Sve u svemu nije mu lahko....rekla-kazala wrote:Ne vjerujem da bi radio,..SSwfin20 wrote:Radio bi covjek da ima sta, zasto da ne ali nasa je drzava katastrofa ni posla gotovo pola stanovnistva nema a i oni koji imaju poso ne maju platu, tako da je covjek primoran da trazi novac da nahrani djecu, a komsije da bi mu pomogle vjerovatno ne mogu jer nisu ni oni mozda nisu u dobroj situaciji, a sto se tice vlasti oni su ne zainterosovani za narod samo se brinu da sto vise pokradu, trebamo se mi organizovati ko moze i koliko moze da pomogne covjeku...rekla-kazala wrote:S jedne strane čovjeku u nevolji treba pomoći i tu je odgovorna lokalna zajednica ( komšije, mjesna zajednica i općina).
S druge strane napravi troje djece i ide prosjačiti umjesto da ide posao tražiti.
Ima još mnogo ljudi koji su u nevolji ali će radije raditi za 300 maraka nego pružiti ruku.
Zašto ?
Zato što je njegovo obrazovanje takvo da može raditi samo kao pomoćni radnik i tako zaraditi maksimalno 500 KM a ovako profesionalnim prosjačenjem minimalno 700 ili 800 maraka.
Što reče Sinuhe ovo što teglji dijete po terenu je zrelo za reakcije centra za socijalni rad.
[PREVARA]"Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
-
SSwfin20
#26 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
- Droog
#27 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Umjesto sto, uz toplu cokoladu i kutiju cigara kuci sjedite i gubite vrijeme kenjajuci o tome kako ga treba prijaviti socijalnoj sluzbi, bolje bi vam bilo da odvojite cenera jeb.enog i pomognete covjeku...ako mozete naravno.
Ne znam kako mozete tako biti...bezdusni.
Cuj on bi njemu za vrat jos muriju i belaj da navuce (k'o da mu nije dosta...)
Jos mu broje koliko dijece ima...dantejebo!!!!
PS:E sad bih kao trebao da stanem...kao ono, da ne napisem nista grublje jer, je.biga popicu ban.
Al sta da se radi...jace je od mene...tako da se unaprijed izvinjavam moderatorima, registrovanim clanovima i slucajnim posjetiocima ove teme, te hladno prihvatam ban!
PICKE JEDNE OFUCANO-BEZDUSNE,
Volio bih na sekundu da dozivite ovo sto je ovaj covjek dozivio...pa da vas vidim SUPCI JEDNI!
Naserem vam se u usta ta odvratna...pogotovo tebi @sinuhe i tebi @rekla-kazala.
Over&Out!
Cuj on bi njemu za vrat jos muriju i belaj da navuce (k'o da mu nije dosta...)
PS:E sad bih kao trebao da stanem...kao ono, da ne napisem nista grublje jer, je.biga popicu ban.
Al sta da se radi...jace je od mene...tako da se unaprijed izvinjavam moderatorima, registrovanim clanovima i slucajnim posjetiocima ove teme, te hladno prihvatam ban!
Volio bih na sekundu da dozivite ovo sto je ovaj covjek dozivio...pa da vas vidim SUPCI JEDNI!
Over&Out!
- newlevel
#28 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Nije rjesenje odnijeti covjeku sto maraka na kucnu adresu.
Ako ima neko na forumu koji zivi u neposrednoj blizini covjeka, neka se raspita ima li gdje kakav posao za njega. Vjerujem da bi se nasao kakav poduzetnik koji bi se sazalio na ovu pricu i ponudio kakav takav posao, navecer da negdje strazari to se uvijek trazi.
Mi mozemo sada skupiti neku lovu, ne bitno koliko to bilo, ali to nije rjesenje problema. Njemu treba posao, nista vise. Znam da je to veci problem nego skupiti milju maraka ali potrudimo se. Ne zelim covjeka unaprijed osudjivati i govoriti ne zeli raditi, znamo situaciju u drzavi, potrudimo se, ponudimo mu sansu a ako bude kao ona zvijezda iz Berlina sto nece posao neg azil u Njemackoj e onda sjedi dalje i prosi.
Sent from my Nokia 3310
Ako ima neko na forumu koji zivi u neposrednoj blizini covjeka, neka se raspita ima li gdje kakav posao za njega. Vjerujem da bi se nasao kakav poduzetnik koji bi se sazalio na ovu pricu i ponudio kakav takav posao, navecer da negdje strazari to se uvijek trazi.
Mi mozemo sada skupiti neku lovu, ne bitno koliko to bilo, ali to nije rjesenje problema. Njemu treba posao, nista vise. Znam da je to veci problem nego skupiti milju maraka ali potrudimo se. Ne zelim covjeka unaprijed osudjivati i govoriti ne zeli raditi, znamo situaciju u drzavi, potrudimo se, ponudimo mu sansu a ako bude kao ona zvijezda iz Berlina sto nece posao neg azil u Njemackoj e onda sjedi dalje i prosi.
Sent from my Nokia 3310
- uglavnomja
#29 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Odkud ti znas sta je covjek dozivio? Znas ga?
Napravio troje djece, sjedi prosi i prica novinaru kako je jadan, bolesno dijete ...
Izvini, ovakvih prica je bilo previse, laznih, ili djelimicno laznih da bi covjek reagovao uz prve. Treba malo iskustva
dozivljenog na svojoj kozi da se bude realan i dobro odvagaju cinjenice.
Mlad covjek, izgleda zdrav i povelik, umjesto da trazi posao, iskoristava dijete da prosi.
Uostalom niti se zna gdje zivi ni sa kim zivi, kolika su mu orimanja, ima li nekoga u fomacinstvu sa redovnim primanjima, djeciji doplatak blablabla...
Drzava kakva je da je ima neki sistem socijalne pomoci. Ako je ovaj covjek nema, onda postoji razlog za to. A mozda je i ima.
Napravio troje djece, sjedi prosi i prica novinaru kako je jadan, bolesno dijete ...
Izvini, ovakvih prica je bilo previse, laznih, ili djelimicno laznih da bi covjek reagovao uz prve. Treba malo iskustva
Mlad covjek, izgleda zdrav i povelik, umjesto da trazi posao, iskoristava dijete da prosi.
Uostalom niti se zna gdje zivi ni sa kim zivi, kolika su mu orimanja, ima li nekoga u fomacinstvu sa redovnim primanjima, djeciji doplatak blablabla...
Drzava kakva je da je ima neki sistem socijalne pomoci. Ako je ovaj covjek nema, onda postoji razlog za to. A mozda je i ima.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#30 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Vi koji nemate namjeru pomoci udaljite se sa teme.
Tema je otvorena da bi se covjeku pomoglo ko hoce i ako hoce, otvorite temu pa moralisite kako covjeka treba prijaviti jer mu djeca nemaju sta jesti.
Do tada necu vise da vas vidim na temi.
I sa ovim je sva polemika i rasprava oko toga zavrsena.
Tema je otvorena da bi se covjeku pomoglo ko hoce i ako hoce, otvorite temu pa moralisite kako covjeka treba prijaviti jer mu djeca nemaju sta jesti.
Do tada necu vise da vas vidim na temi.
I sa ovim je sva polemika i rasprava oko toga zavrsena.
-
rekla-kazala
#31 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Kad sam već prozvan da ti odgovorim ali kulturno a ne tako kao ti psovkama i uvredama.Droog wrote:Umjesto sto, uz toplu cokoladu i kutiju cigara kuci sjedite i gubite vrijeme kenjajuci o tome kako ga treba prijaviti socijalnoj sluzbi, bolje bi vam bilo da odvojite cenera jeb.enog i pomognete covjeku...ako mozete naravno.
Cuj on bi njemu za vrat jos muriju i belaj da navuce (k'o da mu nije dosta...)![]()
Over&Out!
Ja sam u zadnjih deset godina podjelio i halalio bar 20.000 maraka ( ne računajući pomoć roditeljima) i pomažem čak i onima koji pomoć nisu zaslužili.
Ako neko ne traži pomoć poroice, svoje sredine, svoje opštine nego ide u drugo mjesto prosjačiti,.. znači da je iskoristio bonus i da je vrijeme da počne nešto raditi.
Kažete da posla nema. Da li je pitao u tom Bingu da li je ikad ušao i u neku firmu i tražio bilo kakav posao ?
Svakodnevno hiljade ljudi prebiru po kontejneru, obilaze ko zna koliko kontejnera dok izvade par maraka vrijednosti ali ne prose i ne traže.
Zato nježnije malo sa tom svojom jezičinom. Imam skoro 50 godina i znam šta govorim.
Last edited by rekla-kazala on 27/09/2014 14:39, edited 1 time in total.
-
Ninoz
#32 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
ako ce neko ici da covjeku pomogne, ja sam u Sarajevu, rado bih se nasao s tom osobom da doniram nesto novca, pa neka mi se javi neko u inbox ko ce ici
-
preludezalude
#33 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Cini ti se. Ja sam ga vidio prije 15-ak dana. To je sama kost i koza.prog321 wrote:Vidite koliki je to covjek ? Moze volu rogove iscupati.
-
preludezalude
#34 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Saljem ti ppNinoz wrote:ako ce neko ici da covjeku pomogne, ja sam u Sarajevu, rado bih se nasao s tom osobom da doniram nesto novca, pa neka mi se javi neko u inbox ko ce ici
-
rekla-kazala
#35 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Ja već godinama viđam momka u Zenici koji svako jutro kruži po gradu, mršav, jadan, na njemu brdo odjeće. Stajao sam autom, prilazio mu davao i po deset, dvadeset jednom čak i pedeset maraka i onda neko reče kako sve popije sa nekim gubarima na Odmutu i da ga je centar za socijalni rad bio smjestio u dom i lijepo ga sredio ali on pobjegao ponovo na ulicu. Sad sam u dilemi da li i dalje pomagati ( davati mu za flašu) ili ne.
- Droog
#36 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Kako ti znas da nije trazio posao?rekla-kazala
Kažete da posla nema. Da li je pitao u tom Bingu da li je ikad ušao i u neku firmu i tražio bilo kakav posao ?
Kako mozes osudjivati "na prvu" osobu u ovakvoj situaciji?
Hiljadu faktora moze da utice na to sto covjek nema posla.
Dosta je hebenije u manjim sredinama naci posao nego recimo ovdje u Sa.
Posla u vecim mjestima ima...konobarisanje, dijeljenje letaka, gradjevina, itd itd. Jos ako si kakav zanat zavrsio - jos bolje.
Ja znam...vjeruj mi.
A pricate tu o radnicima u Bingu i tako to. Sve razumijem.
Ali evo karikiram, da izadje gazda tog Binga i da mu ponudi posao da nesto radi...da vidimo hoce li odbiti?
Ako ne prihvati...onda tek mozemo pljuvati covjeka.
A po vasim komentarima imam osjecaj da ovako gledate na covjeka:
-
NeenaSa
#37 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Ne velim da su svi isti. Al' , da l' uopce razmiljate o dugorocnoj (vidi/te sto postavih) ili kratkorocnoj pomoci?
-
rekla-kazala
#38 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Je li "glumac" Nazif Mujić dobio posao pa ga napustio. Jesi li siguran da ovaj čovjek ne pije ?Droog wrote:Kako ti znas da nije trazio posao?rekla-kazala
Posla u vecim mjestima ima...konobarisanje, dijeljenje letaka, gradjevina, itd itd. Jos ako si kakav zanat zavrsio - jos bolje.
Ja znam...vjeruj mi.
Ali evo karikiram, da izadje gazda tog Binga i da mu ponudi posao da nesto radi...da vidimo hoce li odbiti?
Ako ne prihvati...onda tek mozemo pljuvati covjeka.![]()
Sve dok se na javi neko iz njegove sredine, neko ko ga poznaje, i ne kaže da je u stanju potrebe ja priču uzimam sa velikom rezervom.
-
SSwfin20
#39 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Evo sta se meni jednom desilo, izlazim iz auta na parkingu prilazi mi covjek i kaze; molim te mozes li mi pomoci nemam nista ni da jedem ni nista mozes li mi kupiti sta za djecu ili bilo kako pomoci, i ja ti njemu dam nesto sice imao u dzepu i nakon pola sata ja ga ponovo sretnem u cd shopu bira neke cd-ove, to mi se desilo u Zivinicama pa sad sudeci po ovome nije svakome ni vjerovati ali znam i da ima onih pravi kojima je pomoc i posao potreban...pa zbog ovih varalica pomoc izgube oni kojima je bas potrebna na zalost!
- relax11
#40 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Znate li vi ljudi koliko treba skupiti hrabrosti i sjeti na ulicu i pruziti ruku da ti neko da deset feninga najvise marku, ili pokucati na vrata traziti brasna ili traziti da mu namazes krisku necega
Moje misljenje je da ne bi niko bez razloga sjedio i prosio jer to je velika hrabrost, ja mislim da ja to licno ne bi mogao kad ne bi imao nista, ne daj Bože.
Moje misljenje je da ne bi niko bez razloga sjedio i prosio jer to je velika hrabrost, ja mislim da ja to licno ne bi mogao kad ne bi imao nista, ne daj Bože.
-
rekla-kazala
#41 Re:
Slično primjetio jednom u Zenici. Žena vodi djevojčicu za ruku i od jedne bašte kafića do druge. Poslije sat vremena je vidim ide sa pijace zaprtila se voća i povrća pune dvije kese. U jednoj kesi paprike koje u tom trenutku nisu bile ispod 5 ili 6 maraka. Zdravo se hrani.SSwfin20 wrote:Evo sta se meni jednom desilo, izlazim iz auta na parkingu prilazi mi covjek i kaze; molim te mozes li mi pomoci nemam nista ni da jedem ni nista mozes li mi kupiti sta za djecu ili bilo kako pomoci, i ja ti njemu dam nesto sice imao u dzepu i nakon pola sata ja ga ponovo sretnem u cd shopu bira neke cd-ove, to mi se desilo u Zivinicama pa sad sudeci po ovome nije svakome ni vjerovati ali znam i da ima onih pravi kojima je pomoc i posao potreban...pa zbog ovih varalica pomoc izgube oni kojima je bas potrebna na zalost!
Last edited by rekla-kazala on 27/09/2014 16:16, edited 1 time in total.
- LaLuna
#42 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Ako se nekako moze organizovati pomoc, ja bih ipak rado ucestvovala. Neko vec rece, puno je lakse naci posao u vecim gradovima, mi imamo toliko mogucnosti. Ko ce njemu bolan platiti dnevnicu kad zivi u siromasnom okruzenju? Pa i sama cinjenica da zivi u izbjeglickom naselju je dovoljno jadna.
Znam da ima raznih manipulatora i da smo nepovjerljivi, ali sta ako zbog takvih propustis pomoci nekome ko je stvarno u nevolji
Znam da ima raznih manipulatora i da smo nepovjerljivi, ali sta ako zbog takvih propustis pomoci nekome ko je stvarno u nevolji
- dječak sa šibicama
#43 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Dobro te ba, rekla kazala.
-
Luca36
#44 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
rekla-kazala wrote:Kad sam već prozvan da ti odgovorim ali kulturno a ne tako kao ti psovkama i uvredama.Droog wrote:Umjesto sto, uz toplu cokoladu i kutiju cigara kuci sjedite i gubite vrijeme kenjajuci o tome kako ga treba prijaviti socijalnoj sluzbi, bolje bi vam bilo da odvojite cenera jeb.enog i pomognete covjeku...ako mozete naravno.
Cuj on bi njemu za vrat jos muriju i belaj da navuce (k'o da mu nije dosta...)![]()
Over&Out!
Ja sam u zadnjih deset godina podjelio i halalio bar 20.000 maraka ( ne računajući pomoć roditeljima) i pomažem čak i onima koji pomoć nisu zaslužili.
Ako neko ne traži pomoć poroice, svoje sredine, svoje opštine nego ide u drugo mjesto prosjačiti,.. znači da je iskoristio bonus i da je vrijeme da počne nešto raditi.
Svakodnevno hiljade ljudi prebiru po kontejneru, obilaze ko zna koliko kontejnera dok izvade par maraka vrijednosti ali ne prose i ne traže.
Zato nježnije malo sa tom svojom jezičinom. Imam skoro 50 godina i znam šta govorim.
http://www.youtube.com/watch?v=MzjVMlL2Tjw
- Ljuska_u_BaklaFi
#45 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
I ja sam u Sarajevu ali sam urucila pare rođaku koji će ići da ga posjeti, odnese hrane i zamolila sam da vidi kakvo je stanje zaista. Ukoliko je ovako kako se pise, da vidi sta mu je najpotrebnije da u neko dogledno vrijeme i nabavimo.preludezalude wrote:Saljem ti ppNinoz wrote:ako ce neko ici da covjeku pomogne, ja sam u Sarajevu, rado bih se nasao s tom osobom da doniram nesto novca, pa neka mi se javi neko u inbox ko ce ici
- mousstapha
#46 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Pratim.
Nadam se da ce biti neka mogucnost da se organizujemo i skupimo neku pomoc.
Nadam se da ce biti neka mogucnost da se organizujemo i skupimo neku pomoc.
- uglavnomja
#47 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
nije posao forumasa da idu na lice mjesta i provjeravaju istinitost nekog novinarskog teksta. to je posao novinara i urednika, da provjere u soc. sluzbi, u komisluku, u policiji ... a ne ovako, neki "novinar" je morao da ispuni dnevnu normu i trazio pricu, i nasao covjeka, nepoznatog, koji mu je ispricao sta je hhtio, a ovaj je to samo prenio. to je prica koja moze imati (ocito vec ima) posljedice i zato se morala dobro provjeriti.
ako covjek zivi u izbjeglicjkom naselju onda je u sistemu, a pogotovo ako ima troje djece.
najbolji primjer je prica o nekoj biseri, koja svako malo ispadne u oslobodjenju, dokazana prevarantica, sa desetinama komentara ispod svakog teksta koji to dokazuju, ali valjda novinar ima semu da ispuni normu ili misli da fakat pomaze
ima i tema ovdje na forumu, ne samo o njoj nego i jos takvih slucajeva.
i novinari su samo ljudi, sposobni i nesposobni, odradjuju posao ... jedino sto imaju priliku da javno objave nesto i uticu na ljude. nazalost.
ako covjek zivi u izbjeglicjkom naselju onda je u sistemu, a pogotovo ako ima troje djece.
najbolji primjer je prica o nekoj biseri, koja svako malo ispadne u oslobodjenju, dokazana prevarantica, sa desetinama komentara ispod svakog teksta koji to dokazuju, ali valjda novinar ima semu da ispuni normu ili misli da fakat pomaze
ima i tema ovdje na forumu, ne samo o njoj nego i jos takvih slucajeva.
i novinari su samo ljudi, sposobni i nesposobni, odradjuju posao ... jedino sto imaju priliku da javno objave nesto i uticu na ljude. nazalost.
- drag_gost
#48 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Nije mi jasno da ne shvatas da ovdje ima ljudi koji su u stanju i koji mogu, zele i hoce da pomognu ovakvim slucajevima, te da ti takvim piskaranjem mozes samo da smanjis broj takvih ljudi koji bi pomogli ovom covjeku. Dakle, direktno utices na to hoce li on imati cime da nahrani svoju djecu. Pa majka mu stara ako vec neces, ne mozes ili nisi u stanju da pomognes, onda barem zaobidji.rekla-kazala wrote:Je li "glumac" Nazif Mujić dobio posao pa ga napustio. Jesi li siguran da ovaj čovjek ne pije ?Droog wrote:Kako ti znas da nije trazio posao?rekla-kazala
Ja znam...vjeruj mi.
Ako ne prihvati...onda tek mozemo pljuvati covjeka.![]()
Sve dok se na javi neko iz njegove sredine, neko ko ga poznaje, i ne kaže da je u stanju potrebe ja priču uzimam sa velikom rezervom.
Ja sam podijelio link samo i ne znam koliko je tacna ova informacija, ali valjda ce neko otici i provjeriti iz drugih izvora. Samo to sto mu je dijete gladno meni je dovoljan razlog da pokusam da pomognem kako god mogu i onda naidjem na piskaranja ovdje sa tvoje strane koja nisu nimalo produktivna. Odgovoriti mozes na ovaj post, ali iz postovanja prema temi i namjeri s kojom je postavljena ja ti necu replicirati, samo se upitaj da li direktno utices time na broj ljudi koji bi mu pomogli sa ovog foruma i da li samim tim direktno utices na to hoce li mu djeca sutra zaspati gladna. Ako vec nisi produktivan, onda nemoj biti destruktivan.
Pozdrav.
-
rekla-kazala
#49 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
Oprostite !
Nije mi bila namjera da umanjujem broj donacija i molim Vas da ne uzimate u obzir moje komentare.
Nije mi bila namjera da umanjujem broj donacija i molim Vas da ne uzimate u obzir moje komentare.
-
kakavdanakneiskustvu
#50 Re: "Nahranite mi dijete, ja mogu i biti gladan"
prog321 wrote:U svakoj drzavi ima bijede. Ima i gladnih.
Gledam te Mihatovice i vidim da su sve kuce izgradjene od donacija. Svaka kuca ista.
Sadaka nije rijesenje.
Ovom covjeku se nece pomoci ako mu date novac.
Pomoći ce mu se novcem da djecu nahrani