POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Sponzor26

#1 POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

Pozdrav svima,

zanima me vase razmisljanje na topic, cemu sluzi upis na postdiplomski u BiH....razgovaram sa poznanicima koji su stekli zvanje magistra, koji rade i kod privatnika i u drzavnim organima, i svi su generalnog zakljucka da ama bas nikakve finansijske dobiti nemaju od toga, niti im je to sto su zavrsili postdiplomski uticalo nesto na radnu poziciju...mnogi su mi rekli da nisu nesto posebno niti naucili a sto vec nisu prije znali...jedino su iskeshirali lovu a zauzvrat skoro pa nista dobili nisu....mnogi su dozivjeli raznorazna negativna iskustva od strane profesora, koji su ih mrcvarili sa esejima, ispitima, knjigama sumnjivih autora, itd....jedan poznanik mi rece, eto magistar sam ali sam budala...ja ga pitam pa sto...kaze cuj sto: pa platio sam lovu da me profesori naprave budalom....kad malo bolje razmislim, tako ga nekako i dodje...izgleda da je upis na postdiplomski postao neka vrsta licne satisfakcije i da se mozes po selu hvaliti kako si ti magistar/rica....da cujem vase misljenje..

LP
saramica

#2 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by saramica »

U potpunosti se slazem. Sto se tice pedagoskog, filozofskog pmf-a i slicnih fakultet magistarski, odnosno postdiplomski je potreban, jer se bez njega ne moze raditi u skoli, bar malo boljim skolama, ali sto se tice ekonomije, prava i slicnih fakulteta mislim da je bolje odmah poceti raditi, ako postoji prilika, jedino ako neko ne moze posao da nadje, a u vecini slucajeva je tesko doci do posla, onda da se upise postdiplomski cisto da se ne bi sjedilo kuci. Ja imam bachelor diplomu i to sa 180 bodova i niko me nikad nije pitao za master niti ga trazio. Radim dobro placen posao, na dobroj poziciji, koji sam dobila odmah nakon zavrsetka faxa, dok ima mojih kolega koji su zavrsili magistarski i jos traze posao. Tako da je sve to sreca i snalazljivost. :D
Last edited by saramica on 12/07/2013 10:40, edited 1 time in total.
Gandra_1

#3 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Gandra_1 »

Ja sam neko vrijeme nakon zavrsene ekonomije razmisljao da li da upisem magistarski i nekako sam stekao isto misljenje, da u ovoj drzavi nema neke posebne koristi od te diplome...
Mislim realno da je danas postalo bitnije radno iskustvo i da znas konkretno raditi svoj posao, nego titula na papiru... Gledajuci svoju proslu i sadasnju firmu, titula magistra mi nista ne bi znacila, tesko da bi na osnovu nje nesto napredova, a pogotovo da ne pomisljam na vecu platu...
Jedino zbog cega se danas mozda isplati zavrsiti magistarski je nada, da ce se ta diploma nekad u buducnosti poceti vise cijeniti kod nas... ja sam na kraju za sada odustao od postdiplomskog i vise se fokusirao na ucenje konkretnih stvari oko svog posla i vrijeme posvetio ucenju jezika, koji mi mogu biti vise od koristi :)
ultima_palabra

#4 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by ultima_palabra »

Jedino ako misliš ganjati karijeru na fakultetu... inače izgubiš podobru količinu para i vremena za jedno veliko ništa. Nećeš biti više cijenjen na tržištu rada, a i kako bi kad si polagao predmete koji su prepakovani od onih sa dodiplomskog.
HB_BHF

#5 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by HB_BHF »

Koja je svrha kad završiš 3 godine po Bolonji... Bez postdiplomskog si u većini slučajeva niko i ništa.
Micaha

#6 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Micaha »

Vodi li se iko sticanjem novih znanja kad upisuje? :D
Gandra_1

#7 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Gandra_1 »

Micaha wrote:Vodi li se iko sticanjem novih znanja kad upisuje? :D
Nova znanja mozes sticati poprilicno i sam, ako se interesujes za odredjenu tematiku :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Truba »

ako ti u pravilniku firme stoji da će ti plata biti veća 3% 7% 15%
onda ima smisla
ili ako ti firma plaća i omogućava da učiš u sklopu radnog vremena onda ima

sve ostalo je preseravanje... ( osim ako nemaš akademskih tendencija i nezaposlen si)
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#9 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Slo Burner »

Ma super je to, ali đe su pare ?!
JOINT_1921
Vozim: odlično

#10 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by JOINT_1921 »

Kao Bachelor si jedna velika ku*cina ako ne zavrsis jos te 2 godine, dok npr. na fakultetima gdje sa zavrsene 4 godine dobijes naziv "diplomirani" nema potrebe da ides na +1 godinu osim ako znas da ce ti to biti korisno sto se znanja tice a prednost nemas nikakvu jer je to i dalje 7 stepen strucne spreme...
rookfash

#11 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by rookfash »

ako sam ja dobro shvatio, nekad smo imali VSS diplomce (4 ili vise godina), pa potom magistre (gdje je i magistarski studija trajao oko 2 godine), kasnije dodatna doktorska usavrsavanja.
danasnja terminologija usvojena na univerzitetu u sarajevu konkretno je: prvi stupanj-(3ili4 godine) bakalaureat, drugi stupanj - master (2 ili 1 godina), pa potom neke doktorske studije. moje pitanje je zasto onda ovi masteri sebe nazivaju magistrima i tako unose zbrku u glavama obicnog puka, osim ako cilj nije da guzici dizu nivo jer uporedit magistra po starom sistemu koji je morao studirati 6, 7 ili više godina, sa današnjim od 5 godina studija je u najmanju ruku neozbiljno.
JOINT_1921

#12 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by JOINT_1921 »

Uzmi i nadji koliko je studirao onaj po starom sistemu prije nego izvalis to 6,7 godina ;)
Drugo, niko sebe tako ne naziva, dobijes diplomu na kojoj ti pise zvanje, u mom slucaju konkretno zvanje magistar - diplomirani inzinjer masinstva...
Micaha

#13 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Micaha »

Slo Burner wrote:

Ma super je to, ali đe su pare ?!
U znanju je spas :D
cocochanel

#14 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by cocochanel »

JOINT_1921 wrote:Uzmi i nadji koliko je studirao onaj po starom sistemu prije nego izvalis to 6,7 godina ;)
Drugo, niko sebe tako ne naziva, dobijes diplomu na kojoj ti pise zvanje, u mom slucaju konkretno zvanje magistar - diplomirani inzinjer masinstva...
pa sta mislis nakon koliko su ljudi nekada postajali magistri NAUKA, ako je studij trajao recimo 5 godina..? previse se razbacujete tom titulom, toliko da ste je potpuno obezvrijedili..
onog dana kad su vama dali titule magistra struke, napravili su veliku gresku..sada mnostvo roditelja zivi u zabludi da su kojekakve genijalce rodili..valjda ljudima zvuci poznat rijec magistar..culi je valjda nekad negdje..
JOINT_1921

#15 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by JOINT_1921 »

cocochanel wrote:
JOINT_1921 wrote:Uzmi i nadji koliko je studirao onaj po starom sistemu prije nego izvalis to 6,7 godina ;)
pa sta mislis nakon koliko su ljudi nekada postajali magistri NAUKA, ako je studij trajao recimo 5 godina..? previse se razbacujete tom titulom, toliko da ste je potpuno obezvrijedili..
onog dana kad su vama dali titule magistra struke, napravili su veliku gresku..sada mnostvo roditelja zivi u zabludi da su kojekakve genijalce rodili..valjda ljudima zvuci poznat rijec magistar..culi je valjda nekad negdje..
Hajde mi ti reci nakon koliko su postajali magistri NAUKA i reci mi ko se to i gdje razbacuje titulom kada ionako nigdje ne pije vode vec si diplomirani inzinjer, a i ja se zalim sto su mi pisali to ako nisam... ;) Svugdje se vodis kao 7 stepen strucne spreme, nema nikakvog dizanja, sta pokazes, to si ;)
mali_balon

#16 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by mali_balon »

Znao sam da ce doci do prepucavanja "diplomirani" vs "bolonjci". E pa nema vise diplimiranih, sto se prije prihvati ova cinjenica lakse ce svima biti, sta se moze, bio stari sistem sad je bolonja, bila juga sad bih, itd itd. Kad tad ce to sve doci na svoje i sve ce se to fino izjednciti, i jednostavno ce se reci ko ti je kriv sto si se rodio u taj vakat sad je ovako.

A na temu. uvijek sam bio zagovornik da se postdiplomski radi ako se ganja akademska karijera ili bas ta struka, ako placa firma ili ako ce biti veca plata, ili ako imate volje i para. Inace, sto neko rece bolje se zaposliti i ganjati radno iskustvo.
Sponzor26

#17 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

Mislim da sam i u svom postu naveo da upis postdiplomskog je prvenstveno neka licna satisfakcija i da se nece bog zna nesto posebno novo i nauciti ali eto...

dakle po ovim Vasim postovima vecina vas se slaze da i nema nekog posebnog efekta na karijeru (osim akademske) i da je ovo sve ostalo bacanje para...

neko je napisao nesto zanimljivo a to je da svoje slobodno vrijeme trosi na usavrsavanje jezika i konkretnih stvari oko svog posla a da postdiplomski ostavlja za neka druga vremena...u potpunosti se slazem sa konstatacijom i licno smatram da je bolje usavrsiti jezik i upisati neke konkretne kurseve te znanje koje dobijemo na tim kursevima upotrebiti na svoj posao (ko ima posao), nego trositi pare i vrijeme na postdiplomski...ali eto...

da li ima neko ko je vani studirao i zavrsio postdiplomski i nasao posao tamo da nam prenese svoje iskustvo prije i nakon sticanja zvanja magistra...kako je uticalo na karijeru, itd...

lp
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Truba »

također kompleksi igraju veliku ulogu
donaldx

#19 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by donaldx »

U nekom generalnom konceptu "sa zapada", postdiplomski ili master studij je obično korišten za specijalizaciju, gdje se student nakon 3 godine prikupljanja baznih znanja iz velikog broja oblasti, usmjerava na nešto gdje se "pronalazi", što ga je "privuklo", kako bi nakon studija mogao laške pronaći i neko zaposlenje.

Kod nas, barem u vrijeme dok sam ja studirao, postdiplomski - magistarski studij je korišten za prikupljanje sredstava kako bi fakultet mogao dalje ulagati u razvoj, ali i bolje novčano nagraditi profesore i asistente, u smislu da oni koji su dobili priliku da budu asistenti ili neka vrsta saradnika, upućivani su na dalja usavršavanja, razne seminare itd., a ostali su praktično slušali vrlo slične stvari kao i prilikom prve faze, uz bitnu razliku, da više nije bilo klasičnih ispita, samo seminarski, valjda da studenti ne naljute kad su već platili grdne pare za tu titulu. Možda to više nije tako, pohađao sam samo jedan fakultet, pa prihvaćam da ne mogu suditi o svim.

Koja je svrha? Pod pretpostavkom da student-diplomac ne ide u neki vlastiti biznis ili ga ne zovu da se priključi nekoj firmi, pa ide kroz konkursnu proceduru, vrlo često se i ovdje i van BiH, minimalno traži master studij, a i u situacijama kada to nije obavezno, mogu se dobiti neki dodatni poeni. Da čovjek ne bi žalio poslije što zbog "proceduralnih razloga" ne može negdje proći, definitivno se isplati dalje uložiti i završiti, realno vjerovatno ne toliko radi znanja, koliko zbog povećanja šanse za zaposlenjem na tržištu rada.

U situaciji ako matični fakultet zaista nudi poslije još "dvije godine istog", nije loše probati naći neko zaposlenje usputno, makar pola satnice, ili se pak odvažiti na težu opciju i upisati master na nekom drugom fakultetu te tako proširiti znanja i vidike.
Desnik

#20 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Desnik »

Sponzor26 wrote:Pozdrav svima,

zanima me vase razmisljanje na topic, cemu sluzi upis na postdiplomski u BiH....razgovaram sa poznanicima koji su stekli zvanje magistra, koji rade i kod privatnika i u drzavnim organima, i svi su generalnog zakljucka da ama bas nikakve finansijske dobiti nemaju od toga, niti im je to sto su zavrsili postdiplomski uticalo nesto na radnu poziciju...mnogi su mi rekli da nisu nesto posebno niti naucili a sto vec nisu prije znali...jedino su iskeshirali lovu a zauzvrat skoro pa nista dobili nisu....mnogi su dozivjeli raznorazna negativna iskustva od strane profesora, koji su ih mrcvarili sa esejima, ispitima, knjigama sumnjivih autora, itd....jedan poznanik mi rece, eto magistar sam ali sam budala...ja ga pitam pa sto...kaze cuj sto: pa platio sam lovu da me profesori naprave budalom....kad malo bolje razmislim, tako ga nekako i dodje...izgleda da je upis na postdiplomski postao neka vrsta licne satisfakcije i da se mozes po selu hvaliti kako si ti magistar/rica....da cujem vase misljenje..

LP
Imam prijatelja koji se upisao na postdiplomski na pravu,
a otac mu drži ćevapčincu.
Otac mu non stop ponavlja izraze kao master i sl.kao da on studira,
a moj prijatelj već radi na šalteru u banci.
Posao mu je kupio tatica za 5000 KM datih pravoj osobi
i nikakve mu veze sa poslom nema taj master koji i on i tata mu, zovu magisterij. :lol: :lol: :lol:
Sponzor26

#21 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

ma mi smo u situaciji gdje je se sve izmijesalo niti se zna ko radi poslove sa VSS a ko sa SSS, niti se zna za sto sluzi postdiplomski, niti se zna postuje li ko zakone, kad ih svi tumace onako kako njima odgovara...tako da je trenutno jedna vrlo vrlo siva i zamrsena situacija...

volio bih kada bi se svi fakulteti ujedinili i zastitili svoje postdiplomce, u vidu da od drzave traze da se njima osiguraju bolji finansijski uslovi i da su zakonom zasticeni, da imaju neke privilegije prilikom odabira u komisije, upravne odbore, nadzorne odbore itd....da se ukljucuju u izradu prostornih planova opcina i gradova, da ucestvuju u raznoraznim medjunarodnim samitima i konferencijama, jer smatram da na taj nacin bi koristili potencijale domace visoko obrazovane snage, forsirali njih i od njih pravili buduce lidere.

eh da sad ne bi neko uletio sa upadicom, pa to mi vec imamo....smatram da bi bilo posteno da se za svaku osobu sa zavrsenim postdiplomskim ogranici da ne moze istovremeno biti clan vise od jedne ili 2 radne grupe (UO, NO itd)....

na ovaj nacin bi i imalo smisla nastavljati sa skolovanjem nakon fakulteta i upisom na postdiplomski...ovo je samo ideja, naravno da ima dosta stvari za dodati i izmijeniti ali mislim da shvatate poentu...

LP
111tayson

#22 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by 111tayson »

POZDRAV SVIMA.Ima li tu neki postdiplomac na pravnom fakultetu u Zenici, interesuje me zbog iskustava na tom Fakultetu odnosno postdiplomskom, a trebaju mi i određena saznanja o profesorima, ispitima, skriptama odnosno knjigama, bio bih zahvalan na pomoći. U nauci je spas...... bez obzira koliko bilo teško naći zaposlenje, ne treba odustajati, pa Bog daje nafaku a ne ljudi....
Desnik

#23 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Desnik »

111tayson wrote:POZDRAV SVIMA.Ima li tu neki postdiplomac na pravnom fakultetu u Zenici, interesuje me zbog iskustava na tom Fakultetu odnosno postdiplomskom, a trebaju mi i određena saznanja o profesorima, ispitima, skriptama odnosno knjigama, bio bih zahvalan na pomoći. U nauci je spas...... bez obzira koliko bilo teško naći zaposlenje, ne treba odustajati, pa Bog daje nafaku a ne ljudi....
Zar ima postdiplomski studij u Zenici?
crnoplavo

#24 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by crnoplavo »

zar ima studij bilo kakav u zenici :lol:
111tayson

#25 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by 111tayson »

Naravno da ima, zašto ne bi bio. Te bih molio nekog sa dobrim namjerama da mi se javi privatnom porukom, ne bih se upuštao u diskusije ko su bolji studenti Bolonjci ili po starom NPP (koji sam i sam završio u Sarajevu), kao ni koji je bolji faks a koji nije, svako neka ide tamo gdje misli da mu je bolje, i čestitam svakome ko se odlućio da upiše fakultet ili bilo kakav studij. 8) 8)
Post Reply