Pa rekao sam "If"madner wrote:Ako definisemo nesto kao nesto sasvim deseto i ignorisemo sta to zapravo jeste, onda jasno sljedi da mozemo izvuci zakljucak koji nam odgovara u svrhe diskusije.
Provjereni softiziam za neuke.
Ne znam da negdje ima prava definicija konstitutivnosti. Poznato mi je tvoje tumačenje po kojem konstitutivnost praktično izjednačavaš sa pravima manjina. To je naravno besmisleno jer onda su i Bošnjaci u Srbiji konstitutivni a znamo da nisu.
Čisto polazeći od značenja riječi "konstitutivnost" jasno je da onaj ko je konstitutivan "tvori" nešto a pošto govorimo o konstitutivnosti u državi onda tvori državu. A znamo da je država "aparat za prinudu" ovo ono. Znači tvoriti državu znači biti dio tog aparata za prinudu to jest vlasti.
Evo malo guglao i prvo na šta sam naišao je ovaj neki tekst:
http://crnogorskapitanja.wordpress.com/ ... tutivnost/
Kaže čovjek "Konstitucija je, ustvari, ustav države. Konstitutivni narod je, dakle, nosilac suvereniteta neke države." Pa još kaže "Postoje države koje čine više ravnopravnih etničkih zajednica, poput Švajcarske i Belgije, ali one su to riješile na drugi način: Švajcarska preko kantona, a Belgija preko regionalne zastupljenosti Valonije i Flamanije."
I u pravu je. Gdje god imamo više naroda imamo i više teritorijalnih jedinica koje djeluju i kao izborne jedinice i kao administrativne jedinice. Takav je slučaj uostalom i u BiH gdje imamo dva entiteta. Hrvati jednostavno nemaju praktičnu konstitutivnost. Sad ćeš ti reči da ne moraju ni imati, jači kači itd. Ok, ali daj da barem govorimo istinu i onako kako jeste.