Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

problemnatravunu

#26 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by problemnatravunu »

condy wrote:E sad, kako zamijenit akumulator na vrijeme prije nego ode skroz ?
To me je uvijek interesovalo.
Po mojim iskustvima, trebao bi moci skontati momenat kad akumulator vise ne pali auto tako lako, i ako hoces biti siguran i zastićen od neželjenih zezanja, tada ga mijenjaj!
Kod mene , recimo prosle zime, originalni fabricki akumulator bio u petoj godini, i primjecivao sam da vise tako "tečno" ne pokreće auto, ali rekoh, tjeraj dalje, i onda kad je u januaru bilo onih -25 stepeni za vikend, pomislim, e u ponedeljak ijutro ga sigurno vise necu upaliti, i tako i bi, te niske temperature preko vikenda su ga dokrajcile :sad:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by mk ultra »

https://en.liteblox.de/

evo premijum, 1.4kg :mrgreen: :mrgreen:
Qler

#28 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Qler »

Burazer neki dan zamijenio akumulator u C klasi, iz 2005 godine, original, i na kraju se ispostavilo da nije taj problem bio do njega, radio je akumulator sasvim dobro, auto palilo i na minusima bez problema, dzaba ga mijenjao, nov :D
Naslovnica

#29 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Naslovnica »

Neki dan odvezli auto na servis, sumnjali da je do baterije.
Izbaci onaj tester da je vrijeme za zamjenu.
Nešto ovog tipa:
Image
Sada, koliko je to pouzdano ili nije, ostavljam struci...
preludezalude

#30 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by preludezalude »

triconja wrote:
condy wrote:E sad, kako zamijenit akumulator na vrijeme prije nego ode skroz ?
To me je uvijek interesovalo.
Svaki put nakon sto parkiras auto pod prozor, uzmes voltmetar i mjeris. Ako je mal napon znaci nece jos dugo, ako je velak hoce. Udjes u kucu i onako ga gledas pola sata i divis se sebi kako si dobro parkiro. :lol: :lol: :lol:
Ne mjeriti nakon parkiranja vec sutradan prije paljenja.
amar1994

#31 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by amar1994 »

mk ultra wrote:https://en.liteblox.de/

evo premijum, 1.4kg :mrgreen: :mrgreen:
joj dobrih baterija :thumbup:

gledaj udarne na njjacem , 840A :run:
problemnatravunu

#32 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by problemnatravunu »

Naslovnica wrote:Neki dan odvezli auto na servis, sumnjali da je do baterije.
Nešto ovog tipa:
Image
Ja sam imao iskustvo sa ASA autom, auto u trecoj godini, na redovnom servisu, zovu me kažu , "akumulator vam je crkao" :pisnuo: , hoce da mijenjaju i naravno masno naplate, reko nemojte me zaebavat, ništa ne barčite, kaže lik mjerač tako pokazuje (dali su mi taj papir, tako "rekao" taj instrument), uglavnom, aku izgurao jos vise od dvije godine, i umro, kako gore napisah kad je bilo -25 stepeni!
S obzirom na moja (posebno kasnije) katastrofalna iskustva sa dotičnimm servisom, s pravom mislim da su me htjeli oderati....
holowey

#33 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by holowey »

problemnatravunu wrote:
Naslovnica wrote:Neki dan odvezli auto na servis, sumnjali da je do baterije.
Nešto ovog tipa:
Image
Ja sam imao iskustvo sa ASA autom, auto u trecoj godini, na redovnom servisu, zovu me kažu , "akumulator vam je crkao" :pisnuo: , hoce da mijenjaju i naravno masno naplate, reko nemojte me zaebavat, ništa ne barčite, kaže lik mjerač tako pokazuje (dali su mi taj papir, tako "rekao" taj instrument), uglavnom, aku izgurao jos vise od dvije godine, i umro, kako gore napisah kad je bilo -25 stepeni!
S obzirom na moja (posebno kasnije) katastrofalna iskustva sa dotičnimm servisom, s pravom mislim da su me htjeli oderati....
isti servis, isto iskustvo...po njima akumulator pred crkavanjem, treca godina poslije tog testa, auto jos uvijek sa istim akumulatorom...
Optimist

#34 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Optimist »

A sad zamislite koliko su naivnih ljudi i firmi tako oderali. A originalne akumulatore ugradjivali sebi i svojima.
hladan.preminger

#35 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by hladan.preminger »

Multimetar na akumulator ujutro prije paljenja, ako pri paljenju padne napon ispod 10v, kod nekih čak i ako padne ispod 11v, spreman je za zamjenu.

Kod novijih auta ti javi grešku "accu low" ili tako nešto kad regstruje prevelik pad kod paljenja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#36 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by konektovan »

Pa nije cudo sto im onaj tester pokazuje da je aku loš, magneti marelli ga pravi. :mrgreen:
axe22

#37 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by axe22 »

Magneti Marelli
Trenutno fabricki u autu iz 2007 godine, bez problema pali. 2015 je uradjen pregled akumulatora i prosao je.
(servisnja knjizica od akumulatora ima i datum stavljen pregleda, doslo uz auto kad sam uzimao).

U drugom autu sam ima isto fabricki delphi iz 1999 godine, zamjenjen 2009 godine, prebacio u drugi autu i bez problema palio jos 2 godine jer nema elektronike da optereti pri paljenju (mozda bi trajao i duze da nisam zamjenio u tih 10 godina 6 alternatora i svaki put bi akumulator bio ispraznjen gotov skroz tako da je i to uticalo na vijek trajanja).
Bosch silver 6 godina bez problema.
Topla 2 komada nisu pregurala vise od 2 godine.

Hugel sam uzeo, kroz 7 dana auto mrtvo, odradim test akumulatora i startna struja ispod 30%, zamjenim u garanciji i drugi 3 godine radi vec bez problema.
supercali

#38 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by supercali »

Meni je fiamm
5,5 godina i jednom se praznio do kraja kad su bili Veliki minusi prosle godine a j ga nisam palio mjesec
supercali

#39 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by supercali »

Evo maloprije sam kupio akumulator exide premium neki 64ah
VladaFBiH

#40 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by VladaFBiH »

NediM17 wrote:iz mog iskustva od 4 pa do 10 godina... znaci prosjek neki 5-6 godina

na fordu mi je motorcraf originalni akumulator crkao u 11oj godini zivota u sred ljeta, nicim izazvan... normalno upalio, provozao se, vratio se do auta, ni centralnu bravu nece da otvori, skroz mrtav... kontam klema spala, ali jok, riknuo iznenada u 11oj godini zivota.. :-D
identična situacija: najkraće 4 godine najduže 11 - original renault (1.5DCi 60kw Clio) bez ikakvih simptoma samo jedno jutro otkazao nakon 11 godina :)
r_faruk

#41 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by r_faruk »

Hyundai getz, 7godina trajao akumulator. Vrisnuo u sred ljeta, iscurilo iznjega sve na one cepove :)
Control panel

#42 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Control panel »

Moj tekorder je stara varta na kiselinu trajao skoro 11 godina. Onda dodje ova nova tehnoloooogijai ovi suhi akumulatori. Nijedan nije pregurao 3 godine ni na jednom autu. Koristio sam sve varta osim jednog tople koji je poderao varte.
Varta losi. Nike sto je nekad bila. Mislim da i najlosiji tj najjeftiniji akumulator moze izdrzati te tri godine. Bacmo pare na zvucna imena misleci da uzimamo kvalitete.
A onda nam ovi sto prodaju akumulatore bacaju suplju kao sad su auta druga, unistavajuprijeakumulatote...
Kad mi ova varta crkne kupujem najjeftiniji akobude mogao u auto zbog elektronike.
kolloring

#43 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by kolloring »

Danima pokusavam naci neku web stranicu koja bi davala realne preporuke za "optimalan" akumulator po vrsti motora,
a ne samo "uzmite nasu najjacu seriju akumulatora koju mozete ugurati pod haubu".

npr. koji akumulator je optimalan za 1,6 TDCI 66kW.

Usput, jel' uopste postoji nacin testiranja "cold cranking amps" samo sa multimetrom?
Sve sto sam uspio naci je mjerenje voltaze prilikom paljenja i sa/bez opterecenja.
Dope_Man

#44 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Dope_Man »

Kad sam uzimao prije par mjeseci samo uletio na net, prosurfao koji je fabricki preporuceni za moj model auta, nasao i otisao u radnju s tom informacijom. Lik u radnji (motorex) me isto tako upita koji je auto, motor itd, ukuca u neku svoju bazu i izbaci mu istu informaciju kao i meni.
brato123

#45 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by brato123 »

Kupio 2 akumulatora Schneider u Posušju kod "SOLE" d.o.o. oba crkla nakon godinu dana. NIsu ih htjeli zamjeniti iako su bili
pod garancijom. SOLE d.o.o. zaobići u širokom luku.
Throttle

#46 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Throttle »

Ma ti po piku valjaju i neke LED sijalice, na papiru super izgleda, u praksi rođenu mater ne možeš prepoznat na tom svjetlu, jaran kupio 20 kom prije godinu-dvije, odmah sve izvrnuo i stavio kvalitetnije, nit dobro svijetle, nit su pouzdane, vazda nešto trepću. Doduše, i cijena je smiješna, slično kao i za akumulatore. Još ni garanciju ne priznaju :roll:
NediM17

#47 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by NediM17 »

Nakon nesto jace od 3 godine Varta ispuhala (prva ugradnja, 60Ah, 620A udarne struje).

Prvo sam prije par dana uocio da je auto poceo paliti lampice od ESP-a, ABS i sl. pri verglanju, a danas da tabla titra kod verglanja, i da slabije vergla. Nisam se htio baktat i cekati da me negdje izda, nego odem i kupim novu Toplu (75Ah, 700A udarne struje, 123KMice uz povrat starog akumulatora sa dvije godine garancije).

Ugl. Varta razocaranje. Cinjenica je da je taj auto rijetko u garazi.
moee

#48 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by moee »

NediM17 wrote:Nakon nesto jace od 3 godine Varta ispuhala (prva ugradnja, 60Ah, 620A udarne struje).

Prvo sam prije par dana uocio da je auto poceo paliti lampice od ESP-a, ABS i sl. pri verglanju, a danas da tabla titra kod verglanja, i da slabije vergla. Nisam se htio baktat i cekati da me negdje izda, nego odem i kupim novu Toplu (75Ah, 700A udarne struje, 123KMice uz povrat starog akumulatora sa dvije godine garancije).

Ugl. Varta razocaranje. Cinjenica je da je taj auto rijetko u garazi.
Slična stvar mi se desila sa lampicom od ABS, divljanje kazaljke od goriva itd. Jedan dan ove sedmice jednostavno nije htio upaliti auto bez guranja :izet:

Sutradan u radnju, nova TOPLA 66Ah, umjesto iste takve stare 4 godine :)
Post Reply