Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Real Khan

#26 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:... Mapa je u opticaju već dugo, nije bilo odlučnosti međunarodnog faktora, nije bilo ( i još nema) pameti domaćih političara, narod niko i ne pita..
Ali vjerujte mi ovo je recept za ovu našu državu... ovo je jedno od dva moguća rješenja... drugo je republika Bosna i Hercegovina sa jakom lokalnom samoupravom, bez entiteta i kantona... jake opštine i lokalne zajednice...

Ali mi nismo dovoljno pametni da bi na grbove stavljali vjeverice, mede, visibabe, tvrđave stare ili nešto slično... naši umovi su još u srednjem vijeku i mi tako žudimo za nekom homogenizacijom... kvazi i nismo se makli od plemenskog uređenja i načina života....

http://www.eured-bih.org/ba/regions.htm

Ovo bi moralo biti polaziše, a ne mirovni sporazum,... jer sporazum je zaustavio rat i na neki način ova situacija i sama zemlja ga je prerasla....

P.S

što se tiče radikalizacije situacije, njene eskalacije... ovaj put na koji smo ćutke pristali biti povedeni u perspektivi ima jedino te dvije opcije... radikalizaciju i eskalaciju... tri istorije, tri istine, nema pravde i istine... tri države u jednoj... međunarodna zajednica ne zna sa čim se igra... nisu ni svjesni da u slučaju eskalacije... nema šanse da tako lako smire situaciju....

Loši savjetnici, loša druga, dobre kurve i dosta sujete i političkog sljepila kod predstavnika međunarodne zajednice..... to nam je dohakalo.....
Upravo tako! Većina "međunarodnih predstavnika" se više brinu šta će reći Dodik nego šta će uraditi Bosanci... Mislim da je puno opasnije ono što objektivno mogu učiniti nezadovoljni patrioti Bosne nego šta serenda nekakav seljačina iz Laktaša. Stalno se zaboravlja jedna važna činjenica - kada su Bosanci uspjeli gotovo bez oružja slomiti zube velikosrpskoj armiji (JNA), zamislite šta se sada može uraditi sa ovoliko oružja na svakom koraku... U dodatku, Bosanci su još uvijek umjerenih pogleda na svijet jer se još uvijek nadaju da će zulum proći i da će se napokon krenuti po međunarodnim standardima i pravu. Međutim, ako se razočaramo u te standarde i pravo, onda ćemo postati lak plijen radikalne indoktrinacije... na žalost onda potpuno opravdano! Onda nema više tolerancije, liberalne demokracije, tržišne ekonomije, EU "standarda", ... sve će otići lijepo u 3 p.m. Ako Srbija misli na taj način profitirati, onda su stvarno naivni jer se ovaj haos koji predviđam potpuno trezveno kao veoma moguć, niko na svijetu neće moći zaustaviti.
Kada se ovo sve malo analizira, recite mi da li je REALAN ovaj prijedlog da se ide na kompromis, i tako dođe do kvalitetnog Ustava koji bi bio dobar za sve, ili da se i dalje respektuje nekakva tzv. sila Dodika i RS političara?
gulas

#27 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by gulas »

Real Khan wrote: Ako se postojanje RS-a prihvati kao činjenica...
RS je vec prihvacena kao cinjenica, smijesno je navesti nesto ovako.
...i trajno legalizira novim Ustavom...
Ona je legalizirana Dejtonskim Ustavom, tesko mi je za povjerovati (a evo ocigledno tako misle i mnogi drugi) da ce novi Ustav izbrisati RS.
...onda je sigurno da će se mnogi Bosanci osjećati veoma nezadovoljnim i frustriranim, jer će se dobiti jasna poruka da se agresija, ratni zločini i genocid isplate i da su opravdano sredstvo za postizanje nemogućih političkih ciljeva. Niko tada neće moći ubijediti Bosance da se ne isplati uzeti oružje u ruke i krene sa uzvratnim etničkim čišćenjem i genocidom koji bi imao za cilj povratak okupiranih teritorija Republike Bosne i Hercegovine...
Ovo me podsjeca na stavove i taktiku srbijanskog rukovodstva u vezi sa Kosovom. Ukratko - prijeti se iz prazne puske.
Čak šta više, Bosanci bi za razliku od Srba 1992. imali i pravnu podlogu za takve težnje...
Kao sto rekoh, ista prica i kod susjeda, i njima puna usta pozivanja na medjunarodno pravo i sl. U realnosti, pravo je bitno samo kad velikim silama odgovara. Inace je to jalova prica.
Ovdje je Dodik potpuno irelevantan činilac, jer on samo blefira i glumi nekakvu silu (objektivno, RS nema šansi da preživi nekakav novi rat). Sa druge strane, ako bi se Bosanci digli na oružje, onda bi došlo do frakcionaštva, uvoza ekstremnih elemenata sa Bliskog istoka, i onda bi nastao trajni haos koji onda niko ne bi mogao kontrolisati. Samo razmišljam i brinem se
Ovo su samo nagadjanja, a da treba brinuti - slazem se.
Brkic1978

#28 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Brkic1978 »

Zastrasio sam-se voma.
SiSaJuMe

#29 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by SiSaJuMe »

Predlog PROBOSANSKI,. a bosanac NEPOSTOJI u ustavu BIH.
Znaci ovaj predlog bi trebali hrvati - srbi - bosnjaci da usvoje. NAZALOST ,. ove tri NACI grupe imaju iste interese, (DOMINACIJU jedni nad drugima.) Imaju oni svoje administrativne podjele (ko je jamio -jamio) i prekrajanje im netreba , osim jedno 500 do 600 metara novog asfalta.
seln

#30 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by seln »

osa wrote:spojiti 4 i 7 nazvati livanjsko-mostarska županija i ovo ostalo je sve prihvatljivo.
Zanimljiv je ovaj interes stranih drzavljana za bosansku unutarnju politiku (da ne bude zabune, @osa je zbilja Hrvat iz Hrvatske).
vee-jay

#31 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by vee-jay »

uvjek dobar gost wrote:http://www.eured-bih.org/ba/regions.htm

Ja bih to sredio ovako, kantonalizacija... na grbovima i zastavama kantona, opština i čega već da budu toponimi, životinje, cvijeće, nekadašnji dvorci, stećci...
Ovo je zdrav rezon, Europa se poslije II sv rata razvila na konceptu ekonomskih regija... japan također...

Ali neeee, mi smo najpametniji i mi znamo kako treba.... lopove pod hitno maknuti dok još nije prekasno...

Znači ebo podjelu po nacionalnoj osnovi......
pa ovo je meni OK -> time svi dobijaju, a najvise dodik -> ostaje mu jedan veliki komad zemlje kojim moze i dalje do kraja svoga zivota vladati...

btw. ovo je karta koja je MZ vec poznata i za njih bi to bila polazna tacka (pored deytona naravno)...
winabike

#32 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by winabike »

Real Khan wrote:Ovo što se realno može desiti (radikalizacija Bošnjaka) nije isključiva prijetnja Dodiku jer ako se tako nešto desi, a vrlo je moguće da neko zaključi kako se zločin isplati, onda ćemo imati ovdje minimum 30 godina rata. Nisam siguran da bi se Dodiku tako nešto isplatilo. Da malo bolje objasnim ako nisam bio dovoljno jasan:

Ako se postojanje RS-a prihvati kao činjenica i trajno legalizira novim Ustavom, onda je sigurno da će se mnogi Bosanci osjećati veoma nezadovoljnim i frustriranim, jer će se dobiti jasna poruka da se agresija, ratni zločini i genocid isplate i da su opravdano sredstvo za postizanje nemogućih političkih ciljeva. Niko tada neće moći ubijediti Bosance da se ne isplati uzeti oružje u ruke i krene sa uzvratnim etničkim čišćenjem i genocidom koji bi imao za cilj povratak okupiranih teritorija Republike Bosne i Hercegovine. Čak šta više, Bosanci bi za razliku od Srba 1992. imali i pravnu podlogu za takve težnje da se povrate okupirane teritorije. Ovdje je Dodik potpuno irelevantan činilac, jer on samo blefira i glumi nekakvu silu (objektivno, RS nema šansi da preživi nekakav novi rat). Sa druge strane, ako bi se Bosanci digli na oružje, onda bi došlo do frakcionaštva, uvoza ekstremnih elemenata sa Bliskog istoka, i onda bi nastao trajni haos koji onda niko ne bi mogao kontrolisati. Samo razmišljam i brinem se
Kahn, opet si ub'o s analizom. Na zalost, slicna razmisljanja vec duze vremena i sam imam :(

Ali ako se ovaj apokaliptični scenario ostvari, znači da Bosna, kakva je stotinama godina postojala sve do četničke agresije 1992., bespovratno nestaje. :(
klif

#33 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by klif »

Ima li Bosanaca i Hercegovaca u RS-u?
Real Khan

#34 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

winabike wrote:
Real Khan wrote:Ovo što se realno može desiti (radikalizacija Bošnjaka) nije isključiva prijetnja Dodiku jer ako se tako nešto desi, a vrlo je moguće da neko zaključi kako se zločin isplati, onda ćemo imati ovdje minimum 30 godina rata. Nisam siguran da bi se Dodiku tako nešto isplatilo. Da malo bolje objasnim ako nisam bio dovoljno jasan:

Ako se postojanje RS-a prihvati kao činjenica i trajno legalizira novim Ustavom, onda je sigurno da će se mnogi Bosanci osjećati veoma nezadovoljnim i frustriranim, jer će se dobiti jasna poruka da se agresija, ratni zločini i genocid isplate i da su opravdano sredstvo za postizanje nemogućih političkih ciljeva. Niko tada neće moći ubijediti Bosance da se ne isplati uzeti oružje u ruke i krene sa uzvratnim etničkim čišćenjem i genocidom koji bi imao za cilj povratak okupiranih teritorija Republike Bosne i Hercegovine. Čak šta više, Bosanci bi za razliku od Srba 1992. imali i pravnu podlogu za takve težnje da se povrate okupirane teritorije. Ovdje je Dodik potpuno irelevantan činilac, jer on samo blefira i glumi nekakvu silu (objektivno, RS nema šansi da preživi nekakav novi rat). Sa druge strane, ako bi se Bosanci digli na oružje, onda bi došlo do frakcionaštva, uvoza ekstremnih elemenata sa Bliskog istoka, i onda bi nastao trajni haos koji onda niko ne bi mogao kontrolisati. Samo razmišljam i brinem se
Kahn, opet si ub'o s analizom. Na zalost, slicna razmisljanja vec duze vremena i sam imam :(
Znam, jer ja ne lupetam tek onako "od oka". Puno razgovaram sa ljudima iz raznih krajeva Bosne i zaključio sam da nas je hvala Bogu sve više i više onih koji se ne slažu sa trenutnim statusom quo. Ima nas sve više koji razmišljamo svojom glavom a ne izdajničkom Harisovom ili njemu sličnih. Ima nas sve više kojima je država Bosna iznad svega. Ja i meni slični znamo da nemamo rezervnu domovinu i ova država je sve što imamo i jedino mjesto na planeti gdje smo svoji na svome i nismo stranci... Ovo je mjesto gdje ni po koju cijenu Bosanci neće pristati da ih u vlastitoj jedinoj državi nekakvi etnički tornjaci nazovu "nacionalnom manjinom" a one de fakto nacionalne manjine da imaju sva prava kao da je Bosna njihova prćija... Pa gdje to ima da se BOSANCI u BOSNI nazivaju "nacionalnom manjinom"!!!??? i nađite mi jedan drugi primjer kao kod nas u Bosni da pripadnici NACIONALNIH MANJINA dakle ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici susjednih nacionalnih država da imaju veća Ustavna prava od BOSANACA!? Ako se ove ustavno-pravne nebuloze budu i dalje provlačile kroz Ustav Bosne i Hercegovine, BUDITE SIGURNI DA NIKADA OVDJE PRAVOG I TRAJNOG MIRA NEĆE BITI!
SiSaJuMe

#35 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by SiSaJuMe »

Real Khan wrote:
winabike wrote:[. Pa gdje to ima da se BOSANCI u BOSNI nazivaju "nacionalnom manjinom"!!!??? i nađite mi jedan drugi primjer kao kod nas u Bosni da pripadnici NACIONALNIH MANJINA dakle ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici susjednih nacionalnih država da imaju veća Ustavna prava od BOSANACA!? Ako se ove ustavno-pravne nebuloze budu i dalje provlačile kroz Ustav Bosne i Hercegovine, BUDITE SIGURNI DA NIKADA OVDJE PRAVOG I TRAJNOG MIRA NEĆE BITI!
Blizu si odgovora. Vidimo se u dijaspori.
Real Khan

#36 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

klif wrote:Ima li Bosanaca i Hercegovaca u RS-u?
Koliko ja znam ima nešto malo, ali sve više i više. Sa druge strane evidentno je tamo sve manje Srba... znaš malo "bijela kuga", malo ekonomski razlozi, malo Dodikova autokratija i kleptomanija, malo "svega pomalo"....
BUA

#37 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by BUA »

Koliko vidim, ovdje se zaboravlja jedna stvar, a to je da *lova bitnija od bilo kakve ideologije*! Ne treba se zavaravati da ce doci do bilo kakvog ukidanja entiteta u skorijem periodu (15 godina). Oni koji su na vlasti uzivaju sve privilegije i nema teorije da se toga odreknu(osim ako ih mi svojim glasovima ne otjeramo). Federacija bi se mogla malo 'uskladiti' i to samo zbog bolje podijele talova, tj. da se niko nikom ne mijesa.
Potpuno iskljucujem bilo kakvu (ozbiljniju) radikalizaciju i novi rat.
Real Khan

#38 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

SiSaJuMe wrote:
Real Khan wrote:
winabike wrote:[. Pa gdje to ima da se BOSANCI u BOSNI nazivaju "nacionalnom manjinom"!!!??? i nađite mi jedan drugi primjer kao kod nas u Bosni da pripadnici NACIONALNIH MANJINA dakle ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici susjednih nacionalnih država da imaju veća Ustavna prava od BOSANACA!? Ako se ove ustavno-pravne nebuloze budu i dalje provlačile kroz Ustav Bosne i Hercegovine, BUDITE SIGURNI DA NIKADA OVDJE PRAVOG I TRAJNOG MIRA NEĆE BITI!
Blizu si odgovora. Vidimo se u dijaspori.
E pa vidiš sa pogrešnim likom govoriš... Jer ja sam imao priliku izaći iz Bosne u više navrata od 1992 do 1995, a ostao sam da se borim i još uvijek sam ovdje... sve više razočaran i bijesan, ali uvijek spreman da se ponovo borim! Ko hoće u dijasporu, široko mu polje, ali ne znam da li će ih tamo opet prihvatiti na isti način kao 1992. Evo čujem i u Švicarskoj istjeruju Rome kao u Italiji... Sljedeći su na redu Muslimani, kao što su 30-tih bili Jevreji... Europa nikada ne mijenja svoje "izvorne vrijednosti", zar ne?
SiSaJuMe

#39 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by SiSaJuMe »

Real Khan wrote:E pa vidiš sa pogrešnim likom govoriš... Jer ja sam imao priliku izaći iz Bosne u više navrata od 1992 do 1995, a ostao sam da se borim i još uvijek sam ovdje... sve više razočaran i bijesan, ali uvijek spreman da se ponovo borim! Ko hoće u dijasporu, široko mu polje, ali ne znam da li će ih tamo opet prihvatiti na isti način kao 1992. Evo čujem i u Švicarskoj istjeruju Rome kao u Italiji... Sljedeći su na redu Muslimani, kao što su 30-tih bili Jevreji... Europa nikada ne mijenja svoje "izvorne vrijednosti", zar ne?
Da se boris protiv Vjetrenjaca. Ostao si kao nacionalna Manjina (Bosanac zar ne?) Ocekujes da se ljudima mozak rascisti i uvide u kojem stanju (made in NACI majmun produkt) zive. No tema je nove podjele koje bi NACI-polunarodi trebali odlucivat a ne Bosanci. Bosanac NEPOSTOJI,. tako bar u ustavu pise.
Real Khan

#40 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

SiSaJuMe wrote:
Real Khan wrote:E pa vidiš sa pogrešnim likom govoriš... Jer ja sam imao priliku izaći iz Bosne u više navrata od 1992 do 1995, a ostao sam da se borim i još uvijek sam ovdje... sve više razočaran i bijesan, ali uvijek spreman da se ponovo borim! Ko hoće u dijasporu, široko mu polje, ali ne znam da li će ih tamo opet prihvatiti na isti način kao 1992. Evo čujem i u Švicarskoj istjeruju Rome kao u Italiji... Sljedeći su na redu Muslimani, kao što su 30-tih bili Jevreji... Europa nikada ne mijenja svoje "izvorne vrijednosti", zar ne?
Da se boris protiv Vjetrenjaca. Ostao si kao nacionalna Manjina (Bosanac zar ne?) Ocekujes da se ljudima mozak rascisti i uvide u kojem stanju (made in NACI majmun produkt) zive. No tema je nove podjele koje bi NACI-polunarodi trebali odlucivat a ne Bosanci. Bosanac NEPOSTOJI,. tako bar u ustavu pise.
Ustav će se mijenjati, a ako Bog da lijepe pameti i mudrosti, Bosanci će opet da žive barem još 1000 godina! da se razumijemo, ja sam po etničkoj pripadnosti Bošnjak, a pripadam naciji Bosanaca... tako da sam ipak zastupljen u Ustavu, mada ne još uvijek potpuno. Ovo su neke od stvari koje se MORAJU razjasniti u novom Ustavu... samo lakapo
winabike

#41 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by winabike »

SiSaJuMe wrote:Da se boris protiv Vjetrenjaca
Ovo ti nije ok. Svi se mi borimo na nacin na koji znamo. 92-95 je bio jedan nacin, poslije toga drugi. Kod Kahna je to aktivno bavljenje politikom (a dao Bog da imamo vise ljudi koji razmisljaju kao on!), ja to radim kroz posao.

Da se malo qrcim, da bi me bolje shvatio: firma koju sam nakon rata osnovao u BiH zaposljava 15 mladih i visokoobrazovanih ljudi, za bosanske uslove odlicno placenih, koji ne moraju ici u dijasporu trbuhom za kruhom. Bez kredita i pozajmice, da naglasim. Sve sto radimo je da prodajemo znanje - i to strancima, i to ne ovim uhljupima ovdje, nego preko grane, na slobodnom trzistu. I uredno placamo porez svojoj drzavi.

Defetizam tipa "vidimo se u dijaspori" i "boris se protiv vjetrenjaca" ne pomaze nikome. Bas nikome.

Nemam ja nista protiv nase dijaspore, dapace, kao sto rekoh, i sam po 4-5 mjeseci godisnje, a nekad i vise, provedem izvan BiH, ali ako mi ista moze natjerati krv u lice, to su pitanja Bosanaca koji zive izvan BiH, "kako mozes izdrzati dole, vidis da je sve u qrcu".

Ako neko ne moze izdrzati, njegova stvar, i njegova odluka. Ali je ne namecite nama. Meni je u mojoj drzavi dobro. (Opet, nisam clan niti jedne stranke, ne znam licno niti jednog "visokog" ili "niskog" politicara, nisam ni u kakvom talu. A opet se moze raditi. Cudo jedno, jel' da?)
nesobosanac

#42 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by nesobosanac »

Šaka ljudi raspravlja o ovakvim temama po forumima, ali ona većina, koja izlazi na izbore i ima ''politički uticaj'' na formiranje vlasti, je negdje daleko... daleko... Mislim, svi mi, koji živimo u BiH smo nekako lijeni, pasivni... dobro trpimo sve što nam se dešava... Nema ovoj državi boljeg sutra dok se građani ne osvijeste, pa pobacaju SVE mape, pa krenu da djeluju na taj način što će prisiliti državni aparat da bude odgovorniji, štedljiviji... A, za jedno 20-ak godina kad ekonomski stanemo na noge, samo jaka ekonomija može početi brisati postojeće granice i podjele unutar BiH. A dok se to ne desi - sve ove mape koje se nude, će biti korištene samo u jeftine predizborne igre, kao oruđe stranačkih lidera za ''obračun'' ''nas'' protiv ''njih'' i cementiranje postojećeg stanja.

A winabike ima pravo 100% - samo nas rad, ali i malo nekog patriotizma može spasiti...
SiSaJuMe

#43 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by SiSaJuMe »

winabike wrote:
SiSaJuMe wrote:Da se boris protiv Vjetrenjaca
Ovo ti nije ok. Svi se mi borimo na nacin na koji znamo. 92-95 je bio jedan nacin, poslije toga drugi. Kod Kahna je to aktivno bavljenje politikom (a dao Bog da imamo vise ljudi koji razmisljaju kao on!), ja to radim kroz posao.

Da se malo qrcim, da bi me bolje shvatio: firma koju sam nakon rata osnovao u BiH zaposljava 15 mladih i visokoobrazovanih ljudi, za bosanske uslove odlicno placenih, koji ne moraju ici u dijasporu trbuhom za kruhom. Bez kredita i pozajmice, da naglasim. Sve sto radimo je da prodajemo znanje - i to strancima, i to ne ovim uhljupima ovdje, nego preko grane, na slobodnom trzistu. I uredno placamo porez svojoj drzavi.

Defetizam tipa "vidimo se u dijaspori" i "boris se protiv vjetrenjaca" ne pomaze nikome. Bas nikome.

Nemam ja nista protiv nase dijaspore, dapace, kao sto rekoh, i sam po 4-5 mjeseci godisnje, a nekad i vise, provedem izvan BiH, ali ako mi ista moze natjerati krv u lice, to su pitanja Bosanaca koji zive izvan BiH, "kako mozes izdrzati dole, vidis da je sve u qrcu".

Ako neko ne moze izdrzati, njegova stvar, i njegova odluka. Ali je ne namecite nama. Meni je u mojoj drzavi dobro. (Opet, nisam clan niti jedne stranke, ne znam licno niti jednog "visokog" ili "niskog" politicara, nisam ni u kakvom talu. A opet se moze raditi. Cudo jedno, jel' da?)
Ma nije cudno.., Tema je administrativna podjela BIH u kojoj probosanski predlog bi hrvati-srbi-bosnjaci trebali usvojit. E to je nazalost CUDO. Cudno je, da jedan Bosanac rodjen u Bosni ni manje ni vise nego MANJINA. One Vjetrenjace se odnose na NACI-majmune a "vidimo se u dijaspori' kao rezultat te borbe.
Volio bih da nisam u pravu ali .........ovi NACI ce trajat duze nego nasi zivoti.,,,,,,,
Svako dobro.
corto malteze

#44 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by corto malteze »

Da bi bošnjačke političke elite uopće mogli razmišljati o guranju bilo kakvog prijedloga i pritisku na Srbe da se isti ostvari morali bi pridobiti Hrvate uz sebe. A tu za Srbima već kasne. nije li apsurd da Srbi praktično imaju podršku Hrvata bez obzira na činjenicu da je 200 000 Hrvata iz RS-a protjerano.

Godine potiranja hrvatskog pitanja došle su na svoje. A vi i dalje raspravljajte imaju li pravo na Tv kanal pa se onda čudite sutra kada matematika bude kazala da je 2 veće od 1. Pod 2 mislim na Srbe i Hrvate.

Ovaj prijedlog Hrvati nikad ne bi prihvatili jer on predstavlja cjepkanje malobrojnog hrvatskog korpusa na pola. Hrvati su malobrojni . njima treba ponuditi realno rješenje koje će ih zadovoljiti da bi ih se dobilo na svoju stranu jer u pregovorima i pravno gledano Hrvatska podrška značit će rješenje za BIH. Imate dva pola Bošnjački i Srpski i logično je da će Hrvati presuditi kakva će biti BIH. Isto kao što su presudili na referendumu za nezavisnost.

Zato je moj prijedlog - ponuda Hrvatima rješenja kakvo se ne može odbiti i donošenje deklaracije o zajedničkoj politici prema RS-u.
Šandor

#45 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Šandor »

Corto, nisi fer. Hrvati su sami sebi skuhali kašu koju danas jedu. Imali su izbor. Za razliku od onih od kojih se očekuju darovi. Zahvaljujući izboru Hrvata u BiH Bošnjaci danas nemaju šta ni ponuditi. Sve i kad bi htjeli. Šta hoćeš, da ti dam kuću i da idem u izbjeglištvo? Dobrovoljno? A ne, treba da ti vjerujem? Kako da ti vjerujem nakon svega?
Real Khan

#46 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

corto malteze wrote:Da bi bošnjačke političke elite uopće mogli razmišljati o guranju bilo kakvog prijedloga i pritisku na Srbe da se isti ostvari morali bi pridobiti Hrvate uz sebe. A tu za Srbima već kasne. nije li apsurd da Srbi praktično imaju podršku Hrvata bez obzira na činjenicu da je 200 000 Hrvata iz RS-a protjerano.

Godine potiranja hrvatskog pitanja došle su na svoje. A vi i dalje raspravljajte imaju li pravo na Tv kanal pa se onda čudite sutra kada matematika bude kazala da je 2 veće od 1. Pod 2 mislim na Srbe i Hrvate.

Ovaj prijedlog Hrvati nikad ne bi prihvatili jer on predstavlja cjepkanje malobrojnog hrvatskog korpusa na pola. Hrvati su malobrojni . njima treba ponuditi realno rješenje koje će ih zadovoljiti da bi ih se dobilo na svoju stranu jer u pregovorima i pravno gledano Hrvatska podrška značit će rješenje za BIH. Imate dva pola Bošnjački i Srpski i logično je da će Hrvati presuditi kakva će biti BIH. Isto kao što su presudili na referendumu za nezavisnost.

Zato je moj prijedlog - ponuda Hrvatima rješenja kakvo se ne može odbiti i donošenje deklaracije o zajedničkoj politici prema RS-u.
Ja čitavo vrijeme u stvari trubim o sklapanju saveza 3 naroda za dobrobit sva 3 naroda i državu Bosnu. E pa majku mu, ko je ovdje bolji? da li dodik koji nudi nekakav savez 2 protiv 1 ili ja koji se zalažem za SVE PODJEDNAKO. To je princip bosanske nacije sa punom ravnopravnošću i apsolutnim identitetima 3 naroda unutar te nacije. Ponavljam, najprostiju definiciju: nacija je politička zajednica stanovnika ili državljana neke države, oni mogu imati svoje kulturno-etničke identitete koje im Ustav garantira i niko nema pravo da ih ugrožava po bilo kom osnovu. Šta ima ovdje toliko loše, majku mu, da se moraju sklapati savezi 2 protiv 1?! Jednom je bio takav savez srpskih i hrvatskih velikodržavnih vojski pa nije uspio... Blentavi i tvrdoglavi Bošnjaci se opet odbraniše i preživješe, jer šta mi znamo šta je sila...
zavrzlama

#47 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by zavrzlama »

Ja čitavo vrijeme u stvari trubim o sklapanju saveza 3 naroda za dobrobit sva 3 naroda i državu Bosnu.
velikosrbima je Dejton dao toliko puno da nemaju potrebe da srpski narod okrecu BIH i dobrosusjedskim odnosima sa ostala dva naroda..pogotovo sto 90% srba misli da je rs prelazni oblik ka raspadu BIH i spajanje rs-a sa srbijom...da ne misle tako ,entiteti bi davno bili ukinuti..to je tako trenutno..
E druga je stvar sto ce prvi samar biti Brcko(vec je odluceno) koje je podijelilo rs na dva dijela...drugi samar ce biti ulazak BIH u Nato(pa ce biti ako si protiv BIH ,onda si protiv Nato-a)..a treci samar je provodjenjem reformi za ulazak BIH u EU ce se ponistiti vecina segregacije i aparthejda koje je prouzrokovao rat i etnicko ciscenje...lijeze sve na rudu..da ne govorimo o tome da Srbija u buducnosti nece imati uopste interes za disolucijom BIH i podrzavanja srpskog secesionisatickog faktora u BIH..zadnja sansa za unistenje BIH je bio moguci DEAL..kosovo za rs..medjutim i to se pregrmilo...traje dugo sve ovo..ali vrijeme radi za BIH i sve njene gradjane koji je osjecaju svojom domovinom... :bih:
MuaDib

#48 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by MuaDib »

MuaDib wrote:Pošto idu reforme Ustava BiH, predlažem da državotvorni probosanski (ne bošnjački) tim predloži ovakvu administrativnu podjelu BiH, na 8 kantona i Grad sarajevo!
Image.

Kantoni:

1. Unsko-Sanski (Sjedišete:Bihać)
2. Krajiško-Posavski (Sjedište: Banja Luka)
3. Tuzlansko-Semberski (Sjedište: Tuzla)
4. Dinarsko-Vrbaski (Sjedište: Bugojno)
5. Srednjobosanski (Sjedište: Zenica)
6. Bosansko-Podrinjski (Sjedište: Goražde)
7. Hercegovačko-neretvanski (Sjedište: Mostar)
8. Zahumsko-Hercegovački (Sjedište: Trebinje)

Ovi kantoni bi trebali biti istinski oblik regionalne autonomije, (nešto između današnjih kantona i entiteta), imati Skupštinu(do 55 poslanika) i Izvršno vijeće (Vladu do 12 ministarstava). A odnos nadležnosti države i kantona urediti ustavom, tako da se osigura puna regionalna autonomija, i ne naruši uloga države. :) 8) :bih:
Pustio sam malo da rasprava protekne. Ali ovaj prijedlog po meni predstavlja kompromis i provjeru onoga što srpske i hrvatske stranke govore. Oni govore da njima ne trebaju monoetnički entiteti, što se ovakvom kantonizacijom BiH poštuje. Dalje ovaj prijedog može pokazati koliko su i bošnjačke stranke za multietničku BiH, jer je on mješavina građanskog i etničkog modela. U 3 kantona su većinsko stanovništvo Bošnjaci i Srbi, a u dva Hrvati, a DSA je jedinstveno multietničko područje. Ovaj prijedlog najbolje može pokazati odnos sve tri političke elite prema manjinskim narodima, poštovanju konstitutivnosti naroda u BiH. Također olakšava i zaštitu manjinskih prava i prava Ostalih. Ovakva administrativna struktura bi olakšala i uređenje države na državnom nivou. Kantonalne skupštine bi imenovale delegate u Doma naroda, dok bi poslanike za predstavnički dom birali svi građani BiH na cijeloj teritoriji BiH. BiH bi postala parlamentarna republika u kojoj bi parlament sa dva doma birao i vladu i predsjednika s potpredsjednicima BiH. Poštovanje ljudski prava bi se diglo na visok nivo, a jasno podjeljene nadležnosti bi spriječile pojavu paralelizama. Dalje BiH bi izgradila jeftiniju administraciju i olakšala ekonomski razvoj, riješila bi sve ključne reforme policiju, sudstvo, javni servis, poštovanje najviših evropski standarda. Ovakva reforma bi jasno razbila nacionalističke mitove o ugroženosti i vodila stabilizaciji političke scene, a sa druge strane bi vodlia socijalnoj državi, a kada je narod zadovoljan lakše će ići pomirenje i katarza cjelokupnog bh društva. Uspostavom jedinstvene ustavne strukture bh društvo bi prošlo kroz jedinstvenu tranziciju i postalo moderno evropsko društvo.
A vi sada procjenite da li je to u cilju vladajućim elitama. Naravno da nije!

A naši političari da su pametni pitali bi otvoreno Dodika: "Dobro vi se borite za decentralizovanu BiH, ali zašto ne prihvatate decentralizaciju RS, jer kao se Srbi boje centralizovane BiH, Bošnjaci i Hrvati se boje centralizovane RS i zato se ne vraćaju, već uglavnom prodaju i zamjenjuju imovinu. Dakle da bi Bošnjaci i Hrvati možda i prihvatili RS, vi trebate pokazati visok stepen demokratizacije. Bošnjačkom narodu je dosta vašeg licimjerja, jer ono što treba da važi za BiH po vama, ne važi za RS. Ili krenite putem demokratizacije ili se suočite sa činjenicom da RS neće biti trajna katoegorija, jer EU neće u svoje članstvo prihvatiti tvorevinu nastalu na zločinu." 8)
osa

#49 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by osa »

kao što rekoh spoji 4. i 7. nazovi tu jedinicu mostarsko-livanjska županija i imaćeš glasove 90% hrvata za to rješenje. a i bolje da je manje tih teritorijalnih jedinica, manje je administracije.
pengpeng

#50 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by pengpeng »

1991 bi mozda ovako nesto jos bilo moguce, medjutim u danasnje vrijeme cisto sumnjam, jer za to ne postoji saglasnost svih 3 naroda u BiH, koja jepotrebna za ustavne promjene poput ove.
Smatram da bi bilo pametnije okrenuti se stvarima oko kojih bi se moglo sloziti, vise bi se napredka postiglo.
Post Reply