Potrošnja vode

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nightvision

#26 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

@drinski
Ja sam upravo prilikom renoviranja instalirao vodomjer, inace bila nemoguca misija blindirati vertikalu u kuhinji pa dovoditi vodu kroz hodnik i dvije sobe. Koliko se sjecam potrebno je pribaviti urnek/saglasnost kucnog savjeta, radijski vodomjer, ormaric obavezno postaviti na vanjski zid stana tako da mu se pristupa iz stubista i od certificirane firme kupiti ispecatiran izradjen plan vodovodne mreze u stanu. Sa ovime ni vodovod ne pravi puno problema da se odovojis sa zajednicke potrosnje. Inace da je vodovod pametan da ponudi ljudima radijski vodomjer po nekoj pristupacnoj cijeni ne bi bio problem ni to sto uslovljavaju ugradnju istog. Ali opet imamo slucaj da su na funkcijama nesposobni ljudi.
nightvision

#27 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

emmir1 wrote:Stan 65 m2, 4 člana.

Dobijao već par godina između 18 i 25 km.

Posljedna dva mjeseca po 78 km.

Cijena 2,18 po metru kubnom, 20 kubnih metara za naplatu 43,60

otpadne vode 0,94 po metru kubnom, 18,80

fiksni dio 4 km

PDV 11,29

ODERAŠE
Ti brate imas bazen u stanu. :D Gdje je "to"?
Drinski

#28 Re: Potrošnja vode

Post by Drinski »

nightvision wrote: Inace da je vodovod pametan da ponudi ljudima radijski vodomjer po nekoj pristupacnoj cijeni ne bi bio problem ni to sto uslovljavaju ugradnju istog. Ali opet imamo slucaj da su na funkcijama nesposobni ljudi.
Ma normalno, pa tako bi lakse i isključili neplatise, ali ti to ne možeš objasniti niti Aidu niti Seadu.
Capsicum

#29 Re: Potrošnja vode

Post by Capsicum »

manekenka u penziji wrote:treba li ovo nesto skinuti? kako ovo fercera?
Skines excel fajl i samo ubacis broj potrosenih kubika i dobijes iznos racuna.
didgeridoo

#30 Re: Potrošnja vode

Post by didgeridoo »

nightvision wrote:@drinski
Ja sam upravo prilikom renoviranja instalirao vodomjer, inace bila nemoguca misija blindirati vertikalu u kuhinji pa dovoditi vodu kroz hodnik i dvije sobe. Koliko se sjecam potrebno je pribaviti urnek/saglasnost kucnog savjeta, radijski vodomjer, ormaric obavezno postaviti na vanjski zid stana tako da mu se pristupa iz stubista i od certificirane firme kupiti ispecatiran izradjen plan vodovodne mreze u stanu. Sa ovime ni vodovod ne pravi puno problema da se odovojis sa zajednicke potrosnje. Inace da je vodovod pametan da ponudi ljudima radijski vodomjer po nekoj pristupacnoj cijeni ne bi bio problem ni to sto uslovljavaju ugradnju istog. Ali opet imamo slucaj da su na funkcijama nesposobni ljudi.
ne treba nikakva saglasnost jer po novom zakonu samo trebas dobiti papir od upravitelja (cca 30 KM) i onda o svom trosku zoves majstore kupujes vodomjer i sl. jedini vodomjer koji ce ti sad priznati jeste na daljinsko ocitavanje (francuska proizvodnja) i on nema vanjsku jedinicu (to su stari modeli). cijena je cca 335 KM /kom. ocitati vodu moze i sa parkinga. nakon ugradnje zovnes vik da uzme serijski broj vodomjera kako bi ga aparatom za ocitavanje "uhvatio" i to je to. 2 KM je fiksna naknada za vodomjer (nije bitno jel 1, 2 ili vise vodomjera)
Drinski

#31 Re: Potrošnja vode

Post by Drinski »

didgeridoo wrote: ne treba nikakva saglasnost jer po novom zakonu samo trebas dobiti papir od upravitelja (cca 30 KM) i onda o svom trosku zoves majstore kupujes vodomjer i sl. jedini vodomjer koji ce ti sad priznati jeste na daljinsko ocitavanje (francuska proizvodnja) i on nema vanjsku jedinicu (to su stari modeli). cijena je cca 335 KM /kom. ocitati vodu moze i sa parkinga. nakon ugradnje zovnes vik da uzme serijski broj vodomjera kako bi ga aparatom za ocitavanje "uhvatio" i to je to. 2 KM je fiksna naknada za vodomjer (nije bitno jel 1, 2 ili vise vodomjera)
a po kojem novom zakonu ti ne treba saglasnost davaoca?
pa upravo je i problem rad majstora jer bi se to isplatilo raditi samo prilikom renoviranja, a ne sada bušiti zidove i parket.
druzeljubiva

#32 Re: Potrošnja vode

Post by druzeljubiva »

do prije dvije godine sam zivjela u kuci i racun za vodu je dolazio za dvije osobe 10-12 KM
trenutno u zgradi, dvosoban stan, jedna osoba racuni dolaze 15-18 KM
manekenka u penziji

#33 Re: Potrošnja vode

Post by manekenka u penziji »

Capsicum wrote:
tacan racun ali je i dalje prisutan problem velike potrosnje
po ovome moja porodica trosi skoro pa kubik dnevno, a ja ne znam kako ni na sta.
niti perem auto, cilime (sve u praoni), ne zaljevam bastu ni cvijetnjak, perem razumnu kolicinu sudja na razuman nacin, dva tusiranja dnevno i kupanje bebe (ona trosi mozda 3-4l vode po kupanju i isto tako po pranju guze :) )
tusiramo se, ne banjamo u kadi. masina pere jednom dnevno, ali ne moze potrositi 500litara vode.
racun mi nikako nije jasan.
nightvision

#34 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

didgeridoo wrote:ne treba nikakva saglasnost jer po novom zakonu samo trebas dobiti papir od upravitelja (cca 30 KM) i onda o svom trosku zoves majstore kupujes vodomjer i sl. jedini vodomjer koji ce ti sad priznati jeste na daljinsko ocitavanje (francuska proizvodnja) i on nema vanjsku jedinicu (to su stari modeli). cijena je cca 335 KM /kom. ocitati vodu moze i sa parkinga. nakon ugradnje zovnes vik da uzme serijski broj vodomjera kako bi ga aparatom za ocitavanje "uhvatio" i to je to. 2 KM je fiksna naknada za vodomjer (nije bitno jel 1, 2 ili vise vodomjera)
Nigdje nisam spomenuo vanjsku ili unutrasnju jedinicu vec da vodomjer treba biti instaliran tako da mu se pristupa iz stubista a ne da je zakljucan kod tebe u stanu. Naravno da ga ocita sa ulice inace nema logike da ga mora ocitavati sa pola metra jer bi tada mogao i "vizuelno" da ga ga ocita. Ne znam jel' jos potreban "plan" od certificirane firme, trebalo je kad sam ja ovo odradjivao, da se razumjemo, vrijedi za tuzlanski vodovod. I kosta tako nekako 320-340KM zavisi od profila protoka vode, cini mi se 1/2" ili 3/4".
nightvision

#35 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

manekenka u penziji wrote:
Capsicum wrote:
po ovome moja porodica trosi skoro pa kubik dnevno, a ja ne znam kako ni na sta.
niti perem auto, cilime (sve u praoni), ne zaljevam bastu ni cvijetnjak, perem razumnu kolicinu sudja na razuman nacin, dva tusiranja dnevno i kupanje bebe (ona trosi mozda 3-4l vode po kupanju i isto tako po pranju guze :) )
tusiramo se, ne banjamo u kadi. masina pere jednom dnevno, ali ne moze potrositi 500litara vode.
Jel' imas vlastiti vodomjer ili si na zajednickom brojilu? Ako imas vlastiti vodomjer a smatras da nije tacan onda mozes traziti bazdarenje. ako si na zajednickom brojilu onda sigurno placas tudji pokvaren vodokotlic i sl. rasipanje vode.
DON_eARL

#36 Re: Potrošnja vode

Post by DON_eARL »

58 m2 - 3 člana, od kojih jedan nije prisutan po par mjeseci, 35-40KM. :-)

Prije 10tak dana su pregledali instalacije u haustoru, zbog velike potrošnje, ali ništa konkretno naravno. 100% sam uvjeren da mnogi nisu prijavili stvarni broj članova domaćinstva, pa zbog toga drugi plaćaju veće račune.
emmir1

#37 Re: Potrošnja vode

Post by emmir1 »

nightvision wrote:
emmir1 wrote:Stan 65 m2, 4 člana.

Dobijao već par godina između 18 i 25 km.

Posljedna dva mjeseca po 78 km.

Cijena 2,18 po metru kubnom, 20 kubnih metara za naplatu 43,60

otpadne vode 0,94 po metru kubnom, 18,80

fiksni dio 4 km

PDV 11,29

ODERAŠE
Ti brate imas bazen u stanu. :D Gdje je "to"?

Ne zajebajem, ozbiljno.

Kontam da možda curi negdje, moram ih zvat.

Tuzlanska, tibrine zgrade kod interexa
hladan.preminger

#38 Re: Potrošnja vode

Post by hladan.preminger »

Minimalna prosjecna potrošnja po članu po EU standardima je 5m3. Ona se odnosi na osnovne potrebe.
Nas 3 (zgrada) i potrošnja se kreće oko 15-18 m3. Imamo svoo vodomjer. U nasem gradu je komunalno svima podjelilo besplatne vodomjere za ugradnju u stanove.Tako da 95% stanova ima indvidulane vodomjere.

Nemoje navoditi iznos računa vec broj potrošneih kubika jer je u ukupni racun uključenja i odvodnja i jos ponesto.
nightvision

#39 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

Od kada je u Tuzli m3 2.19? Meni naplacuju 1.10 za m3 potrosene vode i 0.34 za m3 otpadne vode + PDV i ta cijena treba da je ista svima. Da ti nisi privredni subjekat pa imas uvecanu cijenu vode?
emmir1

#40 Re: Potrošnja vode

Post by emmir1 »

U stvari sada sam uporedio račune od 4. mjeseca i ovaj zadnji.

Meni je potrošnja ista, 19-20 kubnih metera.

U aprilu mjesecu 1 kubni metar 0,84 km, sada 2,18 km

Otpadne vode 0,36 km sada 0,94 km.

Znači šta sam zaključio, ne curi nigdje nego je voda drastično poskupila

Ovo je fakat sramota, pa više od duplu su digli račune.

Jednostavno treba namirit za plate bezbroj uposlenih i nepotrebnih stranačkih uhljeba.

Strahota
emmir1

#41 Re: Potrošnja vode

Post by emmir1 »

nightvision wrote:Od kada je u Tuzli m3 2.19? Meni naplacuju 1.10 za m3 potrosene vode i 0.34 za m3 otpadne vode + PDV i ta cijena treba da je ista svima. Da ti nisi privredni subjekat pa imas uvecanu cijenu vode?

Tuzlanska ulica u Sarajevu
hladan.preminger

#42 Re: Potrošnja vode

U nas je 1KM m3 + pdv.
dana scully

#43 Re: Potrošnja vode

Post by dana scully »

Živim sama, imam svoj vodomjer, za prošli mjesec potrošila 7 kubika, prethodni mjeseci po 5.
hladan.preminger

#44 Re: Potrošnja vode

dana scully wrote:Živim sama, imam svoj vodomjer, za prošli mjesec potrošila 7 kubika, prethodni mjeseci po 5.
Taman.
dana scully

#45 Re: Potrošnja vode

Post by dana scully »

:-D nisam previše razmažena?
manekenka u penziji

#46 Re: Odg: Potrošnja vode

Post by manekenka u penziji »

nightvision wrote:
manekenka u penziji wrote:
Capsicum wrote: Skines excel fajl i samo ubacis broj potrosenih kubika i dobijes iznos racuna.
Jel' imas vlastiti vodomjer ili si na zajednickom brojilu? Ako imas vlastiti vodomjer a smatras da nije tacan onda mozes traziti bazdarenje. ako si na zajednickom brojilu onda sigurno placas tudji pokvaren vodokotlic i sl. rasipanje vode.
Vlastiti vodomjer. Cak su prije 2-3mjeseca ovi iz vodovoda vrsili neku zamjenu...
hladan.preminger

#47 Re: Potrošnja vode

dana scully wrote::-D nisam previše razmažena?
Ne znam. :D
nightvision

#48 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

manekenka u penziji wrote: Vlastiti vodomjer. Cak su prije 2-3mjeseca ovi iz vodovoda vrsili neku zamjenu...
Mozes li uporediti neku prosjecnu potrosnju sada i onu od prije zamjene vodomjera, kao i potrosnju od prije npr godinu, pod uslovom da ste imali isti broj ukucana. Ili cak i da ste dobili "prinovu" potrosnja se moze povecati ali opet u razumnim kolicinama. Ako je rijec o nekoj enormno velikoj razlici onda se zali. Ako je rijec o priblizno istoj potrosnji onda je veliki racun posljedica povecane cijene vode.
nightvision

#49 Re: Potrošnja vode

Post by nightvision »

emmir1 wrote:
nightvision wrote:Od kada je u Tuzli m3 2.19? Meni naplacuju 1.10 za m3 potrosene vode i 0.34 za m3 otpadne vode + PDV i ta cijena treba da je ista svima. Da ti nisi privredni subjekat pa imas uvecanu cijenu vode?

Tuzlanska ulica u Sarajevu
U vas u Sarajevu su bas podigli cijenu vode, ali i kod nas u Tuzli je dva puta poskupljivala u zadnjih mislim 6 mjeseci, sve po 10%, srecom jos je u nekim podnosljivim granicama ali ipak...
P308

#50 Re: Potrošnja vode

Post by P308 »

Dva clana, oko 15 ili 16 KM svaki mjesec
Post Reply