam vise ne valja.
Brzo zaboravljamo sta nam se desilo!!
Daleko najjaci komentar na ovoj temi.

Svaka cast!!!!
sulesavic

Post by sulesavic »

Zov_divljine wrote:
sulesavic wrote:Borci danas govore da im ne pada na pamet da æe ikad vi¹e biti borci - bilo im plaæeno ili ne bilo.
To ti kazes!
Patriote, domoljubi i oni koji vole svoju zemlju i domovinu, je brane od srca i casti a ne radi para(poput tebe)!
Priznajem, pora¾en sam - profesor sam bosanskog jezika, ne volim ovu zemlju, volio bih da je nema, tako bi moje zanimanje postalo besmisleno, postao bih nepotreban... Mo¾da bih mogao u novinare?
Fair Life

Post by Fair Life »

jeza u ledja wrote:Ako je odgovoran za zlocine on je ZLOCINAC I ZA
MENE JE ISTI KAO I SVAKI DRUGI ZLOCINAC.

I jos nesto, Delic se nije borio za 'multienicku' BiH. On i ljudi koji su ga
doveli, i koji su smjenili Sefera su se upravo borili protiv nje.

Cuj heroj.
Image
rajvosa^

#50 Re: Pruzimo podrsku Generalu Delicu

Post by rajvosa^ »

Zov_divljine wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Meni ni iz dzepa ni u dzep.
Znas li ko je Izet Nanic? Znas li kakav je to Heroj bio?
Znas li za sta i za koga se on Borio? On i svi poput njega kojih je bilo mnogo?

Jeli i za njih - ni u dzem ni iz dzepa-?
A sta da se oni nisu borili, ne da nebi imao svog dzepa, nebi omao ni svog zivota...

Ala smo nezahvalan narod!!
Lahko je sada palamuditi iz rahatluka...
Mozda zato sto je mnogima iz djepa - ali ne i u djep. Ako mislis da nije kriv i da je zavaljen, sjeti se kolko ljudi je zavaljeno po kojekakvim glupim akcijama nasih komandanata. Ima li podrske za njih... :( Odgovara li ko za to po "komandnoj odgovornosti"?
Locked