Her Flick wrote:evo sad se vratih sa jutarnje kafe i nesta kontam, da smi fakat optereceno drustvo (znam vec izlizani klise), mentalno i psihicki optereceno
naime rasprava se vodila koliko treba od dobrinje do centra u 8 ujutro, naravno voznja normalna, nema divljanja itd itd
ja kazem:"ma treba oko 30min", kolega slozi zaprepastenu facu i rece:"ma jooooook 20min maximalno"
i tu se mi natezemo oko nekih 5/10min razlike
na kraju mu ja kazem da je u pravu, fakat treba 20min
ovo je samo jedan primjer
e sad hajde malo da raspravimo o toj potrebi da ja budem uvijek u pravu
sto, sta sam postigao ako sam uvijek u pravu
ne kontam potrebu ljudi, da ako ja kazem hljeb je oko marke on meni kaze maniiiiiiiiije 1,05Km je 100% ja jucer kupio, a ono hljeb je 95pf, ili pitas ga koliko ima od B.Luke jedan kaze 4-5 sati voznje drugi ce rec ma neeeeeeeeema toliko 3,5 sata maksimalno
evo jos jedna primjer, neki dan me jedan strendzer pita koliko ima do Mostara, reko 2h lagane voznje, kaze drugi kolega (nije ovaj sa kafe) ih pa za 2h moze od Ploca stici, 1,5h maximalno, nisam nastavio diskusiju
sto je to tako, sta se pokusava dokazati i kome
sta vi mislite
p.s. a o forumskim prepucavanjima da na govorimo
Svi su ljudi na planeti dobri i isti u konačnici, samo se to različito kulturološki manifestira.
Ako upadaš u takve diskusije, veći haram sebi činiš, nego ti čini sugovornik i: ili si: a) sa nedovoljnim životnim iskustvom, b) naivan, c) isti i gori, nego sugovornik, d) ne želiš čuti šta ti se govori, e) želiš čuti samo ono što ti govoriš.
Ništa Zapadnjaci nisu gori ili bolji od Balkanaca: Balkanci odgovore nakon čitav sahat, pa dumaju da vide da li su povrijeđeni rečenim, ili su dobili u raspravi, ili se iza te rasprave nešto krije.
Zapadnjaci su na prvu, ali se zato teško otvaraju na duže staze.
Tako je i u poslu: Balkanac kada ti pomaže na duže staze i ako te zaista ubijedi u nešto: to će ti i učiniti: Zapadnjak opet namah reagira.
Zato Balkanci imaju tu ciničnost, ali i prostodušnost na duže staze.
Balkance zato treba u tom smislu ignorirati, a Zapadnjake kao konzerve otvarati u trenutnom kontaktu: na duže staze je obratno.
No u principu mislim da život svakoga od nas nauči: na nekom sad već davnom radnom zadatku (kada sam već ispekao zanat kontakta sa Bosancima i Hercegovcima) upao sam u kolektiv koji je apsolutno jedan na jedan, svako sa svakim, bio isposvađan: kaže meni nakon nekih mjeseci, kolega s kojim sam jaranio: da sam ja jedini u kolektivu koji se nije posvađao sa drugima: a to potvrdiše i ostali, koji su tu bili prisutni.
Ne treba sebe trošiti ako: a) ne dobijaš informaciju, b) niko te fizički ne ugrožava, c) niko ne dira verbalno u tvoju intimu ili intimu tebi najdražih.
A forumi bi naravno trebali biti mjesto, jer ovaj vid komunikacije na to prisiljava, gdje bi se ljudi što milom što silom mogli spontano otvoriti, no, i na to ćemo se još dugo načekati: dok se grupe ne raspadnu, i svako dobro ne protabiri sa sobom.
Onda valjda neće biti bitno: da li si u Makarskoj spavao sa prvom komšinicom iz svoje čaršije, i da to čuje njih 50.000 iz tvoje čaršije, nego da l' si bio na mjestu koje je tebe fasciniralo turistički.