Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
archi_a

#3201 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by archi_a »

Zašto mi je bitno da nas ima 50 + % ?
Iz istog razloga što je njima stalo da nas nema 50 + % !!!
Savršen krug. Oni znaju zašto. :-D
ljevoruki

#3202 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ljevoruki »

Hame_ wrote:Ja se držim ovoga...

Image
:thumbup:
:bih:
Ja_Ja

#3203 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ja_Ja »

archi_a wrote:Zašto mi je bitno da nas ima 50 + % ?
Iz istog razloga što je njima stalo da nas nema 50 + % !!!
Savršen krug. Oni znaju zašto. :-D
:thumbup: u najmanju ruku. Ako nije bitno da jednog naroda ima preko 50% zasto se pokusava na sve moguce nacine doci do toga da ih nema?
VjecitiStudent

#3204 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

ILVIIR wrote:
VjecitiStudent wrote:Hajd što su Hrvati štimali, već uzimaju konkretne novce zahvaljujući falsifikatima, ali za ime svega, kakve veze ima "magičnih" 50%?
ma nikakve veze nema. cisto psiholoske prirode.
Može li iko objasniti nekome ko je npr. tek otvorio ovu temu, oko čega je frka, šta je predmet rasprave već skoro 130 stranica?
Desetak rečenica bi valjda trebalo biti dovoljno ...
hAZNADAR

#3205 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

Ja bih prihvatio odrednicu "Nepoznati". Kao prvo - popis je bitan i uslov, a relevantan samo u konacnom broju stanovnika.

A drugo - znamo jako dobro ko su Nepoznati.

Ako recimo u Prijedoru imas 50 000 Srba, 5 000 Bosnjaka, 1000 ostalih i 45 000 Nepoznatih - jasno je ko dan koliko je Bosnjaka.

Ili u Jablanici napr 30 000 Bosnjaka, 5 000 Hrvata i 25 000 Nepoznatih - jasno je ko dan koliko je Hrvata.

Mislim da bi se ovo trebalo prihvatiti jer je najbitnije u svemu da se prihvati pravo na popis svih koji su se popisali. Bitan je ukupan broj stanovnika a oni kojima znaci broj zrnaca lako mogu izvuci racunicu jer je svima jasno ko su Nepoznati u Prijedoru.

Ponavljam - Bosnjaci u politici nemaju apsolutno nikakvu korist taman da se glatko bez ikakvih prepreka ustanovi da ih je 60%. To ne ukida entitete niti mijenja stanje u RS gdje imaju nazalost legitimitet na 49% .
prog321

#3206 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Opet ispoljavas podanički mentalitet. :-D
sarlo

#3207 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sarlo »

hAZNADAR wrote:Ja bih prihvatio odrednicu "Nepoznati". Kao prvo - popis je bitan i uslov, a relevantan samo u konacnom broju stanovnika.

A drugo - znamo jako dobro ko su Nepoznati.

Ako recimo u Prijedoru imas 50 000 Srba, 5 000 Bosnjaka, 1000 ostalih i 45 000 Nepoznatih - jasno je ko dan koliko je Bosnjaka.

Ili u Jablanici napr 30 000 Bosnjaka, 5 000 Hrvata i 25 000 Nepoznatih - jasno je ko dan koliko je Hrvata.

Mislim da bi se ovo trebalo prihvatiti jer je najbitnije u svemu da se prihvati pravo na popis svih koji su se popisali. Bitan je ukupan broj stanovnika a oni kojima znaci broj zrnaca lako mogu izvuci racunicu jer je svima jasno ko su Nepoznati u Prijedoru.

Ponavljam - Bosnjaci u politici nemaju apsolutno nikakvu korist taman da se glatko bez ikakvih prepreka ustanovi da ih je 60%. To ne ukida entitete niti mijenja stanje u RS gdje imaju nazalost legitimitet na 49% .
Popis stanovnistva treba da ima preciziranu metodologiju i kao rezultat treba dati jasnu sliku, podatke o demografiji jedne drzave.
Ako njegovi rezlutati nisu tacni, ne treba prezentovati pogresne.
Sto se tice nacionalne odrednice "nepoznat" uvijek se pojavljuje na popisima. I ne zna se o kome je, u nacionalnom smislu, rijec. Oni su nacionalno nepoznati. Dobra tema za prepucavanje i politicku manipulaciju. Problem vise.

Popis je bitan da se zna koliko nas u Bosni ima, da bi se na osnovu toga moglo izracunati...koliki je natalitet, koliki mortalitet, koliko % populacije umire od srcanih bolesti, karcinoma, saobracajnih nesreca,...koliki nam je dohodak per capita (po "glavi stanovnika"), stepen obrazovanja i drugo. Zato se i provodi.

Nacionalni sastav je jako bitan jer odredjuje politicki uticaj (takva je pravna osnova). Veliki broj nepoznatih daje vecu mogucnost manipulacije. A najbolje bi bilo da se nacionalna odrednica nije ni unosila u popisni obrazac.

Ako nisu osnovni podaci tacni, bolja je procjena.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3208 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by plain vanilla »

Image

halalite ako je bilo
sinuhe

#3209 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sinuhe »

Greska je bilo misliti da ljudi znaju sta je popis stanovnistva. I ovdje nam se covjek u istoj recenici predstavio kao povratnik i osoba na privremenom radu u inostranstvu. Valjda to svako sebi objasni.
Ja_Ja

#3210 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ja_Ja »

sinuhe wrote:Greska je bilo misliti da ljudi znaju sta je popis stanovnistva. I ovdje nam se covjek u istoj recenici predstavio kao povratnik i osoba na privremenom radu u inostranstvu. Valjda to svako sebi objasni.
Kod nas popis stanovnistva nije tek puko statisticko prebrojavanje na kojem insistira vas nekoliko. Najzalosnije je sto insistirate na popisu kao statistickom podatku po svaku cijenu, a ta cijena po vama treba da bude brisanje 120,000 Bosnjake, jer boze sto cjepidlacit...ma hajte ba..
kamen spoticanja

#3211 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by kamen spoticanja »

VjecitiStudent wrote:Hajd što su Hrvati štimali, već uzimaju konkretne novce zahvaljujući falsifikatima, ali za ime svega, kakve veze ima "magičnih" 50%?
Ako to smeta vodstvu genocidno-teroristicko-zlocinacke ocito je bitno...bitno im je bilo i 92.
jao kao ne mogu "ko nas bre zavadi" i "cuvajte bratstvo i jedinstvo " supljaka...
sinuhe

#3212 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sinuhe »

Ja_Ja wrote:
sinuhe wrote:Greska je bilo misliti da ljudi znaju sta je popis stanovnistva. I ovdje nam se covjek u istoj recenici predstavio kao povratnik i osoba na privremenom radu u inostranstvu. Valjda to svako sebi objasni.
Kod nas popis stanovnistva nije tek puko statisticko prebrojavanje na kojem insistira vas nekoliko. Najzalosnije je sto insistirate na popisu kao statistickom podatku po svaku cijenu, a ta cijena po vama treba da bude brisanje 120,000 Bosnjake, jer boze sto cjepidlacit...ma hajte ba..
Pa Srbi su cudni sa tim zahtjevom. Realno to da se popise 120 hiljada Bosnjaka bi islo njima u korist.
Mene samo interesuje koliko zapravo ljudi zivi u Bosni.
statixx

#3213 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by statixx »

VjecitiStudent wrote:
ILVIIR wrote:
ma nikakve veze nema. cisto psiholoske prirode.
Može li iko objasniti nekome ko je npr. tek otvorio ovu temu, oko čega je frka, šta je predmet rasprave već skoro 130 stranica?
Evo ja cu ti napisati, vidim da se vecina prave ludi. Ako postoji trend povecanja jedne etnicke grupe, onda se politika svodi na zalaganje za mir, multietnicnost, suverenitet itd. Ne treba ti puska da ostvaris bilo kakve ciljeve, samo demografksa politika. Narocito jer je trend u EU integracija i ujedinjenje, a ne raspad drzava. To je ono sto RS-u ne ide na ruku, plivaju u pogresnom smjeru, a i geografija RS-a onemogucava ekonomski napredak i eventualno otcjepljenje. Druga stvar je sto Srbi i Hrvati, narocito kada se uzme u obzir los zivotni standard u BiH, gravitiraju Beogradu i Zagrebu. Tu su dijelimicno krivi i njihovi politicari koji vode politiku slabljenja drzavnih institucija i jacanju percepcije da se samo entitet i susjedne drzave vole kao domovina. Tako da dugorocno gledano, demografska politika ide na ruku Bosnjacima, jer ako se ovaj trend nastavi, za 20-ak godina moze se desiti da imaju dvotrecinsku vecinu. Politicari to dobro znaju, kao sto znaju da Bosnjaci nemaju rezervnu domovinu i trpit ce ako treba glad i pljacku.

Srbima je najbolje da pocnu voditi pro-BiH politiku jer samo tako mogu zadrzati ljude na prostorima kojima su zivjeli vijekovima. Okretanje glave prema Srbiji i prica o referendumima ne donosi im nista dobro.
Alfons Kauders

#3214 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Alfons Kauders »

plain vanilla wrote:Image

halalite ako je bilo
Patka

Ispada da kod Srba i Hrvata nema ateista :D
prog321

#3215 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Kao da je to jedina patka ??
Čuj, Bošnjaka 34%
A naziv mu " poglavnik" :lol:
Last edited by prog321 on 09/04/2016 09:25, edited 1 time in total.
GeeTnT

#3216 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

Burazer mi radi kao sluzbenik u Briselu i kaze mi da Hrvatska nikad Srbiji nece dozvolit ulazak u EU....

Buraz mi se zove mehmedaijasaalipasinogpolja u Briselu ga zovu kurz.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3217 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by plain vanilla »

Alfons Kauders wrote:
Patka

Ispada da kod Srba i Hrvata nema ateista :D
ma budalastinja jasta, i to iz srpske kuhinje
Alfons Kauders

#3218 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Kao da je to jedina patka ??
Čuj, Bošnjaka 34%
Ja bi volio da nije patka, odnosno da ispadne da Bosanaca, Jugoslovena i Muslimana u zbiru ima vise od Hrvata, ali to nije slucaj.

Ako je Bosnjaka 52%, to nista ne mijenja.

Ako je Ostalih 16% a Hrvata 14%, e to je vec jeben adut u bilo kojoj prici o Ustavu i izbornom zakonu.
prog321

#3219 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Naravno da mijenja. Ne budi naivan.
52% daje apsolutnu većinu Bošnjacima. To je ujedinjeni glas koji će držati ovu državu cjjelom.
To je izuzetno važno jer daje do znanja da nikakva promjena ne može dogoditi bez glasa većine. :-D
Alfons Kauders

#3220 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Naravno da mijenja. Ne budi naivan.
52% daje apsolutnu većinu Bošnjacima. To je ujedinjeni glas koji će držati ovu državu cjjelom.
To je izuzetno važno jer daje do znanja da nikakva promjena ne može dogoditi bez glasa većine. :-D
To bi bilo tacno kada nam Ustav ne bi bio ovakav, i kada bi Bosnjaci bili okupljeni oko jedne stranke, kao Hrvati.

Osim ako ne prizeljkujes da SDA osvoji 99% glasova Bosnjaka. :D
prog321

#3221 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Osnovni principi crvenih i zelenih je isti. Nedjeljivost države, sva prava za sve na svakom pedlju zemlje.
To je za mene jedino bitno. :-D

HDZ i prosrpski elementi su u kahuts od 93e.
Kada je Bošnjaka 52% to separatistima daje do znanja da mogu mudima mlatiti do mile volje. Bošnjaci imaju zadnju riječ.
VjecitiStudent

#3222 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

statixx wrote:
VjecitiStudent wrote: Može li iko objasniti nekome ko je npr. tek otvorio ovu temu, oko čega je frka, šta je predmet rasprave već skoro 130 stranica?
Evo ja cu ti napisati, vidim da se vecina prave ludi. Ako postoji trend povecanja jedne etnicke grupe, onda se politika svodi na zalaganje za mir, multietnicnost, suverenitet itd. Ne treba ti puska da ostvaris bilo kakve ciljeve, samo demografksa politika. Narocito jer je trend u EU integracija i ujedinjenje, a ne raspad drzava. To je ono sto RS-u ne ide na ruku, plivaju u pogresnom smjeru, a i geografija RS-a onemogucava ekonomski napredak i eventualno otcjepljenje. Druga stvar je sto Srbi i Hrvati, narocito kada se uzme u obzir los zivotni standard u BiH, gravitiraju Beogradu i Zagrebu. Tu su dijelimicno krivi i njihovi politicari koji vode politiku slabljenja drzavnih institucija i jacanju percepcije da se samo entitet i susjedne drzave vole kao domovina. Tako da dugorocno gledano, demografska politika ide na ruku Bosnjacima, jer ako se ovaj trend nastavi, za 20-ak godina moze se desiti da imaju dvotrecinsku vecinu. Politicari to dobro znaju, kao sto znaju da Bosnjaci nemaju rezervnu domovinu i trpit ce ako treba glad i pljacku.

Srbima je najbolje da pocnu voditi pro-BiH politiku jer samo tako mogu zadrzati ljude na prostorima kojima su zivjeli vijekovima. Okretanje glave prema Srbiji i prica o referendumima ne donosi im nista dobro.
Kad bude nečija dvotrećinska većina, šta se onda dešava?
Jel ima neka automatska poluga u međunarodnom pravu, domaćem ustavu, koja nešto mijenja?
Ili mrcvarenje do biološke smrti sva tri naroda.

Postoji trend povećanja na papiru, u stvarnosti je strmoglavi pad nataliteta u oba entiteta, u 2015. priraštaj u FBiH je bio -2034, RS (2014.) -5074, FBiH je samo u zadnjoj godini pala sa -415 u 2014. na - 2034.
Niti jedan kanton u FBiH više nema pozitivan priraštaj. Dijelovi FBiH, poput USK, koji su nekada bili jezgro populacijske eksplozije, sada imaju najveću stopu migracije mladih.

I koje više crne većine, ovakve, onakve, ovo će već za deceniju biti zemlja staraca, koji će se popisivati uglavnom po javnim kuhinjama.
hAZNADAR

#3223 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:Naravno da mijenja. Ne budi naivan.
Pogresno,.. Dejton jedino drzi zemlju cijelom i naravno bojazan od novog sukoba.
Referendum na prostoru cijele BiH nije moguc.

Nikakva korist od apsolutne vecine Bosnjaka jer su entiteti i dalje na djelu a Bosnjaci grupisani na dijelu Federcije bez naznake da bi se naseljavali u RS.
hAZNADAR

#3224 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:Kao da je to jedina patka ??
Čuj, Bošnjaka 34%
Koliko je Bosnjaka, Muslimana, Bosanaca zajedno po informacijama"poglavnika"?
Alfons Kauders

#3225 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Osnovni principi crvenih i zelenih je isti. Nedjeljivost države, sva prava za sve na svakom pedlju zemlje.
To je za mene jedino bitno. :-D

HDZ i prosrpski elementi su u kahuts od 93e.
Kada je Bošnjaka 52% to separatistima daje do znanja da mogu mudima mlatiti do mile volje. Bošnjaci imaju zadnju riječ.
Gledas takticki, ok, to bi dalo neku kratkorocnu, ako nista moralnu prednosti.

Strateski, dugorocno... Valja ciljati na 15% Ostalih, ili jos vise ako je to ikako moguce. Majorizacija na dva floora. :izet:
Post Reply