Problem sa potrosnjom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Control panel

#51 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Control panel »

Control panel wrote:ja sam opet nasuo za 50 KM i sad testiram koliko cu preci. za sad se vozim samo po gradu. i nije bio minusa.
napisao sam da sam nasuo za 50 KM ustvari sam nasuo za 40 KM (21,27 l), na selexu u hrasnom. presao sam 290 km. sve je bila gradska voznja osim sto sam otisao na jahorinu i na misevice. nije bilo minusa, nisam dugo drzao auto upaljeno, znate ono kada nekoga cekate, i prosjecna potrosnja je 7,3 l.

danas sam nasuo na Hifi u Nedzaricima za 50 KM ( 27,17 l). pa kad istestiram javicu.

naravno ja sam to testirao svojom metodom ono od crtice do crtice. jer da napunim do vrha treba mi malo vise para. rezervoar mi 75 l.
topcam
Vozim: uzbrdo

#52 Re: Problem sa potrosnjom

Post by topcam »

Ne mozes tako mjeriti potrosnju. Zimi racunaj, dok se auto ne zagrije +30 litara na 100 km. Ovo je vrijednost koju je naveo ADAC (najveci njemacki i europski automobilski klub). I vrijedi za sva vozila.

Sto u prevodu znaci, da ako ti se auto zagrije za 10 km voznje, tu potrosi 3 litra, nakon toga (izvangradska voznja) trosi manje, recimo 6 litara 90 km.
Tako da potrosis ukupno 9 l, gdje bi ljeti potrosio samo 5,5 l.

Druga stvar je da trebas sipati pun rezervoar, to je glavni preduvjet, da mozes pratiti potrosnju goriva.

Vec samim tim automobilu cinis veliku uslugu.

Potrosnja koju navode proizvodaci je rezultat voznje bez radija, svjetala i ostalih potrosaca, koji itekako uticu na potrosnju auta. Din Norma xxxxxxx
vozac bi komotno mogao biti dzokej sa svojih 46 kila. Tako da ti slusajuci malo vremensku prognozu, sa ukljucenim grijanjem, svijetlom i grijanjem za heksajbu dizes potrosnju za nekoliko desetaka % potrosnje.

Par primjera:
Recimo, prozor malo otvoren 20%, bicikl nazad na autu 40%, klima (kod novih auta, zanemarljivo vise) prije je ta "veca" potrosnja isticana sa 1-2 l izvangradska/autoput i sa minimalno 4 l vise, gradska voznja.
shlauf

#53 Re: Problem sa potrosnjom

Post by shlauf »

Ako ti auto malo ili ponekad trza i guši ga prilikom davanja gasa onda ti je do EGV ventila - zaglavljen pa samim tim čim ti dadaješ gas nema dovoljnog protoka ispušnih gasova i automatski se potrošnja povećava. Tako je u mene bilo na Laguni ali sam to jutros riješio za cca 45 minuta kod Bunje. Ljudi skinuli, ocistili i vratili. Sad slatko prima gas i nema gušenja. Prima turu kao lud.
Control panel

#54 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Control panel »

topcam wrote:Ne mozes tako mjeriti potrosnju. Zimi racunaj, dok se auto ne zagrije +30 litara na 100 km. Ovo je vrijednost koju je naveo ADAC (najveci njemacki i europski automobilski klub). I vrijedi za sva vozila.

Sto u prevodu znaci, da ako ti se auto zagrije za 10 km voznje, tu potrosi 3 litra, nakon toga (izvangradska voznja) trosi manje, recimo 6 litara 90 km.
Tako da potrosis ukupno 9 l, gdje bi ljeti potrosio samo 5,5 l.

Druga stvar je da trebas sipati pun rezervoar, to je glavni preduvjet, da mozes pratiti potrosnju goriva.

Vec samim tim automobilu cinis veliku uslugu.

Potrosnja koju navode proizvodaci je rezultat voznje bez radija, svjetala i ostalih potrosaca, koji itekako uticu na potrosnju auta. Din Norma xxxxxxx
vozac bi komotno mogao biti dzokej sa svojih 46 kila. Tako da ti slusajuci malo vremensku prognozu, sa ukljucenim grijanjem, svijetlom i grijanjem za heksajbu dizes potrosnju za nekoliko desetaka % potrosnje.

Par primjera:
Recimo, prozor malo otvoren 20%, bicikl nazad na autu 40%, klima (kod novih auta, zanemarljivo vise) prije je ta "veca" potrosnja isticana sa 1-2 l izvangradska/autoput i sa minimalno 4 l vise, gradska voznja.

ma znam da je tako najbolje mjeriti. ali meni je trabla orijentaciona. litar gore dolje. jer mi je trosio ko 12 l. sada kada sam proimijenio pumpu vidi se drasticna razlika potrosnja je oko 7,5-8 l. mislio sam da sa autom nesto nije u redu. a kada sam promijenio dizne i mjerio kompresiju i ponovo bila abnormalna potrosnja dosao sam na ideju ta promijenim pumpu. i bio sokiran i obradovan. hebote ja na OMV tocim od kada se otvorila odnosno dok je bila jos
3BOIL, ako se ko sjeca tog naziva (Breka). sta sam para tamo skrsio.
shlauf

#55 Re: Problem sa potrosnjom

Post by shlauf »

Jel skršio na gorivo samo zbog nagradnih igara i kartica koje dobivaš :D

Alee aleeeeeeee :dance:
zlajaman

#56 Re: Problem sa potrosnjom

Post by zlajaman »

shlauf wrote:Ako ti auto malo ili ponekad trza i guši ga prilikom davanja gasa onda ti je do EGV ventila - zaglavljen pa samim tim čim ti dadaješ gas nema dovoljnog protoka ispušnih gasova i automatski se potrošnja povećava. Tako je u mene bilo na Laguni ali sam to jutros riješio za cca 45 minuta kod Bunje. Ljudi skinuli, ocistili i vratili. Sad slatko prima gas i nema gušenja. Prima turu kao lud.
Koliko si platio ciscenje EGR-a?
Control panel

#57 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Control panel »

shlauf wrote:Jel skršio na gorivo samo zbog nagradnih igara i kartica koje dobivaš :D

Alee aleeeeeeee :dance:
ma jok. jedva onu loptu uganjah. nego cuo ko fol dobro gorivo. rijetko dobro gorivo. :-)
Grga07

#58 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Grga07 »

Sto se tice potrosnje i pokazivanja board-a nije mi bas najjasnije, naime sa 31,5l(60KM) sam preso 520kilometara sto racunajem znaci potrosnja 6.05l a board pokazuje 6.8l, pa eto bolje je izracunat nego vjerovat board-u, manje auto trosi heheh
shlauf

#59 Re: Problem sa potrosnjom

Post by shlauf »

zlajaman wrote:
shlauf wrote:Ako ti auto malo ili ponekad trza i guši ga prilikom davanja gasa onda ti je do EGV ventila - zaglavljen pa samim tim čim ti dadaješ gas nema dovoljnog protoka ispušnih gasova i automatski se potrošnja povećava. Tako je u mene bilo na Laguni ali sam to jutros riješio za cca 45 minuta kod Bunje. Ljudi skinuli, ocistili i vratili. Sad slatko prima gas i nema gušenja. Prima turu kao lud.
Koliko si platio ciscenje EGR-a?
Sve 30,oo KM velikodušno, preporođena Laguna

Alee aleeeeeeeeee :dance:
ado-šampion

#60 Re: Problem sa potrosnjom

Post by ado-šampion »

Jedino precizno računanje potrošnje je da se rezervoar napuni do kraja, pređe najmanje 500 km, ponovo rezervoar do kraja i sad nasutim litrima i pređenim kilometrima lako je dobiti računicu...
korozija

#61 Re: Problem sa potrosnjom

Post by korozija »

ne shvatam kako ljudi samo prate potrosnju stalno... optereceni time... i najvecem laiku bi trebalo bit jasno da potrosnja uvijek ide iznad one fabricke vrijednosti... ono sto pise u knjigama, pusti to, nemoguce je to dostic... a dalje... pojedinci hoce auto da ima odlicne performanse, a da ne trosi koliko je ustvari potrebno... To se suprotstavlja zakonima fizike bolan, normalno je da je potrebna energija za bilo sta... znate i sami da je peripetuum mobile nemoguc. Sad se ja npr. trebam zalit sto jeep trosi oko 25 litara po gradu, a kad krecem uz brdo povuce i 60 :D Sta sad trebam kud god podjem pratit potrosnju, ko jedan moj jaran, samo prica joj trosi ovoliko, sad trosi ovoliko... ko te jebe bolan :D nego ti lijepo jarane iskljuci to pokazivanje potrosnje i ne misli na to, nego kad nestane goriva, ponovo naspi i to je to...
Control panel

#62 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Control panel »

evo ja testirao sipao na hifi od cepa do cepa. 55 litara stalo, presao 770 km st iznosi 7,14l na 100 km. nema sanse vise da tocim na OMV-u. i da testirao sam na drugom autu Hyundai Trajet 2.0 dizel. sipao na OMV- u sloveniji i potrosnja je bila oko 5,5 a po nasim pumpama OMV potrosnja bila oko 10l. sta ovi nasi sipaju boga pitaj.
na ovom mom autu potrosnja se bazirala uglavnom na gradsku voznju, a ovaj trajet je bila voznja slo-Sarajevo.
chuchumbamayumbe

#63 Re: Problem sa potrosnjom

Post by chuchumbamayumbe »

JA negdje vec napisah...
Vozi lik kamion, relacija Njemacka - BiH (Sarajevo).
Kaze i kune se da manje goriva potrosi gada doloazi natovaren sa 20 tona i sa gorivom napunjenimu u Njemackoj, nego kada ide odavde prazan sa nasim gorivom.
Ne treba biti previse pametan, ali ne mogu da vjerujem da je kod nas gorivo tako slabo!
dinaraaa

#64 Re: Problem sa potrosnjom

Post by dinaraaa »

chuchumbamayumbe wrote:JA negdje vec napisah...
Kaze i kune se da manje goriva potrosi gada doloazi natovaren sa 20 tona i sa gorivom napunjenimu u Njemackoj, nego kada ide odavde prazan sa nasim gorivom.
Ne treba biti previse pametan, ali ne mogu da vjerujem da je kod nas gorivo tako slabo!
Možda ima veze jer je Njemačka uzbrdo tj. stalno se penje cesta
Orašje 80m-90m nad morem, Zagreb oko 130m nad morem,Ljubljana 300m nad morem, Munchen oko 550m nad morem

Ovo se osjeti na slabijim mašinama naročito u Austriji da mu fali snage....tačnije prije kamion vidi brdo nego šofer
Rijetko je kamion prazan kada ide iz BiH....jako rijetko :)
chuchumbamayumbe

#65 Re: Problem sa potrosnjom

dinaraaa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:JA negdje vec napisah...
Možda ima veze jer je Njemačka uzbrdo tj. stalno se penje cesta
Orašje 80m-90m nad morem, Zagreb oko 130m nad morem,Ljubljana 300m nad morem, Munchen oko 550m nad morem

Ovo se osjeti na slabijim mašinama naročito u Austriji da mu fali snage....tačnije prije kamion vidi brdo nego šofer
Rijetko je kamion prazan kada ide iz BiH....jako rijetko :)
I Sarajevo je na 550m.
I ovaj se vracao prazan, garantovano.
I ide preko Madjarske.
citroen

#66 Re: Problem sa potrosnjom

Post by citroen »

ma kradu nas ovi iz OMV ,ja sam vec spomenuo da sa gorivom drugih pumpi predjem izmedju 50-70km vise od OMV,najvise sam to pratio dok sam vozio benzince,pa sam sipao na svim mogucim pumpama a evo i sa dizelom sam par puta uporedio i najvise prelazim sa el-tarik i INA dizelom.........a najmanje ..zna se OMV:OMV
chuchumbamayumbe

#67 Re: Problem sa potrosnjom

citroen wrote:ma kradu nas ovi iz OMV ,ja sam vec spomenuo da sa gorivom drugih pumpi predjem izmedju 50-70km vise od OMV,najvise sam to pratio dok sam vozio benzince,pa sam sipao na svim mogucim pumpama a evo i sa dizelom sam par puta uporedio i najvise prelazim sa el-tarik i INA dizelom.........a najmanje ..zna se OMV:OMV
A opet na OMV-u vazda najveca guzva.
Sto ti je marketing i shminka!
:)
Neelix

#68 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Neelix »

chuchumbamayumbe wrote: Sto ti je marketing i shminka!
Ima takvih primjera u zivotu.... :) Ipod, npr.
chuchumbamayumbe

#69 Re: Problem sa potrosnjom

Neelix wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Sto ti je marketing i shminka!
Ima takvih primjera u zivotu.... :) Ipod, npr.
Ako te cuju Hakazvaka i Seha, gotov si!
:lol:
Better Man

#70 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Better Man »

Sipam na OMV-u i prosječna potrošnja mi je 6 l-6,1 l. Riječ je o kombinovanoj vožnji autoput - grad. Po papirima kombinovana potrošnja je 5,9 l. Dakle zadovoljan sam potrošnjom.
johntra

#71 Re: Problem sa potrosnjom

Post by johntra »

sipam najviše na INI i Energopetrolu, a gradska potrošnja zimi ide i do 12, ali uopće me to ne zabrinjava, jer to smatram normalnim...ljeti je oko devet...na otvorenom se kreće između pet i šest litara....1,6 16V benzinac...
zonbirile

#72 Re: Problem sa potrosnjom

Post by zonbirile »

ne čitam od početka,pa možda ponavljam,ali benzinci imaju automatski saug,što odmah znači povečanu potrošnju,jer on daje obogaćeniju smjesu dak temp.ne naraste.
citroen

#73 Re: Problem sa potrosnjom

Post by citroen »

ma nije u pitanju kvalitet goriva,mislim da se radi o dobro podesenoj aparaturi na OMV pumpama,tj pokaze da sam nasuo 30 l a u stvari radi se mozda i do pet litara manjoj kolicini,tu je problem...ko to kontrolise,daje atest za ispravnost treba mu cunu odsjeci :x :x :x :x
Control panel

#74 Re: Problem sa potrosnjom

Post by Control panel »

citroen wrote:ma nije u pitanju kvalitet goriva,mislim da se radi o dobro podesenoj aparaturi na OMV pumpama,tj pokaze da sam nasuo 30 l a u stvari radi se mozda i do pet litara manjoj kolicini,tu je problem...ko to kontrolise,daje atest za ispravnost treba mu cunu odsjeci :x :x :x :x
ja ne znam sta je ja sam se x puta uvjerio da sa njihovim gorivom manje predjem, to mi je i neka moja raja potvrdila, pa su isli dotle da recimo broj 6 na breci najmanje sipa goriva u odnosu na ono sto pokazuje. :shock:
topcam
Vozim: uzbrdo

#75 Re: Problem sa potrosnjom

Post by topcam »

citroen wrote:ma nije u pitanju kvalitet goriva,mislim da se radi o dobro podesenoj aparaturi na OMV pumpama,tj pokaze da sam nasuo 30 l a u stvari radi se mozda i do pet litara manjoj kolicini,tu je problem...ko to kontrolise,daje atest za ispravnost treba mu cunu odsjeci :x :x :x :x
To da manje naspu moze te svugdje snaci, Amerikanci profesionalno i kompjuterski programiran sistem napravili, ko sipa pun rezervar, plati koliko je nasuo, ko manje sipa, placa "bonus". Uhvaceni tek nakon nekoliko godina.
Cijeli lanac benzinskih pumpi je radio tako.

Njemacka nesto slicno, na svako punjenje nesto vise su naplacivali, izaslo na vidjelo nakon 2-3 mjeseca, jer su se ljudi pitali kako to da stane gotovo 2-3 litra vise od velicine tanka. (Razlog je bio to sto spominjes, mjerac nije bio kalibriran kako treba)

Bosna i Hercegovina, OMV, EP(i ne sve ostale) gorivo tocim i prelazim 100 do 150 km vise nego sa gorivom u Njemackoj, sipam uvijek pun i odmah kazem, kad skljocne nemoj skljocat dalje (osim da zaokruzi) Nema potrebe da mi pumpa jos dva litra (have) u puno auto. Jos im tacno kazem koliko ce goriva stati u rezervuar.

Ja ne znam do cega je pa da u Bosni moje auto manje trosi, ovdje je dovoljno da upalim, i vec bih iz prve brzine (malo vise gasa da dam) mogao saltati u 5-tu i voziti (ravnica). Dole vec druga prica, vise saltanja,
nemirna voznja, "ono" brdo, konstantno se neko ubacuje, sve bi to trebalo da povisuje potrosnju, a ja prelazim konstanto i to znatno vise.
Post Reply