Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
Bodkin

#3476 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:Veliki broj ljudi u Sarajevu, koji vuku porijeklo iz katolickog ili pravoslavnog kulturnog miljea (ne znam kako da ih drugacije nazovem obzirom da ocito nisu Srbi ili Hrvati) su se izjasnili kao Bosanci.
Cak sta vise, licno poznajem sve ukupno barem 10-tak ljudi iz tog miljea koji su se izjasnili kao Bosnjaci - ateisti, agnostici, katolici ili pravoslavci.

Kada vec jednom izadju ti podaci sa popisa, jednom zauvijek ce pasti ta prica o Bosnjak= Musliman. Da se razumijemo, mnogi "furaci" bosnjastva su vise tome pridonijeli nego ovi koji su protivnici bosnjastva.
Doduse dovoljno je samo pogledati i rezultate zadnjih popisa u Crnoj Gori i Hrvatskoj da bude sasvim jasno da postoji nezanemarljiv broj ljudi u tim zemljama koji se smatraju Bosnjacima a po vjeroispovijesti su katolici ili pravoslavci. Dakle uopce ne dolaze iz "M"uslimanskog kulturnog miljea.

Sa jedno pola posta se slazem sto nije lose :D
cyprus

#3477 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

GeeTnT wrote:
cyprus wrote:
GeeTnT wrote:Nista...onako. Nesto kontam da bi i ti mogao biti od neke koristi.. rado bih te angazovao da prosipas suplju onima koje znas, a ne nama koje ne poznajes...
Isto se odnosi i na tebe i tebi slične... Umjesto da svoj nacionalistički otvor sipate u četiri zida ili među uskim krugom poznanika, vi to nažalost činite javno... I još bi da vam se ljudi sklanjaju s puta... Malo morgen :-D

PS Dragi prog, otkud znam i za šta je to bitno? :-D
To znaci ako ti nevjerujem niti jednoj napisanoj rijeci odmah sam nacionalisticki obojen. .. e moj cipi. ..
Ne, nacionalistički si obojen zbog hiljadu i kusur tako obojenih tvojih postova... A to što mi ne vjeruješ - pa to je normalno - ne znaš me... Uostalom, ja i ne tražim da mi neko vjeruje... Ne pitam nikog ovdje da mi posudi para, pa da mi vjeruje da ću mu vratit... Na forumu smo, trebali bismo pričati o argumentima, a ne o vjerovanju...
Fudo387

#3478 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
GeeTnT wrote:Nista...onako. Nesto kontam da bi i ti mogao biti od neke koristi.. rado bih te angazovao da prosipas suplju onima koje znas, a ne nama koje ne poznajes...
Isto se odnosi i na tebe i tebi slične... Umjesto da svoj nacionalistički otvor sipate u četiri zida ili među uskim krugom poznanika, vi to nažalost činite javno... I još bi da vam se ljudi sklanjaju s puta... Malo morgen :-D

Ti svakog zivog prozivas za nacionalizam, a kao sasvim slucajno se tvoji stavovi glede ove problematike podudaraju sa Dodikovim. I tako skoro na svakoj temi.
cyprus

#3479 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:

Ti svakog zivog prozivas za nacionalizam, a kao sasvim slucajno se tvoji stavovi glede ove problematike podudaraju sa Dodikovim. I tako skoro na svakoj temi.
Ne svakog živog... Samo one koji imaju nacionalističke poglede, i to nakon što oni prvi meni zalijepe neku etiketu... A takvih je nažalost ogroman broj u BiH, a shodno tome i na ovom forumu...

Nego zašto vi nacionalisti non-stop idete ad hominem metodom kad vam se zaklimaju argumenti... Kad god vam čovjek ponudi neki stav, mišljenje ili argument koji je drugačiji od vašeg, vi odmah - a četnik si, a salonac si, a vaki si, a naki si...
Last edited by cyprus on 12/04/2016 20:13, edited 1 time in total.
fosna2014

#3480 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fosna2014 »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:

Pa jest nacionalisticki.
fosna2014

#3481 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fosna2014 »

@cyprus Ne trosi rijeci dzabe. Imaju drugaciji pogled na svijet i to je to. Logika i nacin zivljenja je na drugoj strani obale. Ne razumiju oni to.
Fudo387

#3482 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:Nego zašto vi nacionalisti non-stop idete ad hominem metodom kad vam se zaklimaju argumenti... Kad god vam čovjek ponudi neki stav, mišljenje ili argument koji je drugačiji od vašeg, vi odmah - a četnik si, a salonac si, a vaki si, a naki si...
Pa ako ti se stavovi i misljenje podudaraju sa Dodikovim, onda si to sto si nabrojao.
Ili ti mislis da je on kosmopolita?
cyprus

#3483 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:Nego zašto vi nacionalisti non-stop idete ad hominem metodom kad vam se zaklimaju argumenti... Kad god vam čovjek ponudi neki stav, mišljenje ili argument koji je drugačiji od vašeg, vi odmah - a četnik si, a salonac si, a vaki si, a naki si...
Pa ako ti se stavovi i misljenje podudaraju sa Dodikovim, onda si to sto si nabrojao.
Ili ti mislis da je on kosmopolita?
Da, ponekad se desi da mi se neki stav podudari sa Bakirovim, Čovićevim ili Dodikovim (sa ovim posljednjim najrjeđe), ali ne mislim da to ima ikakve veze sa tim što ti impliciraš... Ko je bošnjačkim nacionalistima kriv kad su postigli da Dodik po ovom pitanju bude bliži zdravom razumu, nego oni...

Inače, ne podudara se ni sada skroz... Ja recimo smatram da je bolje da se objave bilo kakvi rezultati popisa, čak i po mjeri bošnjačkih nacionalista, nego nikakvi - Dodik to ne smatra... Ja također smatram da bi i oni koji rade u Srbiji trebali biti 'izbrisani', nisam siguran da li bi se Dodik složio...
Hadzi Lojo

#3484 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hadzi Lojo »

Ja isto poznajem katolike iz srednje Bosne koji su se izjasnjavali i izjasnjavaju kao Bosnjaci i zbog toga su pobjegli u Europu i to zbog katolika koji su ih zbog toga maltretirali!
Fudo387

#3485 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Fudo387 »

cyprus wrote: Ko je bošnjačkim nacionalistima kriv kad su postigli da Dodik po ovom pitanju bude bliži zdravom razumu, nego oni...
I onda se cudis sto te ljudi preziru i etiketiraju, bjezi...
hAZNADAR

#3486 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

Fudo387 wrote:
To ti je zastitni znak Bosanaca. Isto kao Jugosloveni 92-ge a svaka druga ko miloseviceva.
A dezurna ekipa sto ovdje prosipa jugosl,.. pardon bosanstvo imaju i privilegije trolanja buduci da su i neki moderatori tog misljenja. Vidi samo temu o Jugoslovenskoj civilizaciji. Ali ljudi smo od krvi i mesa a demokratija je i svako ima pravo da misli sta hoce - samo da se stvari naznace i opisu kakve jesu.
Poduga je lista podudarnih misljenja i nacina,.. izmedju mnogih ovdje prisutnih Bosanaca i SNSD-ovaca. Lafo tolerantne kosmopolite i socijalisti a razliciti arsini do bola.

O tome mozemo na temi o jalovosti bosnjacke ljevice gdje je i mjesto.
ILVIIR wrote:
moj prijedlog ovim bezidejnim bosnjackim prestavnicima u agenciji za statistiku BiH i onima iz fzs-a je taj, da prihvate ovo sto srbi predlazu (pitanje 40), pod uslovom da se bosanci i bosnanci i hercegovci saberu sa bosnjacima!
:roll:
Pusti snovi,.. principi su u pitanju i bratska ljubav koja nazalost ide u onu drugu krajnost ponekad. Nece oni prihvatiti nikada takvo sto. Znam to jer sam i sam nekada isto razmisljao.

A uistinu - i dalje ne vidim nikakvu svrhu i smisao ovog prebrojavanja krvnih zrnaca i napetog navijackog iscekivanja.
cyprus

#3487 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote: Ko je bošnjačkim nacionalistima kriv kad su postigli da Dodik po ovom pitanju bude bliži zdravom razumu, nego oni...
Ne preziru me ljudi, preziru me neki ljudi - i to listom nacionalisti... I to oni koji me ne poznaju... Kad bi me upoznali, veliki broj i njih bi me prestao prezirati...

A ja opet kažem, tema rasprave na forumu ne bi trebalo biti ko sam ja i kakav sam ja, nego predmet o kojem pričamo... Eto neka sam salonac, dokažite mi argumentovano da griješim... Nije problem...

A pri ovoj gore rečenici stoji 100%... Pa jebote, vaš ''tabor'' na ovom forumu predvodi bot sa stavom da se dijaspora ima zakosnko pravo da se popiše u stanovništvo ove zemlje, i kao krunski dokaz za to navodi Zakon o porezu na dohodak u Republici Srbiji :mrgreen: Zamisli, jebote... I koliko je onda tu teško biti bliže razumu? Pa dijete od četiri godine ima dobre šanse da izvede razumniji zaključak od tog...
Fudo387

#3488 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:A ja opet kažem, tema rasprave na forumu ne bi trebalo biti ko sam ja i kakav sam ja, nego predmet o kojem pričamo... Eto neka sam salonac, dokažite mi argumentovano da griješim... Nije problem...
Kakav ti argument hoces na tezu koju si postavio, na jednoj strani Dodik i zdrav razum a na drugoj bosnjacki nacionalisti.
O jebem te,
Eto, to ti je odgovor na tvoje argumente.
Bodkin

#3489 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
preziru :lol:
cyprus

#3490 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:To ti je zastitni znak Bosanaca. Isto kao Jugosloveni 92-ge a svaka druga ko miloseviceva.
A dezurna ekipa sto ovdje prosipa jugosl,.. pardon bosanstvo imaju i privilegije trolanja buduci da su i neki moderatori tog misljenja. Vidi samo temu o Jugoslovenskoj civilizaciji. Ali ljudi smo od krvi i mesa a demokratija je i svako ima pravo da misli sta hoce - samo da se stvari naznace i opisu kakve jesu.
Poduga je lista podudarnih misljenja i nacina,.. izmedju mnogih ovdje prisutnih Bosanaca i SNSD-ovaca. Lafo tolerantne kosmopolite i socijalisti a razliciti arsini do bola.
Ja još jednom molim da se jugoslavenstvo ne koristi u pežorativnom smislu... Ako ja poštujem tvoj identitet, red je da i ti poštuješ moj...

A za ovo naznačeno - ja bih rekao da bošnjački nacionalisti imaju znatno više podudarnih stavova... Za svaku podudarnost između stavova ''ovdje prisutnih Bosanaca" i SNSD-ovaca, ja ću ti navesti bar dvije podudarnosti stavova bošnjačkih i dodikovskih nacionalista...
cyprus

#3491 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:A ja opet kažem, tema rasprave na forumu ne bi trebalo biti ko sam ja i kakav sam ja, nego predmet o kojem pričamo... Eto neka sam salonac, dokažite mi argumentovano da griješim... Nije problem...
Kakav ti argument hoces na tezu koju si postavio, na jednoj strani Dodik i zdrav razum a na drugoj bosnjacki nacionalisti.
O jebem te,
Post prijavljen. Kad ne možeš ljudski razgovarat, nećemo nikako.
Fudo387

#3492 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
Fudo387 wrote:
O jebem te,
Post prijavljen. Kad ne možeš ljudski razgovarat, nećemo nikako.
Klasika.
Provociras i kad dobijes odgovor koji zasluzujes onda u plac moderaciji.
Ove gluposti ti mogu samo na internetu proci.
fosna2014

#3493 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fosna2014 »

Haznadar opet pokusava objasniti Bosancima ko su? :lol:
hAZNADAR

#3494 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote: Pa jebote, vaš ''tabor'' na ovom forumu predvodi bot sa stavom da se dijaspora ima zakosnko pravo da se popiše u stanovništvo ove zemlje, i kao krunski dokaz za to navodi Zakon o porezu na dohodak u Republici Srbiji :mrgreen: Zamisli, jebote... I koliko je onda tu teško biti bliže razumu? Pa dijete od četiri godine ima dobre šanse da izvede razumniji zaključak od tog...
Nije to nikakav tabor vec volja i zelja velike vecine Bosnjaka. Citiraj RS stavove o popisu u bilo kojem gradu ili selu Bosnjacima - sta mislis kakve bi bile reakcije?
Taj zakon o porezu uopce nije krunski dokaz - nasilu otjerani imaju pravo da se popisu u mjestu odakle su istjerani. Imaju pravo da i dalje tu postoje, e nek crknu od muke projektanti etnickog ciscenja. I kako to pravo nije niko unaprijed osporio i zabranio nam popis, kako nismo morali vaditi potvrde za popis i prethodno ispunjavati uslove za popis, kako popisivaci nisu zaobilazili nase kuce,... koji q se uopce bunis? I dijete od 4 god moze da vidi da ste se toliko zaholcali u svom antinacionalizmu i antibosnjastvu - da ste se svjesno ili nesvjesno priblizili novom srpskom nacionalizmu koji doduse ne ubija ali je islamofobican do bola i sa razlicitim arsinima u poimanju nacija, etnosa, vjera, kultura, drzava,.... do bola.

Ovo je hebeni popis stanovnistva koji ne prolazi samo iz razloga sto su se srpski nacionalisti malko preracunali i sad pokusavaju da isprave greske. U Banjaluci su bili sokirani kada su primijetili koliki je odziv "otpisanih". Poslije je nema ka,.. i mojne mi suplje o zakonima i pravilnicima molim te.
Last edited by hAZNADAR on 12/04/2016 21:04, edited 1 time in total.
tandmand

#3495 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by tandmand »

fosna2014 wrote:Haznadar opet pokusava objasniti Bosancima ko su? :lol:
A ko su, ili bolje rečeno šta su u stvari Bosanci? Ozbiljno pitam.
hAZNADAR

#3496 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

Rekao bih da sami nisu nacisto sta su.

Bosanac je regionalna i kulturoloska odrednica kao i Hercegovac.

Pripadnik Bosanskohercegovacke nacije je nesto drugo i to smo svi po defaultu zbog drzavljanstva. Ali to nije Bosanac.

Iz ovog prilozenog do sada sta sami samozvani Bosanci govore o sebi - ja samo vidim nastavak jugoslovenstva. Sa istim greskama i prederasudama.

Pa izvoli objasni bolje Ko ste. Do sada to niko nije uradio. Kao sto se za dvije decenije nije niko sjetio da barem to predlozi u javnom zivotu. Al da ne duljim, hajde reci - Ko ste, koja ideja, koja historija, koja kultura, ... i da je to nesto puno drugacije od Bosnjaka.
cyprus

#3497 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote: Pa jebote, vaš ''tabor'' na ovom forumu predvodi bot sa stavom da se dijaspora ima zakosnko pravo da se popiše u stanovništvo ove zemlje, i kao krunski dokaz za to navodi Zakon o porezu na dohodak u Republici Srbiji :mrgreen: Zamisli, jebote... I koliko je onda tu teško biti bliže razumu? Pa dijete od četiri godine ima dobre šanse da izvede razumniji zaključak od tog...
Nije to nikakav tabor vec volja i zelja velike vecine Bosnjaka. Citiraj RS stavove o popisu u bilo kojem gradu ili selu Bosnjacima - sta mislis kakve bi bile reakcije?
Taj zakon o porezu uopce nije krunski dokaz - nasilu otjerani imaju pravo da se popisu u mjestu odakle su istjerani. Imaju pravo da i dalje tu postoje, e nek crknu od muke projektanti etnickog ciscenja. I kako to pravo nije niko unaprijed osporio i zabranio nam popis, kako nismo morali vaditi potvrde za popis i prethodno ispunjavati uslove za popis, kako popisivaci nisu zaobilazili nase kuce,... koji q se uopce bunis? I dijete od 4 god moze da vidi da ste se toliko zaholcali u svom antinacionalizmu i antibosnjastvu - da ste se svjesno ili nesvjesno priblizili novom srpskom nacionalizmu koji doduse ne ubija ali je islamofobican do bola i sa razlicitim arsinima u poimanju nacina do bola.

Ovo je hebeni popis stanovnistva koji ne prolazi samo iz razloga sto su se srpski nacionalisti malko preracunali i sad pokusavaju da isprave greske. U Banjaluci su bili sokirani kada su primijetili koliki je odziv "otpisanih". Poslije je nema ka,.. i mojne mi suplje o zakonima i pravilnicima molim te.
Govorim o 'taboru' na forumu... Šta želi većina Bošnjaka - to jebiga ne znamo... Ako bih mogao pogađati - mislim da većinu Bošnjaka realno boli neka stvar i za popis i za sve to o čemu mi ovdje pričamo... Prosječni Bošnjak ima mnogo prečijih problema od toga hoće li narod kojem pripada prebaciti magičnu brojku od 50%, koja uzgrad rečeno, ništa ne znači... Bošnjaci će svakako, s obzirom na demografske trendove doći do tih 50%... ali šta dalje?

Glede boldiranog - nasilno otjerani imaju pravo da se vrate tamo odakle su otjerani... To pravo važi evo već 20 godina... Neki su iskoristili to svoje pravo, drugi nisu... Oni koji jesu - imaju i zakonsko pravo da se tu popišu... Oni koji nisu - nemaju... Zakon i logika su jasni, a to što je to za tebe šuplja nije moj problem...
hAZNADAR wrote:Iz ovog prilozenog do sada sta sami samozvani Bosanci govore o sebi - ja samo vidim nastavak jugoslovenstva. Sa istim greskama i prederasudama.
Ti nastavljaš po svom... Ako ja ne govorim o greškama i predrasudama bošnjaštva, zašto ti spominješ navodne greške i predrasude jugoslovenstva?
Last edited by cyprus on 12/04/2016 21:08, edited 2 times in total.
Bodkin

#3498 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

svakog utorka se skupljaju u dijaspori da raspravljaju o ovoj ozbiljnoj temi :-D
ILVIIR

#3499 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

fosna2014 wrote:
ILVIIR wrote:sjetih se da je neki politicar (ako se ne varam ljevicar iz tuzle) u vrijeme popisao priznao da se on izjasnio kao bosnjak, negova zena sprkinja ili hrvatica, a kcerka kao bosanka.

bilo je svega i svacega, svaki covjek je poseban individualan i ima svoju pricu. takodjer svako ima pravo da se izjasni kako zeli.

ipak bosanska opcija je poprilicno porazena na popisu i samo je pitanje vremena kad ce biti asimilovana u bosnjake ili spojena u popisu kod sabiranja.

moj prijedlog ovim bezidejnim bosnjackim prestavnicima u agenciji za statistiku BiH i onima iz fzs-a je taj, da prihvate ovo sto srbi predlazu (pitanje 40), pod uslovom da se bosanci i bosnanci i hercegovci saberu sa bosnjacima!
Gdje ces mene ubrojati u takve? :D Zasto sam se izjasnio ovako kako jesam? :thumbup: Etnije se jedino mogu ubrojati u naciju, a ne obrnuto.
zato sto ti kao bosanac i ja kao bosnjak imamo haman pa sve identicno sto odredjuje i definise jedan narod.
isti nam je jezik, ista kultura, isti tradicija, ista hrana, isti pogled i ciljevi sto se tice zajednicke nam drzave BiH, ista vjera ili nevjera, mozda smo cak i familija, ......

ja se osjecam takodje kao bosanac i hercegovac, ali iskljucivo u geografskom i drzavnom smislu. to znaci, bosansko hercegovacka nacija nam je zajednicka, ali ja pripadam narodu bosnjackom.
hAZNADAR

#3500 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:

Glede boldiranog - nasilno otjerani imaju pravo da se vrate tamo odakle su otjerani... To pravo važi evo već 20 godina... Neki su iskoristili to svoje pravo, drugi nisu... Oni koji jesu - imaju i zakonsko pravo da se tu popišu... Oni koji nisu - nemaju... Zakon i logika su jasni, a to što je to za tebe šuplja nije moj problem...
Pa da dobijemo dokumente, adresu,... smo morali zvanicno postati povratnici. A povratnici koji su krace ili duze na privremenom boravku vani nije nicije briga pa ni tvoja.
Ti nastavljaš po svom... Ako ja ne govorim o greškama i predrasudama bošnjaštva, zašto ti spominješ navodne greške i predrasude jugoslovenstva
Bosanstvo danas je isto kao jugoslovenstvo nasih ljudi 92-ge.
Bodkin wrote:
svakog utorka se skupljaju u dijaspori da raspravljaju o ovoj ozbiljnoj temi :-D
O skuplja se polako elita iznad ostalih.
Post Reply