prikljucak za internet

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Phia

Post by Phia »

stripiii wrote:
Phia wrote: A evo vidim ipak su poslali neki mail i meni danas. :)
Zanima me, kad ja sad tamo odem da potpišem taj ugovor hoće li oni meni odmah uključiti internet nakon što platim?Jer bilo bi glupo da odem sutra tamo i platim pa mi se računa kao ovaj mjesec.Nema šansi da potrošim 6 G za 3 dana :-) Ili je bolje da odem prvog?
Ne moras uopste ici samo ih nazoves i kazes im sta hoces,a obracun ti je od 01-01 s tim ako ti prikljuce npr. 20-tog u mjesecu placas uz sledeci racun i tih 10-tak dana proslog mjeseca i onda ti ide normalno mjesec za mjesec.
Ma ja moram otići zbog potpisivanja nekakvog ugovora.Jer je meni prvi put da se kod njih prijavljujem a odjavlujem se sa HS-a.U mailu mi piše da ću morati navesti ii neku 'MAC ADRESU porta kablovskog modema - USB ili Ethernet port'.Gdje da nađem to čudo?
Postovani, zahvaljujemo se na interesovanju za usluge europroNET-a.Molimo Vas da osobno dodjete u nase prostorije, Fra Andela Zvizdovica1/8 objekat "A" (UNITIC neboderi na Marijin Dvoru) i potpisete ugovor.Ugovor mozete zakljuciti svakim radnim danom od 08:00 - 18:00h,subotom od 10:00 - 15:00h.
Prilikom potpisivanja ugovora potrebno je izvrsiti uplatu za prvimjesec koristenja usluge u ukupnom iznosu od 27,96 KM za CABLEPersonal,34,98 KM za Cable Fun ili 58,38 KM za Cable Extreme sa uracunatimPDV-om. Nakon ovoga ce Vam u roku do 15 dana tehnicar iz HS-a izvrsitiugradnju splitera - razdjeljnika (mali pasivni uredjaj koji razdvaja TV signal od racunara), kojeg CATV operater HS naplacuje u jednokratnom iznosu od 24,00 KM.Instalaciju modema,podesavanje konekcije kao i naplatu mjesecne naknade za koristenje kablovskog modema vrsi CATV HS.
Pretpostavljam da imate uvedenu kablovsku TV u vas stan?Korisnici koji posjeduju instaliran razdjeljnik ili posjeduju kablovski modem trebaju to naglasiti pri potpisivanju ugovora. Takoder je jako bitno,za korisnike koji posjeduju vlastiti modem, da prilikom potpisivanjaugovora dostave i MAC ADRESU porta kablovskog modema - USB ili Ethernet port.
Minimalna potrebna konfiguracija racunara
Operativni sistem: WIN2000, ili XP
Procesor: Min. PII 300 MHz
Hard disc: 1 MB slobodno na disku C
Memorija: Min. 16 MB
Dodatna oprema: CD ROM, USB ili Ethernet
Napomena: Svi uslovi iz tabele moraju biti zadovoljeni.
stripiii

Post by stripiii »

Ja nisam morao ici,samo ih nazvao rekao da imam modem,dao im broj nekakav sa kutije modema(valjda je to sto ti trazi) i momak mi dosao za dva dana,pokopcao sto je trebao,potpisao ugovor,platio mu i to je sve.Da nisam imao modem ne bi me prikljucili za mjesec sigurno mada ne znam kakva je sad situacija po pitanju toga a ne znam da li ima veze koja je kablovska (kod mene je Elob) sto se tice azurnosti :roll:
Phia

Post by Phia »

stripiii wrote:Ja nisam morao ici,samo ih nazvao rekao da imam modem,dao im broj nekakav sa kutije modema(valjda je to sto ti trazi) i momak mi dosao za dva dana,pokopcao sto je trebao,platio mu i to je sve.Da nisam imao modem ne bi me prikljucili za mjesec sigurno mada ne znam kakva je sad situacija po pitanju toga a ne znam da li ima veze koja je kablovska (kod mene je Elob) sto se tice azurnosti :roll:
A šta ti je prikopčavao taj momak?Kod mene je sve prikopčano jer koristim već kablovski internet.Zar nije samo razlika u tome da se konektujem preko drugog username-a?
stripiii

Post by stripiii »

Phia wrote: A šta ti je prikopčavao taj momak?Kod mene je sve prikopčano jer koristim već kablovski internet.Zar nije samo razlika u tome da se konektujem preko drugog username-a?
Spliter posto isti nisam imao a sto se tice tog drugog to ces vidjeti s njima mada mislim (a mozda i grijesim) da bi tako trebalo.
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Phia wrote:
stripiii wrote:Ja nisam morao ici,samo ih nazvao rekao da imam modem,dao im broj nekakav sa kutije modema(valjda je to sto ti trazi) i momak mi dosao za dva dana,pokopcao sto je trebao,platio mu i to je sve.Da nisam imao modem ne bi me prikljucili za mjesec sigurno mada ne znam kakva je sad situacija po pitanju toga a ne znam da li ima veze koja je kablovska (kod mene je Elob) sto se tice azurnosti :roll:
A šta ti je prikopčavao taj momak?Kod mene je sve prikopčano jer koristim već kablovski internet.Zar nije samo razlika u tome da se konektujem preko drugog username-a?
Tebi nece nista kopcati, imas vec infrastukturu, samo ces morati promijeniti frekvenciju na modemu (to ces sa helpdeskom njihovim) i izdiktirati MAC adresu modema (HFC MAC ID ako je Motorola) administraciji.
Obracun ide od 1. do 1., i ne brini, pretplata se racuna od prve ostvarene konekcije koliko ja znam kod EPN-a, nece ti se nista naplatiti sto nisi koristila.
Primjer: potpises ugovor 20., ostvaris prvu konekciju 25., posto si unaprijed platila racun za sljedeci puni mjesec sljedeci racun ce ti doci za 5-6 dana koristenja (od 25. - 30. odnosno 31.)
:)
Nadam se da sam pomogao :)
Znam EPN napamet :)
Presao sa LOLa jer su se ufurali, nazalost.
Phia

Post by Phia »

Je li to splitter tj razdjelnik?Onaj dio gdje se sa kabla od televizije račva kabal za internet?Jer ako jest ja to imam sve.Znači ne bi trebalo ništa osim da mi otvore username?
Phia

Post by Phia »

ifbbpro wrote:
Phia wrote:
Tebi nece nista kopcati, imas vec infrastukturu, samo ces morati promijeniti frekvenciju na modemu (to ces sa helpdeskom njihovim) i izdiktirati MAC adresu modema (HFC MAC ID ako je Motorola) administraciji.
Obracun ide od 1. do 1., i ne brini, pretplata se racuna od prve ostvarene konekcije koliko ja znam kod EPN-a, nece ti se nista naplatiti sto nisi koristila.
Primjer: potpises ugovor 20., ostvaris prvu konekciju 25., posto si unaprijed platila racun za sljedeci puni mjesec sljedeci racun ce ti doci za 5-6 dana koristenja (od 25. - 30. odnosno 31.)
Pa šta znači oni onu cijenu paketa podijele sa brojem dana u mjesecu i onda mi po toj cijenu obračunaju šta li?
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Phia wrote:
ifbbpro wrote:
Phia wrote: A šta ti je prikopčavao taj momak?Kod mene je sve prikopčano jer koristim već kablovski internet.Zar nije samo razlika u tome da se konektujem preko drugog username-a?
Pa šta znači oni onu cijenu paketa podijele sa brojem dana u mjesecu i onda mi po toj cijenu obračunaju šta li?
Jeste, ako ti je dan marka onda ti je 5 dana 5 markica :)
Phia

Post by Phia »

ifbbpro wrote:
Phia wrote:
ifbbpro wrote: Tebi nece nista kopcati, imas vec infrastukturu, samo ces morati promijeniti frekvenciju na modemu (to ces sa helpdeskom njihovim) i izdiktirati MAC adresu modema (HFC MAC ID ako je Motorola) administraciji.
Po toj logici ako ja za tih 5 dana uspijem spiskati 5 giga to naplate 5 km? :D
bpsang

Post by bpsang »

malizeleni wrote:Sta fali kablovskom pristupu. Iz iskustva, ono, kablovskim provajderima je daleko lakse povecati kapacitet mreze :)

sto vas ima vise na jednoj zici to je konekcija slabija igrom slucaja bio sam na kablovskom , dok nas je u zgradi bilo dvojica imali smo vezu BOLI GLAVA, sad kad se malte ne svako prikljucio dial-up je mila majka,kablovski 0 NULA

ADSL JE ZAKON sam na svojoj zici i uzivaj ADSL G5 sta ce ti bolje
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Phia wrote:
ifbbpro wrote:
Phia wrote: Pa šta znači oni onu cijenu paketa podijele sa brojem dana u mjesecu i onda mi po toj cijenu obračunaju šta li?
Po toj logici ako ja za tih 5 dana uspijem spiskati 5 giga to naplate 5 km? :D
Upravo tako, to sam i ja isto uradio 8-)
ifbbpro

Post by ifbbpro »

100_KA wrote:
malizeleni wrote:Sta fali kablovskom pristupu. Iz iskustva, ono, kablovskim provajderima je daleko lakse povecati kapacitet mreze :)

sto vas ima vise na jednoj zici to je konekcija slabija igrom slucaja bio sam na kablovskom , dok nas je u zgradi bilo dvojica imali smo vezu BOLI GLAVA, sad kad se malte ne svako prikljucio dial-up je mila majka,kablovski 0 NULA

To su mahalske price. Pa bolan znas li koliko medij u ulazu moze da gura Mbps.. izgleda da nisi svjestan.
Jedini problem je signal, ako ti veza ne valja nazoves svog ISP-a i mogu ti provjeriti nivo signala.
Ima u tvojoj prici istine, ali vrlo malo. To bi znacilo da ljudi u neboderu ne bi nikako mogli imati kablovski :)
Sto se kroz kablovsku infrastrukturu podataka moze provuci, to ADSL moze samo sanjati.. ali eto ADSL je dobro poznat po svojoj stabilnosti sto jes' jes' :)
bpsang

Post by bpsang »

ifbbpro wrote:
100_KA wrote:

To su mahalske price. Pa bolan znas li koliko medij u ulazu moze da gura Mbps.. izgleda da nisi svjestan.
Jedini problem je signal, ako ti veza ne valja nazoves svog ISP-a i mogu ti provjeriti nivo signala.
Ima u tvojoj prici istine, ali vrlo malo. To bi znacilo da ljudi u neboderu ne bi nikako mogli imati kablovski :)
Sto se kroz kablovsku infrastrukturu podataka moze provuci, to ADSL moze samo sanjati.. ali eto ADSL je dobro poznat po svojoj stabilnosti sto jes' jes' :)
nemoj me uvjeravati u nesto ako nisi iskusio bio sam na EPN tri godine,
i postepeno je padalo od najbolje veze i bez prekida, a sad katastrofa, da izvinu kolege sa EPN-a kojih licno znam, a drugo da li znas kolikva je stvarna brzina od jednog MB ,ako ne znas reci cu ti pa sad ti vidi sta zavisi od signala a sta od broja korisnika na jednoj zici
ifbbpro

Post by ifbbpro »

100_KA wrote:
ifbbpro wrote:
100_KA wrote:

nemoj me uvjeravati u nesto ako nisi iskusio bio sam na EPN tri godine,
i postepeno je padalo od najbolje veze i bez prekida, a sad katastrofa, da izvinu kolege sa EPN-a kojih licno znam, a drugo da li znas kolikva je stvarna brzina od jednog MB ,ako ne znas reci cu ti pa sad ti vidi sta zavisi od signala a sta od broja korisnika na jednoj zici

Na EPN-u sam i nista slicno nisam iskusio, veza mi je preko cijelog dana stabilna.

˝a drugo da li znas kolikva je stvarna brzina od jednog MB ,ako ne znas reci cu ti pa sad ti vidi sta zavisi od signala a sta od broja korisnika na jednoj zici˝
Ovo je prosto-nemoguca recenica, sta si ovim htio da kazes samo ptice na grani znaju :)
Phia

Post by Phia »

Evo ja se priključila na EPN.Stvarno nakon onog HS interneta ovo je totalno osvježenje.Najviše me iznenadila free zona na kojoj ima stvarno dosta za skinuti.Brzina je zasad onakva kakva je obećana u paketu tako da nemam šta drugo reći osim da sam prezadovoljna! :D
stripiii

Post by stripiii »

Phia wrote:Evo ja se priključila na EPN.Stvarno nakon onog HS interneta ovo je totalno osvježenje.Najviše me iznenadila free zona na kojoj ima stvarno dosta za skinuti.Brzina je zasad onakva kakva je obećana u paketu tako da nemam šta drugo reći osim da sam prezadovoljna! :D
Neka je sa srecom :D
Sarayman

Post by Sarayman »

Evo i ja imam pozitivna iskustva kao novopeceni korisnik EPN-a. Drugi mi je dan i ovo je sasvim OK. Free zona ima nedostatka, ali sve u svemu, dobra stvar.
Phia

Post by Phia »

stripiii wrote:
Phia wrote:Evo ja se priključila na EPN.Stvarno nakon onog HS interneta ovo je totalno osvježenje.Najviše me iznenadila free zona na kojoj ima stvarno dosta za skinuti.Brzina je zasad onakva kakva je obećana u paketu tako da nemam šta drugo reći osim da sam prezadovoljna! :D
Neka je sa srecom :D
Hvala!
Free zona naravno može i bolje i sa mnogo većim kapacitetom ali ja koja nikad nisam vidjela takvo nešto na HS-u :-) sam oduševljena :-D
Post Reply