POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
zippoo87

#76 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by zippoo87 »

evo jos 42 novs postdiplomca ;)
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zenica-b ... 1019037#10

nadam se makar jednom inteletualcu od njih 42 ;)
mefistofilis

#77 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by mefistofilis »

mislim da ljudi danas upisuju taj master studij cisto zbog te stigme inferiornosti bachelor studija u odnosu na prijasnje diplomirane fakultetlije. ja licno ove godine uzeo diplomu bachelor-a a master upisao bukvalno na nagovor kolege jer u sustini nisam planirao. citajuci ovu temu sve kontam da li sam fakat pogrijesio zbog toga imajuci u vidu da godina kosta 1000 KM.
merimas

#78 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by merimas »

Bilo bi dobro da nam se javi neko ko je "profitirao" sa svojim magistarskim.I materijalno i intelektualno.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#79 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by JOINT_1921 »

Ja sam profitirao i materijalno i intelektualno...
Capsicum

#80 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Capsicum »

U ovoj i ovakvoj zemlji, tesko da moze biti bilo kakve konkretne koristi od tog postdiplomskog studija. Nazalost. Prvo sto na njemu necete steci skoro pa nikakva dodatna korisna znanja, vecinom cete raditi po istim knjigama, s istim profesorima, sve isto, samo eto sad ko fol malo ozbiljnije... Drugo, poslodavce bas briga, na prste ih prebrojat koji su spremni cijeniti vas ulozeni trud u to skolovanje, pogotovo u pogledu plate.

Licno mislim da je to u ovim uslovima samo bacanje novca. Sigurno je pametnije uloziti taj novac u neku konkretnu obuku, nakon koje cete steci neka konkretna prakticna znanja i vjestine, koje cete moci brzo i lako unovciti, a ove postdiplomske ostavite onima koji pate od titula...
ultima_palabra

#81 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by ultima_palabra »

Također mislim da je bolje položiti neki stručni ispit... PDS se danas isplati jedino ako hoćeš raditi na fakultetu.
MJAU - da

#82 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by MJAU - da »

Ja upisuje, jer mi je muka od novopečenih master stručnjaka, kako se sami nazivaju sa prosjekom dodiplomskog i PDS-a od 6,5-7 maximalno.
Druga stvar, traže vam poslodavci za recimo više pozicije, voditelja i sl. 240 ETC kredita, pogledajte malo konkurse, uobrazili se svi :roll:
dustaban

#83 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by dustaban »

Ova sad diskusija se doista dotakla SUSTINE problema.

CEMU dakle PDS i to ganjanje titula?
Neko je vec rekao, ako je to uslov za neku poziciju, onda OK. Ali pri tome se misli prvenstveno na univerzitetske karijere, tj. tamo gdje se obrazuju VSS kadrovi, pa oni koji ih obrazuju trebaju imati neko vise obrazovanje.

Ali sto se tice privrede, tu je stvar sasvim jasna - TO NAM NE TREBA!

ALi, za razliku od nekih postova koji kazu da je, uproscavam "privreda kriva sto joj ne trebaju magistri" ja kategoricki tvrdim sasvim suprotno - krivi su oni koji proizvode kadrove koji ne trebaju.

U tome ima nesto sto se zove globalna kriza obrazovanja, ali i nesto sto je specifikum tranzicijskih drustava kakvo je nase, gdje se liberalizacija obrazovanja pretvorila u svojevrsni apsurd.

I ako malo razmislite shvatit cete gdje je potreba za cime. Vrhunska nauka je privilegija samo najrazvijenijih zemalja, industrija je otisla tamo gdje je jeftina radna snaga, a inzenjerstvo je dozivjelo radikalnu evoluciju - CAD projektovanje je postala igrarija dostupna svima, sasvim se osamostalilo od proizvodnje i tehnoloska priprema ucinila gotovo nepotrebnom - CAD slika ide direktno na masinu.
To je dakle sasvim uzdrmalo klasicno inzenjerstvo i to se desava takvom brzinom da univerziteti ne samo da to ne mogu pratiti, vec ne mogu niti shvatiti!

Jedno od takvih neshvacanja vidimo i u ovoj raspravi - krivac za besmisao nepotrebnog obrazovanja se trazi na krivom mjestu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#84 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Truba »

lažni elitizam i snobizam

priznajem jedino ako neko upiše da mu plata bude veća i ako neko želi čitav život biti u akademskim krugovima
Sponzor26

#85 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

Citam postove i hajde reko da se malo prikljucim....nisam odavno...

sve navedeno stoji i ima svoju istinu i smisao...generalno ZAKLJUCAK: neam poente upisivati PDS jer je to uzaludno bacanje para i vremena ...

Istina je da je Globalno obrazovanje u jednoj krizi a da obrazovanje kod nas u BiH je u totalnom raspadu (sto zbog politickih igrarija, sto zbog sujetnih profesora i obrazovnog kadra itd)....

medjutim, pozitivno razmisljanje cuda cini...hajde da malo svi pozitivno razmisljamo...ako ima nekoliko onih koji se dvoume oko upisa na PDS, onda treba svako od njih da se upita sta zeli od toga...Ja licno da upisujem PDS danas, cilj bi mi bio da naucim pa makar jednu korisnu stvar od toga ...na stranu sto cu dobiti titulu ali cu makar i nesto nauciti. Zamislite da u narednih desetak godina (relativno kratak/dug period -ovisno kako kome), obrazovni sistem u BiH dozivi revoluciju, ekonomija krene uzlaznom putanjom, poslodavci kazu hajmo sad vrednovati ove sto imaju magistarski, pa onda one sto imaju VSS itd....elem, poenta je da ako cemo gledati samo gdje sve uzalud bacamo pare onda se moramo dobro zapitati, sta ce nama automobil-kad ima autobus jeftinje prevozno sredstvo, sta cemo nama mobitel od 500-1000 KM kad ima nokia 3210-isto ce nam koristiti, i sa njom mozes zvati i slati sms poruke, neki skupi odjevni predmet kad mozemo polovno uzimati...ako cu birati izmedju skupog telefona i automobila s jedne strane, i upisa na PDS s druge strane, uvijek bi izabrao ovo drugo. Moramo isto tako shvatiti da je ekonomija takva da ce ona uvijek biti korak ispred svih. Sta time hocu reci, ekonomija i jeste proizvodnja i prodavanje usluga na globalnom nivou, drugim rijecima smisljanje nacina kako da nama obicnom narodu uzimaju pare. A ako mi vec uzimaju pare onda mozda cu nesto i nauciti na tom PDS.

Neko rece da je upis na PDS samo za one koji imaju ambicije da rade na fakultetu ili da se bave naukom. Po meni ce se desiti jedna stvar, da cemo za nekih 15 godina doci u situaciju da se oni sa VSS vrednuju isto kao danas oni sa SSS....Dakle upravo iz tih razloga oni koji su u dvadesetim godinama i koji se premisljaju sta i kako, savjetujem im da to odrade sada kada nemaju prevelikih obaveza sa porodicom, djecom, itd. Poslije ce biti sve teze.
merimas

#86 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by merimas »

JOINT_1921 wrote:Ja sam profitirao i materijalno i intelektualno...
Cestitam.
perfect_guy

#87 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by perfect_guy »

MJAU - da wrote: Druga stvar, traže vam poslodavci za recimo više pozicije, voditelja i sl. 240 ETC kredita, pogledajte malo konkurse, uobrazili se svi :roll:
to je suština svega. Evo pogledaj današnje oglase bolnice Abdulah Nakaš. Dvije pozicije ekonomskog usmjerenja, na jednoj traži VSS odnosno prvi ili drugi ciklus sa min 240 kredita, na drugoj VSS ili prvi ciklus sa 180 kredita

(o tome što je državni sektor i koliko se štima, na odgovarajućim temama)
dustaban

#88 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by dustaban »

Sponzor26 wrote: ...Po meni ce se desiti jedna stvar, da cemo za nekih 15 godina doci u situaciju da se oni sa VSS vrednuju isto kao danas oni sa SSS...
Nazalost to se vec desilo. I nastavlja se dalje.
Dakle, poenta je u sljedecem - za iste poslove za koje je nekad trebalo 12 god. skole, danas treba 16 ili 17 !
Argumenti da PDS vrijedi "ako cu nesto nauciti" su tanki. Ucit se mora stalno sa ili bez titule ako se uopce zelis strukovno odrzati na vodi. Osim toga, pravo ucenje pocinje tek kad se uhvatis posla i to samo ako ti se posreci pa se uhvatis posla koji te na to tjera ili motivira. Nazalost, ja koliko vidim, cak i oni koji dobise na lutriji (posao!) rade sve drugo osim onoga za sto su se skolovali!
Prema tome PDS zaista ima opravdanje samo u slucaju ostanka u obrazovanju i tzv. nauci (nevjerovatno je sta se kod nas smatra naukom!) ali zato, ako se tokom posla pojavi potreba za tim, pa jos ako je i poslodavac spreman da to potice i finansira... e to je jedini pravi PDS.

Ako pazljivo pratite globalna zbivanja vidjet cete da je danas, nevezano za struku i oblast, vrhunska strucnost vezana za vrhunska IT umjeca, odnosno computing. Sa druge strane, shvatit cete da ovaj nevjerovatan razvoj informatike, konkretno softvera, imamo zahvaliti... ponajmanje klasicnom sistemu obrazovanja!
Univerziteti i klasicni sistemi obrazovanja, pogotovo u ovim zaostajucim sredinama kakva je nasa, jednostavno ne mogu sustici ono sto danasnje trziste trazi. Znam za slucaj gdje covjek sa srednjom skolom, vrhunski programer, drzi uspjesnu firmu sa jos nekoliko genijalaca slicnih njemu, sjebase se od posla, a zena mu doktorirala... na necemu sto nikome ne treba !

Takvih primjera gdje su se diplome i realnost potpuno mimoisli imate koliko hocete.
Post Reply