Problem sa ciganima
-
Symantec
#1 Problem sa ciganima
Da li još neko osim mene u ovom gradu (Sarajevu) primjećuje problem sa ciganima?
Prose, ne čiste se i neuredni su, kradu i tuku se, ne žele da se asimiliraju ni u jednu sredinu u koju dođu, ne poštuju tuđa prava i običaje, i tako u nedogled.
Ovom prilikom bih pozvao Sejdića Dervu da kada je znao da napiše dopis Strazburu o ugroženosti prava manjina da sada napiše jedinstven proglas za sve cigane u BiH da počnu poštivati prava i običaje sredine u koju dođu, te da osim prava imaju i obaveze prema društvenoj zajednici kao i svi mi.
Inače, ova indolentnost što njih samih što policije će dovesti do formiranja nacističkih grupa koje će uzeti rješavati problem na svoj način a to neće biti nimalo dobro za njih.
Prose, ne čiste se i neuredni su, kradu i tuku se, ne žele da se asimiliraju ni u jednu sredinu u koju dođu, ne poštuju tuđa prava i običaje, i tako u nedogled.
Ovom prilikom bih pozvao Sejdića Dervu da kada je znao da napiše dopis Strazburu o ugroženosti prava manjina da sada napiše jedinstven proglas za sve cigane u BiH da počnu poštivati prava i običaje sredine u koju dođu, te da osim prava imaju i obaveze prema društvenoj zajednici kao i svi mi.
Inače, ova indolentnost što njih samih što policije će dovesti do formiranja nacističkih grupa koje će uzeti rješavati problem na svoj način a to neće biti nimalo dobro za njih.
- alkalna_baterija
#3 Re: Problem sa ciganima
Mene nedavno jedan gađao staklenom flašom jer mu nisam htjela dati pare. Možda bih i dala da mu nije cigara visila u ustima, a nema ni 7, 8 godina. Park na Ilidži, Aleja i vrelo Bosne bi mogli biti jako lijepi dijelovi grada, da nema njih koji udaraju narod, kradu, prose, otimaju, dosađuju, a evo počeli su nas i gađati staklenim flašama, još malo pa će i noževi da lete. Definitivno treba malo poradit na tome.Symantec wrote:Da li još neko osim mene u ovom gradu (Sarajevu) primjećuje problem sa ciganima?
-
RahatHurmašica
#4 Re: Problem sa ciganima
cige su zaštićeni ko psi lutalice.
- karanana
#5 Re: Problem sa ciganima
vrlo slicno. i za oba slucaja imamo strane ublehe i perace novca u obliku karanana organizacija, koje nam govore jedno a kod svoje kuce rade sasvim drugo kada su u pitanju i cuke i cige.RahatHurmašica wrote:cige su zaštićeni ko psi lutalice.
-
Symantec
#6 Re: Problem sa ciganima
Baš me zanima po kojem zakonu su se francuzi vodili kada su ciganima podijelili nešto eura i avionske karte za Rumuniju?!?!karanana wrote:vrlo slicno. i za oba slucaja imamo strane ublehe i perace novca u obliku karanana organizacija, koje nam govore jedno a kod svoje kuce rade sasvim drugo kada su u pitanju i cuke i cige.RahatHurmašica wrote:cige su zaštićeni ko psi lutalice.
Možemo li i mi taj zakon primjeniti?
- dustaban
#7 Re: Problem sa ciganima
1) Pazite na rijeci, vec ste zagazili u rasizam.
2) Taj problem je nerjesiv.
-
RahatHurmašica
#8 Re: Problem sa ciganima
ne postoje nejrješivi problemi.
-
krater
#9 Re: Problem sa ciganima
alkalna_baterija wrote:Mene nedavno jedan gađao staklenom flašom jer mu nisam htjela dati pare. Možda bih i dala da mu nije cigara visila u ustima, a nema ni 7, 8 godina. Park na Ilidži, Aleja i vrelo Bosne bi mogli biti jako lijepi dijelovi grada, da nema njih koji udaraju narod, kradu, prose, otimaju, dosađuju, a evo počeli su nas i gađati staklenim flašama, još malo pa će i noževi da lete. Definitivno treba malo poradit na tome.Symantec wrote:Da li još neko osim mene u ovom gradu (Sarajevu) primjećuje problem sa ciganima?
-
Symantec
#10 Re: Problem sa ciganima
dustaban wrote:1) Pazite na rijeci, vec ste zagazili u rasizam.
Cigani, cigani ako je govna prigladniji termin onda su govna.
Poluljudi koji hodaju čupavi, vašljivi, pesnavi i smrdljivi mimo svih društvenih i civilizacijskih okvira.
Njeguju kult prljavštine, nečistoće i tome uče svoj naraštaj, prostituišu se i svaki jad rade.
Šta hočeš ti da kažeš? Da zaslužuju da se sa njima ravnopravno sjedne za stol i razgovara?
Oni se trebaju samo tretirati, bez obzira da li ti ili ljudi sličnog razmišljanja kao ti to nazivali rasizmom, nacizmom ili kako već.
- irac300
#11 Re: Problem sa ciganima
Nije to ništa, dok ti se ne dosele u susjedstvo (50 metara od moje kuće), e tada stvarno dobiješ rasističke nagone.
- int21
#12 Re: Problem sa ciganima
Osim ono za govna sve ostalo je u pravu.wannabe_ultra wrote:nisam niciji advokat ali ovakav govor treba biti sankcionisan banom.Symantec wrote:dustaban wrote:1) Pazite na rijeci, vec ste zagazili u rasizam.
Poluljudi koji hodaju čupavi, vašljivi, pesnavi i smrdljivi mimo svih društvenih i civilizacijskih okvira.
Njeguju kult prljavštine, nečistoće i tome uče svoj naraštaj, prostituišu se i svaki jad rade.
Šta hočeš ti da kažeš? Da zaslužuju da se sa njima ravnopravno sjedne za stol i razgovara?
Oni se trebaju samo tretirati, bez obzira da li ti ili ljudi sličnog razmišljanja kao ti to nazivali rasizmom, nacizmom ili kako već.
Mada ja znam da i roma ima drugaciji i normalnih ljudi. Meni su bili komsije na otoci, i sad pozalim sto nemam takve komsije.
A da ima i ne roma istih osobina, brate ima.
- nOrMaLaC
#13 Re: Problem sa ciganima
Možda nam treba JOBBIK u BiH? 
- alkalna_baterija
#14 Re: Problem sa ciganima
Starija žena koju znam, spremala stan za Bajram. Na vrata joj došla neka od 20ak godina i prosi. I žena joj fino rekla, daću ti 20 maraka hajd mi nakači zavjese, teške mi, a ne mogu sama. Ova je poslala u pm, kao neću ti ja radit, mršnula i zarominđala nešto, malo je reći da je istrčala iz haustora.
Ova žena koja mi je to ispričala ostala
-
M76
#16 Re: Problem sa ciganima
Toj populaciji se može pomoći, tebi daBogda.Symantec wrote:dustaban wrote:1) Pazite na rijeci, vec ste zagazili u rasizam.
- It_is_a_Leclerc
#17 Re: Problem sa ciganima
Zašto ste rasisti ?!
Ja znam za romsku porodicu u kojoj je jedna kćerka akademski slikar, a druga dva brata studiraju na akademiji likovnih umjetnosti. (Djevojka je radila kao popisivač i imala velike probleme sa dobrim Bošnjacima koji nisu htjeli pustiti "Ciganku u kuću" ). Samnom su studirale dvije Romkinje. Znam ljekara Roma, medicinsku sestru Romkinju, inspektora u krim policiji Roma....
Prema tome, priča o svim Romima kao prljavim, zapuštenim itd. ne stoji.
Većina Roma, istina Bog, imaju problem sa uklopivošću u društvo. Međutim, država ne radi ništa da bar dio za kojeg ima nade skloni sa ulice, subvencionira im socijalni minimum za pristojan život. Govoriti o tome kako "oni neće da rade" je glupo, jer, u jednom mom malom istraživanju, svaki 11. poslodavac među Bošnjacima bi, između poštenog Roma i osobe za koju ne zna da li je poštena ili nije, neromske nacionalnosti, prije zaposlio ovog prvog.
Ja znam za romsku porodicu u kojoj je jedna kćerka akademski slikar, a druga dva brata studiraju na akademiji likovnih umjetnosti. (Djevojka je radila kao popisivač i imala velike probleme sa dobrim Bošnjacima koji nisu htjeli pustiti "Ciganku u kuću" ). Samnom su studirale dvije Romkinje. Znam ljekara Roma, medicinsku sestru Romkinju, inspektora u krim policiji Roma....
Prema tome, priča o svim Romima kao prljavim, zapuštenim itd. ne stoji.
Većina Roma, istina Bog, imaju problem sa uklopivošću u društvo. Međutim, država ne radi ništa da bar dio za kojeg ima nade skloni sa ulice, subvencionira im socijalni minimum za pristojan život. Govoriti o tome kako "oni neće da rade" je glupo, jer, u jednom mom malom istraživanju, svaki 11. poslodavac među Bošnjacima bi, između poštenog Roma i osobe za koju ne zna da li je poštena ili nije, neromske nacionalnosti, prije zaposlio ovog prvog.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 29/07/2014 15:24, edited 1 time in total.
-
bull21
#18 Re: Problem sa ciganima
Slična situacija - radili stan, prašina se proširila na 2 (dva) sprata zgrade. Došla prosi - nudili joj pare da očisti da mi možemo da predahnemo da ne radimo to. Ne samo da je odbila već je zamalo došlo do fizičkog napada od strane dotične na žensku osobu u kasnim pedesetim.alkalna_baterija wrote:Starija žena koju znam, spremala stan za Bajram. Na vrata joj došla neka od 20ak godina i prosi. I žena joj fino rekla, daću ti 20 maraka hajd mi nakači zavjese, teške mi, a ne mogu sama. Ova je poslala u pm, kao neću ti ja radit, mršnula i zarominđala nešto, malo je reći da je istrčala iz haustora.![]()
Drugi slučaj - starija "gospođa" zvonila na vrata. Otvara joj klinac od 13-14 godina. Nakon što joj je isti objasnio da trenutno nema nikoga u kući da joj šta udjeli, dotična gura nogu između štoka i vrata i pokušava da se uvali u kuću. Sreća pa je bilo starijih koji su riješili taj problem.
Treći slučaj - zvoni na vrata. Kraj mjeseca i mi se češemo kako i šta. Kaže da ima dijete ali da je gladna, da ne može dojiti (ovim riječima). Mati joj sprema 2-3 hljeba, paket (onah od 4-5) pašteta argete i još neke sitnice, brašno, ulje i tako to. Dotična izlazi iz zgrade i BACA sve u kontejner.
Četvrti slučaj -
1) Jedan od njih je dvojicu školaraca mlađe dobi terorisao maltene godinu dana tražeći od njih novac svaki dan pred školom. Riješeno nasiljem nakon skoro godinu dana.
2) Gurnuo starijeg čovjeka nakon što ga je opljačkao (penzioner) i uzeo mu cijelih 40 (četrdeset) konvertibilnih maraka koje je imao kod sebe. Neću u detalje ali ću reći jedno - ako ikada budem vidio tog lika, ne gine mi robija jer taj živu glavu izvući neće.
3) Napao stariju ženu (kasne pedesete) zbog toga što mu je dala 50 pfeninga.
Eto, kulturno i bez vrijeđanja. Mrzim ih. Neću u detalje ali imam svako pravo da ih mrzim sve i jednog kao što ih i mrzim. Zovite me kako hoćete.
-
Jokericious
#19 Re: Problem sa ciganima
Vise mi smetaju psi lutalice. Cigani me barem nece ugristi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#20 Re: Problem sa ciganima
Daju im stanove, oni prodaju sve iz njih što se prodat' može i napuste. 
- alkalna_baterija
#21 Re: Problem sa ciganima
Velkoski wrote:Daju im stanove, oni prodaju sve iz njih što se prodat' može i napuste.
Jedna je pola mahale digla na noge, kao ima i kupatilo u stanu, a neće ona da se kupa... i pobjegoše odatle Boga mi
-
Symantec
#22 Re: Problem sa ciganima
Vi o Romima a ja o ciganima. Pazite na naslov!
Zapravo vi Rome nazivate ciganima a ne ja.
Zapravo vi Rome nazivate ciganima a ne ja.
Last edited by Symantec on 29/07/2014 15:35, edited 1 time in total.
- trambusek88
#23 Re: Problem sa ciganima
Osim ono za govna sve ostalo je u pravu.int21 wrote:
nisam niciji advokat ali ovakav govor treba biti sankcionisan banom.
Mada ja znam da i roma ima drugaciji i normalnih ljudi. Meni su bili komsije na otoci, i sad pozalim sto nemam takve komsije.
A da ima i ne roma istih osobina, brate ima.[/quote]
Npr. brat od Sefera Halilovića N. Halilović. Teški alkoholičar, kleptoman, skitnica, propalica. Ni jedan cigan mu nije ravan.
Okuplja pse lutalice oko sebe, skuplja stari hljeb, pa mijenja kod jedne žene u RS-u za špirit, smrdi na kilometar. Brat mu rekao kupiti stan i auto samo da se promjeni i baci rakiju, ali njemu je izgleda draži takav način života.
- Brkooo
#24 Re: Problem sa ciganima

eh taj rasizam i ko ga izmisli
- JThomas
#25 Re: Problem sa ciganima
jel misliš da će ovi što prose i zvone po vratima a nisu romi išta drukčije uraditi ako im daš hranu ili predložiš da nešto očiste?bull21 wrote:Slična situacija - radili stan, prašina se proširila na 2 (dva) sprata zgrade. Došla prosi - nudili joj pare da očisti da mi možemo da predahnemo da ne radimo to. Ne samo da je odbila već je zamalo došlo do fizičkog napada od strane dotične na žensku osobu u kasnim pedesetim.alkalna_baterija wrote:Starija žena koju znam, spremala stan za Bajram. Na vrata joj došla neka od 20ak godina i prosi. I žena joj fino rekla, daću ti 20 maraka hajd mi nakači zavjese, teške mi, a ne mogu sama. Ova je poslala u pm, kao neću ti ja radit, mršnula i zarominđala nešto, malo je reći da je istrčala iz haustora.![]()
Drugi slučaj - starija "gospođa" zvonila na vrata. Otvara joj klinac od 13-14 godina. Nakon što joj je isti objasnio da trenutno nema nikoga u kući da joj šta udjeli, dotična gura nogu između štoka i vrata i pokušava da se uvali u kuću. Sreća pa je bilo starijih koji su riješili taj problem.
Treći slučaj - zvoni na vrata. Kraj mjeseca i mi se češemo kako i šta. Kaže da ima dijete ali da je gladna, da ne može dojiti (ovim riječima). Mati joj sprema 2-3 hljeba, paket (onah od 4-5) pašteta argete i još neke sitnice, brašno, ulje i tako to. Dotična izlazi iz zgrade i BACA sve u kontejner.
Četvrti slučaj -
1) Jedan od njih je dvojicu školaraca mlađe dobi terorisao maltene godinu dana tražeći od njih novac svaki dan pred školom. Riješeno nasiljem nakon skoro godinu dana.
2) Gurnuo starijeg čovjeka nakon što ga je opljačkao (penzioner) i uzeo mu cijelih 40 (četrdeset) konvertibilnih maraka koje je imao kod sebe. Neću u detalje ali ću reći jedno - ako ikada budem vidio tog lika, ne gine mi robija jer taj živu glavu izvući neće.
3) Napao stariju ženu (kasne pedesete) zbog toga što mu je dala 50 pfeninga.
Eto, kulturno i bez vrijeđanja. Mrzim ih. Neću u detalje ali imam svako pravo da ih mrzim sve i jednog kao što ih i mrzim. Zovite me kako hoćete.