Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shalaedin

#51 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by shalaedin »

IZVANZEMALJAC wrote:Amerikanci pričaju Engleski, Brazilci pričaju Portugalski, Meksikanci pričaju Španski zato što su to bile kolonije tih zemalja. Ja se ne sječam da je Bosna ikad bila kolonija Srbije ili Hrvatske.
Bosanski jezik je star i istorijsko potvrđen (tako su nam i susjedna dva jezika). Tako zvani srbskohrvatski je stvoren u Titovoj Jugoslaviji.
Napokon neko ko shvaca sta sam zelio da kazem...
Bosanski jezik je jezik Bosanaca i svih onih koji su rodjeni na podrucju BiH-a, a ne osjecaju se kao Bosanci iako im je majka ova zemlja. Bosanski jezik je star koliko i Bosancica, toliko je stara i nasa drzavnost. Negirajuci pravo Bosanaca da imaju svoj jezik je sramota. To je nizak udarac od onih kojima je stalo da ova zemlja u svim segmentima bude podjeljena.
makondo

#52 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by makondo »

Ko to tebi zabranjuje da jezik zoves bosanskim? Je l' ti znas kako se zovu sluzbeni jezici u BiH? Koliko shvatam, ti si taj koji bi drugima zabranio da svoje jezike zovu "srpski" i "hrvatski".
makondo

#53 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by makondo »

Kako vidim, neki ovdje svrsavaju od ogromne ljubavi ka Bosni i jeziku bosanskom (gdje nestade Hercegovina?), uz neprestano isticanje njegove ugrozenosti. Istovremeno, ti koji stalno kukaju da je bosanski jezik ugrozen, Srbima i Hrvatima osporavaju (a rado bi zabranili da mogu):

a) da se nazivaju Srbima i Hrvatima,
b) da se osjecaju kao Srbi i Hrvati,
c) da svoje jezike zovu srpski i hrvatski.

Ako smatrate da na taj nacin ujedinjujete ovu napacenu zemlju, moram da primjetim da ste na krivom putu.
VolimTePivo

#54 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by VolimTePivo »

ma daj prvo se malo raspitaj o skolama prema kojem nastavnom planu i programu rade pa se onda javi
ja znam sigurno da skoro sve skole u kantonu 10 ili ti ga HERCEG BOSNI uce po hrvatskom planu i programu hrvatski jezik,povijest,zemljopis i ostalo
bpsang

#55 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by bpsang »

neka mi neko odgovori
koliko vas, razumije Nikolinu Voljevic kad vodi dnevnik na federalnoj televiziji
Hanna81

#56 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by Hanna81 »

Ne bi trebalo praviti frku oko naziva jezika. Sami sebi izgledamo kao da imamo problema sa identiteom pa odjednom uvodimo neke rijeci koje do sad nismo koristili. Mozemo ga zvati i spanskim sto se mene tice, bitno je da smo mi konacno dobili naciju. Sad kad imamo i drzavu i naciju, ne bismo se trebali opterecivati sto nam se jezik zove srpski. Niko se u Kanadi ne buni jer mu jezik zovu engleski ili francuski, pa ni u Americi. Ne trebaju nam ti kompleksi.
shalaedin

#57 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by shalaedin »

makondo wrote:Ko to tebi zabranjuje da jezik zoves bosanskim? Je l' ti znas kako se zovu sluzbeni jezici u BiH? Koliko shvatam, ti si taj koji bi drugima zabranio da svoje jezike zovu "srpski" i "hrvatski".
Da zabranio bih bosanskim pravoslavcima i katolicima koji su svoju Bosansku nacionalnu odijecu zamjenili onom koja nije njihova da se sluze jezikom koji se zove Srpski i Hrvatski. Za mene ce Hrvat u BiH-a biti onaj cije rodjenje u Hrvatskoj ili su mu roditelji porijeklom iz te drzave. Ne moze neko cije je porodicno stablo ne seze do Hr, da bude hrvat samo zato sto je po vjeroispovijesti katolik, to stoji i za mnoge navodne Srbe. Meni smeta i ono Bosnjak i sve to vidim na nacin da se time zeli podijeliti jos vise narod u ovoj zemlji. Da ti su jezici uvedeni u ustav BiH-a i to je postignuto za vrijeme Dejtona. Ja zelim da kazem da je bez obzira na neciju vjeroispovijest jezik svih Bosanaca i Hercegovaca Bosanski jezik. I da se Srpski i Hrvatski u ovoj zemlji govorio samo za vrijeme Kraljevine SHS i Titove Jugoslavije.

:bih: :bih: :bih:
shalaedin

#58 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by shalaedin »

VolimTePivo wrote:ma daj prvo se malo raspitaj o skolama prema kojem nastavnom planu i programu rade pa se onda javi
ja znam sigurno da skoro sve skole u kantonu 10 ili ti ga HERCEG BOSNI uce po hrvatskom planu i programu hrvatski jezik,povijest,zemljopis i ostalo
Ovo je istina i to je surova realnost. Odes do Livna i vidis koliko ima hrvatskih zastava na svakom koraku, vise nego u glavnom gradu Hrvatske.
shalaedin

#59 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by shalaedin »

Hanna81 wrote:Ne bi trebalo praviti frku oko naziva jezika. Sami sebi izgledamo kao da imamo problema sa identiteom pa odjednom uvodimo neke rijeci koje do sad nismo koristili. Mozemo ga zvati i spanskim sto se mene tice, bitno je da smo mi konacno dobili naciju. Sad kad imamo i drzavu i naciju, ne bismo se trebali opterecivati sto nam se jezik zove srpski. Niko se u Kanadi ne buni jer mu jezik zovu engleski ili francuski, pa ni u Americi. Ne trebaju nam ti kompleksi.
Ma vjeruj mi da nam trebaju ti kompleksi... Kad su Crnogorci ugradili u ustav crnogorski jezik( pri tome naisli na velik otpor Srba) kao jezik svih crnogoraca i onih koji zive na tome podruciju mozemo i mi. A CG-i ima oko 45 posto pravoslavaca koji se izjasnjavaju kao Srbi sto je znatno veci procenat u odnosu na BiH-a. Nase pitanje jezika je ravno pitanju drzavnosti. Nekada jedan narod tri religije... danas su vec tri naroda sa tudjim i izmisljenim etiketama. danas su dojucerasnji Bosanki pravoslavci i katolici postali Srbi i Hrvati, a muslimani Bosnjaci. Dobro je da nismo postali Turci (svi pronasli neke navodne matice).
Ovu zemlju smo prije podijelili u nasim glavama sada samo cekamo pravu podjelu.. To je zalosno.

Ja volim sve Bosance i Hercegovce koji se nekite etiketama drugih i zele da budu sto jesu i pricaju cistim Bosanskim jezikom bez obzira koja njihova religija bila.

:bih:

prol68

#60 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by prol68 »

aminchev2 wrote:slusaj.
ako hoces da budes nacionalista, zasto zivis u drugoj zemlji?
ima ovdje dosta ljudi koji meni geografski pokusavaju dokazati da je Mostar ustvari u Hrvatskoj!
Pa u KOJEM vijeku kolega!
Ako si toliki nacionalista, zasto zivis u drugoj zemlji?
Mališa, mislim da si se malo zbunio. Ti meni mašeš zastavom neke države i pravdaš ljude koji bi tjerali druge ljude iz zemlje zato što govore drugim jezikom (tj. istim jezikom samo ga nazivaju drugačije), i još mi govoriš da sam nacionalista. Otkud uopšte znaš koje sam "nacionalnosti"?

Idiote.
hare1964

#61 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by hare1964 »

Nazovem hitnu u Austriji jednom,kazem da ne govorim Austrijski a zena mi fino kaze da i ona ne govori Austrijski nego njemacki(provalio se ko riza)Pogledajte forum ili ti komentare na pinkom(otvorim da se smijem i tvrdim da je najgluplja stranica planete)pa monitor sve hercegovci ili hrvati kako se nazivaju i bogami sve ih razumijem do rjeci.Zivim u Australiji a ovi ovdje uveli da moras proci test Engleskog a ne australijskog jezika da bi dobio drzavljanstvo.Nacionalisti ili fasisti guraju kosku u narod i to je to.Negdje jednom davno sam procitao kako u Hrvatskoj placaju ko otkrije novu Hrvatsku rjec jer imaju masu turcizma,nisu mogli naci zamjenu za carape prozor i jos kamaru rjeci koje vode na turcizam pa ih pojede
srnica

#62 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by srnica »

hare1964 wrote:Nazovem hitnu u Austriji jednom,kazem da ne govorim Austrijski a zena mi fino kaze da i ona ne govori Austrijski nego njemacki(provalio se ko riza)Pogledajte forum ili ti komentare na pinkom(otvorim da se smijem i tvrdim da je najgluplja stranica planete)pa monitor sve hercegovci ili hrvati kako se nazivaju i bogami sve ih razumijem do rjeci.Zivim u Australiji a ovi ovdje uveli da moras proci test Engleskog a ne australijskog jezika da bi dobio drzavljanstvo.Nacionalisti ili fasisti guraju kosku u narod i to je to.Negdje jednom davno sam procitao kako u Hrvatskoj placaju ko otkrije novu Hrvatsku rjec jer imaju masu turcizma,nisu mogli naci zamjenu za carape prozor i jos kamaru rjeci koje vode na turcizam pa ih pojede
:D :thumbup:
NNneko

#63 Re: Pricaj Srpski da te ceo svet razume!!!

Post by NNneko »

Svi mi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj govorimo Bosanskim jezikom. Kad mi Hrvati i Srbi dokazu da su nekad u svojoj historiji imali Hrvaticicu odnosno Srpcicu onda cemo im priznati da im jezik nije nastao od Bosankog jezika. Za nasu Bosancicu i oni vrlo dobro znaju. Pa znate li da u juznom dijelu Srbije jos uvijek imaju problema sa promjenom padeza. To vam je dokaz da im je ovaj sadasnji jezik (Bosanski) nametnut. Kod nas i najstarije nene iz najzabacenijih krajeva nemaju problema sa padezima sto je i sam dokaz da govore narodnim Bosankim jezikom. Je li to neko hoce da kaze da dok nije bilo izmisljenog srpsko-hrvatskog jezika nas narod bio nijem pa onda iznenada progovorio ili da je govorio nekim satrovackim ili sta ti ja znam kakvim jezikom. Sve do Austro-ugarske Bosanki jezik je bio jedini jezik u Bosni i Hercegovini i nekim dijelovima Srbije, tacnije podrucje od Uzica do Novog Pazara gdje se jos uvijek govori ijekavica, a i oni nisu imali problema nazivati taj jezik Bosanskim. Normalno je da je Bosna bila najdominatnija u svim sferama zivota pa i u jeziku za vrijeme Osmanlija, jer je jedina imala neku vrstu autonomije, a i sama se nalazila na sredisnjem dijelu odakle se sve ostalo sirilo, pa samim tim i jezik. Ovo govorim jer se i Bosanki jezik dosta promjenio dolaskom Turaka. Prvi Bosanski rijecnik je 200 godina stariji od prvog Srpskog rijecnika koji je skupio Vuk Karadzic kradeci nase rijeci i namecuci ga narodima u Srbiji.
Post Reply