Propast demokratije
- Connaisseur Karlin
#52 Re: Propast demokratije
ma nema veze ako smo malo off topic, podjelili smo misljenja i to je toHakiz wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Ma, fazon je što stomatolozi privatnici u BiH nisu puno bolji od ovih u amblantama. I ljudi na znaju da se u ambulantama pazi koji materijali se naručuju (na primjer za plombe), dok privatnici mogu naručiti i lošiji materijal. Tako da se može dobiti fantastična stomatološka zaštita u ambulanti besplatno ako si osiguran, umjesto da se plaća privatnicima.
Ja probao i ambulantu i privatnika i ostao na ambulanti.
Naravno, ima nekih stvari koje privatnici imaju a ambulante nemaju i obratno, pa ako baš nešto specifično treba, onda se bira privatnik. Ali za većinu stndardnih stvari nema potrebe plaćati privatnika.
U BiH ljudi misle da ako je neko privatnik da je bolji od onog u ambulanti. Kao što misle da je strano bolje od domaćeg.
Naprosto, takvi smo.
Druga je situacija u ostalim oblastima medicine. Tu su klinike u prednosti sa obimom zahvata koje obavljaju, ali liste čekanja su problem. Pa ljudi radije plate privatniku za neke zahvate koji im otklanjaju neugodnosti koje ih nerviraju umjesto da mjesecima čekaju na red u državnoj klinici.
Najveći problem je čekanje na dijagnostiku, MR, CT, ultrazvuk, gastroeterološka itd snimanja. Dakle, dijagnostika koja može otkriti teška oboljenja i koju je potrebno obaviti što ranije, dugo se čeka u klinikama. I to je, koliko ja vidim, najveći razlog posjeta privatnim klinikama, brzina dijagnostike.
Ali, odlutasmo od propasti demokratije, da se vratimo na temu
-
hAZNADAR
#53 Re: Propast demokratije
Sam intelekt nije mjerilo niti dovoljno.cyprus wrote:Zašto recimo ne bi uveli koeficijente... Ne uzimati nikom pravo glasa, ali nek recimo oni koji imaju veće intelektualne sposobnosti i veći stepen informisanosti imaju i veći koeficijent koji se množi sa njihovim glasom...
U vlasti je pravda, tolerancija,.. bitnija.
To bi znaci bio mnogo jaci i obimniji test od tek inteligencije, zvanja,....
Demokratija ne funkcionise u drustvu gdje postoji etnicka, rasna, vjerska,.. mrznja, segregacija, ksenofobija,.. i ljudi demokratski onda mogu napraviti sranja. Znaci - odluku o vlasti mogu imati samo ljudi sa osjecajem granice i tolerancije.
-
hAZNADAR
#54 Re: Propast demokratije
Zene koje su glasale za Trumpa su samo ili kokoske - ili pametnice zadojene mrznjom i predrasudama.
Samo covjek moze zakljuciti da je feminizam trend kojeg ne treba shvatati ozbiljno jer treba biti krkan sa njima.
Ili da ne mogu vlast birati osobe koje su zadojene predrasudama, ksenofobijom,....
Kada ljudi izaberu demokratski nekoga za koga se zna da niti je posten, niti placa porez, niti tolerantan, niti politicki pismen, niti kultivisan, niti bezopasan,... to znaci da svako jednostavno ne moze imati pravo glasa na izborima.
To se pokazalo i u pocetku demokratije na Balkanu - i u vjekovnoj demokratiji u Americi.
Jedan covjek - jedan glas - jednostavno ne ide.
Vlast je isuvise prevelika odgovornost i bitna stvar da bi je svako provodio.
Samo covjek moze zakljuciti da je feminizam trend kojeg ne treba shvatati ozbiljno jer treba biti krkan sa njima.
Ili da ne mogu vlast birati osobe koje su zadojene predrasudama, ksenofobijom,....
Kada ljudi izaberu demokratski nekoga za koga se zna da niti je posten, niti placa porez, niti tolerantan, niti politicki pismen, niti kultivisan, niti bezopasan,... to znaci da svako jednostavno ne moze imati pravo glasa na izborima.
To se pokazalo i u pocetku demokratije na Balkanu - i u vjekovnoj demokratiji u Americi.
- General War
#55 Re: Propast demokratije
hAZNADAR wrote:Zene koje su glasale za Trumpa su samo ili kokoske - ili pametnice zadojene mrznjom i predrasudama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#56 Re: Propast demokratije
Bar 50% ako ne i vise razloga za Trapovu pobjedu je protukandidat.
Ja znam da je nama koji ovdje sve mjerimo po arsinima iz 90-tih nezamislivo da neko ne gotivi Klintone. I da se Trampu ovoliko traze mane samo zato sto je Bilova zena protukandidat.
Kada bih pravio neku paralelu sa nasim izborima, ovo mi je vrlo slicno situaciji da je 2010 na megdan Fahri Radoncicu izasao Adil Osmanovic ili Sakib Softic.
Mislim svakako je i Bake de facto popusio i te i naredne izbore, ali kontroverzni biznismen protiv nekog visedecenijskog birokratskog moljca uvijek ima odlicne sanse.
Ja znam da je nama koji ovdje sve mjerimo po arsinima iz 90-tih nezamislivo da neko ne gotivi Klintone. I da se Trampu ovoliko traze mane samo zato sto je Bilova zena protukandidat.
Kada bih pravio neku paralelu sa nasim izborima, ovo mi je vrlo slicno situaciji da je 2010 na megdan Fahri Radoncicu izasao Adil Osmanovic ili Sakib Softic.
Mislim svakako je i Bake de facto popusio i te i naredne izbore, ali kontroverzni biznismen protiv nekog visedecenijskog birokratskog moljca uvijek ima odlicne sanse.
- jeza u ledja
#57 Re: Propast demokratije
Dosao Bosanac da proglasi kraj demokracije.
Nema kae vise, sto ste glasali, glasali. Od sad prvo test inteligencije, pa cemo onda dalje, po zaslugama.
Ljudi vako vode drzavu 250 godina. Dozvoli da znaju malo vise o tome nego ti. Bilo je i ranije kretena koji su bili predsjednici, samo je tada bilo normalnije pricati gluposti. Ovo je sad malo, retro.
Pa cemo vidjeti. Kad im propadne demokracija, ja cu vam prvi javiti, vjerujte mi.
Ako mi puste.
Nema kae vise, sto ste glasali, glasali. Od sad prvo test inteligencije, pa cemo onda dalje, po zaslugama.
Ljudi vako vode drzavu 250 godina. Dozvoli da znaju malo vise o tome nego ti. Bilo je i ranije kretena koji su bili predsjednici, samo je tada bilo normalnije pricati gluposti. Ovo je sad malo, retro.
Ako mi puste.
- Drvosjeca iz Dejcica
#58 Re: Propast demokratije
Vrlo teško jer informisanost pa i intaligencija se mijenja, imaš više vrsta intaligencije...itd.cyprus wrote:Zašto recimo ne bi uveli koeficijente... Ne uzimati nikom pravo glasa, ali nek recimo oni koji imaju veće intelektualne sposobnosti i veći stepen informisanosti imaju i veći koeficijent koji se množi sa njihovim glasom...
_BataZiv_0809 wrote:
Kada bih pravio neku paralelu sa nasim izborima, ovo mi je vrlo slicno situaciji da je 2010 na megdan Fahri Radoncicu izasao Adil Osmanovic ili Sakib Softic.![]()
E čuj Sakib Softić...dobro ga ubode.
Nadam se da neće i da je sve populistička.Connaisseur Karlin wrote:a vi stvarno vjerujejete u toDrvosjeca iz Dejcica wrote:Odlična tema! Baš večeras čitam na nekom članku da Trump ne odustaje od registracije muslimana u Americi. Ako se to desi onda je definitivno demokraija mrtva.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 11/11/2016 07:55, edited 1 time in total.
- sinuhe
#59 Re: Propast demokratije
Sigurno su zene trebale glasati za prevarenu zenu koja je u 21. vijeku ostala sa tim covjekom kako bi ganjala politiku ili bi jedan Njujorcanin morao voliti muslimane da bi nekome u Bosni srce bilo na mjestu.
Amerika i demokratija su mnogo vise od Trumpa.
Amerika i demokratija su mnogo vise od Trumpa.
- Drvosjeca iz Dejcica
#60 Re: Propast demokratije
Nije stvar da li neko nekoga voli...stvar je poštovanja ustavom garantovanih prava, ništa više, ništa manje.sinuhe wrote:Sigurno su zene trebale glasati za prevarenu zenu koja je u 21. vijeku ostala sa tim covjekom kako bi ganjala politiku ili bi jedan Njujorcanin morao voliti muslimane da bi nekome u Bosni srce bilo na mjestu.
- KB9
#61 Re: Propast demokratije
davno sam napiso da izbori trebaju da funkcionisu tako sto ce se glasovi rangirat prema stepenu skolovanja
ps. da ne bi bilo zabune, treba naglasit da je tramp sigurno bolji izbor od hilari (jer je taj dogadjaj pokretac navodno za ovu temu)
ps. da ne bi bilo zabune, treba naglasit da je tramp sigurno bolji izbor od hilari (jer je taj dogadjaj pokretac navodno za ovu temu)
-
Duka Dizel
#62 Re: Propast demokratije
I onda za 5-6000 eura, kupiš i veći stepen školske spreme i viši glasački rang.KB9 wrote:davno sam napiso da izbori trebaju da funkcionisu tako sto ce se glasovi rangirat prema stepenu skolovanja
- Drvosjeca iz Dejcica
#63 Re: Propast demokratije
Da, školska sprema definitivno nije nikakvo mjerilo. Imaš jako obrazovanih ljudi koji su rasisti, nacionalisti, ksenofobi, itd.Duka Dizel wrote:I onda za 5-6000 eura, kupiš i veći stepen školske spreme i viši glasački rang.KB9 wrote:davno sam napiso da izbori trebaju da funkcionisu tako sto ce se glasovi rangirat prema stepenu skolovanja
- KB9
#64 Re: Propast demokratije
u priblizno jednakom omjeru kao kod slabo obrazovanih? nemoj mi toga ziv bioDrvosjeca iz Dejcica wrote:Da, školska sprema definitivno nije nikakvo mjerilo. Imaš jako obrazovanih ljudi koji su rasisti, nacionalisti, ksenofobi, itd.Duka Dizel wrote:I onda za 5-6000 eura, kupiš i veći stepen školske spreme i viši glasački rang.KB9 wrote:davno sam napiso da izbori trebaju da funkcionisu tako sto ce se glasovi rangirat prema stepenu skolovanja
- insomnia78
#65 Re: Propast demokratije
Vi bi u stvari zeljeli da glasacko pravo dobiju samo ljudi vasih svjetonazora
- KB9
#66 Re: Propast demokratije
to je napisano gdje?insomnia78 wrote:Vi bi u stvari zeljeli da glasacko pravo dobiju samo ljudi vasih svjetonazora
- insomnia78
#67 Re: Propast demokratije
Ne mora to biti napisano. Zakljucak se sam namece
- Drvosjeca iz Dejcica
#68 Re: Propast demokratije
Pazi, diploma u BiH ne znači da je neko obrazovan. Znam najmanje dva primjera vikend diploma, ljudi ne znaju dvije rečenice sastaviti, služenje računarom im je tegobno...itd. Eto Eso Radeljaš je nekakav magistar, akademski građaninKB9 wrote:
u priblizno jednakom omjeru kao kod slabo obrazovanih? nemoj mi toga ziv bio
- KB9
#69 Re: Propast demokratije
pricamo o normalnim uslovima a ne nasoj drzavi, valjda se to podrazumjeva?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pazi, diploma u BiH ne znači da je neko obrazovan. Znam najmanje dva primjera vikend diploma, ljudi ne znaju dvije rečenice sastaviti, služenje računarom im je tegobno...itd. Eto Eso Radeljaš je nekakav magistar, akademski građaninKB9 wrote:
u priblizno jednakom omjeru kao kod slabo obrazovanih? nemoj mi toga ziv bio...zašto bi recimo njegov glas vrijedio više nego recimo nekog momka koji govori dva strana jezika, programira i sam na realnom tržištu zarađuje uspješno svoj hljeb? Zaista ne razumijem taj tvoj argument.
u slucaju da se ne podrazumjeva eto nek udje u zapisnik da ona tvrdnja vrijedi za normalne uslove, mani mi gledanja svijeta kroz prizmu nase jadne i beskorisne drzave
- Drvosjeca iz Dejcica
#70 Re: Propast demokratije
Svejedno, ja opet smatram da diploma visokoobrazovne institucije ne znači nužno da ta osoba neće birati Hitlera. Malo karikiram ali nadam se da razumijše šta želim reći. Misliš da su u Americi Trumpa birali samo oni redneci a ne i obrazovani i ugledni građani Amerike?KB9 wrote:pricamo o normalnim uslovima a ne nasoj drzavi, valjda se to podrazumjeva?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pazi, diploma u BiH ne znači da je neko obrazovan. Znam najmanje dva primjera vikend diploma, ljudi ne znaju dvije rečenice sastaviti, služenje računarom im je tegobno...itd. Eto Eso Radeljaš je nekakav magistar, akademski građaninKB9 wrote:
u priblizno jednakom omjeru kao kod slabo obrazovanih? nemoj mi toga ziv bio...zašto bi recimo njegov glas vrijedio više nego recimo nekog momka koji govori dva strana jezika, programira i sam na realnom tržištu zarađuje uspješno svoj hljeb? Zaista ne razumijem taj tvoj argument.
u slucaju da se ne podrazumjeva eto nek udje u zapisnik da ona tvrdnja vrijedi za normalne uslove, mani mi gledanja svijeta kroz prizmu nase jadne i beskorisne drzave
- Styling
#71 Re: Propast demokratije
Ali je cinjenica da su im se kriteriji za izbor kandidata totalno srozali.jeza u ledja wrote:Dosao Bosanac da proglasi kraj demokracije.
Nema kae vise, sto ste glasali, glasali. Od sad prvo test inteligencije, pa cemo onda dalje, po zaslugama.![]()
Ljudi vako vode drzavu 250 godina. Dozvoli da znaju malo vise o tome nego ti. Bilo je i ranije kretena koji su bili predsjednici, samo je tada bilo normalnije pricati gluposti. Ovo je sad malo, retro.![]()
Pa cemo vidjeti. Kad im propadne demokracija, ja cu vam prvi javiti, vjerujte mi.
![]()
Ako mi puste.
Prije osam godina kada su MCCain in Sarah Pailin bili kandidati na nju su osuli drvlje i kamenje da je nepismena, da ne poznaje vanjsku politiku, ismijavali je zbog izjava koje je davala, da je nezamislivo da jedna takva osoba moze u slucaju smrti predsjednika doci na njegovo mjesto, da ne zna nabrojati nijednu odluku Supreme court-a a da je Obama profesor ustavnog prava itd.itd.
Osam godina kasnije za predsjednia izaberu covjeka koji je za klasu jos gori od nje. Totalni politicki diletant.
- KB9
#72 Re: Propast demokratije
naravno da ne mislim, tramp je biran striktno zbog toga da amerika promjeni pravac pa makar se na kraju ispostavilo i na gore, da prostis dopizdilo ljudima stalno isto (bio je onaj jedan primjer grada gdje je narod iz revolta izglaso macku da im bude nacelnikDrvosjeca iz Dejcica wrote:Svejedno, ja opet smatram da diploma visokoobrazovne institucije ne znači nužno da ta osoba neće birati Hitlera. Malo karikiram ali nadam se da razumijše šta želim reći. Misliš da su u Americi Trumpa birali samo oni redneci a ne i obrazovani i ugledni građani Amerike?
ps. obrazovanje = manja moc manipulacije u svim sferama
-
Duka Dizel
#73 Re: Propast demokratije
To je posve nebitno, niti je neko to do sad precizno izmerio.KB9 wrote:
Može li visoko obrazovan i inteligentan čovek biti netolerantni ksenofob, rasista i nacionalista? Može. Dokazano na bezbroj primera.
Može li neobrazovani čoban biti dobar, prostodušan i tolerantan čovek? Može.
Ne razumem zašto bi bilo kome oduzimalo pravo glasa, kad ne postoji pravilo i zajednički obrazac za sve obrazovane i sve neobrazovane.
Možda su neobrazovaniji ljudi skloniji uticaju populističkih političara, ali opet ti populistički političari su svi mahom visoko obrazovani i inteligentni ljudi.
- KB9
#74 Re: Propast demokratije
gdje sam napiso da bi se oduzimalo pravo glasa? samo bi glas jednog bravara vrijedio manje od glasa doktora nauka sto je skroz uredno svakom ko normalno razmisljaDuka Dizel wrote:Ne razumem zašto bi bilo kome oduzimalo pravo glasa
- Drvosjeca iz Dejcica
#75 Re: Propast demokratije
Upravo tako!Duka Dizel wrote:To je posve nebitno, niti je neko to do sad precizno izmerio.KB9 wrote:
Može li visoko obrazovan i inteligentan čovek biti netolerantni ksenofob, rasista i nacionalista? Može. Dokazano na bezbroj primera.
Može li neobrazovani čoban biti dobar, prostodušan i tolerantan čovek? Može.
Ne razumem zašto bi bilo kome oduzimalo pravo glasa, kad ne postoji pravilo i zajednički obrazac za sve obrazovane i sve neobrazovane.
Možda su neobrazovaniji ljudi skloniji uticaju populističkih političara, ali opet ti populistički političari su svi mahom visoko obrazovani i inteligentni ljudi.