Potrošnja vode
- manekenka u penziji
#1 Potrošnja vode
Otvaram ovu temu kako bi upisali mjesečnu potrošnju vode tj. kubikazu, ukupni račun, i broj članova u domaćinstvu. Bilo bi poželjno navesti da li živite u stanu ili kuci.
Razlog otvaranja teme je izrevoltiranost konstantno visokim računima i nerealna cifra potrosnje.
Evo ja cu početi sa ovim sablonom pa vi nastavite:
Kuća, tri člana domaćinstva
23m³
34.60 KM račun
Razlog otvaranja teme je izrevoltiranost konstantno visokim računima i nerealna cifra potrosnje.
Evo ja cu početi sa ovim sablonom pa vi nastavite:
Kuća, tri člana domaćinstva
23m³
34.60 KM račun
- Optimist
#2 Re: Potrošnja vode
Kuca, 4 clana, 15-20 KM. Sarajevo.
-
fantabox
#3 Re: Potrošnja vode
Stan, 3 stanara, 17 m3, 23 BAM
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: Potrošnja vode
Stan, četiri člana, zadnji račun 27,25 KM. Bacio sam onaj gornji dio gdje piše koliko je tacno kubika.
- LieToMe
#5 Re: Potrošnja vode
Stan, 3 clana (od toga je jedno beba) i imamo svoj vodomjer, mjesecno nam dodje oko 20 KM racuna.
Prije 2 godine smo pisali zalbe, trazili da komisija izadje na lice mjesta (posto je zgrada nova) jer je i dok nas je bilo dvoje (radimo po cijeli dan) najmanji racun bio oko 12-13 KM. Onda smo svaki dan ocitavali na vodomjeru koliko vode potrosimo, pa zvali tefonom neku tetu, nervirali se... Nismo nista postigli sem sto su nas saltali a mi se nervirali i jos nam receno zvanicno da je sve u redu sa vodomjerom. I u pravu su vodomjer je ok ali njihovi racuni nisu jer ih oni popunjavaju ofrlje i vjerovatno u nekoj kafani
Iritira me to sto na racunima imamo dvije cifre 22/3,45 KM i 18,75 KM i to tako svaki drugi mjesec naizmjenicno
najsmjesnije mi je kad odemo na godisnji pa nas ne bude 2-3 sedmice pa nam dodje taj racun od 20 i nesto KM i 45 feninga uredno 
Prije 2 godine smo pisali zalbe, trazili da komisija izadje na lice mjesta (posto je zgrada nova) jer je i dok nas je bilo dvoje (radimo po cijeli dan) najmanji racun bio oko 12-13 KM. Onda smo svaki dan ocitavali na vodomjeru koliko vode potrosimo, pa zvali tefonom neku tetu, nervirali se... Nismo nista postigli sem sto su nas saltali a mi se nervirali i jos nam receno zvanicno da je sve u redu sa vodomjerom. I u pravu su vodomjer je ok ali njihovi racuni nisu jer ih oni popunjavaju ofrlje i vjerovatno u nekoj kafani
Iritira me to sto na racunima imamo dvije cifre 22/3,45 KM i 18,75 KM i to tako svaki drugi mjesec naizmjenicno
-
swatch
#6 Re: Potrošnja vode
Imamo isti problem. Bili mi kuci, na poslu ili na odmoru racun je uvijek 15,XX KM. U pitanju je novogradnja, imamo vodomjer, maksimalno pazimo na potrosnju i opet toliko vode i uvijek haman isti racun. Takodje sam misljenje da oni ne rade ocitavanja nego da to bude odokativna metoda.LieToMe wrote:Stan, 3 clana (od toga je jedno beba) i imamo svoj vodomjer, mjesecno nam dodje oko 20 KM racuna.
Prije 2 godine smo pisali zalbe, trazili da komisija izadje na lice mjesta (posto je zgrada nova) jer je i dok nas je bilo dvoje (radimo po cijeli dan) najmanji racun bio oko 12-13 KM. Onda smo svaki dan ocitavali na vodomjeru koliko vode potrosimo, pa zvali tefonom neku tetu, nervirali se... Nismo nista postigli sem sto su nas saltali a mi se nervirali i jos nam receno zvanicno da je sve u redu sa vodomjerom. I u pravu su vodomjer je ok ali njihovi racuni nisu jer ih oni popunjavaju ofrlje i vjerovatno u nekoj kafani![]()
Iritira me to sto na racunima imamo dvije cifre 22/3,45 KM i 18,75 KM i to tako svaki drugi mjesec naizmjenicno![]()
![]()
najsmjesnije mi je kad odemo na godisnji pa nas ne bude 2-3 sedmice pa nam dodje taj racun od 20 i nesto KM i 45 feninga uredno
- LieToMe
#7 Re: Potrošnja vode
swatch wrote:Imamo isti problem. Bili mi kuci, na poslu ili na odmoru racun je uvijek 15,XX KM. U pitanju je novogradnja, imamo vodomjer, maksimalno pazimo na potrosnju i opet toliko vode i uvijek haman isti racun. Takodje sam misljenje da oni ne rade ocitavanja nego da to bude odokativna metoda.LieToMe wrote:Stan, 3 clana (od toga je jedno beba) i imamo svoj vodomjer, mjesecno nam dodje oko 20 KM racuna.
Prije 2 godine smo pisali zalbe, trazili da komisija izadje na lice mjesta (posto je zgrada nova) jer je i dok nas je bilo dvoje (radimo po cijeli dan) najmanji racun bio oko 12-13 KM. Onda smo svaki dan ocitavali na vodomjeru koliko vode potrosimo, pa zvali tefonom neku tetu, nervirali se... Nismo nista postigli sem sto su nas saltali a mi se nervirali i jos nam receno zvanicno da je sve u redu sa vodomjerom. I u pravu su vodomjer je ok ali njihovi racuni nisu jer ih oni popunjavaju ofrlje i vjerovatno u nekoj kafani![]()
Iritira me to sto na racunima imamo dvije cifre 22/3,45 KM i 18,75 KM i to tako svaki drugi mjesec naizmjenicno![]()
![]()
Elem, mi smo to batalili, nemam ja ni vremena ni zivaca da mjerim svako jutro i svaki dan, da izlazim s posla i pisem njima zalbe i idem da se svadjam. Valjda im treba za regresa pa moraju ofrlje da popunjavaju u nekoj kafani
- manekenka u penziji
#8 Re: Potrošnja vode
Ja i dalje držim rekord. Dvoje odraslih i mala beba.
Hvala na odgovorima.
Hajmo dalje šablonski
Hvala na odgovorima.
Hajmo dalje šablonski
- GarfieldLover
#9 Re: Potrošnja vode
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Last edited by GarfieldLover on 31/03/2017 14:33, edited 1 time in total.
- LieToMe
#10 Re: Potrošnja vode
manekenka u penziji wrote:Ja i dalje držim rekord. Dvoje odraslih i mala beba.
Hvala na odgovorima.
Hajmo dalje šablonski
Izvini zivota ti ali kad je imati kucu i stan bilo isto? Nemam bastu i cvijece da zaljevam svako malo, ne perem auto ispred zgrade, ne perem prilaz zgrade, ne perem rostilj, prostirke iz auta svako malo, cilime, staze... i sta vec sve
I nemoj molim te sad da ovo svedemo na prepucavanje kuca-stan. Jer mi koji zivimo u stanu a imamo svoj vodomjer dobijamo izuzetno velike racune a ne potrosimo ni blizu vode onoliko koliko vi u kucama
-
nightvision
#11 Re: Potrošnja vode
Koliko sada kosta m3 vode u Sarajevu? U tuzli je 1,10 i 0.34 za svaki utroseni m3 otpadne vode + pdv sto dodje oko 1.70KM ukupno za m3. Nerealno je ocekivati potrosnju ispod 3 m3 mjesecno po clanu domacinstva. Porodice koje imaju vise clanova a pogotovo djece normalno je da ce vise trositi jer se vise prlja odjece i sudja a potrebno je i puno vise vode za kupatilo. I u Tuzli je problem potrosnja vode u kolektivnom stanovanju jer uvijek neko placa tudju potrosenu vodu. Od kako sam se odvojio sa zajednickog brojila i ugradio vlastito upolovio sam racun. Iako nisam morao, da bih sebe postedio natezanja po sudu, ispostovao sam ucjenu vodovoda i ugradio radijski vodomjer kojeg oni ocitaju na daljinski tako da je racun uredan. Kada nas je bilo dvoje prosjecna potrosnja je bila tu negdje oko 6-7 m3 mjesecno. Sada za jedno potrosnja je 3 m3 a kada cijeli mjesec nisam bio kuci dosao je racun samo za mjesecnu "pretplatu" sto je 2.95KM sa pdv.
- GarfieldLover
#12 Re: Potrošnja vode
A koliko je moguće da Vodovod 'štima' vodomjere na...'brže okretanje', ne znam kako se lijepo izraziti a da ne spominjem riječ prevara
Jer nama su recimo za 8 godina dva puta mijenjali vodomjer, kao nešto baždare?! Samo dođemo kući s posla a novi vodomjer postavljen u stubištu i za njega zakačen radni nalog na kome piše da je zamijenjen...
-
Drinski
#13 Re: Potrošnja vode
kako si osigurao saglasnost svih etaznih suvlasnika iz ulaza?nightvision wrote: I u Tuzli je problem potrosnja vode u kolektivnom stanovanju jer uvijek neko placa tudju potrosenu vodu. Od kako sam se odvojio sa zajednickog brojila i ugradio vlastito upolovio sam racun.
-
nightvision
#14 Re: Potrošnja vode
Predsjednik kucnog savjeta mi izdao urnek bez po rijeci, nije bilo nikakvog hodanja od vrata do vrata. Tu saglasnost vodovod izmislja da oteza narodu ugradnju vlastitih vodomjera. Imam pravo na vlastiti vodomjer i nikakav hebeni penzioner ili bilo ko drugi mi to pravo ne moze osporiti.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#15 Re: Potrošnja vode
Pa evo ja zivim u kuci pa zaljevam cvijece, auto peremo, ljeti operemo cilime, i ovo pricam o ljetu kad je potrosnja puno veca pa nam ne dodje vise od 20 maraka, ne racunam ono proslogodisnje ludjacko dizanje cijena.LieToMe wrote:manekenka u penziji wrote:Ja i dalje držim rekord. Dvoje odraslih i mala beba.
Hvala na odgovorima.
Hajmo dalje šablonski
Izvini zivota ti ali kad je imati kucu i stan bilo isto? Nemam bastu i cvijece da zaljevam svako malo, ne perem auto ispred zgrade, ne perem prilaz zgrade, ne perem rostilj, prostirke iz auta svako malo, cilime, staze... i sta vec sve![]()
I nemoj molim te sad da ovo svedemo na prepucavanje kuca-stan. Jer mi koji zivimo u stanu a imamo svoj vodomjer dobijamo izuzetno velike racune a ne potrosimo ni blizu vode onoliko koliko vi u kucama
Tako da ovo kod manekenke je malo pretjerano bar ovako laicki gledajuci jer znam da ljudi sa bebama inace trose vise.
I drugo, nisam vidjela nigdje pokusaj prepucavanja dok ga ti ne spomenu.
- manekenka u penziji
#16 Re: Potrošnja vode
Ne znam kakvo prepucavanje je u pitanju?
Ako koga interesuje, nemam bastu a ni cvijetnjak (ove godine nisam nista posadila radi cuvanja trudnoće a onda i poroda) muž pere auto u praonici.
Masina se pali jednom dnevno. Prosjek 6 masina u sedmici. Svaki dan se i muž i ja tusiramo. Bebi za kupanje je dovoljna mala kofica vode.
Nemam ni mašinu za sudje.
Ako koga interesuje, nemam bastu a ni cvijetnjak (ove godine nisam nista posadila radi cuvanja trudnoće a onda i poroda) muž pere auto u praonici.
Masina se pali jednom dnevno. Prosjek 6 masina u sedmici. Svaki dan se i muž i ja tusiramo. Bebi za kupanje je dovoljna mala kofica vode.
-
Drinski
#17 Re: Potrošnja vode
@nightvision"
Hvala.
I ja sam razmisljao, ali mi se ne rovi po stanu (možda kada se bude radilo kakvo renoviranje).
Osim toga, a i komunalno zateze sa izdavanjem saglasonsti jer im to umanjuje racune. Bila neka odluka Ustavnog suda gdje su oni oslobođeni odgovornosti za prekrsaj zbog obračuna preko zajedničkog brojila /korisnici ugradili vlastita interna brojila, pribavili i projekat, a komunaln.preduzeće otezalo sa izdavanjam sagalsnosti te je radilo obracun i dalje na stari način/ pa se osilio direktor. Mada nema suda koji ce zanemariti stanje internog brojila, bez obzira pa "pravna filozofiranja" njihove pravne službe i adv. Sarihodžića, a tim prije jer se oni pozivaju na vlastiti nerad u izdavanju saglasnosti.
Hvala.
I ja sam razmisljao, ali mi se ne rovi po stanu (možda kada se bude radilo kakvo renoviranje).
Osim toga, a i komunalno zateze sa izdavanjem saglasonsti jer im to umanjuje racune. Bila neka odluka Ustavnog suda gdje su oni oslobođeni odgovornosti za prekrsaj zbog obračuna preko zajedničkog brojila /korisnici ugradili vlastita interna brojila, pribavili i projekat, a komunaln.preduzeće otezalo sa izdavanjam sagalsnosti te je radilo obracun i dalje na stari način/ pa se osilio direktor. Mada nema suda koji ce zanemariti stanje internog brojila, bez obzira pa "pravna filozofiranja" njihove pravne službe i adv. Sarihodžića, a tim prije jer se oni pozivaju na vlastiti nerad u izdavanju saglasnosti.
-
nightvision
#18 Re: Potrošnja vode
Masina za pranje sudja stedi vodu, ako se koristi pravilno, jel... Neces je upaliti radi jedne soljice od kafe ali kada je napunis a ona dve'est tanjira i komplet serpi opere i ispere u deset litara vode onda vidis razliiku. Naravno ponekad sudje treba pripremiti za pranje, kad je nesto "zagorilo", premasno itd... A struja koju masina potrosi je ista ona koju ces potrositi zagrijavajuci bojler da bi "na ruke" oprala dva tanjira, i tad ces opet potrositi vise tople vode nego masina, pod pretpostavkom, naravno, da ces grijati vodu i sudje prati toplom vodom.
-
rekla-kazala
#19 Re: Potrošnja vode
vodokotlić proguta dnevno 100 do 200 litara vode, mašina za pranje rublja još 100 litara, sudoper bar stotinjak litara, umivaonik npr. 50 litara i sa tuširanjem, kupanjem cca 600 do 700 litara i to je normalna potrošnja za 3 do 4 člana. Mjesečno 15 do 20 m3.manekenka u penziji wrote:Ne znam kakvo prepucavanje je u pitanju?
- manekenka u penziji
#20 Re: Potrošnja vode
Ja bih morala 2 dana skupljati suđe za mašinu, tako da mi nije potrebna.
Da dam odgovor za cijenu kubika
Do 5m³ 0.70KM otpadne vode 0.30
od 5-30m³ 0.84KM otpadne vode 0.50
- Capsicum
#21 Re: Potrošnja vode
Evo napravih na brzinu kalkulator za racun za vodumanekenka u penziji wrote:Ja bih morala 2 dana skupljati suđe za mašinu, tako da mi nije potrebna.
http://www.filedropper.com/racunzavodu-kalkulator
-
nightvision
#22 Re: Potrošnja vode
Prema ovome sto kazes voda u Sarajevu je daleko jeftinija nego sto je u Tuzli.Capsicum wrote:Evo napravih na brzinu kalkulator za racun za vodumanekenka u penziji wrote:Ja bih morala 2 dana skupljati suđe za mašinu, tako da mi nije potrebna.
http://www.filedropper.com/racunzavodu-kalkulator
Last edited by nightvision on 21/08/2014 11:49, edited 1 time in total.
- manekenka u penziji
#23 Re: Potrošnja vode
treba li ovo nesto skinuti? kako ovo fercera?
-
didgeridoo
#24 Re: Potrošnja vode
stan, 4. clana (2 mala 
izmedju 10 i 12KM
izmedju 10 i 12KM
-
emmir1
#25 Re: Potrošnja vode
Stan 65 m2, 4 člana.
Dobijao već par godina između 18 i 25 km.
Posljedna dva mjeseca po 78 km.
Cijena 2,18 po metru kubnom, 20 kubnih metara za naplatu 43,60
otpadne vode 0,94 po metru kubnom, 18,80
fiksni dio 4 km
PDV 11,29
ODERAŠE
Dobijao već par godina između 18 i 25 km.
Posljedna dva mjeseca po 78 km.
Cijena 2,18 po metru kubnom, 20 kubnih metara za naplatu 43,60
otpadne vode 0,94 po metru kubnom, 18,80
fiksni dio 4 km
PDV 11,29
ODERAŠE