ILVIIR wrote: pitanje 40 je pretpostavljam za tebe realan pokazitelj, ali time izbacujes one studente, sezonske radnike u inostranstvu, pogranicno stanovnistvo sto dnevno radi u hr ili srb i vraca se kuci, krajisnici koji rade u slo i svaki vikend kod familije kod kuce. ovo su samo par nabrojanih kategorija, koje po svim pravilima idu u stalno stanovnistvo bih, a ti bi i te izbacio.
Svi oni su trebali na pitanje 1 odgovoriti sa b) i ništa im ne bi moglo pitanje 40
ILVIIR wrote: i jedno i drugo. za ovo drugo pogledaj popisnicu p-2, pitanje 29..
Jeste na popisu u p-2 pitanje šta posjeduješ ali nema nikakve pravne posljedice. Ništa što kažeš na popisu nema nikakve pravne posljedice pa ni to. Ne može ti neko oduzeti zemlju tako što će te izbrisati jer nisi stalno stanovništvo. A kolega je upravo tako rekao u stilu "ne možeš ti meni oduzeti moju zemlju koju imam na gruntu samo zato što živim vani". Pa mu je u skladu sa tim i odgovoreno da popis nema veze sa gruntom.
ILVIIR wrote: u ovom slucaju se mora biti pragmatican. ako je neko usao u stalno prisutno, odgovarajuci na pitanja i nije mu dokazano da je lagao, onda se to mora akceptirati. zakon je zakon..
Pa upravo pitanje 40 dokazuje da je lagao ako je na pitanju jedan zaokružio a), pa zatim na pitanju 2 zaokružio "NE" a onda u pitanju 40 naveo kao mjesto školovanja/rada neku drugu zemlju. Dakle, trebao je na 1 odgovoriti b) a slagao je jer je odgovorio a)
ILVIIR wrote: na kojem to pitanju slazu da zive u bih? nije istina da slazu to. niti se odaju pitanjem 40. moje je misljenje, da mozes sasvim savjesno i iskreno odgovoriti na pitanja 1-7, da zivis i radis negdje vani i da opet mozes uci u stalno stanovnistvo.
Pitanje 40 dokazuje da je lagao ako je na pitanju jedan zaokružio a), pa zatim na pitanju 2 zaokružio "NE" a onda u pitanju 40 naveo kao mjesto školovanja/rada neku drugu zemlju. Dakle, trebao je na 1 odgovoriti b) a slagao je jer je odgovorio a)
ILVIIR wrote: ljudi u penziji. znam nekoliko primjera. malo tamo, malo vamo. imaju cesto na obje strane dio familije..
Ako je u penziji onda ga se ne tiče pitanje 40. Koncentriši se.
ILVIIR wrote: veliki broj ljudi koji zive blizu granice. a i krajisnici sto rade u sloveniji su jako mobilni po tom pitanju.
Ako su na pitanje 1 odgovorili sa b) ništa im ne može pitanje 40. Ako su odgovorili sa a) onda može ali koliko ima takvih koji su na taj način oštećeni? Hiljadu, dvije hiljade, pet hiljada? Znači da tako dolaze često u BiH a da su na pitanje 1 odgovorili sa a)