Problem sa ciganima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Symantec

#76 Re: Problem sa ciganima

Post by Symantec »

BOX_2016 wrote:
dustaban wrote:1) Pazite na rijeci, vec ste zagazili u rasizam.

2) Taj problem je nerjesiv.
Ma nemoj. Zašto ih nema da prose u Hrvatskoj i u dijelovima BIH gdje Hrvati žive.
Možda zato što Hrvatska i dijelovi BiH sa hrvatima njeguju čistu naciju i rasu pa cigani znaju u startu da će ga tamo ispušiti i prije nego zauste koju riječ.
A i imaju jaču instituciju mahale i složniji su od sarajlija.
Ovdje su sarajlije složne samo kada treba sebi štetu nanijeti, pa bilo to uništavanjem matičnog ureda, bilo spašavanjem pasa lutalica, bilo njegovanjem cigana i njihovih prava.
Pjanic15

#77 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

irac300 wrote:
Pjanic15 wrote:
irac300 wrote:A jbt, što mi idu na neku stvar ovi što ''znaju'' nekog Roma koji je školovan. Pa nam palamude o ljudskim pravima i rasizmu. Znam ih i ja par, svaka im čast, nemam ništa protiv takvih ljudi koje god boje kože bili ali ne pričamo o njima. Pričamo o ljudskoj populaciji koja graniči sa životinjama, koji su igrom slučaja Romi ili ti ga Cigani. Kao što napisah prije, imam ih pred očima, pa ja ono ne bih poželio najgorem dušmaninu.

I manite se vađenja na slabu državu, socijalnu skrb... Oni neće da se školuju, rade... Štancaju djecu jer imaju 20 KM po djetetu od socijalnog. Znači za cvaju, njega boli neka stvar što to dijete nema šta da jede, bitno je da on za 5,6,7 djece, prima stotinjak maraka, onda se ta nejač šalje da prosi, skuplja se sekundarna sirovina za prodaju i to je to.

Apsolutono ih ne zanima uključivanje u društvo, da žive nekim normalnim, ljudskim životom. Zato su ih Slovenci fino izolovali, a Slovenija je koliko znam u EU (to za ove što nam prde o pravima manjina i EU standardima).
Kad već spominješ "slabu državu, socijalni skr", hajd nam objasni kako to da se ovdje nisu uklopili u društvo, a u zemljama zapada jesu od Amerike preko Njemačke, Austrije...
Gdje su se uklopili??? Bar izađi malo i vidi kako je u Njemačkoj i Austriji. Moje iskustvo, zimus bio u Salzburgu, i jedan most u centru grada je pun Cigana koji prose. Ono, bukvalno na svaka 2 metra ili ciganče ili žena. U Njemačkoj je prošnja strogo zabranjena, pa nisu toliko aktivni na tom polju, ali su masovno koristili sistem socijalne zaštite od njemačke države, dok se moglo. Sada je i Švabo zavrn'o pipu, pa im nije više toliko zanimljivo. Uglavnom na prste se mogu nabrojati romski gastarbajteri u Njemačkoj. U Americi nisam bio, tako da ne znam kako je tamo.
Pa ti misliš da sam ti ja ove države samo tako nabrojao, a da nisi uzeo u obzir da sam živio u nekoj jedno vrijeme i iz ličnog iskustva znam koliko ih se uklopilo, školuju se, obrazovani, rade po firmama pa čak i drže neke itd. Prosjaka imaš svih pripadnosti, međutim se uveliko generalizuje samo na Rome.
Pol_Pot

#78 Re: Problem sa ciganima

Post by Pol_Pot »

L u c i f e r wrote:
Symantec wrote:Da li još neko osim mene u ovom gradu (Sarajevu) primjećuje problem sa ciganima?
Prose, ne čiste se i neuredni su, kradu i tuku se, ne žele da se asimiliraju ni u jednu sredinu u koju dođu, ne poštuju tuđa prava i običaje, i tako u nedogled.
Ovom prilikom bih pozvao Sejdića Dervu da kada je znao da napiše dopis Strazburu o ugroženosti prava manjina da sada napiše jedinstven proglas za sve cigane u BiH da počnu poštivati prava i običaje sredine u koju dođu, te da osim prava imaju i obaveze prema društvenoj zajednici kao i svi mi.

Inače, ova indolentnost što njih samih što policije će dovesti do formiranja nacističkih grupa koje će uzeti rješavati problem na svoj način a to neće biti nimalo dobro za njih.
+1

Postaju sve agresivniji i bezobrazniji.
Pitanje je dana kad će neko razlupati one drske prljače prozora na socijalnom...
Neki dan frajko nalupao jednog. Nisam tačno vidio zašto. Uhvatio ga kroz prozor, fino izašao i zvekno mu par dobrih šamara. I to onom jednom odvratnom dripcu, malo stariji od ostalih koji budu tu
SanskiBiser

#79 Re: Problem sa ciganima

Post by SanskiBiser »

http://kompakt-nachrichten.de/wp-conten ... 00x270.jpg

U centru grada u Njemačkoj, navalilo mu se, bolje svaĐe nego u gaće :lol:
irac300

#80 Re: Problem sa ciganima

Post by irac300 »

Pjanic15 wrote: Pa ti misliš da sam ti ja ove države samo tako nabrojao, a da nisi uzeo u obzir da sam živio u nekoj jedno vrijeme i iz ličnog iskustva znam koliko ih se uklopilo, školuju se, obrazovani, rade po firmama pa čak i drže neke itd. Prosjaka imaš svih pripadnosti, međutim se uveliko generalizuje samo na Rome.
Nemam ja šta generalizovati kada je faktičko stanje na terenu takvo. Nisam vidio da prose Kinezi, ljudi dođu ovdje i rade, prose samo Cigani. Opet pitam, što ih Francuzi onako brzinski pošalju za Rumuniju, što im Slovenci napraviše geto izvan slovenačkih gradova, što ih Česi izoliraju iz društva...itd, itd. Nisu oni problem samo nama.

Da imamo jaku državu koja bi se ozbiljno pozabavila s njima, opet bi se našli neki da kukaju kako im se civiliziranjem ugrožava njihovo pravo na čergu. Manite ba ljudi lažnog moralisanja, a svi bi proklinjali dan kada ste se rodili da vam ih u susjedstvo nasele.
Rizvan

#81 Re: Problem sa ciganima

Post by Rizvan »

Naš najveći danas problem u ovom kantonu, je što na vlasti imamo bezlične stranke koje se isključivo bore za svoje interese, tu i tamo nabace koju o multietničnosti i europejstvu, ali uglavnom zaboli ih za interese običnog prosječnog građanina ovog Kantona. Više ih brine kakav im je rejting kod stranih diplomata, nego kod vlastitih glasaća. Zbog toga i imamo situaciju da nam dovode džukele iz drugih sredina, da prosjaci i Romi rade šta hoće, da se pale institucije, da proječnog građanina ponižava ko stigne. A tako će nam i dalje biti dok u kantonalnoj skupštini ne budu sjedili ljudi kojima su ove teme i interesi prosječnog građanina prioritet, a ne bavljenje nadzornim odborima i dokazivanje bjelosvjetskim hohštaplerima. Poražavajuće je što izgleda ni za ove izbore problem pasa lutalica neće biti top tema na izborima, i što u skupštinskim klupama neće sjediti ljudi koji nude rješenje.
Pjanic15

#82 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

Činjenica je također da ovi rasisti bacaju običnu šuplju o dezintegriranim Romima, stavljaju čitav fokus na to, dok istu rasističku predrasudu imaju i prema onim integriranim Romima. To bi kao oni slučajno sklopili prijateljstvo, imali vezu, brak ili djecu sa integriranim Romima? Dobar vic, činjenica je da je duboko u društvo inkorpirana predrasuda prema Romima, bili oni integrirani u društvo ili ne, "ipak je cigan".
omar little

#83 Re: Problem sa ciganima

Post by omar little »

malo vas je bosnje, ali ste rasisticko smece.

zakljucavaju se svakojake teme ali se rasisticka (jasno indiciran rasizam u uvodnom postu I jedva docekan u ostalim) dozvoljava.
irac300

#84 Re: Problem sa ciganima

Post by irac300 »

Pjanic15 wrote:Činjenica je također da ovi rasisti bacaju običnu šuplju o dezintegriranim Romima, stavljaju čitav fokus na to, dok istu rasističku predrasudu imaju i prema onim integriranim Romima. To bi kao oni slučajno sklopili prijateljstvo, imali vezu, brak ili djecu sa integriranim Romima? Dobar vic, činjenica je da je duboko u društvo inkorpirana predrasuda prema Romima, bili oni integrirani u društvo ili ne, "ipak je cigan".
Sereš k'o foka.
SanskiBiser

#85 Re: Problem sa ciganima

Post by SanskiBiser »

http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_diaspora

Kaze na ovoj tabeli za BiH da ima između 60,000 i 80,000 Roma i da u BiH takođe ima 400,000 Vlaha Roma :shock: :shock: :shock: WTF :?
Pjanic15

#86 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

irac300 wrote:
Pjanic15 wrote: Pa ti misliš da sam ti ja ove države samo tako nabrojao, a da nisi uzeo u obzir da sam živio u nekoj jedno vrijeme i iz ličnog iskustva znam koliko ih se uklopilo, školuju se, obrazovani, rade po firmama pa čak i drže neke itd. Prosjaka imaš svih pripadnosti, međutim se uveliko generalizuje samo na Rome.
Nemam ja šta generalizovati kada je faktičko stanje na terenu takvo. Nisam vidio da prose Kinezi, ljudi dođu ovdje i rade, prose samo Cigani. Opet pitam, što ih Francuzi onako brzinski pošalju za Rumuniju, što im Slovenci napraviše geto izvan slovenačkih gradova, što ih Česi izoliraju iz društva...itd, itd. Nisu oni problem samo nama.

Da imamo jaku državu koja bi se ozbiljno pozabavila s njima, opet bi se našli neki da kukaju kako im se civiliziranjem ugrožava njihovo pravo na čergu. Manite ba ljudi lažnog moralisanja, a svi bi proklinjali dan kada ste se rodili da vam ih u susjedstvo nasele.
Takvo je faktičko stanje samo u tvojoj glavi, tvoja želja jer nemaš nikakvog iskustva kako to izgleda u švabskim i američkim društvima, jer ako su tu uspjeli da se uklope, onda je očito problem nesposobnosti određene države i društva da poradi nešto po tom pitanju, a ne ignoriše ga protjerivanjem i silom.
RahatHurmašica

#87 Re: Problem sa ciganima

Post by RahatHurmašica »

irac300 wrote:
Pjanic15 wrote:Činjenica je također da ovi rasisti bacaju običnu šuplju o dezintegriranim Romima, stavljaju čitav fokus na to, dok istu rasističku predrasudu imaju i prema onim integriranim Romima. To bi kao oni slučajno sklopili prijateljstvo, imali vezu, brak ili djecu sa integriranim Romima? Dobar vic, činjenica je da je duboko u društvo inkorpirana predrasuda prema Romima, bili oni integrirani u društvo ili ne, "ipak je cigan".
Sereš k'o foka.
ko dvije foke
Pjanic15

#88 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

irac300 wrote:
Sereš k'o foka.
Navedene činjenice bole, ali šta se može, problem je do vas.
Troll_Happens

#89 Re: Problem sa ciganima

Post by Troll_Happens »

omar little wrote:malo vas je bosnje, ali ste rasisticko smece.

zakljucavaju se svakojake teme ali se rasisticka (jasno indiciran rasizam u uvodnom postu I jedva docekan u ostalim) dozvoljava.
Kakav rasizam. Cim neko digne glas i ruku na vas shatro ugrozeni ljudi rasisti. A sta radite i ponasate se dobro nema svaki dan neki da je izlupan.
irac300

#90 Re: Problem sa ciganima

Post by irac300 »

Pjanic15 wrote:
irac300 wrote:
Sereš k'o foka.
Lijevi jajnik mi otpade od boli zbog tvoje ''argumentacije''. Prvo nauči čitati, jer da znaš skontati kontekst rečenice, odmah si mogao vidjeti da ljudi razlikuju civilizovanog čovjeka bio on Rom, Arap, Kinez... od ljudskog šljama, koje se ne kupa, krade, prosi, pljuje građane... Al' jok, ti utuvio u glavu da si svjetski borac za prava Roma. Šta bi oni bez takvih.

P.S.
Za Njemačku sam vezan poslom, prdi nekome drugom kako je to ''tamo na zapadu''.
Pjanic15

#91 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

irac300 wrote:
Pjanic15 wrote:
irac300 wrote:
Sereš k'o foka.
Lijevi jajnik mi otpade od boli zbog tvoje ''argumentacije''. Prvo nauči čitati, jer da znaš skontati kontekst rečenice, odmah si mogao vidjeti da ljudi razlikuju civilizovanog čovjeka bio on Rom, Arap, Kinez... od ljudskog šljama, koje se ne kupa, krade, prosi, pljuje građane... Al' jok, ti utuvio u glavu da si svjetski borac za prava Roma. Šta bi oni bez takvih.

P.S.
Za Njemačku sam vezan poslom, prdi nekome drugom kako je to ''tamo na zapadu''.
Ako si vezan poslom znači veze nemaš sa društvom, za razliku od mene ko je vezan tu još od djetinstva i porodično. Znači veze s vezom nemaš, još da ne vodim tvoju ignoranciju navedenog iz našeg društva.
Symantec

#92 Re: Problem sa ciganima

Post by Symantec »

Ja više i ne vjerujem u sistem.
Želim da potaknem građanstvo na samoorganizovanje i rješavanje jednog po jednog problema.
Najprije pašćadi po ulicama i da se konačno slobodno može izaći i prošetati gradom i mahalama bez straha od čopora pasa.
Sistem ne funkcioniše i neće sa ovim javnim mnijenjem nikada, jer dok smo mi građani pasivni prema opštem problemu, političari neće pomjeriti guzove.
Kada se problem počne rješavati na radikalan način, onda će se utrkivati da pokupe političke poene i vjerovatno će i progurati koji amandman na zakon.

I konačno, kada se jednom zakotrlja, rezultati sigurno neće izostati i stanje će biti sigurno bolje jer gore ne može.
irac300

#93 Re: Problem sa ciganima

Post by irac300 »

Pjanic15 wrote:
Ako si vezan poslom znači veze nemaš sa društvom, za razliku od mene ko je vezan tu još od djetinstva i porodično. Znači veze s vezom nemaš, još da ne vodim tvoju ignoranciju navedenog iz našeg društva.
Onda ne pametuj, nego dođi pomozi Romima, pokaži im svjetlo Europe, nemaš ništa od palamuđenja po forumu. Imamo mi i ovdje demagoga, ne treba nam još jedan koji gladi myda u Hamburgu i ''prosvjetljava'' nas Balkance šta i kako trebamo raditi. Te 'vaki smo, te 'naki smo.
Pjanic15

#94 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

irac300 wrote:
Pjanic15 wrote:
Onda ne pametuj, nego dođi pomozi Romima, pokaži im svjetlo Europe, nemaš ništa od palamuđenja po forumu. Imamo mi i ovdje demagoga, ne treba nam još jedan koji gladi myda u Hamburgu i ''prosvjetljava'' nas Balkance šta i kako trebamo raditi. Te 'vaki smo, te 'naki smo.
Koliko ćeš još svjesno proizvedenih laži ovdje iznositi? U vezi mene, pojma nemaš i lupetaš "gdje sam i šta sam" na osnovu jedne informacije, i slične demagogije koju prosipaš.

Ne može jedan čovjek promjeniti svijest čitavog društva i duboko inkorpiranih predrasuda ili tek standarda, uređenja države, promjeniti društvo koje ne želi da se mjenja, nije sposobno urediti vlastito dvorište a zna drugima naročito manjinama da određuje i time lječi komplekse itd., tako da je to problem većine.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#95 Re: Problem sa ciganima

Post by Zviz »

Ne ponasaju se ti isti Romi nista drugacije nego bar 2/3 stanovnistva u BiH ili u regionu tj. (HR, SRB, MK, CG...).
irac300

#96 Re: Problem sa ciganima

Post by irac300 »

Pjanic15 wrote:
irac300 wrote:
Pjanic15 wrote:
Koliko ćeš još svjesno proizvedenih laži ovdje iznositi? U vezi mene, pojma nemaš i lupetaš "gdje sam i šta sam" na osnovu jedne informacije, i slične demagogije koju prosipaš.

Ne može jedan čovjek promjeniti svijest čitavog društva i duboko inkorpiranih predrasuda ili tek standarda, uređenja države, promjeniti društvo koje ne želi da se mjenja, nije sposobno urediti vlastito dvorište a zna drugima naročito manjinama da određuje i time lječi komplekse itd., tako da je to problem većine.
Ti si ga usr'o i šefa i stanicu, jer očito nemaš pojma o čemu se ovdje piše. Jbg, il' si disleksičan ili nešto drugo, da ne govorim šta. Haj' pročitaj opet malo temu pa vidi o čemu ti pišeš, a o čemu se ovdje govori. I ništa ne lažem, malo sam karikirao, boli me neka stvar gdje si.
Kraj diskusije što se mene tiče, bar kada si ti u pitanju.
susc_ovjek

#97 Re: Problem sa ciganima

Post by susc_ovjek »

Ako su romi prljavi, pogani, lopovi, prosjaci.
Onda su bosanci glupi.

Kratko i jasno.
Pjanic15

#98 Re: Problem sa ciganima

Post by Pjanic15 »

Zviz wrote:Ne ponasaju se ti isti Romi nista drugacije nego bar 2/3 stanovnistva u BiH ili u regionu tj. (HR, SRB, MK, CG...).
:thumbup: .. i još gore, da ne navodimo te gore stvari.
vade_mecum

#99 Re: Problem sa ciganima

Post by vade_mecum »

veliki dio problema je prosjecni merhametli bosnjo koji misli da ce zaraditi sevapa ako mu da markicu. U 5 deka su i oni sto prodaju kojekakve markice, slikovnice, kalendare klince palce. pametan svijet rjesava problem prosijacenja tako sto za pocetak skonta da im nece pomoci udjeljivanjem.
O'zone
Globalni moderator

#100 Re: Problem sa ciganima

Post by O'zone »

Dok je proštenje unosan biznis neće ga nestati.

Što se tiče dijela Roma koji se nazivaju cergari e to je posebna sorta. Možda ste ih primijetili iza SCC-a u onoj staroj zgradi gdje je bio autoservis. Napravili su tu smetljiste. Stanari Kotromaniceve su zvali policiju bezbroj puta i nista. Na kraju su im rekli "eto VI se organizujte i otjerajte ih"

Onda je srušena ta radionica iza SCC-a a oni se premjestili par metara niže i napravili cergu. Uz to i smetljiste, palili vatru, kablove, smrdi ko sam dzavo e onda valja nekom dosadilo ko ima utjecaj predpostavljam ovima iz SCC-a i policija došla i riješila problem, rastjerala cergu i ogradila sve žutom trakom.

E ja bi volio vidjeti još neki glavni grad koji ima cergu u centru ispred institucija države (ako izuzmemo same institucije to je ciganija i pol)
Locked