Ne znam šta je ekstremno u tvrdnji da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.madner wrote:Naravno da mogu, slika ce mi pokazati kolko je kompetentna da izabere sliku koja ce podcrtati utisak koji zeli da se postigne CVom.
Extremna ti je pozicija, i u biti se samo svodi na to da ne zelis da se ljudi ocjenjuju po izgledu. Ali zivot je takav kakav jeste.
prijava za posao sa slikom
Moderator: anex
- Loulou
#76 Re: prijava za posao sa slikom
- madner
#77 Re: prijava za posao sa slikom
Mogu ti nacrtati, ali tesko da ces izvuci relevante informacije iz crtezaLoulou wrote:Ne znam šta je ekstremno u tvrdnji da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.madner wrote:Naravno da mogu, slika ce mi pokazati kolko je kompetentna da izabere sliku koja ce podcrtati utisak koji zeli da se postigne CVom.
Extremna ti je pozicija, i u biti se samo svodi na to da ne zelis da se ljudi ocjenjuju po izgledu. Ali zivot je takav kakav jeste.
- ljubav_aha
#78 Re: prijava za posao sa slikom
aha,dovoljnu ulogu da se rezime baci u kantu za smecebabyline wrote: pretjerujes, niko ne kaze da je to beauty contest ali da vanjstina igra ulogu c'est la vie
rekoh ranije,true story zaposljavanja, salterski poslovi u SA
- Loulou
#79 Re: prijava za posao sa slikom
Samo ti crtaj...madner wrote:Mogu ti nacrtati, ali tesko da ces izvuci relevante informacije iz crtezaLoulou wrote:Ne znam šta je ekstremno u tvrdnji da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.madner wrote:Naravno da mogu, slika ce mi pokazati kolko je kompetentna da izabere sliku koja ce podcrtati utisak koji zeli da se postigne CVom.
- ljubav_aha
#80 Re: prijava za posao sa slikom
moze se sprijeciti,samo se ukine taj dio procesaMrs.Zurbrigen wrote:u svabiji je apsolutno normalno, da aplikacija sadrzi "motivationsschreiben", cv, svjedodzbe i certifikate, i, naravno, sliku. ja sam sigurna, da se puno odluka o zaposljavanju donosi bas na bazi slike. ako imas peh, da te raja u personalu smatra nesimpaticnim, onda sigurno nemas sanse. to se sigurno moze nazvati diskriminacijom, ali se nazalost ne moze sprijeciti, zato sto ce personalci sigurno naci hrpu argumenata, kojim mogu objasniti zasto taj posao nije za tu osobu.vox-populi wrote:Ja kada sam trazio posao u Njemackoj, pregledao sam brat bratu jedno 500 razlicitih oglasa za moju struku. Ni jedan oglas nije bio bez recenice: "uz aplikaciju u PDF (ili rijetko Word) formatu, dostaviti i sliku". A nisam trazio posao ni za modela ni za stripera.
osobe u sluzbi nisu nauceni u skoli kako da kriterijski reagiraju na sliku,vec reagiraraju subjektivno
- madner
#81 Re: prijava za posao sa slikom
Pokusat cu jos jednom, mada slika govori vise od hiljadu rijeciLoulou wrote:Samo ti crtaj...madner wrote:Mogu ti nacrtati, ali tesko da ces izvuci relevante informacije iz crtezaLoulou wrote: Ne znam šta je ekstremno u tvrdnji da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.
Neke relevatne informacije je moguce izvuci sa slike. Primjere sam naveo
Last edited by madner on 23/04/2009 15:02, edited 1 time in total.
- madner
#82 Re: prijava za posao sa slikom
Jedino onda i da ukines intervju. Ako neko nema prolaz na osnovu slike sigurno nema prolaz ni uzivo.ljubav_aha wrote:moze se sprijeciti,samo se ukine taj dio procesaMrs.Zurbrigen wrote:u svabiji je apsolutno normalno, da aplikacija sadrzi "motivationsschreiben", cv, svjedodzbe i certifikate, i, naravno, sliku. ja sam sigurna, da se puno odluka o zaposljavanju donosi bas na bazi slike. ako imas peh, da te raja u personalu smatra nesimpaticnim, onda sigurno nemas sanse. to se sigurno moze nazvati diskriminacijom, ali se nazalost ne moze sprijeciti, zato sto ce personalci sigurno naci hrpu argumenata, kojim mogu objasniti zasto taj posao nije za tu osobu.vox-populi wrote:Ja kada sam trazio posao u Njemackoj, pregledao sam brat bratu jedno 500 razlicitih oglasa za moju struku. Ni jedan oglas nije bio bez recenice: "uz aplikaciju u PDF (ili rijetko Word) formatu, dostaviti i sliku". A nisam trazio posao ni za modela ni za stripera.![]()
osobe u sluzbi nisu nauceni u skoli kako da kriterijski reagiraju na sliku,vec reagiraraju subjektivno
- beautyfool
#83 Re: prijava za posao sa slikom
Jeste, isto tako ne znam sta ce nam slike na indexu, licnoj, pasosu, vizi, pa mogu nas uvijek licno identificiratiljubav_aha wrote:pogresno,prilikokm dolaska na intervju se uvijek mozes identificiratibeautyfool wrote:Pa ako traze sliku koja je u formatu kao i za pasos ili licnu nevidim u cemu je to problem ? Ne traze sliku sa detaljnim opisom vasih proporcija, visina/tezina itd..![]()
Slika vjerovatno u ovom slucaju sluzi samo za identifikaciju, kao dokaz da se radi o toj i toj osobi. I u cemu je problem priloziti svoju sliku kad na kraju krajeva i da dobijes posao sigurno ces biti u kontaktu sa poslodavcem.
Iskreno mislim da pretjerujete, i nije samo u Njemackoj vec u dosta zemalja se traze slike ne samo za prijavu na posao vec za gotovo svaki dokument, recimo u Turskoj imaju diplome sa svojom slikom, hoces li reci da je to diskriminacija, jer ako saljes nekome kopiju svoje diplome u okviru svog CV-a vidjet ce i kako izgledas
- ljubav_aha
#84 Re: prijava za posao sa slikom
to sam upravo vec napisala,to je razumljivo,pogledja moj prvi post na temibeautyfool wrote:Jeste, isto tako ne znam sta ce nam slike na indexu, licnoj, pasosu, vizi, pa mogu nas uvijek licno identificiratiljubav_aha wrote:pogresno,prilikokm dolaska na intervju se uvijek mozes identificiratibeautyfool wrote:Pa ako traze sliku koja je u formatu kao i za pasos ili licnu nevidim u cemu je to problem ? Ne traze sliku sa detaljnim opisom vasih proporcija, visina/tezina itd..![]()
Slika vjerovatno u ovom slucaju sluzi samo za identifikaciju, kao dokaz da se radi o toj i toj osobi. I u cemu je problem priloziti svoju sliku kad na kraju krajeva i da dobijes posao sigurno ces biti u kontaktu sa poslodavcem.![]()
Iskreno mislim da pretjerujete, i nije samo u Njemackoj vec u dosta zemalja se traze slike ne samo za prijavu na posao vec za gotovo svaki dokument, recimo u Turskoj imaju diplome sa svojom slikom, hoces li reci da je to diskriminacija, jer ako saljes nekome kopiju svoje diplome u okviru svog CV-a vidjet ce i kako izgledasaman zaman
a pitam se sta je sa onim strancima koji prilazu uz CV mozda kopiju svog pasosa i vize, jah...diskriminacija!
nisam nikad cula da se salje diploma sa rezimeom
u kojim zemljama se tako nesto prakticira
- ljubav_aha
#85 Re: prijava za posao sa slikom
... sa cistom stelom i bez minimalnih radnih kvalifikacija,true story,jel' tako i u EUbabyline wrote:prije EUljubav_aha wrote:aha,dovoljnu ulogu da se rezime baci u kantu za smecebabyline wrote: pretjerujes, niko ne kaze da je to beauty contest ali da vanjstina igra ulogu c'est la vie
![]()
rekoh ranije,true story zaposljavanja, salterski poslovi u SA
- beautyfool
#86 Re: prijava za posao sa slikom
Cuj zar je moguce da ti nisi nesto cula ili procitala, pa eto raspitaj se malo o hirurzima i tako tim malo osjetljivijim poslovima !ljubav_aha wrote:
to sam upravo vec napisala,to je razumljivo,pogledja moj prvi post na temi![]()
nisam nikad cula da se salje diploma sa rezimeomko trazi diplomu sa rezimeom
TO nisma nikac prijec cula ili procitala
![]()
![]()
- ljubav_aha
#87 Re: prijava za posao sa slikom
znam masu svih ,kako si definsala "osjetljivih" profila:t traze tek nakon intervjuabeautyfool wrote:Cuj zar je moguce da ti nisi nesto cula ili procitala, pa eto raspitaj se malo o hirurzima i tako tim malo osjetljivijim poslovima !ljubav_aha wrote:
to sam upravo vec napisala,to je razumljivo,pogledja moj prvi post na temi![]()
nisam nikad cula da se salje diploma sa rezimeomko trazi diplomu sa rezimeom
TO nisma nikac prijec cula ili procitala
![]()
![]()
- ljubav_aha
#88 Re: prijava za posao sa slikom
babyline wrote:za mene je ovo off topic, al nije bitno samo nastaviljubav_aha wrote:
... sa cistom stelom i bez minimalnih radnih kvalifikacija,true story,jel' tako i u EU![]()
nema problema,ja cu ovdjebabyline wrote:za mene je ovo off topic, al nije bitno samo nastaviljubav_aha wrote:
... sa cistom stelom i bez minimalnih radnih kvalifikacija,true story,jel' tako i u EU![]()
- ljubav_aha
#89 Re: prijava za posao sa slikom
licnobabyline wrote:nema razloga da se licno shvati
- Kona__
#90 Re: prijava za posao sa slikom
Ako smijem da se ubacim
kopija diplome ide uz apliciranje na bilo koji posao u državnoj službi, by the way. To je inače, u Bosni i Hercegovini... 
- ljubav_aha
#91 Re: prijava za posao sa slikom
aha,obavezno sa slikom i ponekom stelom,true story,pa se pitam,da li je razumljivo bacanje papira radi kopirane diplomeKona__ wrote:Ako smijem da se ubacimkopija diplome ide uz apliciranje na bilo koji posao u državnoj službi, by the way. To je inače, u Bosni i Hercegovini...
- madner
#92 Re: prijava za posao sa slikom
Kad covjek ima stelu ne treba sliku. Ovdje govorimo o poslovima bez iste, kada saljes CV i tako to.
Nego odkud tebi tako detaljno znanje o stelama u cemerici?
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#93 Re: prijava za posao sa slikom
Opsta pravila :
a) Ljudi su glupi generalno gledano
b ) Ljudi imaju ( jako mnogo ) predrasuda
c ) Ljudi se oslanjaju na vizuelni utisak
d ) Moras zivjeti i raditi s ljudima
Zakljucak : Ako nisi u prilici otvoriti privatni biznis i prijavljujes se za posao u ozbiljnoj firmi, slika je pozeljna.
a) Ljudi su glupi generalno gledano
b ) Ljudi imaju ( jako mnogo ) predrasuda
c ) Ljudi se oslanjaju na vizuelni utisak
d ) Moras zivjeti i raditi s ljudima
Zakljucak : Ako nisi u prilici otvoriti privatni biznis i prijavljujes se za posao u ozbiljnoj firmi, slika je pozeljna.
- madner
#94 Re: prijava za posao sa slikom
Slazem se sa Latinom 
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#95 Re: prijava za posao sa slikom
Uh sto ne mogu na-e-rende kora.

- ljubav_aha
#96 Re: prijava za posao sa slikom
true story,CV sa slikom za salterske poslove,koju sam vec spomenula na istoj temi,se desila u BiHmadner wrote:Kad covjek ima stelu ne treba sliku. Ovdje govorimo o poslovima bez iste, kada saljes CV i tako to.
svugdje u svijetu postoje stele,zasto bi SAD bila izuzetak
- beautyfool
#97 Re: prijava za posao sa slikom
Slucajno trazeci neke podatke o mobilmediji i nekim njihovim uslugama naletih na ovaj oglas:

Pa eto jedan slikovit dokaz za one koji nikad nisu culi da se uz CV prilaze dokaz o strucnoj spremi i fotografija.
Pozdrav

Pa eto jedan slikovit dokaz za one koji nikad nisu culi da se uz CV prilaze dokaz o strucnoj spremi i fotografija.
Pozdrav
- lys
#98 Re: prijava za posao sa slikom
U zapadnoj Evropi, i vec duze vrijeme u Americi, zahtjev tipa "posaljite sliku", "5 do 10 godina iskustva", naziv u kojem se jasno vidi da traze iskljucivo zenu ili muskarca, se smatra cistom diskriminacijom. Velike firme su postavile sistem "anonimnog" CVa. Sistem je jednostavan, kandidat ispuni sve podatke na on-line formularu, ali osobi koja zaposljava formular stize sa "sakrivenim" informacijama kao sto su ime, prezime, godina rodjenja, drzavljanstvo, bracni status, pa cak i godina kad ste diplomirali. Te informacije se prikazu tek kad poslodavac posalje e-mail kojim informise kandidata da je pozvan za interview. Moja firma u FR vec godinu dana ima taj sistem.
Razlog je jednostavan, sve studije dokazuju da ljudi koji bi mogli biti diskiminisani (porijeklo, godine, izgled...) u vecini slucajeva ne prodju barijeru CV-a. Njihove sanse da budu zaposleni su mnogo vece ako uspiju da dodju do intervjua i tako dokazu svoju strucnost.
Od kako radim u Aziji, vidjam veoma "zanimljive" CV. Ne samo da stave sliku, vec i visinu, tezinu, rasu, religiju, zanimanje svih bilizih u porodici, godine djece, ko ih cuva, da li puse, krvnu grupu (!!!). Cak sam vidjela u Koreji da za poslove tipa "sales manager" stave da dobro pjevaju (ugovori se podpisuju u karaoke barovima...) i koliko casa mogu popiti (!!!)
Moj savjet: nikad ne stavljati sliku, ma kako dobro izgledali ukoliko trazite posao u profesionalnim firmama. Mozete staviti vas hopi, sport, sta vas zanima ukoliko je to dio vase licnosti (ne stavljati banalnosti kao "volim putovanja, muziku i literaturu" to svi vole, ali reci da ste autostopom prosli citavu Evropu, svirate duduk i udarate u def, ili volite francusku literaturu prve polovine 20. vjeka, vec govori nesto o vama)
Razlog je jednostavan, sve studije dokazuju da ljudi koji bi mogli biti diskiminisani (porijeklo, godine, izgled...) u vecini slucajeva ne prodju barijeru CV-a. Njihove sanse da budu zaposleni su mnogo vece ako uspiju da dodju do intervjua i tako dokazu svoju strucnost.
Od kako radim u Aziji, vidjam veoma "zanimljive" CV. Ne samo da stave sliku, vec i visinu, tezinu, rasu, religiju, zanimanje svih bilizih u porodici, godine djece, ko ih cuva, da li puse, krvnu grupu (!!!). Cak sam vidjela u Koreji da za poslove tipa "sales manager" stave da dobro pjevaju (ugovori se podpisuju u karaoke barovima...) i koliko casa mogu popiti (!!!)
Moj savjet: nikad ne stavljati sliku, ma kako dobro izgledali ukoliko trazite posao u profesionalnim firmama. Mozete staviti vas hopi, sport, sta vas zanima ukoliko je to dio vase licnosti (ne stavljati banalnosti kao "volim putovanja, muziku i literaturu" to svi vole, ali reci da ste autostopom prosli citavu Evropu, svirate duduk i udarate u def, ili volite francusku literaturu prve polovine 20. vjeka, vec govori nesto o vama)
- beautyfool
#99 Re: prijava za posao sa slikom
da ja samo jos postiram primjer sa posao.ba
Viši stručni saradnik - mrežni inžinjer, Sarajevo Bosna i Hercegovina
Opis posla
JAVNI KONKURS
za popunu radnog mjesta državnog službenika u
Zavodu za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo
-Viši stručni saradnik - mrežni inžinjer -1 (jedan) izvršilac
Opis poslova:
Planira, dokumentuje i unapređuje lokalnu i dislociranu računarsku mrežu Kantona, te drugih dijelova sistema po potrebi;
obavlja sve poslove vezane za kontinuiran i efikasan rad računarskih mreža;
planira i provodi mjere zaštite računarskih mreža;
osigurava kontakt, priprema potrebnu dokumentaciju i usklađuje rad sa vanjskim davaocima usluga; prati pravce razvoja i stanja informacionih tehnologija u oblasti administracije i razvoja mreža;
obavlja i ostale poslove i zadatke po nalogu rukovodioca.
Uslovi:
Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine kandidati trebaju ispunjavati i sljedeće posebne uslove utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, i to: -VSS, završen elektrotehnički ili fakultet za saobraćaj i komunikacije, smjer komunikac
- najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci na poslovima mrežne infrastrukture
- poznavanje razvoja i administracije mreža (LAN i WAN)
Potrebni dokumenti (originali ili ovjerene kopije)
1. fakultetska diploma (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi, nastaloj raspadom SFRJ nakon 06.04.1992.)
2. dokaz/uvjerenje o radnom stažu u struci na poslovima mrežne infrastrukture
3. dokaz o poznavanju razvoja i administracije mreža (LAN i WAN)
4. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu (može se dobiti u prostorijama Agencije za državnu službu u ulici Avde Hume broj 15 ili na web stranici Agencije za državnu službu Federacije BiH http://www.adsfbih.gov.ba
...........
Marketing Menadžer
aktivnosti povezane sa unapređenjem plasmana usluga;
prezentacija usluga potencijalnim klijentima;
ugovaranje i komunikacija sa klijentima;
poštovanje standarda poslovanja;
poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima
Kandidati pored konkursom predviđenih uslova dužni su ispunjavati i opće uslove predviđ ene Zakonom o radnim odnosima.
Uz prijavu na konkurs dostaviti i kopije potrebnih dokumenata koje se ne vraćaju:
diplomu o završenoj stručnoj spremi,
kopiju lične karte,
kraću biografjiu (CV),
eventualnu preporuku prethodnog poslodavca.
Prijave dostaviti lično ili putem pošte na adresu: Kolodvorska br. 12, svakim radnim danom od 9 do 16 h.
Konkurs ostaje otvoren do popune radnih mjesta.
Nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.
„TD MARKETI“ D.D.
SARAJEVO
Grad
Sarajevo
Država
Bosna i Hercegovina
itd da ne postiram sad ovdje druge oglase s posao.ba
Uglavnom poslodavac ima pravo traziti sve dokumente kao dokaz strucnosti te osobe, nije dovoljno samo rekla-kazala.
Ako poslodavac recimo zeli da zaposli rudara, pa naravno da je njemu u interesu da zaposliti fizicki jaku musku osobu, tesko da ce imati neke velike koristi od zene tamo, a ako vec daje platu doticnoj osobi zeli da je siguran da ce ta osoba ispunjavati odredjene i osnovne uvijete tog tipa posla, al nejse, svako ima svoje vidjenje.
Viši stručni saradnik - mrežni inžinjer, Sarajevo Bosna i Hercegovina
Opis posla
JAVNI KONKURS
za popunu radnog mjesta državnog službenika u
Zavodu za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo
-Viši stručni saradnik - mrežni inžinjer -1 (jedan) izvršilac
Opis poslova:
Planira, dokumentuje i unapređuje lokalnu i dislociranu računarsku mrežu Kantona, te drugih dijelova sistema po potrebi;
obavlja sve poslove vezane za kontinuiran i efikasan rad računarskih mreža;
planira i provodi mjere zaštite računarskih mreža;
osigurava kontakt, priprema potrebnu dokumentaciju i usklađuje rad sa vanjskim davaocima usluga; prati pravce razvoja i stanja informacionih tehnologija u oblasti administracije i razvoja mreža;
obavlja i ostale poslove i zadatke po nalogu rukovodioca.
Uslovi:
Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine kandidati trebaju ispunjavati i sljedeće posebne uslove utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, i to: -VSS, završen elektrotehnički ili fakultet za saobraćaj i komunikacije, smjer komunikac
- najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci na poslovima mrežne infrastrukture
- poznavanje razvoja i administracije mreža (LAN i WAN)
Potrebni dokumenti (originali ili ovjerene kopije)
1. fakultetska diploma (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi, nastaloj raspadom SFRJ nakon 06.04.1992.)
2. dokaz/uvjerenje o radnom stažu u struci na poslovima mrežne infrastrukture
3. dokaz o poznavanju razvoja i administracije mreža (LAN i WAN)
4. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu (može se dobiti u prostorijama Agencije za državnu službu u ulici Avde Hume broj 15 ili na web stranici Agencije za državnu službu Federacije BiH http://www.adsfbih.gov.ba
...........
Marketing Menadžer
aktivnosti povezane sa unapređenjem plasmana usluga;
prezentacija usluga potencijalnim klijentima;
ugovaranje i komunikacija sa klijentima;
poštovanje standarda poslovanja;
poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima
Kandidati pored konkursom predviđenih uslova dužni su ispunjavati i opće uslove predviđ ene Zakonom o radnim odnosima.
Uz prijavu na konkurs dostaviti i kopije potrebnih dokumenata koje se ne vraćaju:
diplomu o završenoj stručnoj spremi,
kopiju lične karte,
kraću biografjiu (CV),
eventualnu preporuku prethodnog poslodavca.
Prijave dostaviti lično ili putem pošte na adresu: Kolodvorska br. 12, svakim radnim danom od 9 do 16 h.
Konkurs ostaje otvoren do popune radnih mjesta.
Nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.
„TD MARKETI“ D.D.
SARAJEVO
Grad
Sarajevo
Država
Bosna i Hercegovina
itd da ne postiram sad ovdje druge oglase s posao.ba
Uglavnom poslodavac ima pravo traziti sve dokumente kao dokaz strucnosti te osobe, nije dovoljno samo rekla-kazala.
Ako poslodavac recimo zeli da zaposli rudara, pa naravno da je njemu u interesu da zaposliti fizicki jaku musku osobu, tesko da ce imati neke velike koristi od zene tamo, a ako vec daje platu doticnoj osobi zeli da je siguran da ce ta osoba ispunjavati odredjene i osnovne uvijete tog tipa posla, al nejse, svako ima svoje vidjenje.
- ljubav_aha
#100 Re: prijava za posao sa slikom
beautyfool wrote:Slucajno trazeci neke podatke o mobilmediji i nekim njihovim uslugama naletih na ovaj oglas:
Pozdrav
zasto traze fotos-e