Potez Ahmeta Davutoglua

Post Reply

Dobar Potez

Da
116
75%
Ne
38
25%

Total votes: 154

zavrzlama

#176 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by zavrzlama »

Rekla sam da se ne čudim ratu, ali da su me zločini, kao i svakog normalnog, zgrozili. Na drugim temama smo pisali o ljudima koji rade te zločine ( V. V. Batko ) i to nisu normalni ljudi, a takvih u svakom narodu ima nekoliko procenata. U ratu, nažalost, proradi bolesni um ako mu se dozvoli. I tu je greška rukovodstva što je dozvolila da rat postane ubijanje nevinih civila, besmislena opsada, što sve to nije spriječila. Zato treba procesuirati vođe, ali i direktne izvršioce zlodjela. To niko ne spori, tj. ja ne sporim, pa zašto sam tebi vanzemaljac?
svaki salonac obiocno ovako zapocinje sa relativizacijom....kao osudi sve,zalaze se za hvatanje i procesuiranje zlocinaca,A NIKAD nece te procitati da kazu" zalazem se za ponistenje rezultata zlocina"

ne trebaju zrtvama osude zlocinaca,njima treba ponistenje rezultata njihivog zlocina....e tu vi salonci se grcevito borite da se ako ikako moze izbjegne taj kljucni dio...po matrici"srbi su klali,etnicki cistili,genocid napravili,eto priznajemo ALI ne dirajte u ono sto se stvorilo tim gadostima...eto @kristijana ti si jedna od tih sticenika...ako nisi i dusu grijesim,napisi nam odmah na pocetku posta da si za ukidanje rezultata zlocina,etnickog ciscenja i genocida ,a mi cemo lako sa osudama i procesuiranju :wink:
Bosnolog

#177 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Bosnolog »

Kristijana wrote:
Bosnolog wrote:
Kristijana wrote:
Bosnolog, Radmanović je četnik? :shock: E, baš ti hvala što si me obavijestio. Ja sve kontam, lik umjeren govornik, kulturan čova, socijaldemokrata, nema zločinačku prošlost... :roll:
Dakle, zalaganje za RS = četnik. Jebiga, ljudi, pola zemlje su nam četnici. I djeca u osnovnim školama RSa su četnici. :lol: Moguće je i da je Bakir četnik. :lol: Nešto mi to ''četnikovanje'' sumnjivo... :roll:
Genocidna Sumska je stvorena cetnickom kamom i i cetnickom ideologijom http://www.youtube.com/watch?v=dV1EnJnIgMo koji u sama podrzavas i bastinis,sto si dokazala na nekoliko tema braneci i pravdajuci temelje cetnicko genocidne tvorevine Sumske.

Posto nije prosla cetnicka podvala Turskom ministru vanjskih poslova Davutoglu,onda je izmisljena drekak kao je sipljivi tuberan Radmanovic otkazao sastanak a u stvari je Davutoglu otkazao sastanak.
Stvarno pretjeruješ, momak. :evil: Ne znam zašto toliko mrziš Srbe, ali neće to kod tebe na dobro izaći, nikako. Kad si me već ''upratio'' na nekoliko tema, onda si trebao primijetiti da je moja ideologija velika Ana a ne velika Srbadija i da zagovaram pomirbu naših naroda do boljih vremena i velike Ane, kada bi bile odbačene i nacije i države, a naročito kapitalizam. :roll:

Hajde da pojasnimo sve to, možda me sad malo bolje skapiraš. Načelno, ti izjednačavaš RS sa zločinom a ja ne. Tu nastaje spor, i ne želim da me neko proziva i naziva simpatizerom četništva jer imam svoj stav. Meni objektivan, tebi ne - bože moj, ali nema potrebe da me vrijeđaš i navlačiš mi neku kožu u kojoj nikad nisam bila, niti ću.

Temelje Srpskoj udarila je prije bošnjačka vrhuška svojim brzopoteznim organizovanjem samostalnosti. Raspalio se ražanj a zec je bio u šumi. Nisu ubjeđivali zeku da mu je bolje na ražnju. I ti se sad čudiš što se i zec ''raspalio'' i pobjegao od ražnja u svoju ljubljenu šumu i osnovao Šumsku. Mene to nimalo ne čudi. Takvi scenariji narodnog ujedinjenja pod nekim patriotskim ciljem viđana su stotinama godina, svuda u svijetu. I to nije nužno velikosrpstvo, to tehnički možemo zvati i samo srpstvo. Takav scenarij napisali su i Bošnjaci, napisali su ga u štabovima SDA i Alija je napisao Islamsku deklaraciju. Država muslimana... islamski poredak... kad je Alija pokrenuo otcjepljenje od Juge, nisu se usrali samo Srbi, nego i Jugosloveni. Izvini, druškane, ali meni nije san da živim u islamskoj državi. Meni čak nije san ni da živim u bilo kakvoj državi, ali ko pita Ostale, zar ne? Tu su temelji Srpske i rata, nije li i to moguće? Možda su temelji - u inaćenju i tjeranju maka na konac, ne brigajući za mišljenje drugih.

Ili da budemo fer: zakuhali su i jedni i drugi. Svako je htio svoju prevlast. I ti imaš prevlast kad si 2 trećine, ali Bošnjaci su tada bili 1/3 isto kao i Srbi, i zato je trebalo voditi računa. Je li ti palo na um da su svi ti patriotizmi, nacionalna buđenja, ovo ono, uglavnom vješto upakovani snovi ( koji su postali obJAVOM? :twisted: ) o prozaičnim i svjetovnim ciljevima - moć i novac samo u našim rukama? Opet sorry, ali danas, 2011. mi vidimo kristalno jasno zašto je Bosna postala samostalna - da bi se neometano kralo i bogatilo. Da li građani danas uživaju u samostalnosti? Ne, jer ne znaju šta će jesti sutra, a samostalnost nikoga ne hrani. I Kosovo je isto...
Od nameta nema selameta. Ovdje se odvajkada ljudima svašta nameće - nametnuli se Turci, Austrougari, Jugoslavije, a na kraju i Bosna s 2 entiteta. Misliš da ima neke razlike?

Što se lično mog četnikovanja tiče, a vala i familijarnog, kod nas su zabilježeni slučajevi partizana i teških komunjara, ali četnike nismo imali. Žao mi je ako si razočaran. :lol:
I opet ću ti ponoviti, možda ti konačno sine: RS nije isto što i genocid, četnici, zločinci...

U RS danas stasavaju generacije koje su nevine i čiste kao bebin obraščić; možda su indoktrinisani srpstvom kao mi nekad jugoslovenstvom, no indoktrinacija nije zločin - ne za sistemlije poput tebe. Zločin je - zločin. Šta ti njima tačno zamjeraš? Govoriš kao da rat nije stao 1995. Oni žele RS; Bošnjaci žele Bosnu; rješenje= imati oboje. I tu je i sveto slovo Dejtona, koji je potpisan da bi se zaustavio rat, okej, ali onda - zašto je izglasana Bosna na referendumu '92. bez pristanka Srba? Pošto Srbi nisu željeli odvojenu Bosnu, '95. su oni pristali na Bosnu, baš kao i Bošnjaci na RS. Niko nije dobio sve što je htio.

Što se zločina tiče, oni su zasebna kategorija. Jer, kako god okreneš, mnogo je ljudi stradalo, ali je broj ubica u odnosu na ostale Srbe mali. Njemačku smo mrzili u 2. svjetskom ratu, a onda već 60ih nismo je toliko mrzili. Razdvojili su se zločinci od ostalih, običnih ljudi. To i ti treba da posložiš u svojoj glavi, to ti je moj savjet. Mene ne možeš uvrijediti, ali pazi, nekog hoćeš. Ti na osnovu par mojih postova i tumačeći pogrešno mene svrstavaš u ideologiju od koje sam ja otišla toliko lijevo da ljevicu vidim jasno k'o Pluton sa Zemlje, a desnicu kao najbližu crnu rupu. :roll: :-)

A zašto ja, uslovno rečeno, branim RS? Zato što je RS volja naroda, sviđalo se to tebi ili ne. Ne sviđa se ni meni, međutim, sada je tako i ne može se protiv toga a da se opet ne zarati. RS će nestati prirodnim putem, baš kao i Bosna i sve ostalo ( meteori, supervulkani, rast Sunca... :D ) a finta je da se u međuvremenu ne pokokamo opet i da što više ljudi živi što duže i bolje. To je sve što možemo, ako smo empatični. Meni je draža mirna Bosna i RS u njoj nego neka beskrajna navlakuša ko je genocidan, koliko i kako.

Valja razdvojiti i rat od ratnih zločina. Rat je strašna stvar, međutim, živimo u svijetu koji opravdava, priznaje i podržava ratove. Ratovati se smije, po pravilima, iako bih ja recimo skroz zabranila rat. Ne smiju se ubijati civili i ratni zarobljenici. Sarajevo i Srebrenica jesu ratni zločini, jer nisu poštovana pravila ratovanja. Za to treba ganjati odgovorne pojedince, a ne kolektiv za agresiju. Nigdje veze je i lažan moral u mnogih Bošnjaka: osuđuju projekt Velike Srbije. OK. Ali, zašto onda podržavaju projekt Velike Albanije? Zar to nije nonsens? Dakle, jedni smiju raditi šta im je ćejf, a druge trebamo na lomaču zbog toga. Ljutiš se, recimo, što su Srbi htjeli živjeti u istoj državi sa Srbijom, a ne ljutiš se što su srbijanski i makedonski Albanci željeli i već napola završili posao da se priključe Albaniji?

Naravno, ti ćeš sad iskopati ''argumente'' da su Srbi bogomdani bad guysi a svi ostali su janjad i dobričine kakve majka više ne rodi. Međutim, pravi se qq koliko hoćeš, sam znaš da stvari nisu tako crno bijele, da su ljudi na Balkanu jako glupi i povodljivi / prevrtljivi ljudi, da su zapravo čak i janjad i dobričine teški nacionalisti i da kod nas niko nije sasvim čist po mjerilima onih Vazdasmomiupravu Ostalih. Na primjer, Srđan Aleksić je - heroj, bez sumnje. Ti ga cijeniš, ja ga cijenim, međutim - ti ga cijeniš samo jer je spasio Bošnjaka, a ja ga cijenim jer je spasio čovjeka. Ti zaboravljaš da je on bio vojnik RSa. Da je kojim slučajem preživio, i danas izjavio da je RS ok., ti bi odmah pobrisao njegovu ljudskost i hrabrost jer ima neki svoj politički stav.

Međutim, kakav god stav imao niko nema pravo da u nekoj osobi na prvu vidi nekog ''ko podržava četničku kamu'' ili ''baliju'' ili ''ustašu'' ukoliko ta osoba to jasno ne očituje. Nećeš nikad naći moj post u kome afirmativno govorim o zločinima, ali ti izvlačiš riječi iz konteksta i moje stavove filtriraš kroz svoja predubjeđenja, a ne objektivno. Zato, objektivni čitači mene podrže, a raspaljeni subjektivci me uvijek napadnu. Jer, izvini na uobraženosti, ali ja sam u pravu, čak i za ''podršku'' RSu. Pozoran čitač vidi da se ne radi o podršci nego o traženju manjeg zla u svakoj datoj situaciji. To je radio i Bakir s onom ozloglašenom podrškom Danu RSa.

No, tvoja predubjeđenja su presmiješna. Ti misliš da si pročitao moj politički stav, pa na osnovu toga procjenjuješ i moju ljudskost. To je prilično drsko s tvoje strane. :twisted:
Ljudskost i nepristajanje uz zločine se ne pokazuje na forumu u političkim diskusijama nego na terenu, u krizi. Hoću reći, možda bih ja u ratu bila k'o Plavšićka a možda poput Srđana... možda si ti bosnolog samo na papiru, a zapravo si ljuti vehabija koji bi sutra hladno pobio par Srba ( hipotetski ).

Zato ti i kažem, zločina nema dok ih nema, i herojstva nema dok ga nema, a politički stavovi i razmišljanje o svijetu uvijek su tu, u nama. I imamo na njih pravo. Imamo pravo diskutovati, bez da nas neko trpa u neke torove. Nema čega nema na ovoj Politici - svjedočili smo i da pojedini forumaši druge forumaše, Bošnjake, samo na osnovu stava proglašavaju maltene četnicima. To je tvoj osnovni problem - ne razdvajaš naciju od jedinke. Postoje npr. Srbi koji nisu vjernici, Srbi koji nisu bili ludi za Miloševićem, Srbi koji ne bi ubili makar njih ubilo, Srbi koji su veliki Srbi i zaluđeni bojem protiv Turaka ali ne bi ubili civila ili ratnog zarobljenika itd.

Ja sam te izazvala da mi dokažeš/pokažeš Radmanovićevo ''četnikovanje''. Zašto je taj pojedinac četnik? Jer voli biti Srbin i RS? Da li je on viđen u tipičnoj četničkoj akciji? Da li je ikad javno očitovao mržnju prema Bošnjacima ili se javno deklarisao poput Dragana Davidovića? Ne znam, zato te i pitam. Vidim da ti pobožno pratiš politiku, možda znaš nešto više? Ono nije bio sarkazam, meni je Nebojša zaista ostavio utisak umjerenog, staloženog Srbina i kulturne osobe.

I evo, današnja izjava - istinozborac je: Hrvati u BiH nisu ravnopravni. Je li to laž? Nije, jer Bošnjaci biraju 2 člana Predsjedništva umjesto samo jednog. I volim i ja vidjeti Željku u Predsjedništvu više od nekog HDZovca, međutim - nije fer i demokratski, jer Hrvati trebaju izabrati svog predstavnika. To jest, kad budemo birali po kakvoći, pa iz RSa stigne recimo Bošnjak, a 2 iz Federacije budu npr. Srbin socijaldemokrata i Hrvat, tada može tako da se bira. No biramo po naciji, pa je red da se bude dosljedno. :)
Ne znam koliko imas godina ali ti samo mogu reci da si ili zlonamjerna ili debelo neinformisana,odnosno krivo informisana,Imas masu neovisnih zapisa svih oblika,Za ovo sto si navaljala mogu samo reci da je za zaliti.

Imas nasu zapisa,pesuda,svjedoka i dokaza,nemoj se blamirati u javnosti,znam nije ti lahko,

Kazu da je negacija istine stadij paranoje,....

Cosica i Bilja mogu biti ponosni na tebe,....

Pozdravi Majkicevu i Bilju kao da su ti one po pisanju bile ideoloski mentori Cosiceve skole laz je obaveza kao cin patriotizma,. :shock:
popajic

#178 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by popajic »

@Kristijana,
Brate mili sta ti nadrobi...sto duze pises vise se zapetljavas u nacionalizam , a to je onda vec stara isfucana furka.
Odvuce nas totalno od teme, ali eto , da ti odgovorim, posto vidim da hoces i mene uvuci u sovinisticke price o dobrim zekama.
Ofucana prica o Komsicu.
Jesmo podijeljeni na torove, na moju veliku zalost, ali ja ipak IMAM pravo , ustavno , da glasam za covjeka .To i radim.
Izjasnjavam li se kao Bosanac ???
Ma uvijek i to 100% . Meni se povraca od insistiranja pripadnosti jednom od tri BIH etnicka plemena.
Gvoris o referendumu kada je BIH postala priznata , samostalna drzava.
Boze , Kristijana , to sto se Srbima rezultat referenduma nije dopao - je li im dalo za pravo da krenu u otimacinu i sva ona zlodjela? Ti to opravdavas ???
Ne bih dalje, iluzorno je , samo te molim da se u naletu frustracija ne zaleces previse.
Ja sam na ovom forumu bio i islamofob i cetnik i komunjara...nema sta nisam bio ...samo zato sto itekako volim ciscenje i u " vlastitoj " avliji. O Aliji sam puuuno cesce pisao nego o Dodiku , jer sam svjestan prljavstine i te "moje " avlije.A to cekam da se desi i u RS-u . Zasto ti , na primjer , TO ne uradis ?
Ja nemam svoju avliju , moja je odistinski citava BIH.
Ipak , prica o ugrozenim zekama je cisti sovinizam i pljuvanje po nevinim zrtvama.
Ja kritikujem svaki nacionalizam , pa tako i proturanje ovog tvog.
I da ponovim, da , ja sam Bosanac ( zasto te to toliko cudi )
By the way,
Ko je moj meteor koji bi srusio pola drzave :? SDP ?

Ap
AliceInChains

#179 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by AliceInChains »

"RS je volja Srpskog naroda" u prevodu znaci:

RS Srbi podrzavaju rezultat genocida ili su u istom ucestvovali, tj. svjesno podrzavaju rezultat zlocina i protjeranja nesrpskih komsija radi Srpskih interesa. Ne pada im na pamet da to priznaju, stavise, negiraju sve i mole te iste Nesrbe, da priznaju njihov sramni izbor...da ih puste ziviti u Srpskom miru(radi odrzivosti Bosne i Hercegovine, naravno :mrgreen: ).

Malo sutra :!: Referendum? :mrgreen:
Last edited by AliceInChains on 01/02/2011 10:21, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#180 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by felipe kajetano »

@popajicu

Evo jedno banalno pitanje:
Kakav je tvoj stav u vezi obiljezavanja drzavnih praznika BiH, odnosno koji datum tebi lezi u srcu?
Jel zaista mislis da ce Srbi nekada prihvatiti 1.mart kao dan kad je stvorena neka nova BiH?
Pitanje je kao sto sam rekao banalno, ali to je jedna od sustina bosanskog nesporazuma .
Koliko god je srpska politika u nekim stvarima fuj i bljak , toliko isto je ona koju zovemo probosanskom suvise nefleksibilna, ne ostavlja ni Srbima prostor za eventualnu promjenu kursa prema odnosima u BiH.I naravno, uvijek ce se naci neko ko ce narod nahajcati i tako se vec u krug vrtimo 15 godina.
Ta probosanska politika od pocetka stoji na klimavim nogama, nama u stvari i nije potrebno bosanstvo sa jakom dozom patriotizma, nama je potreban drugaciji model i shvatanje bosanstva koje je i jedino trenutno moguce, a to je da se institucije sistema ove drzave postuju i da se djeluje u njemu.Znaci potrebno je(i jedino moguce) new wave bosanstvo u kojem je irelevantno da li npr.@felipe ne moze spavati jer Dzeko nije zabio gol, vec je jedino bitno da @felipe djeluje u sistemu u kojem su na vrhu piramide institucije BiH.

Onaj metaforicki meteor treba da udari u svijest svih u BiH, ne samo ekskluzivno kod jednih i drugih.....
Last edited by felipe kajetano on 01/02/2011 10:28, edited 1 time in total.
AliceInChains

#181 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by AliceInChains »

Hajmo se vratiti na temu, tj. insistiranje Turskog ambasoadora, da zastava drzave BIH visi gdje treba i kukanja RSSrba zbog "umjesanja" u unutrasnje poslove BIH (ups, ne BIH, nego PC) :mrgreen:

:bih:
star(i)mo

#182 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by star(i)mo »

Gdje je ovo Osa? :D
Alfons Kauders

#183 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:@popajicu

Evo jedno banalno pitanje:
Kakav je tvoj stav u vezi obiljezavanja drzavnih praznika BiH, odnosno koji datum tebi lezi u srcu?
Jel zaista mislis da ce Srbi nekada prihvatiti 1.mart kao dan kad je stvorena neka nova BiH?
Pitanje je kao sto sam rekao banalno, ali to je jedna od sustina bosanskog nesporazuma .
Koliko god je srpska politika u nekim stvarima fuj i bljak , toliko isto je ona koju zovemo probosanskom suvise nefleksibilna, ne ostavlja ni Srbima prostor za eventualnu promjenu kursa prema odnosima u BiH.I naravno, uvijek ce se naci neko ko ce narod nahajcati i tako se vec u krug vrtimo 15 godina.
Ta probosanska politika od pocetka stoji na klimavim nogama, nama u stvari i nije potrebno bosanstvo sa jakom dozom patriotizma, nama je potreban drugaciji model i shvatanje bosanstva koje je i jedino trenutno moguce, a to je da se institucije sistema ove drzave postuju i da se djeluje u njemu.Znaci potrebno je(i jedino moguce) new wave bosanstvo u kojem je irelevantno da li npr.@felipe ne moze spavati jer Dzeko nije zabio gol, vec je jedino bitno da @felipe djeluje u sistemu u kojem su na vrhu piramide institucije BiH.

Onaj metaforicki meteor treba da udari u svijest svih u BiH, ne samo ekskluzivno kod jednih i drugih.....
daj ba, znas vrlo dobro da nije problem u 1 martu... :D ali 1 mart je dan nezavisnosti, to je cinjenica, a ne neki izmisljeni datum... mozemo se dogovoriti da se ne obiljezava, ali dzaba - opet je dan nezavisnosti...

ali rs-u smetaju i drugi datumi... 25.11.1943... 29.8.1189... :D smeta cak i 27. juli... :D koji je ujedno godisnjica ustanka u drugom svjetskom i godisnjica formiranja zemaljske vlade bih 1878, tj. ceranja turaka i pripreme odbrane od austrougara... :D

ja nemam nista protiv ni da se obiljezava godisnjica dejtona, kako to zagovaraju iz rs... :D s tim da se taj dan ne moze obiljezavati kao dan drzavnosti ili godisnjica formiranja bih, jer to nema veze s mozgom... :D
palermo

#184 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by palermo »

felipe kajetano wrote:@popajicu

Ne bih se složio sa tobom, iako ovo što si napisao izgleda logično i normalno. Naprotiv ja smatram da tek onda onda kad Felipe ne bude mogao spavati zbog toga je li Džeko dao gol, postoji šansa za sve nas. Da si me pitao ovo prije šest-sedam godina možda bih se ja složio sa tobom da je dovoljno to suho poštovanje zakona. Ne mislim sada tako, nije jednostavno dovoljno, bez jačanja duha zajedničkog identiteta (što naravno, ne ukida postojće identitete, naprotiv samo ih nadopunjuje), bez stvaranja zajedničkog osjećaja pripadnosti, puko poštovanje zakona ima svoju vremensku kategoriju. Zapravo, ovo što si ti spomenuo bi imalo smisla ako se srpski narod odluči da je položaj manjine onaj optimalni položaj unutar ove države. A ne mislim da im je to intencija.
felipe kajetano

#185 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

@alfons

Eto vidis da je ocigledno bitno :D
Cuj "mozemo se dogovoriti da se ne obiljezava, al' je to opet dan nezavisnosti" , interesantno :-? :D
Rekao sam da je primjer mozda banalan, medjutim ja sam vise aludirao na svijest da tako nece moci, i da su neke promjene i u tzv.probosankoj politici nuzne ako se zaista zeli reintegracija, i to u najbitnijoj stvari, a to je reintegracija ne entiteta RS vec reintegracija svijesti velikog broja stanovnika tog entiteta, u onom smislu da se Sarajevo vise ne smatra inostranstvom(danas 1.februara 2011. je to tako).Ali ta promjena kursa zahtijeva istu stvar i na drugoj strani.To nije jednosmjeran proces.

@palermo

Velike stvari se ne desavaju preko noci, mi svi zajedno iza sebe imamo dosta ruznu proslost, istorija i racunanje vremena ovdje ne pocinje od 1.marta 1992. , nismo tri i po godine igrali klikere po bosanskim vukojebinama :wink:

U postojecim okolnostima(znamo kakve su) je to proces koji zahtijeva vrijeme, svijest i osjecanje pripadnosti nekom ili necemu se ne namece dekretima i paragrafima, to je nesto van tih kategorija.Tzv.probosanka politika je suvise opterecena ratom, djeluje impulsivno i meni se cini bez prave strategije(pod uslovom da joj je konacni cilj ono o cemu se deklarativno prica), ako na drugoj strani imas isto tako impulsivan narod koji je sklon(kao i svi narodi Balkana)manipulaciji +ako i te tzv.integrativne snage imaju oraha po dzepovima i nisu bas bezgresni kao novorodjencad, onda je rezultat katastrofalan.To je na kraju krajeva i ocigledno.
Ni u tim snagama jos nema osobe i politike koja bi mogla napraviti znacajniji korak naprijed, sto zbog rizika od gubitka vlasti i moguceg proglasenja izdaje i sl.stvari, sto zbog cinjenice da i mozak naroda radi na potpuno drugoj frekvenciji .

Znaci, ako se iskreno zeli nesto praviti to treba da ide korak po korak , nije vise bitan@felipe, on bi jos i mogao razmisljati o Dzeki(inace gotivim lika ako je to uopste bitno), bitna su djeca koja su danas punoljetna i nikada nisu provirila dalje od svoje kasabe, oni vec postaju formirane licnosti a da karikiram ne vole ni Dzeku, ni ono sto on predstavlja.Oni ce ovdje da zive, mi danas-sutra putujemo svako pred svog Boga.

Ja samo govorim o totalno pogresnoj strategiji snaga koje se deklarativno nazivaju multietnickim, ako hoces da kazem SDP-a.Ta je bila jedina snaga koja je mogla pokrenuti tocak malo naprijed, jer na plecima nije imala breme rata.Uz jednu racionalnu politiku se mogla pribliziti i onim koji bas i nisu njihova baza zbog svih desavanja 92-95.Na zalost izabran je pogresan put, put neodredjenog, jeftinog i agresivnog bosankog populizma koji prodju ima samo na onih 24% teritorije BiH.Zbog cega?Zbog komada vlasti i bolesne ambicioznosti njihovog predsjednika da bude novi Villy Brandt, a za sto ocigledno nema kapacitet.
theTruePath

#186 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by theTruePath »

uglavnom vidim 75% podrzava Ahmeta,,,a vi pricajte sta hocete :thumbup: :bih:
palermo

#187 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by palermo »

felipe kajetano wrote:

@palermo

Velike stvari se ne desavaju preko noci, mi svi zajedno iza sebe imamo dosta ruznu proslost, istorija i racunanje vremena ovdje ne pocinje od 1.marta 1992. , nismo tri i po godine igrali klikere po bosanskim vukojebinama :wink:

U postojecim okolnostima(znamo kakve su) je to proces koji zahtijeva vrijeme, svijest i osjecanje pripadnosti nekom ili necemu se ne namece dekretima i paragrafima, to je nesto van tih kategorija.Tzv.probosanka politika je suvise opterecena ratom, djeluje impulsivno i meni se cini bez prave strategije(pod uslovom da joj je konacni cilj ono o cemu se deklarativno prica), ako na drugoj strani imas isto tako impulsivan narod koji je sklon(kao i svi narodi Balkana)manipulaciji +ako i te tzv.integrativne snage imaju oraha po dzepovima i nisu bas bezgresni kao novorodjencad, onda je rezultat katastrofalan.To je na kraju krajeva i ocigledno.
Ni u tim snagama jos nema osobe i politike koja bi mogla napraviti znacajniji korak naprijed, sto zbog rizika od gubitka vlasti i moguceg proglasenja izdaje i sl.stvari, sto zbog cinjenice da i mozak naroda radi na potpuno drugoj frekvenciji .

Znaci, ako se iskreno zeli nesto praviti to treba da ide korak po korak , nije vise bitan@felipe, on bi jos i mogao razmisljati o Dzeki(inace gotivim lika ako je to uopste bitno), bitna su djeca koja su danas punoljetna i nikada nisu provirila dalje od svoje kasabe, oni vec postaju formirane licnosti a da karikiram ne vole ni Dzeku, ni ono sto on predstavlja.Oni ce ovdje da zive, mi danas-sutra putujemo svako pred svog Boga.

Ja samo govorim o totalno pogresnoj strategiji snaga koje se deklarativno nazivaju multietnickim, ako hoces da kazem SDP-a.Ta je bila jedina snaga koja je mogla pokrenuti tocak malo naprijed, jer na plecima nije imala breme rata.Uz jednu racionalnu politiku se mogla pribliziti i onim koji bas i nisu njihova baza zbog svih desavanja 92-95.Na zalost izabran je pogresan put, put neodredjenog, jeftinog i agresivnog bosankog populizma koji prodju ima samo na onih 24% teritorije BiH.Zbog cega?Zbog komada vlasti i bolesne ambicioznosti njihovog predsjednika da bude novi Villy Brandt, a za sto ocigledno nema kapacitet.
O ovome bi se moglo raspravljati,ali nažalost svaka rasprava pomalo gubi smisao pred poraznom činjenicom da srpski nacionalizam (ovaj put oličen u liku Milorada Dodika) nije ni za jotu odstupio od svojih ciljeva niti je podrška tom putu manja među srpskim pučanstvom. Bojim se (zapravo, ne bojim se, samo konstatiram) da ne postoji drugi put osim onog u kojem će na kraju jedna koncepcija pobijediti. Sve drugo je samozavaravanje.

Strategije, dnevne odluke, pitanja praznika i slično je naravno podložno raspravi, i podložno kritikama, ali je objektivno, sasvim nebitno.
Alfons Kauders

#188 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:@alfons

Eto vidis da je ocigledno bitno :D
Cuj "mozemo se dogovoriti da se ne obiljezava, al' je to opet dan nezavisnosti" , interesantno :-? :D
ne kontam sta je tu interesantno... ili dan referenduma, ili proglasenja, ili priznanja... sve su to konkretni datumi, cinjenice... :D u rs se ocito jos uvijek politicari ne zele pomiriti s cinjenicom da je bih uopste nezavisna... ok, nece slaviti taj datum i cao, ali kako god da ga okrenes jedan od tih datuma je dan nezavisnosti...:D
Rekao sam da je primjer mozda banalan, medjutim ja sam vise aludirao na svijest da tako nece moci, i da su neke promjene i u tzv.probosankoj politici nuzne ako se zaista zeli reintegracija, i to u najbitnijoj stvari, a to je reintegracija ne entiteta RS vec reintegracija svijesti velikog broja stanovnika tog entiteta, u onom smislu da se Sarajevo vise ne smatra inostranstvom(danas 1.februara 2011. je to tako).Ali ta promjena kursa zahtijeva istu stvar i na drugoj strani.To nije jednosmjeran proces.
ja sam naveo nekoliko datuma sa kojim nijedan normalan gradjanin ove zemlje ne bi trebao imati nikakvih problema... cak bi trebao biti ponosan na njih, od povelje kulina bana, preko zavnobiha, ceranja ustasa, turaka i pokusaja uspostavljanja drzavnosti poslije berlinskog kongresa... :D nevjerovatno je da se npr. i taj zadnji datum osporava, cak i od strane ljudi koji se kunu u gavrila principa :D nista manje nije cudno da se osporava zavnobih ili ustanak 1941... :-)

problem te "reintegracije svijesti" ne lezi ni u sarajevu ni u tuzli, vec tamo gdje se takvi datumi osporavaju, cak i od potomaka onih koji su proljevali krv za te ideje... osnovni problem je sto se u rs odbija priznati bilo koji istorijski dogadjaj koji povezuje narode u bih ili potvrdjuje drzavnost bih prije dejtona... u rs politici jednostavno nema nijednog datuma koji predatira 1995 koji je prihvatljiv... ili sam fulao neki, ako ima molim te navedi ga...

nevezano za tvoj post, mogli bi se i osvrnuti na pisanje par forumasa ranije, o referendumu... svi olako zaborave da je rs proglasena prije referenduma, neki dan je slavila godisnjicu... isto tako u rs o referendumu pricaju kao da su hrvati i bosnjaci raspisali referendum da bi se odvojili od svicarske, a ne slobine srbije... iste one srbije koja je u to vrijeme mobilisala raju po bosni i slala nasu djecu da gine po hrvatskoj...
felipe kajetano

#189 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

palermo wrote: O ovome bi se moglo raspravljati,ali nažalost svaka rasprava pomalo gubi smisao pred poraznom činjenicom da srpski nacionalizam (ovaj put oličen u liku Milorada Dodika) nije ni za jotu odstupio od svojih ciljeva niti je podrška tom putu manja među srpskim pučanstvom. Bojim se (zapravo, ne bojim se, samo konstatiram) da ne postoji drugi put osim onog u kojem će na kraju jedna koncepcija pobijediti. Sve drugo je samozavaravanje.

Strategije, dnevne odluke, pitanja praznika i slično je naravno podložno raspravi, i podložno kritikama, ali je objektivno, sasvim nebitno.
Mozda, vidjecemo na kraju balade , s tim sto je balada na repeatu vec dugo vremena, rekao bi vjecnost.

Agresivnom srpskom nacionalizmu se ne moze suprostaviti isti takav probosanki , njega on hrani tj.kompatibilan mu je.
felipe kajetano

#190 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

@alfons

Ma daj ne lupaj, cuj ne mogu se pomiriti da je BiH drzava, nije Dodik jedini politicar u RS-u :wink:
Al' istina, niti jedan politicar nece nikada pristati na 1.mart kao dan koji treba slaviti , on je mozda tebi cinjenica, meni nije da ga jebes.
Kad vec pricas o datumima onda ne zaboravi da je jedan dio tadasnjeg rukovodstva BiH, prije tog 9.januara '92, u oktobru donio memorandum o suverenitetu BiH, a u decembru i zvanican zahtijev za medjunarodnim priznanjem.

Udrobi ti na kraju i babe i zabe :D , i Gavrila i ZAVNOBiH :-) , ti ljudi se sigurno nisu borili za BiH kako ona danas izgleda, to je ipak imalo jednu drugu sirinu, to bar ne bi trebalo biti sporno.
Taj toliko voljeni referndum je zgazio tekovine ZAVNOBiH-a, jer je u tom dokumnetnu pisalo nesto sasvim drugo.Da ne sirimo dalje, ionako smo x puta razglabali o tome, a i buducnost je bitnija :)

Sadasnjoj BiH treba datum koji sa sobom ne nosi nikakvu kontraverzu , to je moje misljenje.
palermo

#191 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by palermo »

felipe kajetano wrote:
palermo wrote: O ovome bi se moglo raspravljati,ali nažalost svaka rasprava pomalo gubi smisao pred poraznom činjenicom da srpski nacionalizam (ovaj put oličen u liku Milorada Dodika) nije ni za jotu odstupio od svojih ciljeva niti je podrška tom putu manja među srpskim pučanstvom. Bojim se (zapravo, ne bojim se, samo konstatiram) da ne postoji drugi put osim onog u kojem će na kraju jedna koncepcija pobijediti. Sve drugo je samozavaravanje.

Mozda, vidjecemo na kraju balade , s tim sto je balada na repeatu vec dugo vremena, rekao bi vjecnost.

Agresivnom srpskom nacionalizmu se ne moze suprostaviti isti takav probosanki , njega on hrani tj.kompatibilan mu je.
O, ne, nemoj reći da bi popuštanje srpskom nacionalizmu dovelo do toga da bi se on omekšao i okrenuo drugačijim putem. Ne postoji takav primjer u historiji.
Kao što Alfons kaže, adresa za sve ovo što pišeš je negdje drugo, bliže tebi, makar u ovom trenutku geografski.
A kraj balade, naravno daleko je, ali to opet ništa ne mijenja na stvari.
nihoniho

#192 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by nihoniho »

nema smisla o ovome diskutovati. sve je ovo proizvod perverzne cinjenice da je, u slucaju bih, fasizam obilato nagradjen.
ovako bi isto, 1960.godine, argumentovali mladi nacisti ,da je njemacka nagradjena sa pola teritorije poljske.
felipe kajetano

#193 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

palermo wrote: O, ne, nemoj reći da bi popuštanje srpskom nacionalizmu dovelo do toga da bi se on omekšao i okrenuo drugačijim putem. Ne postoji takav primjer u historiji.
Kao što Alfons kaže, adresa za sve ovo što pišeš je negdje drugo, bliže tebi, makar u ovom trenutku geografski.
A kraj balade, naravno daleko je, ali to opet ništa ne mijenja na stvari.
Znas kako, u analizi nekih pojava je najbolje koristiti iskustveni metod.Ja vidim da se na taj nacin nista ne dobija, eto ako ti tvrdis drugacije..bujrum, razuvjeri me.

Koliko danas ima Bosne u BL :-? ?
Da li ce je biti vise sa jeftiniim populizmom "Brandta u pokusaju"?..Mislim da nece, to znaci da je put pogresan.
Znaci da se moraju traziti novi modusi u toj politici.Liderima(sadasnjim) u RS-u takvo stanje i takva politika jako odgovara, ona mu je kao humus za svoju agresivnu politiku iza koje se naravno kriju iskljucivo licni interesi i pljacka.
felipe kajetano

#194 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

nihoniho wrote:nema smisla o ovome diskutovati. sve je ovo proizvod perverzne cinjenice da je, u slucaju bih, fasizam obilato nagradjen.
ovako bi isto, 1960.godine, argumentovali mladi nacisti ,da je njemacka nagradjena sa pola teritorije poljske.
Oprosti, ja sam svoj na svome, iz ove drzave nisam isao ni u jednu drugu, niti sam Bugarima oteo pola Bugarske :wink:
AliceInChains

#195 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by AliceInChains »

Ma hajmo se mi vratiti temi. Sta mislite, dali je insistiranje Turskog predstavnika, da se drzavna zastava stavi na mjesto, gdje joj pripada a) cista provokacija prema Srbima i zakuhavanje odnosa izmedu Bosnjaka i Srba(jer jadni Srbi ne znaju, kako i gdje treba da visi (nevoljena) drzavna zastava), ili b) gest solidarnosti Davutoglu-a prema Bosnjacima, jer oni jedini vole, cuvaju i postuju Bosnu i Hercegovinu(poznati odnosi svih naroda prema drzavi)? :mrgreen:

:bih:
nihoniho

#196 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by nihoniho »

felipe kajetano wrote:
nihoniho wrote:nema smisla o ovome diskutovati. sve je ovo proizvod perverzne cinjenice da je, u slucaju bih, fasizam obilato nagradjen.
Oprosti, ja sam svoj na svome, iz ove drzave nisam isao ni u jednu drugu, niti sam Bugarima oteo pola Bugarske :wink:
o tome se radi, ti mozda nisi los covjek ali si za mene najobicniji advokat zla. prema tome ,sto bih diskutovao s tobom, trosio energiju. rijesicemo to posteno, za zelenim stolom, kao stari neprijatelji, a ovo kvazi korektno diskutovanje mi se gadi.
felipe kajetano

#197 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

nihoniho wrote: o tome se radi, ti mozda nisi los covjek ali si za mene najobicniji advokat zla. prema tome ,sto bih diskutovao s tobom, trosio energiju. rijesicemo to posteno, za zelenim stolom, kao stari neprijatelji, a ovo kvazi korektno diskutovanje mi se gadi.
Pa sta je problem, jednostavno zaobidjes diskusiju i mirna Backa :D
I za zelenim stolom dijalog je pozeljna forma razgovora, monolog je po definiciji iskljucen :wink: ...cini mi se da bash njega preferiras :)
Alfons Kauders

#198 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:@alfons

Ma daj ne lupaj, cuj ne mogu se pomiriti da je BiH drzava, nije Dodik jedini politicar u RS-u :wink:
nije, ima i gorih... :D
Al' istina, niti jedan politicar nece nikada pristati na 1.mart kao dan koji treba slaviti , on je mozda tebi cinjenica, meni nije da ga jebes.
ja sam lijepo rekao da se moze dogovoriti da se pojedini datumi ne obiljezavaju, ali je cinjenica da bih ima dan nezavisnosti... ili smo jos uvijek dio jugoslavije? sta je tu sporno majke ti?
Kad vec pricas o datumima onda ne zaboravi da je jedan dio tadasnjeg rukovodstva BiH, prije tog 9.januara '92, u oktobru donio memorandum o suverenitetu BiH, a u decembru i zvanican zahtijev za medjunarodnim priznanjem.
jest, i? sds je preemtpivno napravio paradrzavu i paravojsku? i zapoceo rat :D daj ba mojne me nasmijavati, eto pogledaj datume na spomenicima u rs-u... metar brigada vrs slavio prosle godine 19tu godisnjicu postojanja... halo ba to je 1991... :-) uostalom maloprije je neko pomenuo crnu goru, koju ja inace pomenem u ovakvoj prici... :D a vec sam i pomenuo onaj dio price koji u rs rado presute - bosna je tad defacto bila u ratu sa hrvatskom mimo svoje volje... :D ako mislis da je trebalo sa slobinim generalcicima rusiti vukovar i dubrovnik to je druga stvar - ja se ne slazem, kao i onih 67% koji glasase za nezavisnost... mozda bi bio merak da smo ostali u jugi do 1999, pa da nas malo i nato bombarduje... :D
Udrobi ti na kraju i babe i zabe :D , i Gavrila i ZAVNOBiH :-) , ti ljudi se sigurno nisu borili za BiH kako ona danas izgleda, to je ipak imalo jednu drugu sirinu, to bar ne bi trebalo biti sporno.
znaci ne treba obiljezavati zavnobih zato jer se partizani nisu borili za ovakvu BiH? ne treba obiljezavati ustanak protiv svaba i ustasa... jer je imao neku drugu sirinu... jah... :D ko sto rekoh, nadji mi samo jedan datum prije 1995 koji je prihvatljiv za rs... od nezavisnosti, preko dana drzavnosti, do dana oruzanih snaga ili dana ribolovaca... :D
Taj toliko voljeni referndum je zgazio tekovine ZAVNOBiH-a, jer je u tom dokumnetnu pisalo nesto sasvim drugo.Da ne sirimo dalje, ionako smo x puta razglabali o tome, a i buducnost je bitnija :)

Sadasnjoj BiH treba datum koji sa sobom ne nosi nikakvu kontraverzu , to je moje misljenje.
ja sam naveo nekoliko jako bitnih datuma koji nikog normalnog ne treba da vrijedjaju... to sto se nekim gadi zavnobih, sto cmizdre za kraljem, austrougarima, turcima, italijanima i ustasama je drugi par opanaka... :D
nihoniho

#199 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by nihoniho »

felipe kajetano wrote:
nihoniho wrote: o tome se radi, ti mozda nisi los covjek ali si za mene najobicniji advokat zla. prema tome ,sto bih diskutovao s tobom, trosio energiju. rijesicemo to posteno, za zelenim stolom, kao stari neprijatelji, a ovo kvazi korektno diskutovanje mi se gadi.
Pa sta je problem, jednostavno zaobidjes diskusiju i mirna Backa :D
I za zelenim stolom dijalog je pozeljna forma razgovora, monolog je po definiciji iskljucen :wink: ...cini mi se da bash njega preferiras :)
namignes, osmjehnes se, vjesto polemiziras, realni cinizam.......za zelenim stolom, svakako mpozeljno- forumsko perverzno nasladjivannje tudjom mukom- nepozeljno.
metronom

#200 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by metronom »

OT:
Ne znam zasto se uopste prihvata zdravo za gotovo prica kako su eto Srbi bojkotovali referendum o nezavisnosti?! Odakle taj podatak? Kako neko uopste moze to tvrditi kad na referendumu nije pored ovog glavnog pitanja bilo pitanje o narodnoj pripadnosti?! U ostalom, kad saberes broj glasova izaslih na referendum i uporedis sa ukupnim brojem gradjana s pravom glasa i sa brojem pripadnika svih naroda po posljednjem popisu stanovnistva, shvatis da jednostavno nije moguce da na referendumu nisu glasali i Srbi! Eh sad, sto su po cetnickom tumacenju to tzv. "alijini Srbi", to je druga stvar.
Post Reply