Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Drvosjeca iz Dejcica

#1 Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dakle današnji domaći zadatak je razbiti mit da je sve ispod 10 godina trajanja auto akumulatora loše. Pitanje je koliki je prosječan normalan životni vijek akumulatora u današnim vozilima?

Prije konkretnog odgovora da vidimo šta utiče na dugotrajnost akumulatora? Ukratko svaki proizvođač ima više klasa i kategorija akumulatora, laički od jefitnih do skupih. :mrgreen: Na dugotrajnost, odnosno životni vijek, akumulatora utiče više faktora: od načina skladišta pa do klimatskih uslova, načina vožnje (kratke/duže vožnje), eksplatacije pa do alternatora koji ga puni, održavanja istog...itd.

Kažu da dobar auto akumulator treba izdržati barem 4 do 5 godina. Lošiji uz loše uvjete ekplatacije i loše klimatske uvjete već krene rapidno slabiti nakon 2 godine. Naravno postoje primjerci koji su izdržali 10 pa i 11 godina. Ja bih rekao da je sa akumulatorima kao i sa ljudima. :mrgreen:

Da čujemo mišljenja, iskustva i preporuke za akumulatore na ovoj temi.
hopi

#2 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by hopi »

meni je boš bio nekih 4,5 godina zadnji, pri hajmo reći normalnim uvjetima, to mu je neki prosjek

fabrički je bio 7 mislim godina, možda malo i više
milojicabrzi

#3 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by milojicabrzi »

Mislim da realno, u novijim autima gdje je dosta struje, potrošača, ABS-a, klima, navigacija i sl. vijek akumulatora je cca 5 godina.

Ovisno o načinu eksploatacije, može otići ranije ili kasnije.

Mislim da dosta proizvođača daje dvogodišnju garanciju na akumulatore, a interesantno je da režim kada se auto ne vozi, jako šteti akumulatoru, tako da ona auta koja su puno parkirana, brže ostanu bez akumulatora, nego ona koja se voze svaki dan.

Evo, kod mene će za koji mjesec, biti punih 6 godina, kako je fabrički akumulator u autu, pa kontam da će mu negdje tokom ove godine i biti vrijeme za zamjenu.

Mene zanima, koji su znaci slabljenja akumulatora, kako prepoznati da je nekom akumulatoru ostalo još par mjeseci, pa promijeniti na vrijeme.

Ja sam kao mlađi laički mislio da loš akumulator dugo vergla, neće da pali, pa tako mjesec-dva pa onda rikne.
Međutim, česti su slučajevi naprasnog otkazivanja akumulatora....
amar1994

#4 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by amar1994 »

Kakvi su vam alternatori , ovaj kod mene 150A , inace idu 120A :-D

Nedavno sam pazario toplu 66aH , zamijenila je ispravan hugel star 4god , zamijenio sam ga jer je bio prevelik za kuciste :)

Hugel i exide su mi se odlicno pokazali , vidjet cemo toplu :thumbup:
supercali

#5 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by supercali »

Ja moram mjenjati akumulator a ovaj sam kupio u ljeto 2012-e znaci nekih 5 i po godina je trajao
UmaX

#6 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by UmaX »

amar1994 wrote:Kakvi su vam alternatori , ovaj kod mene 150A , inace idu 120A :-D

Nedavno sam pazario toplu 66aH , zamijenila je ispravan hugel star 4god , zamijenio sam ga jer je bio prevelik za kuciste :)

Auuu, bas jak, kod mene je 140A ali je i akumulator 80Ah AGM, prva ugradnja jos uvijek.

Racunam da ce poziviti makar dok je jos auto kod mene, a i da ode nije tako veliki trosak kao neki ozbiljniji kvar (dizne/turbo/zamajac...)

Inace su akumulatori iz prve ugradnje jedini koji premase 5 godina, svi ovi koje kupis u radnjama su max 3-4 godine i mijenjaj.

Akumulatorima zapravo vise skodi vrucina nego zima, a to sto zimi motor teze pali je zapravo vecinom zbog drugih faktora. Da, na hladnoci se akumulator vise prazni stajanjem, ali ispravan nikad nece ni zimi tek tako "kleknut".
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

milojicabrzi wrote:Mislim da realno, u novijim autima gdje je dosta struje, potrošača, ABS-a, klima, navigacija i sl. vijek akumulatora je cca 5 godina.

Ovisno o načinu eksploatacije, može otići ranije ili kasnije.

Mislim da dosta proizvođača daje dvogodišnju garanciju na akumulatore, a interesantno je da režim kada se auto ne vozi, jako šteti akumulatoru, tako da ona auta koja su puno parkirana, brže ostanu bez akumulatora, nego ona koja se voze svaki dan.

Evo, kod mene će za koji mjesec, biti punih 6 godina, kako je fabrički akumulator u autu, pa kontam da će mu negdje tokom ove godine i biti vrijeme za zamjenu.

Mene zanima, koji su znaci slabljenja akumulatora, kako prepoznati da je nekom akumulatoru ostalo još par mjeseci, pa promijeniti na vrijeme.

Ja sam kao mlađi laički mislio da loš akumulator dugo vergla, neće da pali, pa tako mjesec-dva pa onda rikne.
Međutim, česti su slučajevi naprasnog otkazivanja akumulatora....
Kod mene resetovao board computer svako malo, S&S se nije aktivirao skoro nikako, ja mislio neki teški zajeb i odem do servisa, provjere kaže akumulator. Trajao 4 godine i 5 mjeseci što je po meni neki prosjek. Stavio novi sve radi perfektno.

P.S Interesantno je da kažu da toplota, ono kada je pravo vruće ljeti, u kombinaciji sa vrelinom motora da to najviše šteti akumulatoru, možda više nego zima. Najgora kombinacija je hronično polu prazan akumulator izložiti nekom velikom minusu.
nepass1

#8 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by nepass1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dakle današnji domaći zadatak je razbiti mit da je sve ispod 10 godina trajanja auto akumulatora loše. Pitanje je koliki je prosječan normalan životni vijek akumulatora u današnim vozilima?

Prije konkretnog odgovora da vidimo šta utiče na dugotrajnost akumulatora? Ukratko svaki proizvođač ima više klasa i kategorija akumulatora, laički od jefitnih do skupih. :mrgreen: Na dugotrajnost, odnosno životni vijek, akumulatora utiče više faktora: od načina skladišta pa do klimatskih uslova, načina vožnje (kratke/duže vožnje), eksplatacije pa do alternatora koji ga puni, održavanja istog...itd.

Kažu da dobar auto akumulator treba izdržati barem 4 do 5 godina. Lošiji uz loše uvjete ekplatacije i loše klimatske uvjete već krene rapidno slabiti nakon 2 godine. Naravno postoje primjerci koji su izdržali 10 pa i 11 godina. Ja bih rekao da je sa akumulatorima kao i sa ljudima. :mrgreen:

Da čujemo mišljenja, iskustva i preporuke za akumulatore na ovoj temi.
kod mene od 2009 u autu, tj auto kupljeno sa njim. pali odmah, bez ikakvih problema. nemam pojma koja je marka
amar1994

#9 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by amar1994 »

UmaX wrote:
amar1994 wrote:Kakvi su vam alternatori , ovaj kod mene 150A , inace idu 120A :-D

Auuu, bas jak, kod mene je 140A ali je i akumulator 80Ah AGM, prva ugradnja jos uvijek.

Racunam da ce poziviti makar dok je jos auto kod mene, a i da ode nije tako veliki trosak kao neki ozbiljniji kvar (dizne/turbo/zamajac...)

Inace su akumulatori iz prve ugradnje jedini koji premase 5 godina, svi ovi koje kupis u radnjama su max 3-4 godine i mijenjaj.

Akumulatorima zapravo vise skodi vrucina nego zima, a to sto zimi motor teze pali je zapravo vecinom zbog drugih faktora. Da, na hladnoci se akumulator vise prazni stajanjem, ali ispravan nikad nece ni zimi tek tako "kleknut".
:thumbup:

Meni je ovaj Hugel bio sumnjiv proslu zimu , jeste upalio iz prve ali je sve u autu zmigalo :lol:

I ja sam to citao o vrucini , tek sam tada shvatio koliko pojma nemam o baterijama :D
Throttle

#10 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Throttle »

Black Horse zamijenjen nakon 9 godina
Hugel 5-6 mu godina, 3-4 puta praznjen na nulu, jos radi
Banner 5-6 godina, jos radi
UmaX

#11 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by UmaX »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kod mene resetovao board computer svako malo, S&S se nije aktivirao skoro nikako, ja mislio neki teški zajeb i odem do servisa, provjere kaže akumulator. Trajao 4 godine i 5 mjeseci što je po meni neki prosjek. Stavio novi sve radi perfektno.
Koji auto, koji motor?
NediM17

#12 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by NediM17 »

iz mog iskustva od 4 pa do 10 godina... znaci prosjek neki 5-6 godina

na fordu mi je motorcraf originalni akumulator crkao u 11oj godini zivota u sred ljeta, nicim izazvan... normalno upalio, provozao se, vratio se do auta, ni centralnu bravu nece da otvori, skroz mrtav... kontam klema spala, ali jok, riknuo iznenada u 11oj godini zivota.. :-D
Optimist

#13 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Optimist »

U cvetu mladosti. :lol:
NediM17

#14 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by NediM17 »

pred sam kraj zivota :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by _BataZiv_0809 »

Vesna zakon
Edin H.

#16 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Edin H. »

Kad sam bio u JNA imali amo akomulatorsku stanicu - zamijene celiju i akunulator ko lampa. :izet:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#17 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by bitanga_sa_otesa »

Edin H. wrote:Kad sam bio u JNA imali amo akomulatorsku stanicu - zamijene celiju i akunulator ko lampa. :izet:
na svim starim akumulatorima se moglo mijenjati,crni su bili,zaliveni katranom i mostovi izmedju celija bili vidljivi :-D
Edin H.

#18 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by Edin H. »

bitanga_sa_otesa wrote:
Edin H. wrote:Kad sam bio u JNA imali amo akomulatorsku stanicu - zamijene celiju i akunulator ko lampa. :izet:
na svim starim akumulatorima se moglo mijenjati,crni su bili,zaliveni katranom i mostovi izmedju celija bili vidljivi :-D
E taj. :D
bitanga_sa_otesa

#19 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Edin H. wrote:
E taj. :D
eo ga
Image
condy

#20 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by condy »

E sad, kako zamijenit akumulator na vrijeme prije nego ode skroz ?
To me je uvijek interesovalo.
bitanga_sa_otesa

#21 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

condy wrote:E sad, kako zamijenit akumulator na vrijeme prije nego ode skroz ?
odvrnes kleme ,odvrnes nosac,izvadis stari,stavis novi i sve zavrnes :-D
condy

#22 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:
odvrnes kleme ,odvrnes nosac,izvadis stari,stavis novi i sve zavrnes :-D
Tako znaci :-D

6-7 godina mislim da mi je akumulatoru, originalni je, sve kontam da mi je nepouzdan i da mi moze napravit problem negdje na putu kad odem da se istrosi. Ili da elektronika lampice pocnu zezat kad se istrosi...bolje da nisam vidio ovu temu samo se iznervira :D
bitanga_sa_otesa

#23 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

condy wrote: Tako znaci :-D

6-7 godina mislim da mi je akumulatoru, originalni je, sve kontam da mi je nepouzdan i da mi moze napravit problem negdje na putu kad odem da se istrosi. Ili da elektronika lampice pocnu zezat kad se istrosi...bolje da nisam vidio ovu temu samo se iznervira :D
meni na trkacem topla 11 god izdurala,na cestovnom 8 godina neki no name, smece, crko u po ljeta,nicim izazvan,navecer ugasio,ujutru da zaverglam mjau :lol:
triconja

#24 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by triconja »

Svaki put nakon sto parkiras auto pod prozor, uzmes voltmetar i mjeris. Ako je mal napon znaci nece jos dugo, ako je velak hoce. Udjes u kucu i onako ga gledas pola sata i divis se sebi kako si dobro parkiro. :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#25 Re: Prosječni životni vijek jednog auto akumulatora?

Post by HAVANA »

Jarane,jebo ba akumulator.Da mi bubreg il sta ne otkaze,za akumulator je lako.Kupi drugi i cao.A i ne znam sta ces ga kupovat nicim izazvan.
Post Reply