milojicabrzi wrote:Mislim da realno, u novijim autima gdje je dosta struje, potrošača, ABS-a, klima, navigacija i sl. vijek akumulatora je cca 5 godina.
Ovisno o načinu eksploatacije, može otići ranije ili kasnije.
Mislim da dosta proizvođača daje dvogodišnju garanciju na akumulatore, a interesantno je da režim kada se auto ne vozi, jako šteti akumulatoru, tako da ona auta koja su puno parkirana, brže ostanu bez akumulatora, nego ona koja se voze svaki dan.
Evo, kod mene će za koji mjesec, biti punih 6 godina, kako je fabrički akumulator u autu, pa kontam da će mu negdje tokom ove godine i biti vrijeme za zamjenu.
Mene zanima, koji su znaci slabljenja akumulatora, kako prepoznati da je nekom akumulatoru ostalo još par mjeseci, pa promijeniti na vrijeme.
Ja sam kao mlađi laički mislio da loš akumulator dugo vergla, neće da pali, pa tako mjesec-dva pa onda rikne.
Međutim, česti su slučajevi naprasnog otkazivanja akumulatora....
Kod mene resetovao board computer svako malo, S&S se nije aktivirao skoro nikako, ja mislio neki teški zajeb i odem do servisa, provjere kaže akumulator. Trajao 4 godine i 5 mjeseci što je po meni neki prosjek. Stavio novi sve radi perfektno.
P.S Interesantno je da kažu da toplota, ono kada je pravo vruće ljeti, u kombinaciji sa vrelinom motora da to najviše šteti akumulatoru, možda više nego zima. Najgora kombinacija je hronično polu prazan akumulator izložiti nekom velikom minusu.