I evo ga, klasičan primjer.
Ono ima i ubjedženjeovo_malo_duse wrote: po mom licnom ubjedzenju to treba sve po kratkom postupku.
Ono ima i ubjedženjeovo_malo_duse wrote: po mom licnom ubjedzenju to treba sve po kratkom postupku.
pa đaba vam lijepim onaj odlomakNijaz_Daidza wrote:
U kojoj psihozi moraš bit kad misliš da neko moze nagovorit desetke tisuća ljudi da preko noći napuste voja ognjišta.
Mora da su tako napustli i ovi ustočnoj Bosni il ekipa Prijedor/Kozara... svašta.
negdje sam čitao da su bobanovci iz kaknja za bajram ofarbali krme u zeleno i ubacili ga u džamiju.uvijek me fascinirala ta kurčevitost i bezobrazluk bobanovih četnika prema bošnjacima, pogotovo u tom kaknju npr.,gdje hrvata nije bilo više od 30-35%. jesam li u pravu?Nijaz_Daidza wrote: Nijaz ti je pustio snimku gdje se vidi njegovo lice.
Za razliku od tebe znam o čemu pričam.
Al ne ležeš ti zato što si zao, već zato što si neuk...
Govorili su i za Šuška da je u Kanadi napisao na krmka "TITO" i tako ga pustio na ulicu...RahatHurmašica wrote:to je kordić radio u kiseljaku koliko ja znamStjui wrote:negdje sam čitao da su bobanovci iz kaknja za bajram ofarbali krme u zeleno i ubacili ga u džamiju.uvijek me fascinirala ta kurčevitost i bezobrazluk bobanovih četnika prema bošnjacima, pogotovo u tom kaknju npr.,gdje hrvata nije bilo više od 30-35%. jesam li u pravu?Nijaz_Daidza wrote: Nijaz ti je pustio snimku gdje se vidi njegovo lice.
Ma ja sve legitimno, a od koga je kako i ne bi bilo, a citav poduhvat od strane Haskog tribunala okarakteriziran kao UZP,te kompletna politicka i vojna vrhuska osudena za isti.Nemojte samo vi o korektnosti i legitimnosti ako Bog znate-, sa svojim petljavinama cete jos malo prestici ideolosku vam sumsku bracu, a doskoro se to cinilo nemogucim.Fact wrote:Kakve gluposti pričaš,strahote žešće.Pošto sam iz tih krajeva,bio nekoliko puta u Tulici,svakodnevno prolazim kraj Han Ploče,imam kredibilitet da pričam o tim slučajevima koje si nabrojao.ovo_malo_duse wrote: Vidi doktora sto sacekuje..
E pa doktore da i ja tebe malo sacekam, mnogo si se kume osilio, valjda odes na kamnjarski forum pa ti napnu go.v.no u tebi pa mislis da je srce neka neka, fino...Nego da se vratimo pitanju , evo ja cu da ti odgovorim odakle su izbjeglice u Sarajevu koje protjerase bojovnici avo_a..
Znas li dotore gdje je Lepenica, a gdje je Tulica ili gdje je Ploca (Hanploca)...Vjerojatno da neznas, nije ni bitno, zna ko treba da zna. E dotore bivsi stanvnici tih pitomih bosnjackih sela danas vecinom zive u Sarajevu naravno ko je uspio uteci,nakon sto su im HVO domobrani popalili kuce i pobili najmilije izbjegli su u Sarajevo. (doduse jedan dio se vratio)
Nikad ama bas nikad dok sam ziv necu moci izbrisat sliku djecaka od 5-6 godina i curice od 2-3, sa Ploce koje je dedo izbacio kroz prozor i sakrio u sumarku pored kuce dok su im bojovnici masakrirali oca i majku. Donio ih bukvalno u naramku, 10 km ih nosio, i kao da sad gledam curica place i mi ih ko biva nesta tjesimo i neko govori ne placi sad ce mama doci. Mozes zamislt dijete od 5 -6 godina koje kaze, nemojte me tjesit nece moj babo i mama doci, vidio sam kad su mi babu zaklali pred vratima kuce i zboli mamu pred pojatom( stala). Kad mi tad srce nije puklo nece nikad. Komsije, zenu poslali u stalu da pomuze krave (3 dana im nisu dali da ih muzu) . Oca zaklali kad su sa njim izasli pred kucu a zenu zboli bajonetom kad je pala na koljena od prizora nakon izlaska iz stale. A dedo je posebna prica,bio sa djecom u drugoj sobi i skontao sta ce bit iskocio kroz prozor i odnijeo djecu. On je sve i ispricao kako se odigralo....jah navalise sjecanja....
Haj sad bojovnik prosipaj opet suplje u prazno, izignorisi sve ovo gore napisano kao sto uradis i obicno kad te neko opali po usima. Idi bali o idili treceg kamenjarskog dok karavani prolaze a pucanstvo se osipa.
Prvo Tulica je malo selo koje i da je čitavo protjerano(a nije),ne može da popuni pola jedne osrednje zgrade sa čitavom svojom populacijom,a kamoli da pretstavlja kakvu veću migraciju.Han Ploča isto tako,malo mjesto,koje uzgred nije bilo bošnjačko,nego lapo lapo.Tako da su i svi izbjegli,opet bi to bila kap u moru izbjeglica koje je primilo Sarajevo,ako i toliko.A svi nisu izbjegli,odnosno većina nije.
Zapravo,zapitaš li se ikada zašto druga Bošnjačka sela nisu dirana,a bila su pod kontorlom toga istog HVO-a i u neposrednoj blizini od ova dva već pomenuta?Zašto se tako nešto nije desilo npr. u Potkraju ili Radanovićima koji su blizu Han Ploče,a i veći od nje(Potkraj),sa većom populacijom?
Dakle,da objasnim tok događaja te godine.Nakon što puca "ljubav" između HVO-a i ABiH,te počinje vojni sukob između te dvije strane,dolazi direktiva iz vrha HVO-a u Kiseljak.Direktiva kaže da se razoružaju sve bošnjačke(tada zvane muslimanske jel) postrojbe na područiju današnje općine Kiseljak,da oni predaju svo oružije i da obitelji onih kojima su neki od članova otišli u ABiH izvan Kiseljaka,npr.Sarajeva,dođu(ili u sučaju odbijanja,budu privedeni) na informativne razgovore.Dakle sve legitimno i vojno korektno do tada.Neki to ipak odbijaju,među njima i mještani Tulice,vjerojatno i zbog toga što to selo nije bilo daleko od linije ABiH prema VRS,pa i to ulijeva određeno povjerenje.Naravno poziva se interventni vod i priprema se akcija razoružavanja toga sela.Tu prestaje biti sve regularno i slijedi zločin,koji je se svakako desio.
Akciju će provest dvije od najozloglašenijih jedinica HVO-a,Apostoli i Maturice.Ljudi bivaju ubijeni,ranjeni,kuće se pale...
Selo niti tada nije etnički očišćeno,ali veliki dio njegove populacije bježi prema Sarajevu.Kasnije će se većina vratiti.Tako da je danas to selo na nekih 80 % od svog prijeratnog broja,Han Ploča isto.
Skrenuso sam sa teme i ne bih da dalje komplikujem,premda se ima šta pisati.Ono što hoću da kažem da ta dva sela koje si nabrojao nisu zajedno imala više od 1000 stanovnika,a eto izbjeglice iz Sarajeva su kao iz tih sela,a ne možeš sa ljudima koji su izbjegli sa tog područija popunit niti jednu zgradu,a kamoli šta drugo.
U kaknju prije rata nije bilo dzamijeStjui wrote:negdje sam čitao da su bobanovci iz kaknja za bajram ofarbali krme u zeleno i ubacili ga u džamiju.uvijek me fascinirala ta kurčevitost i bezobrazluk bobanovih četnika prema bošnjacima, pogotovo u tom kaknju npr.,gdje hrvata nije bilo više od 30-35%. jesam li u pravu?Nijaz_Daidza wrote: Nijaz ti je pustio snimku gdje se vidi njegovo lice.
Dva sela u čitavoj općini!Samo dva!LBVIEW wrote: Ma ja sve legitimno, a od koga je kako i ne bi bilo, a citav poduhvat od strane Haskog tribunala okarakteriziran kao UZP,te kompletna politicka i vojna vrhuska osudena za isti.Nemojte samo vi o korektnosti i legitimnosti ako Bog znate-, sa svojim petljavinama cete jos malo prestici ideolosku vam sumsku bracu, a doskoro se to cinilo nemogucim.
To sto se desilo stanovnicima kiseljackih sela nije nikakav incident vec dio dobro smisljenog plana o stvaranju cisto 'rvatskih ozemlja, sve je zabiljezeno i presudeno gdje treba, a *uda pod bubrege mozete prodavati Susnjaru & co, ovdje ne.
To po nekoj ''rvatskoj verziji historije.Fact wrote:Dva sela u čitavoj općini!Samo dva!LBVIEW wrote: Ma ja sve legitimno, a od koga je kako i ne bi bilo, a citav poduhvat od strane Haskog tribunala okarakteriziran kao UZP,te kompletna politicka i vojna vrhuska osudena za isti.Nemojte samo vi o korektnosti i legitimnosti ako Bog znate-, sa svojim petljavinama cete jos malo prestici ideolosku vam sumsku bracu, a doskoro se to cinilo nemogucim.
To sto se desilo stanovnicima kiseljackih sela nije nikakav incident vec dio dobro smisljenog plana o stvaranju cisto 'rvatskih ozemlja, sve je zabiljezeno i presudeno gdje treba, a *uda pod bubrege mozete prodavati Susnjaru & co, ovdje ne.
Kao i u svim područijima pod kontrolom HVO-a u središnjoj Bosni.Nikada se nije desilo etničko čišćenje čitavih općina.
Dok sa druge strane gdje god je kročila noga ABiH,tu Hrvata i Srba nije ostalo.
LBVIEW wrote:Zvanicna historija napisana u Hagu
Sve je to lijepo,ali:LBVIEW wrote:
To po nekoj ''rvatskoj verziji historije.Kazem ja da ste nadmasili ucitelje, i vi k'o i oni imate neku svoju "istinu" koju niko osim vas samih ne priznaje. Zvanicna historija napisana u Hagu kaze nesto drugo- UZP -zbog kojeg robijaju politicke i vojne vrhuske i jedini i drugih.Znam, sad ces poput ovih sto trube kako je taj sud antisrpski reci kako je isti anti'rvatski, to vam je jedino preostalo - kuknjava na nepravdu i pozivanje na zavjeru.
Samo nastavite, u dobrom ste drustvu:od poricatelja holokausta do sumske brace koja je u "samoodbrani" pocinila genocid, samo nemojte ocekivati nista drugo do konstatatacije psihopatoloskog poremecaja masa, znanstvenici vec odavno trljaju ruke jer od II Svjetskog rata nije bilo toliko pacijenata- kandidata za proucavanje.
Fact wrote: Dva sela u čitavoj općini!Samo dva!
Kao i u svim područijima pod kontrolom HVO-a u središnjoj Bosni.Nikada se nije desilo etničko čišćenje čitavih općina.
Nema nikakvog ali, presuda je jasna i nedvosmisleno ukazuje koliko je koja strana odgovorna.Fact wrote:Sve je to lijepo,ali:LBVIEW wrote:
To po nekoj ''rvatskoj verziji historije.Kazem ja da ste nadmasili ucitelje, i vi k'o i oni imate neku svoju "istinu" koju niko osim vas samih ne priznaje. Zvanicna historija napisana u Hagu kaze nesto drugo- UZP -zbog kojeg robijaju politicke i vojne vrhuske i jedini i drugih.Znam, sad ces poput ovih sto trube kako je taj sud antisrpski reci kako je isti anti'rvatski, to vam je jedino preostalo - kuknjava na nepravdu i pozivanje na zavjeru.
Samo nastavite, u dobrom ste drustvu:od poricatelja holokausta do sumske brace koja je u "samoodbrani" pocinila genocid, samo nemojte ocekivati nista drugo do konstatatacije psihopatoloskog poremecaja masa, znanstvenici vec odavno trljaju ruke jer od II Svjetskog rata nije bilo toliko pacijenata- kandidata za proucavanje.
Fact wrote: Dva sela u čitavoj općini!Samo dva!
niste pogodili,g.dsš.dječak sa šibicama wrote:Nek si ti "negdje procit`o"... vjerovatno u Laticevom Ljiljanu.
malo sam se potrudio i našao izvor.inače o tome svjedoči hrvat iz vareša:RahatHurmašica wrote:to je kordić radio u kiseljaku koliko ja znam
link: istina o varešu 2Nije mi cilj da dajem svoj sud o radu čelnih ljudi HVO Kaknja, ali upoznat sam recimo sa tim da su pripadnici HVO za Bajram nafarbali prase u zeleno i utjerali ga u džamiju, dok smo mi u Varešu u to vrijeme svečanost Bajrama prenosili građanima putem naše lokalne televizije, duboko uvažavajući i poštujući entitet muslimana na našim prostorima. To nabusito ponašanje pripadnika HVO Kakanj na neki način je i isprovociralo sukobe. Kasnije su zapalili par sirotinjskih muslimanskih kuća, zaklali desetak muslimana u Poljanima, što je rezultiralo početkom muslimanske ofenzive na hrvatske prostore Kaknja.
prvo da vam opet ovo ponovim:Nijaz_Daidza wrote:Očuvana multietničnost nije isto što i : niko nikom nije ništa učinio.
Al bome, Zavidovići, Kakanj, Vareš, Zenica (čak i Sarajevo),Jabalnica, Konjic, Travnik, Bugojno, srednja Bosan generalno:
Tu je nestalo cca. 150.000 Hrvata u odnosu na 91.
a evo vam i tri korisna linka:HVO je isto tako organizovao iseljavanje hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu.To iseljavanje imalo je za cilj da zaštiti jedan dio hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne od borbi koje su se vodile u tom
području, ali i da ojača prisustvo Hrvata u Herceg-Bosni sa ciljem da odnos snaga prevagne u korist Hrvata. Uslijed ove činjenice, dio hrvatskih stanovnika iz srednje Bosne je otišao dobrovoljno, dok je druge HVO iselio uz primjenu sile.
Nije HVO human,daleko od toga.O njihovim zločinima sve se zna i davno je dokumentovano,sam si rekao.LBVIEW wrote: Nema nikakvog ali, presuda je jasna i nedvosmisleno ukazuje koliko je koja strana odgovorna.
Ti mozes di sutra tvrditi kako je Armija "protjerala sve Srbe i Hrvate, a HVO je kao bi human",sta li,medutim
To je samo tvoje subjektivno misljenje/projekcija u sukobu s historijskim cinjenicama i zdravim razumom.
No, kako rekoh postoji i dijagnoza i mogucnost lijecenja, niti je vrijeme niti mjestu, samo bezveze trolas.
Sami sebe protjerali, sami sebe pobili, opljackali svoje kuce, zapalili svoja sela, podli latini, vatikanskoustaska islamofobicna zavjera protiv slobodarske armije.Fact wrote: Dok sa druge strane gdje god je kročila noga ABiH,tu Hrvata i Srba nije ostalo.
I bas sve Hrvate i Srbe protjerali, pa kako npr. ti ostade?dječak sa šibicama wrote:Sami sebe protjerali, sami sebe pobili, opljackali svoje kuce, zapalili svoja sela, podli latini, vatikanskoustaska islamofobicna zavjera protiv slobodarske armije.Fact wrote: Dok sa druge strane gdje god je kročila noga ABiH,tu Hrvata i Srba nije ostalo.
Daj bolan, stipu suplju, tvrdio si kako je Arrmija protjerala sve a HVO par sela pa ispade da su ovi prvi a ne ovi drugi u UZP vrsili sistematicno etnicko ciscenje. Sto se tice demografske situacije nakon rata kao pokazatelja ko je koga vise protjerao, vi poceli ko Srbi nakon reintegracije predgrada Sarajeva optuzivati druge za svoje politicke promasaje. Sta cemo s iseljavanjem Hrvata od strane HVO-a u Hercegovinu( potvrdeno u presudama Haskog tribunala), ekonomskim migracijama nakon rata? Hocemo li za sve hrvatske promasaje optuziti Armiju koja je kako ti ustvrdi " protjerala sve Hrvate i Srbe"?Fact wrote:Nije HVO human,daleko od toga.O njihovim zločinima sve se zna i davno je dokumentovano,sam si rekao.LBVIEW wrote: Nema nikakvog ali, presuda je jasna i nedvosmisleno ukazuje koliko je koja strana odgovorna.
Ti mozes di sutra tvrditi kako je Armija "protjerala sve Srbe i Hrvate, a HVO je kao bi human",sta li,medutim
To je samo tvoje subjektivno misljenje/projekcija u sukobu s historijskim cinjenicama i zdravim razumom.
No, kako rekoh postoji i dijagnoza i mogucnost lijecenja, niti je vrijeme niti mjestu, samo bezveze trolas.
Ja ne tvrdim da je itko protjerao,brojevi to sami govore.Uzmi koji hoćeš grad u središnjoj Bosni koji je bio pola pola ili u blizu,a koji je bio pod kontrolom ABiH i onda uzmi kakva je demografska situacija danas i sve će ti biti jasno.Onda to isto uzmi,ali samo za scenarij gdje je HVO kontrolirao područije,pa će biti još jasnije.
Ako je za umobolnicu voditi se brojevima koji nedvosmisleno pokazuju demografsku situaciju od prije i poslije rata(o čemu ja i jedino govorim) onda neka sam lud,a neka ste vi svi ostali normalni.
Kakvo sistematično etničko čišćenje u središnjoj Bosni?O kojoj ja i govorim čitavo vrijeme,pročitaj moje postove pa ćeš vidjeti da pominjem samo središnju Bosnu,nikakvu Hercegovinu ili Bosnu u globalu.LBVIEW wrote:
Daj bolan, stipu suplju, tvrdio si kako je Arrmija protjerala sve a HVO par sela pa ispade da su ovi prvi a ne ovi drugi u UZP vrsili sistematicno etnicko ciscenje. Sto se tice demografske situacije nakon rata kao pokazatelja ko je koga vise protjerao, vi poceli ko Srbi nakon reintegracije predgrada Sarajeva optuzivati druge za svoje politicke promasaje. Sta cemo s iseljavanjem Hrvata od strane HVO-a u Hercegovinu( potvrdeno u presudama Haskog tribunala), ekonomskim migracijama nakon rata? Hocemo li za sve hrvatske promasaje optuziti Armiju koja je kako ti ustvrdi " protjerala sve Hrvate i Srbe"?
Da sad ne spominjem hinjski pokusaj provlacenja teze kako Bosnjacima nije bilo tako lose na podrucjima pod kontrolom HVO
jer ih je k'o biva ostalo vise nego Hrvata na onim pod kontrolom Armije, uz duzno postovanje prema hrvatskim zrtvama stradalim od oruzja pripadnika Armije, zna se cije politicko i vojno vrhovnistvo je planiralo i sprovelo UZP.
Hafis wrote:Uvijek sam govorio da su ovi patriJotski analfabeti što ''brkaju'' đ i dž radikalniji i poprilično gluplji od onih klasičnih dobričina što ''brkaju'' ć i č.
I evo ga, klasičan primjer.Ono ima i ubjedženjeovo_malo_duse wrote: po mom licnom ubjedzenju to treba sve po kratkom postupku.
SkyLimit wrote:Haški sud je jasno u presudima naveo da su zločini koje su činili VRS i HVO bili dio jasnog plana stvaranja etnički čistih teritorija, dok su zločini Armije RBiH označeni kao pojedinačni slučajevi bez ikakve šire pozadine, tako da je sramota časnu Armiju RBiH porediti sa fašističkim formacijama VRS i HVO.
Budite zahvalni licemjernom Zapadu što vas se uopće moralo tretirati kao neki legitimni faktor, ništa VRS i HVO nisu bili bolji od ISIL -a, njih će Zapad sravniti sa zemljom dok su vama pomagali, da je svijet pravedno mjasto i Republika Srpska i Herceg Bosna bi završili na smetljištu historije. Dobro, ovi drugi već i jesu.
gospodine nijaze,nemate više opravdanja za svoje laži!Nijaz_Daidza wrote:
I dalje se nitko ne želi suočit sa činjenicom da nema teritorija pod ABiH gdje je očuvana predratna multietničnost.
Tipični primjeri su Zenica, Kakanj, Konjic: prije rata Bošnjaci/Muslimani 50% -55%, danas 90%.
Samo manje mitomanije i više činjenica
prvo da vam opet ovo ponovim:
a evo vam i tri korisna linka:HVO je isto tako organizovao iseljavanje hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu.To iseljavanje imalo je za cilj da zaštiti jedan dio hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne od borbi koje su se vodile u tom
području, ali i da ojača prisustvo Hrvata u Herceg-Bosni sa ciljem da odnos snaga prevagne u korist Hrvata. Uslijed ove činjenice, dio hrvatskih stanovnika iz srednje Bosne je otišao dobrovoljno, dok je druge HVO iselio uz primjenu sile.
istina o varešu 1
istina o varešu 2
istina o varešu 3
iščitajte ako vam nije mrsko g.nijaze i vidite kako su se sa sudbinama varoških hrvata ,a i hrvata iz gradova koje pominjete igrali vaši sunarodnjaci iz južne bosne. možda čak svoju srdžbu usmjerite na neku drugu adresu.
Onako da i ja usput pripomenem da je Rasim Delić osuđen na 3 godine zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim vojnicima koje su počinili strani dobrovoljci, dok je vojno i političko vodstvo Herceg - Bosne osuđeno zbog udruženog zločinačkog poduhvata i etničkog čišćenja. A u presudama srpskim ratnim liderima se provlači i nekakav izraz "genocid", tako da džabe, ne možete Armiju RBiH izjednačiti sa HVO i VRS, tj. prethodnicima ISIL -a, koliko god se trudili.parapet wrote: Samo podsjecam da je Haski sud osudio i prvog covjeka ABiH i da je abolirao Srbiju za uplitanje u rat u BiH.