Pravo vs. Menadzment

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
profi25

Post by profi25 »

da menadzment sada vise nije visa poslovna skola, nego je smijer na ekonomiji i traje 3 godine. :D
vecina fakuleteta su po bolonji sada 3 godine :)
pravni fax nije, ostao je 4 godine. :roll:
bajadera82

Post by bajadera82 »

elixiaboy wrote:
bajadera82 wrote:
elixiaboy wrote:upisi Brodogradnju u Hamburgu
hahahahahaha. gdje to nadje?! nisam znala da se sad i za to mora studirati :D
:shock: :shock: :shock: nadam se da je sala. Ako nije onda te smatram glupom
btw: Brodogradnja je, mislim,trenutno najperspektivnije sto se moze studirati
ti mislis da si u stanju da odlucis ko je glup ako procitas jedan komentar od jedne osobe koju uopste ne poznajes? meni je to glupo!
kako god, sve se moze studirati naravno, pogotovo na zapadu. brodogradnja je nesto jako specificno i mozda je pametno studirati tako nesto u gradovima kao Hamburgu (kao sto pokazuje fachhochschule Hamburg) ili Rotterdam.
i ne bih rekla da je najperspektivnije, i zasto bi bilo? brodovi nisu neka inovacija nit sam u medijama cula da ima neki extra perspektivu.
svako bi trebao studirati ono sto mu najvise lezi i u cemu uziva.. za posao kasnije je pogotovo bitno iskustvo, kontakti i sreca :)
bajadera82

Post by bajadera82 »

profi25 wrote:da menadzment sada vise nije visa poslovna skola, nego je smijer na ekonomiji i traje 3 godine. :D
vecina fakuleteta su po bolonji sada 3 godine :)
pravni fax nije, ostao je 4 godine. :roll:
cuj to.. BACHELOR zavrsavas poslije tri godine, a za MASTER treba jos jedna. naravno pravo i medicina traju duze :) barem je na zapadu tako..
newone

Post by newone »

studentica21 wrote:
newone wrote:Ako ikako mozes razluciti u svojoj glavi koliko ja 2 x 2, onda ti je moj iskreni i prijateljski savjet da upises elektrotehniku (bilo koji odsjek) i da poslije razgulis na Zapad! Spasi se Bosanskog uzasa i mizeraja od zivota.
Ako nisi jos nacisto sa tablicom mnozenja onda ti je moj savjet da upises pravo. Kako Bosna i Hercegovina svakih 40 godina prelazi iz jedne u drugu drzavu, potrebe za pravnicima danas, u proslosti, a tako zasigurno i u buducnosti bice nepresusne. Uglavno studij se zasniva na bubanju, posao uvijek u drzavi tipa Bosne ces naci, a kao pravnik nikakvu odgovornost neces imati pa ce ti biti super!Management - Bosna nema ekonomije, pa ne znam za sta ce joj uopste management. I ovo sto ima managementa po nasim "renomiranim" firmama niti je vidjelo ekonomskog fakulteta, a kamoli managementa.Neki se cak nasi vrli ekonomisti potpisuju sa Dipl. Ing. Ecc., pa ti sad vidi!
:? :? :?
Pravo se buba?! Sta je ovim ljudima?! Posao bas i nije jednostavno naci (znam iz vlastitog iskustva), a nije mi jasno kako pravnici nemaju nikakvu odgovornost - valjda bi to trebalo zavisiti od radnog mjesta tj. od pozicije na kojoj se nalaze
Ma osmotri sudski sistem u Bosni i odmah ti je jasno koliko su odgovorni, a sve neki pravnici i sudije! Totalni javasluk!
newone

Post by newone »

U Anglosaksonskim zemljama studij prava je veoma ozbiljan studij i jako naporan i ne zavrsava ga i ne upisuje svako. Za Law School potencijalni aplikanti vec moraju imati zavrsen neki undergraduate cetverogodisnji studij iz bilo koje oblasti. Znaci moraju vec imati univerzitetsku diplomu i pozeljno i nekoliko godina radnog iskustva u struci. E tek onda se upisuje trogodisnji Law School da bi se uopste dobilo zvanje pravnika. Pa onda nakon par godina radnog iskustva na pravnim poslovima pristupa se advokaturi i bar association. A tek da bi se postalo sudija,....,ma ljudi ovdje otegnu papke. Ali zato svi redom advokati i sudije poslije mlate pare i medju najplacenijim su kadrom, naravno uz hirurge.
elixiaboy

Post by elixiaboy »

bajadera82 wrote:
elixiaboy wrote:
bajadera82 wrote: hahahahahaha. gdje to nadje?! nisam znala da se sad i za to mora studirati :D
:shock: :shock: :shock: nadam se da je sala. Ako nije onda te smatram glupom
btw: Brodogradnja je, mislim,trenutno najperspektivnije sto se moze studirati
kako god, sve se moze studirati naravno, pogotovo na zapadu. brodogradnja je nesto jako specificno i mozda je pametno studirati tako nesto u gradovima kao Hamburgu (kao sto pokazuje fachhochschule Hamburg) ili Rotterdam.
i ne bih rekla da je najperspektivnije, i zasto bi bilo? brodovi nisu neka inovacija nit sam u medijama cula da ima neki extra perspektivu.
Nisi u medijima cula... :roll: u kojim se medijima informiras? u avazu?
bajadera82

Post by bajadera82 »

elixiaboy wrote:
Nisi u medijima cula... :roll: u kojim se medijima informiras? u avazu?[/quote]

hahahahaha :) na zalost nemam avaz pri ruci :D samo ove svapske novine, svapsku televiziju, svapske medije :-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

jedno su anglosaksonske zemlje a drugo je BiH gdje pravo upisuje svaka treca osoba koja zavrsi srednju ,najvise jer ne zna sta da upise...
mi i anglosakonske zemlje...huh mars i jupiter :-)
elixiaboy

Post by elixiaboy »

bajadera82 wrote:hahahahaha :) na zalost nemam avaz pri ruci :D samo ove svapske novine, svapsku televiziju, svapske medije :-)
znaci za doruckom Bild u rukama :lol: ili Bunte :D
obuca

Post by obuca »

elixiaboy wrote:
bajadera82 wrote:hahahahaha :) na zalost nemam avaz pri ruci :D samo ove svapske novine, svapsku televiziju, svapske medije :-)
u HH citaju MOPO :D
bajadera82

Post by bajadera82 »

elixiaboy wrote:

hahahahaha :D da da, za moj fakultet mi bas te novine trebaju. profesori su nam odmah u prvom semstru te novine preporucili :) :) :)
newone

Post by newone »

ladyblue18 wrote:jedno su anglosaksonske zemlje a drugo je BiH gdje pravo upisuje svaka treca osoba koja zavrsi srednju ,najvise jer ne zna sta da upise...

Pa eto ideje da se izvrsi reforma studija prava u zemlji. Pravo bi tako zavrsavali mnogo inteligentniji i vrijedniji Bosanci pa bi se uspostavio vremenom i paznje vrijedan pravni i sudski sistem u zemlji, strucnost, nepristranost, end of corruption !!!!
madner

Post by madner »

newone wrote:
ladyblue18 wrote:jedno su anglosaksonske zemlje a drugo je BiH gdje pravo upisuje svaka treca osoba koja zavrsi srednju ,najvise jer ne zna sta da upise...

Pa eto ideje da se izvrsi reforma studija prava u zemlji. Pravo bi tako zavrsavali mnogo inteligentniji i vrijedniji Bosanci pa bi se uspostavio vremenom i paznje vrijedan pravni i sudski sistem u zemlji, strucnost, nepristranost, end of corruption !!!!
Znaš šta je problem sa tvojim prijedlozima? Mi kad bi bili sređeni i dosadni ko Kanada, ljudi bi ovdje totalno poludjeli. Išli bi po forumima i uvjerali ostale da je to jedino pravo, i da niko drugi nigdje ništa pamatnije nije izmislio.
newone

Post by newone »

madner wrote:
newone wrote:

Znaš šta je problem sa tvojim prijedlozima? Mi kad bi bili sređeni i dosadni ko Kanada, ljudi bi ovdje totalno poludjeli. Išli bi po forumima i uvjerali ostale da je to jedino pravo, i da niko drugi nigdje ništa pamatnije nije izmislio.
Hajde dobro da ti nije dosadno. Drago mi je to procitati. Pa uzivaj i dalje u Bosanskoj nesredjenosti i ne dozvoli da ti bude dosadno kao u sredjenoj Kanadi, nikada!!! Samo nastavi glasati za iste politicare za koje vec glasas 15 godina i nema za tebe zime.Cijeli se svijet svakako vrti oko Bosne. Kako to samo ranije nisam JA skontao.
Miki123

Post by Miki123 »

Pravo upisuje svaki treći svršeni srednjoškolac jer nema prijemnog. Uvesti jak prijemni, pa čak i vratiti matematiku u prijemni (matematika je bila na prijemnom prije 30-god), pa ćemo onda vidjeti hoće li biti svršenih frizera na pravu :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Miki123 wrote:Pravo upisuje svaki treći svršeni srednjoškolac jer nema prijemnog. Uvesti jak prijemni, pa čak i vratiti matematiku u prijemni (matematika je bila na prijemnom prije 30-god), pa ćemo onda vidjeti hoće li biti svršenih frizera na pravu :D
eh upravo... :-D
madner

Post by madner »

newone wrote: Hajde dobro da ti nije dosadno. Drago mi je to procitati. Pa uzivaj i dalje u Bosanskoj nesredjenosti i ne dozvoli da ti bude dosadno kao u sredjenoj Kanadi, nikada!!! Samo nastavi glasati za iste politicare za koje vec glasas 15 godina i nema za tebe zime.Cijeli se svijet svakako vrti oko Bosne. Kako to samo ranije nisam JA skontao.
Ja ne bolujem od iluzije da živim u utopiji i moram prosvijetliti neupućene mase.

Kako tebi ovo zvući:
Kanadski i uopšteno Anglo Saksonski pravni sistem je u svakom pogledu :) inferioran nadspram našeg prosvetljenog i nadasve superirnog kontinetalnog sistema. Treba bi se založit da se to promjeni i Kanada uđe u krug civilizovanih zemalja.

Šta ti znaš za koga ja glasam?
Last edited by madner on 23/01/2008 13:23, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

madner wrote:
newone wrote: Hajde dobro da ti nije dosadno. Drago mi je to procitati. Pa uzivaj i dalje u Bosanskoj nesredjenosti i ne dozvoli da ti bude dosadno kao u sredjenoj Kanadi, nikada!!! Samo nastavi glasati za iste politicare za koje vec glasas 15 godina i nema za tebe zime.Cijeli se svijet svakako vrti oko Bosne. Kako to samo ranije nisam JA skontao.
Ja ne bolujem od iluzije da živim u utopiji i moram prosvijetliti neupućene mase.

Kako tebi ovo zvući:
Kanadski i uopšteno Anglo Saksonski pravni sistem je u svakom pogledu :) inferioran nadspram našeg prosvetljenog i nadasve superirnog kontinetalnog sistema. Treba bi se založit da se to promjeni i Kanada uđe u krug civilizovanih zemalja.

Šta ti znaš za koga ja glasam?
Ne zvuci mi uopste. Hocu reci ne cujem nikakav zvuk citajuci tvoj post.
Ali ono sto si napisao, djeluje mi UTOPISTICKI!!!

Ne znam za koga glasas. Moja ti je preporuka bila da ako zelis odrzati superiornost Bosanskog pravnog sistema i sudstva, onda glasaj i dalje za one koji su ti tu vec 15 godina na vlasti.
madner

Post by madner »

newone wrote: Ne zvuci mi uopste. Hocu reci ne cujem nikakav zvuk citajuci tvoj post.

Ne znam za koga glasas. Moja ti je preporuka bila da ako zelis odrzati superiornost Bosanskog pravnog sistema i sudstva, onda glasaj i dalje za one koji su ti tu vec 15 godina na vlasti.
Žao mi je, ali pošto živiš u necivilizovanoj zabiti koja nije u stanju preći na civilizovano zakondavstvo ne mogu uvažiti tvoje mišljenje.

No dobro, šta očekivati od bivše kolonije.
newone

Post by newone »

madner wrote:
newone wrote: Ne zvuci mi uopste. Hocu reci ne cujem nikakav zvuk citajuci tvoj post.

Žao mi je, ali pošto živiš u necivilizovanoj zabiti koja nije u stanju preći na civilizovano zakondavstvo ne mogu uvažiti tvoje mišljenje.

No dobro, šta očekivati od bivše kolonije.

E moj Mander, Toronto sa okolnim gradovima je po povrsini ravan jednoj cetvrtini povrsine Bosne i Hercegovine. Tamo ljudi ne ganjaju nozevima jedne druge jer su razlicitih nacionalnosti i pripadaju razlicitim religijskim grupama, vec svakodnevno idu na posao ili u skole, rade, uce i emotivno i materijalno napreduju,....., ali dzaba je to takvim kao tebi. Toliko o zabiti Kanadskoj.
Ali ja i nisam u Kanadi vec u njoj susjednoj zemlji, koja je isto tako bila kolonija sto nikako ne umanjuje glupost tvog posta.
I slucajno ne preskaci SDA I SBIH na predstojecim valjda opstinskim izborima na svom glasackom listicu. Dobro njihove kandidate i vise puta zaokruzi. Bitno je utvrditi!!!
madner

Post by madner »

newone wrote: E moj Mander, Toronto sa okolnim gradovima je po povrsini ravan jednoj cetvrtini povrsine Bosne i Hercegovine. Tamo ljudi ne ganjaju nozevima jedne druge jer su razlicitih nacionalnosti i pripadaju razlicitim religijskim grupama, vec svakodnevno idu na posao ili u skole, rade, uce i emotivno i materijalno napreduju,....., ali dzaba je to takvim kao tebi. Toliko o zabiti Kanadskoj.
Ali ja i nisam u Kanadi vec u njoj susjednoj zemlji, koja je isto tako bila kolonija sto nikako ne umanjuje glupost tvog posta.
I slucajno ne preskaci SDA I SBIH na predstojecim valjda opstinskim izborima na svom glasackom listicu. Dobro njihove kandidate i vise puta zaokruzi. Bitno je utvrditi!!!
:lol:

Koji si ti kreten, pa to je za ne povjerovat.

Jel ima ironije i sarkasma u toj bajnoj zemlji, ili ima neka operacija da se odstrani?
dinoxxx

Post by dinoxxx »

:-) :-) :-)
newone

Post by newone »

madner wrote:
newone wrote: E moj Mander, Toronto sa okolnim gradovima je po povrsini ravan jednoj cetvrtini povrsine Bosne i Hercegovine. Tamo ljudi ne ganjaju nozevima jedne druge jer su razlicitih nacionalnosti i pripadaju razlicitim religijskim grupama, vec svakodnevno idu na posao ili u skole, rade, uce i emotivno i materijalno napreduju,....., ali dzaba je to takvim kao tebi. Toliko o zabiti Kanadskoj.
:lol:

Koji si ti kreten, pa to je za ne povjerovat.

Jel ima ironije i sarkasma u toj bajnoj zemlji, ili ima neka operacija da se odstrani?
Veoma izrazen kulturni nivo! Svojstveno samo i nadasve sljedbenicima SDA i SBIH.
Hvala ti prijatelju i sa duznim postovanjem.
madner

Post by madner »

newone wrote: Veoma izrazen kulturni nivo! Svojstveno samo i nadasve sljedbenicima SDA i SBIH.
Hvala ti prijatelju i sa duznim postovanjem.
Šta ću ti ja kad ne svatiš poentu kad ti se nešto kulturno i slikovito objasni. U tom slučaju pomaže samo macola. :dance:
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

ladyblue18 wrote:Pa kazem covjeku prijateljski...vani ce placat debelo naravno ako ima para ako nema nek ne mice nigdje. Al ce znat za sto placa.
A ne ko kod nas...placas bolonju koja je sve osim bolonje

Nebuloza.Stop.Zarezi.Stop.Želim da budem pametna.Stop.Ne uspijevam.Damn :D
Post Reply