Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
cyprus

#3801 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

GeeTnT wrote:Fokus je bio na doprinosu temi, a biti djikan nije bolest, to je stanje i ne moze se dugo sakrivat....
S druge strane ja smatram da nacionalizam jeste bolest, bolest društva... Da se liječiti, ali treba postojati sistemska volja... A obzirom da je sistem nacionalistički, onda je jasno da ne postoji volja... Začarani krug...

A nacionalisti se i ne trude da sakriju to što jesu.. Kamo sreće da se bar suzdržavaju...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3802 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote: Za ono zbog cega si citirao i komentirao moj post.
Zbog toga sto u pokusaju da dehumaniziras one koji misle razlicito od tebe, a jedan sam od takvih, dovodis u direktnu vezu sa genocidom u Srebrenici. Sto je teska zloupotreba i uvreda.
seln

#3803 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote: Za ono zbog cega si citirao i komentirao moj post.
Zbog toga sto u pokusaju da dehumaniziras one koji misle razlicito od tebe, a jedan sam od takvih, dovodis u direktnu vezu sa genocidom u Srebrenici. Sto je teska zloupotreba i uvreda.
Stvarno si malo prestar za analfabetu...hajde, jos jednom za obektivne komentatore:
Za neke forumase znam da jednostavno pisaju uz vjetar, bez obzira o cemu se radi.
A neki bezbeli ne zele da im se sjebu posteno steceni plodovi genocida.
Dakle, komotno si mogao sebe pronaci u ovima koji "pisaju uz vjetar".
No, ti si se nasao prozvan za uzivanje i plodovima genocida. Sto li, boze?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3804 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
Pisanje uz vjetar me ne pogadja. Siste mi jajca ako ti se ne svidjaju moji postovi i smatras ih pisanjem uz vjetar.

Ali kada me stavis u istu recenicu, ili nedaj boze, poistovjetis, sa onima koji su pocinili ili brane posljedice genocida, tad mi ni najmanje nije svejedno.
seln

#3805 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
Pisanje uz vjetar me ne pogadja. Siste mi jajca ako ti se ne svidjaju moji postovi i smatras ih pisanjem uz vjetar.

Ali kada me stavis u istu recenicu, ili nedaj boze, poistovjetis, sa onima koji su pocinili ili brane posljedice genocida, tad mi ni najmanje nije svejedno.
Polako mi ides na osunecenog. TI si citirao moj post, TI si se osjetio pogodjen mojom tvrdnjom da neki uzivaju plodove genocida, TI se nadgornjavas vec dvije stranice.
Ako ti se nije svidjelo moje misljenje, fino ga zaobidjes, sve pjevajuci "igrale se delije sred' zenicke celije" i nema problema.
Ali, neee... moras ti da branis kolektiv, sve tvrdeci da moj post cilja na tebe kao pojedinca.
Nekako s proljeća

#3806 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Nekako s proljeća »

ILVIIR

#3807 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

seln wrote:Zacudan mi je ovoliki trud pojedinih forumasa da isprave (preprave) preporuku EU...
biva, ako se popise tih 120.000, nece nam popis biti valjan...a bilo bi jazuk, jer nam je sve ostalo u drzavi pod konac.
Za neke forumase znam da jednostavno pisaju uz vjetar, bez obzira o cemu se radi.
jako brutalno definisano, ali u sustini svako ko se protivi preporukama imo misije i eurostata spada u jednu od ove dvije grupe.
Bodkin

#3808 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

ILVIIR wrote:
VjecitiStudent wrote:Tema o popisu 150+ stranica, tema o lokalnim izborima u RS-u pet stranica, toliko o "prioritetima".
popis bio prije 2,5 godine :) a jos nema rezultata.

a izbori ce tek biti za par mjeseci, a i ponavljaju se svake dvije godine!

ja sam odavno vec pisao, da se bosna nalazi u zestokoj, politikoj pat poziciji. jedini nacin, da se bilo sta u pozitivnom smislu promjeni je taj, da se udio separatistickog faktora smanji u stanovnistvu! tek tada ce biti moguce bilo sta promjeniti na politickoj sceni. iako priznajem, da detonska ludzacka kosulja ne dopusta bas puno..
:lol: ajde ti pojasni sta ce se promijeniti ako popis pokaze da ima u drzavi 70% bosnjaka, 20% srba i 10% hrvata?
seln

#3809 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Bodkin wrote:
ILVIIR wrote:
VjecitiStudent wrote:Tema o popisu 150+ stranica, tema o lokalnim izborima u RS-u pet stranica, toliko o "prioritetima".

ja sam odavno vec pisao, da se bosna nalazi u zestokoj, politikoj pat poziciji. jedini nacin, da se bilo sta u pozitivnom smislu promjeni je taj, da se udio separatistickog faktora smanji u stanovnistvu! tek tada ce biti moguce bilo sta promjeniti na politickoj sceni. iako priznajem, da detonska ludzacka kosulja ne dopusta bas puno..
:lol: ajde ti pojasni sta ce se promijeniti ako popis pokaze da ima u drzavi 70% bosnjaka, 20% srba i 10% hrvata?
Nista, ali cu moci da vam vadim mast. :wink:
ILVIIR

#3810 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Bodkin wrote:
gledaj, ja razmisljam vjerovatno malo sire i dugorocnije nego ti. ne mogu ti sve pojasniti, niti u detalje ulaziti, ali evo ukratko: meni je prije svega bitno, da moji i tvoji potomci ne ratuju i bezveze se ubijaju, kao sto je bilo u zadnjem ratu. samo eto zamisli da smo tada imalo gore navedeni odnos. da li bi rat zavrsio kako je zavrsio, ili bi mozda vise licilo na situaciju u hrvatskoj ili sloveniji. znaci, brojcana nadmoc jednog naroda je indirektno proporcionalna sa mogucnosti i vjerovatnoci bilo kakvih separatistickih avantura. ja sam protiv ukidanja rs-a, protiv nezavisnosti rs-a, kao i protiv treceg entiteta. realno, sve se to moze samo ratom dobiti ili izgubiti cak i ono sto se danas ima. bosanske regije (entiteti, kantoni) su poprilicno homogene, ali ipak i dalje ima jako izmjesanih sredina (brcko, mostar, srebrenica, glamoc :), hnk, sbk, ..). to je dobar preduvijet, da se ova rahat patnja jos dugo nastavi, iako se nadam da ce ekonomskim prosepritetom, koji postoji, ali je jako spor, sve vise biti rahat, a manje patnje.
BHCluster

#3811 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BHCluster »

seln wrote:
Nista, ali cu moci da vam vadim mast. :wink:[/quote]

:thumbup: + zastupljenost u institucijama.
Styling

#3812 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Styling »

BHCluster wrote:
seln wrote:
:thumbup: + zastupljenost u institucijama.[/quote]

Uh, koja bi tek onda majorizacija nastupila. :-D
jadranom plovim

#3813 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by jadranom plovim »

Bodkin wrote:
ILVIIR wrote:

To pitaj Milorada i jarana mu Dragana, oni se trude iz petnih zila da promjene rezultate popisa i zato nam i salju sve one " bosance, demokrate, dobronamjerne " ...@seln ih je dobro opisao:
seln wrote:Zacudan mi je ovoliki trud pojedinih forumasa da isprave (preprave) preporuku EU...
biva, ako se popise tih 120.000, nece nam popis biti valjan...a bilo bi jazuk, jer nam je sve ostalo u drzavi pod konac.
Bodkin

#3814 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

seln wrote:
Bodkin wrote:
Kako bi cmizdrio i prozivao cetnike da je neko rekao da hoce da smanji broj bosnjaka jer bi onda bolje bilo za drzavu
BHCluster

#3815 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
Kako bi cmizdrio i prozivao cetnike da je neko rekao da hoce da smanji broj bosnjaka jer bi onda bolje bilo za drzavu
Pa zar jedo te mjere doslo kad koristis nesto sto se nikada nece desiti. Cuj djikan i dobrobit BiH u istoj rechenici. :lol:
seln

#3816 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Bodkin wrote:
seln wrote:
Bodkin wrote:
Ko cmizdri, to vidimo :wink:
jaaano, ne daj stodvaes iljada.
VjecitiStudent

#3817 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

ILVIIR wrote:

Da je 2014. na izborima u RS-u odziv birača stranaka sa sjedištem u FBiH bio kao na izborima 1996., kada su skupa dobile 215 000 glasova, osvojile bi ukupno barem 5 mandata za Predstavnički dom BiH, od kvote za RS (14 mandata) i entitetsko glasanje bi tako postalo nebitno - skoro bilo kakve promjene Ustava BiH bi bile moguće.

Međutim, 2014. stranke sa sjedištem u FBiH su spale na svega pedesetak hiljada glasova i jedan, jedini mandat u PD BiH.

Sad nastavite sa popisnim prejebavanjem ...
prog321

#3818 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Ima to smisla o cemu pricas Vjeciti, ali postojece stranke su se blago receno distancirale od dijaspore.
Dok ne dodje bosnjacka stranka okruzena sa i oko dijaspore, uvijek ce broj pro BiH glasaca u pc biti nizak.
ILVIIR

#3819 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

VjecitiStudent wrote:
ILVIIR wrote:

Da je 2014. na izborima u RS-u odziv birača stranaka sa sjedištem u FBiH bio kao na izborima 1996., kada su skupa dobile 215 000 glasova, osvojile bi ukupno barem 5 mandata za Predstavnički dom BiH, od kvote za RS (14 mandata) i entitetsko glasanje bi tako postalo nebitno - skoro bilo kakve promjene Ustava BiH bi bile moguće.

Međutim, 2014. stranke sa sjedištem u FBiH su spale na svega pedesetak hiljada glasova i jedan, jedini mandat u PD BiH.

Sad nastavite sa popisnim prejebavanjem ...
upravo o tome pricam. iako su 1996. bili drugaciji uvijeti (gdje glasas, a gdje se broje glasovi) naspram 2014. osim toga, nesto ni 1996. nije bilo sve bajno, iako je bilo dovoljno mandata, da se entitetski veto ucini besmislenim.

samo potvrdjujes moju tezu politicke pat pozicije :thumbup:

tako da nam jedino preostaje razglabanje o popisu :P
GeeTnT

#3820 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

Politicka situacija koju spominjete uveliko zavisi od novca, a ocigledno je da je genocidna strana ostala bez uloga u politickom pokeru... Bankrot je neminovan i tu nema pat pozicije, ali izglednija je "rat" pozicija, zato se i prave kojekakve rezervne snage policije i pravi sa rusima djavolski ugovor o kobajagi obucavanju policije....
derion

#3821 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by derion »

Opetja033 wrote: Hvala! Konacno neko, sa uslovno receno, druge strane ko se zaista razumije u tematiku. Jucer smo ovdje mogli procitati i tvrdnje kako svaka nacija ima pravo na samoopredjeljenje :mrgreen: .

Dobro je da si ubacio i jos jedan segment u ovu diskusiju - pitanje drzavljanstva. To doduse nije toliko zastupljeno ovdje kod nas obzirom da nemamo veliki broj doseljenika. Ali sta cemo recimo sa nasim ljudima koji imaju dvojna drzavljanstva? Oni su po nacionalnosti: Svedjani, Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci. :mrgreen:

Kompletna poenta mog ucesca u diskusijama po ovom pitanju nije da uvjeravam suprotnu stranu u to da je definicija koju zastupam ispravna vec da je jednako validna kao i definicija koju "suprotna strana" zastupa. Da ne postoji neka univerzalna i opceprihvacena definicija termina "nacija", te samim tim nemoguce je tvrditi da je ova ili ona strana u pravu.

Diskusija je vrlo kompleksna i kroz modernu historiju je tako bilo. Uvijek smo imali razlicite pristupe. Francusko-britanski, njemacki (Blut und Boden), pravni, akademski, politicki. I u vecini slucajeva bilo je razmimoilazenja i u okviru samih tih pristupa.

Medjutim ne slazem se nikako sa tvojom definicijom jer onda Bosnjake dovodimo ponovo u podredjen polozaj sa Srbima i Hrvatima. Na kraju krajeva ne mogu Albanci ili Madjari biti Srbi u Srbiji. Ne govore istim jezikom , nemaju istu tradiciju i kulturu, niti istu religiju. Vezu ih samo granice te drzave.
I jos nesto: ne znam zasto i nabrojao Rome, Madjare, Albance, Srbe a u slucaju Sandzaklija koristis regionalni termin. U pitanju su Bosnjaci. Kao takvi priznati i ustavom Republike Srbije.

Ti rece da si se bavio ovom problematikom sa skandinavskog, akademskog aspekta, pa vjerujem da si prava osoba za ovo pitanje: kakav je status Laponaca (Saami) u skandinavskim zemljama? Koliko sam upoznat imaju nesto sto se zove "National Day", priznat od strane vlada tih zemalja?
Koliko mi je poznato, Sami (Laponci) imaju status domorodnog naroda (Ursprungsfolk) i to je vezano za njihov etnicitet. Kod nas bi se oni vjerovatno nazivali etnička manjina (ako bi preživjeli do sada) :).
NIsam svjesno razdvajao Bošnjake u Sandžaku od ostalih srbijanskih etničkih grupa. Htio sam samo da navedem primjer da su svi građani Srbije Srbijanci, ali nisu svi Srbijanci Srbi (u etničkom smislu).
Također, nisam rekao da su Albanci i Madžari (u Srbiji) Srbi, ali jesu Srbijanci. Po meni, nacija nema veze sa krvlju i etnicitetom, nego uglavnom sa državljanstvom, jer smatram da nacije nisu postojale do prije 150-200 godina, prije stvaranja modernih nacionalnih država.
Ovo odgovorno tvrdim, jer sam tokom svog studiranja (i istraživanja), nailazio npr. na danske tekstove oko 170-200 godina starih u kojima su se ljudi uglavnom sebe nazivali po regijskoj pripadnosti (npr. Salling, Sønderjylland) i nisu imali pojma ni svijest da su Danci. Jedino što ih je vezalo za pojam Danske je kruna, odnosno kralj, kojem su bili podanici. Znači, kao kada mi danas imamo regionalne identitete: Posavce, Hercegovce, Krajišnike...
I zamisli samo koliko su Danci kasnije nacionalno bili osvješćeniji od npr. balkanskih naroda, a to važi i danas.

Također, ne mislim da se Bošnjaci dovode u podređen položaj u odnosu na Hrvate i Srbe. U biti, nacija obuhvata sve narode, etničke grupe i manjine koji žive u jednoj državi. Hrvati kao narod u Hrvatskoj su "samo" dio hrvatske nacije (zajedno sa Madžarima, hrvatskim Bošnjacima, Srbima itd.). Isto važi za Srbe u Srbiji. Znači, naciju vežem gotovo isključivo za državu, a ne jedan narod (u etničkom smislu). Na Balkanu nema nijedan narod da je i nacija u isto vrijeme, jer nijedna država nije monoetnička. A i tada bi npr. slovenački narod (u etničkom smislu) bio dio slovenačke nacije (zbog države Slovenije) iako bi hipotetički bili 100% dio stanovništva. Znači, ne čini narod jednu naciju, nego država je preduslov naciji. Ali to je samo jedno od više tumačenja. :)
ILVIIR

#3822 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Nekako s proljeća wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/otkazana ... /160414089

Odgođena sjednica, nema kvoruma.
uzas. ja u ovome vidim dvije mogucnosti...

direktor drzavne agencije je totalno nesposoban i nekompetentan, ne moze sebi organziovati sastanke, letove, putovanja itd kako treba,
ili svjesno odugovlaci i koci popis.

pa nije ovo sastanak gdje se dogovori on sa kolegom iz biroa da odu na rucak zajedno, nego sastanak gdje dolaze ljudi sirom drzave iz raznih ustanova. a da ne zaboravimo, radi se o projektu vrijednim 50 miliona maraka.
palermo

#3823 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
madner wrote:Nacionalizam i drustveni napredak naravno da imaju pozitivnu korelaciju. Potreban je odredjen nivo svjesti da je drustveno i nacionalno pozitivno i dobro, pa da drzavni sluzbenik treba raditi za drzavu i da je to duznost itd... Onda to dovodit od uredjenije drzave gdje je manje korupcije i lakse se posluje. Ne zbog ispoljavanja nacionalizma, nego zbog svijesti o drustvu.
Zato je i komunizam imao pozitivan odjek na drzavu, stavljao je tu svijest na prvo mjesto.

No Bosnjacki nacionalizam ne radi nista pozitivno po tom pitanju, jer nije vezan za Bosnu nego za narod. Tako da je skroz ok utajiti porez, raditi na crno i slicno, dok je covjek pravi Bosnjak i ne jede svinjetinu.
:thumbup:
Tačno tako.
tek sad vidjeh

i od mene :thumbup:
VjecitiStudent

#3824 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote:
daddy-kool wrote:
madner wrote:Nacionalizam i drustveni napredak naravno da imaju pozitivnu korelaciju. Potreban je odredjen nivo svjesti da je drustveno i nacionalno pozitivno i dobro, pa da drzavni sluzbenik treba raditi za drzavu i da je to duznost itd... Onda to dovodit od uredjenije drzave gdje je manje korupcije i lakse se posluje. Ne zbog ispoljavanja nacionalizma, nego zbog svijesti o drustvu.
Zato je i komunizam imao pozitivan odjek na drzavu, stavljao je tu svijest na prvo mjesto.

No Bosnjacki nacionalizam ne radi nista pozitivno po tom pitanju, jer nije vezan za Bosnu nego za narod. Tako da je skroz ok utajiti porez, raditi na crno i slicno, dok je covjek pravi Bosnjak i ne jede svinjetinu.
:thumbup:
Tačno tako.
tek sad vidjeh

i od mene :thumbup:
I onda ide neizbježni zaključak, da je i bošnjački nacionalizam poguban po BiH ...
palermo

#3825 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
I onda ide neizbježni zaključak, da je i bošnjački nacionalizam poguban po BiH ...
Ne nužno. Ako je izvorište bošnjačkog nacionalizma vezanost za državu Bosna i Hercegovinu, ili ako Bošnjaci svoj identitet prevashodnu budu vezali za državu Bosnu i Hercegovinu on ne mora biti poguban. Niti štetan

Ako izvorište bošnjačkog nacionalizma bude vjerskog karaktera onda svakako postoji opasnost da bude opasan za BiH
Post Reply